Medierna konstaterar ATT det är våld ute i förorten, men ingen frågar varför.


Husby tär på mig.

I söndags firades Sveriges VM-guld i hockey över hela Stockholm. Alla var lyckliga. Eller, ja. Nästan alla.

Samtidigt i en annan del av Stockholm var människor stressade, rädda, oförstående över vad de fått bevittna. Oförstående över polisens beteende. Över batongslag mot ungdomar i yngre tonåren och glåpord som haglade över de bakom en maskering. Apjävel. Neger. Pajas. Luffare.

Vart är deras föräldrar? Deras föräldrar var där. Bredvid dem. Lika stressade, rädda och oförstående. Många föräldrar kände en stor olust då man kunde se tydliga paralleller mellan det inträffade och vad de tidigare upplevt under diktatoriskt förtryck. ”Jag har sett det där innan” sa de. ”Jag har upplevt det där innan.” I Peru, i Chile, i Irak. Men nu? I Sverige?

Tidningarna kom rätt snabbt ut med en lägesrapport – polisens. – Nabila iETC

Vad var det som drev husbyborna till gränsen. Vad var det som fick det att brista för dem? För det är inte monster som bor ”där ute” även om det är så de tillfrågade poliserna får det att låta. Patrik Goronstaj ger en annan bild än den vi får av de stora medierna.

13 maj 2013 i Husby. En 69-årig man blir skjuten till döds av polisen. Nyheterna kring händelsen är inte mer än enkla kopior av polisens pressmeddelande. Rapporterade av journalister som aldrig varit på plats. Husbyborna ser igenom mediernas brist på källkritik. Oklarheter kring polisens agerande väntar ännu på granskning. Nödvärn, dråp, vållande till annans död eller mord?

En vecka går innan ett 30-tal ungdomar får området att brinna. Expressens rubriker talar om hundratals brända bilar. Det saknas aldrig plats för brinnande bilar. Den organiserade kriminella polisbrutaliteten som boende i Husby utsätts för är av lågt intresse.

Batongslag, kränkningar och knytnävar i samband med polisinsatsen kommer inte ens i andra hand i rapporteringen. Rörelsen Megafonens ord bryter genom natten: ”Detta är absolut INTE en slump, ett isolerat upplopp.”

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “Medierna konstaterar ATT det är våld ute i förorten, men ingen frågar varför.”


 1. Min bild av det:
  http://annamopp.spotlife.se/2013/05/19/vad-fan-ar-det-som-hander/
  http://annamopp.spotlife.se/2013/05/20/det-har-ar-mitt-hem/
  http://annamopp.spotlife.se/2013/05/21/inte-sovit-mycket-inatt/

  Men det är också bara svar på ATT det händer. Jag hoppas dock att det tar slut snart för de här dagarna har det inte alls varit roligt att bo här.

 2. Johan Jönsson skriver:

  Den slovenska filosofen Slavoj Zizek skrev mycket klokt om just den här typen av upplopp:
  ” The riots where simply a direct effort to gain visibility…They where neither offering a solution nor constituting a movement for providing a solution. Their aim was to create a problem, to signal that they were a problem that could no longer be ignored”

  Just de här självdestruktiva upploppen, där man skadar och förstör sina egna områden är oftast just ett rop på hjälp. En tanke som ses som helt självklar hos självmordsbenägna men som helt bortses ifrån i dessa fall.

 3. Anna skriver:

  Jag fattar inte att det hela tiden ska skyllas på polisen. Var du där Elaine? Hur vet du att polisen tillgrep övervåld? Polis och militär har våldsmonopol. Det kan inte vara så att missnöje ses som en ursäkt och ett berättigande för våld och vandalism.
  Dessutom heter det ”var är du” och ”vart är du på väg”, befintlighet och riktning. Jag är så frustrerad över att alla tycks skriva fel nu för tiden.

 4. Hope skriver:

  Bra att du skriver om detta Elaine!

 5. Ja nej kom igen, tända på bilar och kastar sten på de som offrar sina liv för oss (alla, är min erfarenhet) är fan inte ok. Jag tycker det ”grävs” och ”filosoferas” alldeles för mycket. Jobba politiskt för att människor i alla områden ska må bra, självklart. Men att markera när man krossar lagens gräns, lika självklart.

 6. De skriver:

  Fascinerande är att man i media hela tiden fokuserar på polisen – och inte på vad som faktiskt skedde eller hur det överhuvudtaget kan ske i samhället Sverige. Min sambo är polis och blev inkallad att jobba i både Husby och Fittja dessa nätter och hans beskrivning av vad som faktiskt skedde på plats är nog väldigt svårt att föreställa sig för de flesta av oss som inte var där. Han beskriver det som en krigszon, där ”ungdomarna” är maskerade och skriker och hotar poliserna. De mobiliserar sig i stora grupper och kastar oavbrutet stora stenar och s.k. molotovcocktails (flaskor fyllda med bensin) på poliserna och deras bilar. Om journalisterna bara vågade sig in i själva områdena när sådant här sker skulle nog bilden bli en helt annan i tidningarna. Den här typen av rapportering som varit föder bara polishat, vilket är enormt farligt rent demokratiskt sett. Om journalistiken inte byter riktning och fokuserar på de verkliga problemen i dessa förorter har vi snart ett samhälle likt Frankrike för några år sedan där upplopp sker dagligen. Sverige har världens bästa poliskår, det är synd och skam att alla inte förstår det.

 7. Jenny skriver:

  Får en deja vu känsla efter att precis ha läst Roslund & Hallberg’s Två Soldater

 8. Emilia-inredningstokig/arbetsnarkoman skriver:

  Det är så lätt för dig Elaine att sitta i en trygg del utav Stockholm och hålla med förortsgangstrarna att ALLT är polisens fel! Det är en annan sak för oss som jobbar med de här människorna och ser deras hat mot oss svenskar och deras ovilja att vilja lyssna på vad poliser och även deras medmänniskor har att säga om hur de beter sig.

  • Elaine skriver:

   Hej Emilia. Jag är inte uppvuxen i en trygg del av Stockholm, jag växte upp i Bredäng där bland annat en man blev knivhuggen i vår trappuppgång. Jag har vänner som förenklades till ”förortsgangstrar” eller som du också nämner dem ”de här människorna” när de försökte kommunicera med polisen. Jag har vänner som kallades ”negerjävel”, ”apa” och annat av poliser. Men jag har även polisvänner som blivit illa behandlade utan anledning, spottade i ansiktet för att de är kvinnor i uniform. Jag sa aldrig att det ALLT är polisens fel, jag undrar varför Husbyborna agerade som dom gör. Jag ställer inte upp på att ta parti för eller emot, jag lyfter bara andra perspektiv än de media visar.

  • Sara skriver:

   Har du någon gång tänkt längre Emilia? Kanske på VARFÖR dessa unga ute i förorten bär hat inom sig eller inte vill lyssna på poliser? Kan det vara så att samhället faktiskt har skapat en situation för dessa unga där de väldigt lätt hamnar snett och att de faktiskt fått utstå orättvisor och förnedring från JUST poliser? Nej, tydligen verkar personer som kommenterar här endast utgå ifrån SINA EGNA erfarenheter och se det ur sin EGNA synvinkel och sedan anta att det är någon slags heltäckande fakta. Jag menar Anna ovan kritiserar Elaine för att inte varit på plats och sett att det sker övervåld. Men har hon själv varit på plats varje dag i ungdomarnas liv och sett att det INTE har skett? Och Anna (hockeytokig callcenterägare) som menar att poliser offrar sina liv för oss (alla enligt HENNES erfarenhet). Jaha och om det enligt många andras erfaranhet är så att de inte alls offrar livet utan istället förtrycker, använder våld och glåpord..? Skulle din bild vara mer korrekt?

   Jag tycker inte på något sätt att upploppen är något som är rätt, MEN, jag kan åtminstone tänka något längre och fråga mig själv: varför reagerar ett hundratal ungdomar såhär? 12, 13, 14 åringar…man kan inte bara anta att folk är onda och fyllda av hat! SÅ ÄR DET INTE! TÄNK TILL!

 9. Dessa ungdomar vill bara förstöra för att det är roligt att förstöra. Vet folk som skulle ha dödat för dem chanser dem fick i livet.

  Annars är dom bortskämda och som Obama sa till studenterna på Morehouse talet han höll för inte så länge sedan,

  ”In today’s hyper-connected, hyper-competitive world, with millions of young people from China and India and Brazil, many of whom started with a whole lot less than all of you did, all of them entering the global workforce alongside you, nobody is going to give you anything you haven’t earned,”

  “Nobody cares how tough your upbringing was. Nobody cares if you suffered some discrimination.”

  Personligt ansvar för sitt liv. Och polisen är otroligt snäll i Sverige. Mesigaste polisen is värden skulle jag säga.

 10. Anonym skriver:

  Nabila är ju Sveriges polishatare nummer ett. År efter år har hon kastat ur sig ”sanningar” om hur ”det ”går till”. Härligt att hon satt hemma med sin bäbis men på riktigt tror sig veta exakt hur det gått till i Husby.

 11. Ber för större acceptans och förståelse,
  önskar att folk slutar uttrycka sig som att de ”vet”,
  ingen vet någonting om någon annan, det är det enda man vet
  Ber för harmoni i kropp o själ hos alla på något sätt inblandade,

  Önskar att alla lyssnade och frågade mer…
  Önskar att folk spekulerade mindre

  Aja, tack för att du lyfte ett annat perspktiv en vad media ger, det är mer än nödvändigt

 12. Ella skriver:

  Välkommen till nya Sverige! Dessa personer gör så här för att de inte vill polisen i DERAS område de säger , kom inte hit till VÅR mark!!! Att pk-media skulle på påstår att det är resultatet av att denna man som sprang med en kniv mot polisen – att detta skulle startat detta – för att som vanligt ha en syndabock .Det är bra , låt dem hålla på det ger bara fler röster åt SD – snart rasar muren och liljeholmskajen ser snart likadant ut- Sverige är ett förlorat land. I morse sa en tv 4 reporter att detta är resultatet av att det finns en politik som folket inte gillar… nu är det nya melodin! Grattis Sverige!!!!!

 13. Emma skriver:

  Har inte läst nånting om detta eftersom jag misstänker att det bara är två sidor som kastar skit på varandra, jag kan läsa sen när folk inte slänger ur sig saker i affekt. Men, när jag hör om sånt här tänker jag alltid på vad en samhällslärare sa en gång – antingen löser man konsekvenserna, eller så löser man problemet.

Lämna en kommentar