Bella vi bränner dina Barbies på bål du och jag!!! Nej, inte riktigt. Men nästan. :)


Jag måste säga att jag skrattade gott när jag läste den här nyheten om feminister som stormar Barbiemuséum. Jag tycker det är tokigt och härligt för vi behöver de här radikala feministerna som tar sig till ett museum för att förändra samhället och förutsättningarna för kvinnor. Även om det betyder att ett ”stackars” Barbiehus får betala priset. Kul också att det var en man som stod i spetsen för protesttåget!

Så läser jag att Bella ÄLSKAR Barbie, såklart. :0)

Hon har en provokativ ådra i sig själv som jag kan le åt eftersom jag känner henne. Hon och de som stormar Barbiehusen är radikala på samma sätt och de behövs på olika sätt. När jag klagade på min mage för några år sedan så var Bella den som strängt sa till mig att sluta klanka ner på min kropp ”Den fungerar ju!”. Hon sa till mig att sluta ge ”smal-komplimanger”, varför skulle det vara bättre än något annat. Hon säger till folk att sluta vara kroppsfixerade. Att hon håller i en Barbie när hon säger så kan te sig motsägelsefullt, men poängen är att dockan aldrig påverkat hennes kroppssyn. Hennes kroppssyn, sen kan man ju se det större och tänka att andra barn kan fara illa av Barbie. Hur tänker jag?

Jag gillade My little pony, men har aldrig känt behov av lila hästar. Jag skilde på leksaker och verklighet och hoppas verkligen att andra barn kan göra det samma. Vuxna skiljer däremot inte på fotomodeller och vanligt folk – vi är medvetna om att vi påverkas så sjuka ideal måste motarbetas. Barn kanske påverkas undermedvetet av Barbie. Jag säger: Bella, nu bränner vi dina Barbies på bål och tillverkar nya med sunda ideal!!” Nej, men nästan så tänker jag i alla fall. Och om hon inte bränner dem på bål så hoppas jag att hon låter en eventuell son leka med Barbies om han vill.

/Elaine, tänker att det är lite mycket bilar hemma, dags att göra något åt Matheos leksaker…

 

Bloggvännerna har ordet

22 svar till “Bella vi bränner dina Barbies på bål du och jag!!! Nej, inte riktigt. Men nästan. :)”


 1. Anny - blivande jurist med familjedrömmar skriver:

  Jag lekte mycket med barbie som barn och jag tror inte att det påverkat mig så mycket. Min favorit var dock den som var gravid då jag tyckte den var mest lik mamma – bör tilläggas att jag är ensambarn och mamma aldrig varit gravid efter mig och inte heller är speciellt tjock utan normalviktig, kanske lite småmullig. Den gravida barbien var således uppenbarligen mest lik vanliga människor och därför roligast att leka med tyckte jag då den alltid fick vara mamma i alla lekar. Så jag är för barbies, självklart lika mycket för pojkar som flickor då jag tycker att alla barn ska få leka med vad de vill och få prova allt möjligt kul oavsett kön. MEN jag är emot barbies med en kroppsform som visar på ett ideal som inte ens är mänskligt.

 2. Vi gjorde en undersökning när jag gick på högstadiet. Läraren hade gjort om Barbies mått( midja, bröst, rumpa, längd och lår) till mänsklig storlek och vi fick mäta varandra. Jag hade ytte pytte midja och ganska stora bröst, ingen rumpa och platsade i ramen för ”hur Barbie sett ut om hon var mänsklig” -minus längden då, jag var kortare. Det värsta av allt(som jag inte låssades om) Jag blev så djävla glad! En 13 tjejs dröm typ. Så sjukt.. Så visst blir vi påverkade av alla dessa ”osynliga ideal”. Vissa mer än vad andra kan förstå tydligen.

 3. pilla skriver:

  Jag älskade också Barbies. Hade över 40 dockor och precis som Bella och dig kunde jag skilja på lek och verklighet. Det är väl lika illa att gilla typ dumbo eller någon annan hittepåfigur som är för tjock.

  • Ulrika skriver:

   Vilken onyanserad och ogenomtänkt kommentar. Du kan väl ändå inte jämföra Dumbo och Barbie? Den ena är mänsklig, menad att avspegla verkligheten och den andra är inte det. Och vem säger att Dumbo är för tjock? Han är väl inte tjock för att vara en elefant.

   Att du inte tycker att du är präglad av Barbie är inte en empirisk studie.
   Varför skulle inte barn bli präglade av en docka de kanske leker med flera timmar om dagen? Hur många små flickor vill inte se ut som Barbie eller Disney-prinsessorna? När vi blir äldre inser vi kanske att det aldrig kommer att bli så, men vem säger att inte den önskan ligger kvar i vårt undermedvetna och skapar ett missnöjde med vårt eget utseende?

 4. Ulrika skriver:

  Som du skriver, jag tror att vi undermedvetet påverkas av tex. barbie. Eller varför inte killeksaker vs tjejleksaker. Om vissa leksaker präglas till ett visst kön så kommer man till slut till en ålder då man inte vill leka med den leksaken för att den tillhör ”fel” kön.
  Köp en docka och en my little pony, eller liknande, åt Matheo. Gillar han dem inte, så gör han inte det. Ingen skada skedd, gillar han dem då är det bara kul att han har ännu en leksak att leka med.

 5. Hela den här grejen att man tror sig inte ha påverkats blir så konstig för det kan man ju omöjligt veta egentligen? Och som jag har förstått det så har ju Isabella haft ångest kring sin kropp och vikt. Sen så behöver det inte hänga på Barbie, men Barbie är en liten del av en större struktur där vita, smala, blonda kvinnor framställs som idealet. Att Isabella eller nån annan gått opåverkade ur sin barndom och de ideal som rådde då är omöjligt.

  Dock vill jag slå ett slag för Barbie. Hon är yrkesarbetande, intelligent, utbildad och kan bli vad hon vill. Ken är pojkvännen, men hon äger huset, bilen, sakerna och pengarna. Vad jobbar Ken med?

  Ska man jämföra henne med övriga dockor så vinner hon med hästlängder. Ta t.ex bratz eller monster high, där handlar det ju uteslutande om utseende, smink och kläder och dockorna ser ut som svältande barn med jätteskallar och beniga armar och ben.

  Barbie är en bra leksak. För pojkar och flickor.

 6. mia skriver:

  Glömmer aldrig när min kompis mamma höll upp en handduk med ett barbiemotiv framför mig och sa att ”Såhär kommer du se ut när du blir vuxen”. Fast värst kanske det var för hennes egen dotter som stod bredvid och såg ledsen ut, med vacker mörk hy och mörkt hår. Det ljusa barbieidealet var väl dubbelt så jobbigt för henne.

 7. @pilla: Skillnaden mellan Barbie och Dumbo är att den senare är en elefant. Så Dumbo är ju inte för tjock, eftersom det är en elefant, och elefanter är stora. Och antagligen ligger det närmre till hands att jämföra sig med den mänskliga avbilden Barbie än djurfiguren Dumbo.

 8. Ida - mamma, sambo och spelnörd! skriver:

  Jag älskade verkligen barbie när jag var liten! Eller liten och liten, jag var väl typ 11-12 år när jag slutade leka med mina barbiedockor. 🙂 Om man jämför dem med de där konstiga bratz-dockorna som barnen har nu för tiden så är ju faktiskt barbie riktigt verklighetstrogen, haha. 😉 Jag har förstås ingen aning om ifall jag har påverkats av mina barbies (konstiga) kroppar med ben som är dubbelt så långa som överkropparna, det ända jag vet är att jag har haft sjukt kul när jag har lekt med dem. 🙂

  • Ida - mamma, sambo och spelnörd! skriver:

   Vill tillägga att jag naturligtvis ska försöka få min son att leka med barbie så småningom. 😉 (Nu är han 9 månader så det är lite tidigt än).

 9. Louise - mamma till världens bästa Liv skriver:

  Du är härlig Elaine!^^

 10. Orkar inte med vita feminister och deras påhitt. Du borde inte bry dig Elaine, dom arbetar inte för dig.

  Elaine, du borde läsa; All the Women Are White, All the Blacks Are Men, but Some of Us Are Brave: Black Women’s Studies.

  Gammal bok men det gäller fortfarande om varför vit feminist inte arbetar för dig.

  btw finns snygga svarta barbie dockor som inte har rakt hår också. Fast man måste beställa det som custom då.
  http://www.naturalgirlsunited.com/natural-hair-dolls.html

  • J skriver:

   Var bara tvungen att gå in och kolla dockorna och även om de tyvärr liknade Barbie lite grann i kroppsfiguren så måste jag verkligen säga att de var jättefina! Jag tycker det är trist att det inte funnits fler variationer än de som varit i butik tidigare, hade dessa som du visade funnits också hade jag lätt valt en sådan, de var hur granna och fina som helst! Borde vara självklart att de skulle finnas i utbudet också. Thumbs up! /J

  • Jolin skriver:

   Orkar inte med generaliserande människor som envisas med att dela upp grupper av människor i vi och dem…

 11. Calle skriver:

  Tyvärr bara ännu ett exempel på att feminister är västvärldens talibaner. Bränn ner eller stoppa allt som inte stämmer med den egna ideologin!

 12. Åsans värld skriver:

  På gymnasiet så gjorde jag och en kompis just det en 8:e mars, först hängde vi Barbie och sen brände vi henne, fick tändvätska av vaktmästaren på skolan. Min feminism nu är mer full av analyser än min feminism då, men ändå rätt härligt på något sätt :). Satte även upp lappar med statistik över hur mycket av världens tillgångar som ägdes av kvinnor, hur många våldtäkter som skedde varje dygn m.m.

 13. S skriver:

  Även om Bella är bekväm i sin kropp nu har hon tidigare skrivit om sina ätstörningar i bloggen. Senast skrev hon på Twitter att det var skönt att slippa dra in magen när hon fotades för ett omslag och när någon (?) ifrågasatte besvarade hon med att hon drog in den för sin egen skull. Svårt att se att hon sitter och drar in magen själv hemma i soffan.

Lämna en kommentar