Kanske är det så att jag inte tål alkohol?


20130426-110948.jpg

Jag mår inte som jag förtjänar. Ett glas vin som jag drack extremt långsamt, tre timmar tog det. Ändå ranglade jag upp till hotellrummet och vaknade upp riktigt bakis. Ska det vara så här så är det inte värt det, då slutar jag tvärt. Jag kanske är allergisk mot alkohol, kan man vara det? Det är inte värt ett glas vin om man ska må så här.

/Elaine, kliver på planet som ska ta henne hem till Stockholm.

Bloggvännerna har ordet

13 svar till “Kanske är det så att jag inte tål alkohol?”


 1. Romladolcevita skriver:

  Önskar dig en fin helg från Italien!

 2. Sara skriver:

  Tror mer på att du blivit sjuk, i så fall.. Ett glas vin på tre timmar borde verkligen inte kunna göra att man blir så dålig!

  Krya på dig!

 3. Linn skriver:

  Tja, tänk hur Elaine 14 år skulle reagera på ett glas vin? För egen del, efter graviditet och amning är det ungefär på fjortisnivå jag är på när det gäller att tåla alkohol. Hoppas resan hem går bra! Kram

 4. Miss H skriver:

  Tror du har migränanfall. Jag blir vansinnigt sjuk (på sättet du beskriver) av både vitt och rött vin oavsett om jag dricker ett glas långsamt och till mat. Jag har slutat dricka vin och håller mig till öl eller rent sprit (givetvis i små mängder). Krya på dig!

 5. AnnaEmBee i UK skriver:

  Jag kan ocksa bli hemskt bakis pa ett glas vin. Men jag har aldrig varit full heller, sa tal inte sarskilt mycket 🙂 Jag drack aldrig som ung och har pa senare ar (jag ar 44 nu) borjat gilla ett gras rodvin till maten. Har alltid hatat smaken av alcohol men nu tycker jag det kan vara got 🙂

 6. Nathalie skriver:

  Gud vad mysko men sen så är det ju så att alla tål alkohol på helt olika sätt.
  Jag kan dricka en flaska vin helt själv utan att bli påverkad medan min morbror (t.ex.) blir påverkad efter ”bara” två öl.

  Du var ju ute härom veckan och drack då ett glas rosé, eller vad det var, i två timmar – och vaknade upp bakis då också, om jag inte minns fel. Så det kanske är så att du inte tål alkohol på samma sätt som innan du blev gravid?
  Då kan det vara bra att strunta i den. Jag har en väldigt positiv inställning till alkohol men funderar ofta på min och andras alkoholinställning, speciellt det som råder i samhället generellt.

  Varför är det ”självklart” att ta ett glas vin till maten, eller gå ut och dricka öl (vad vet jag) efter jobbet, eller att man som igår på Mayla-eventet serverade prosecco?
  Jag är inte emot alkohol på något sätt men funderar just ofta på VARFÖR det är så himla självklart med alkohol i vårt samhälle. Jag förstår bakgrunden, men det borde inte vara så himla självklart med alkohol hela tiden.
  Nu svamlar jag dock – det jag ville ha sagt var: vill du inte så varför sitter du ens och funderar om du ska skippa det? Du kan ju ha kul utan 🙂

  • Emma skriver:

   Lyssna på Carin Rodebjer-intervjun i podcasten Värvet. Hon pratar (bl a) om att hon inte dricker när hon är i New York för att hon får stimulans från så mycket annat och då inte behöver alkoholen. Har tänkt mycket på det sen jag hörde det, verkligen en intressant tanke!

 7. Låter ovärt. Satsa på alkoholfria drinkar istället – precis lika festligt men kostar hälften så mycket och är garanterat bakfyllefritt!

 8. Hope skriver:

  Usch, det där känner man ju igen.
  Antagligen så reagerar du på histaminet som finns i vinet, har du ätit lite ost eller till exempel något med vitlök i så brukar det bli ännu värre men jag har prövat mig fram så tipset är att dricka dyra viner och Champagne 😉

  Hoppas att du mår bättre!

 9. Dietisten skriver:

  Hej Elaine,

  Det kan vara så att du är känslig mot histamin och andra biogena aminer. Halterna kan bli höga om man kombinerar flera livsmedel som innehåller ämnena, t.ex. vin, choklad, ost och äter dem tillsammans.

  Jag bifogar en länk till en informativ sida på Livsmedelverket där du kan läsa mer: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Histamin-och-andra-biogena-aminer/

  Men du har även nämnt att du är ovan vid att dricka nu efter graviditeten och det tror jag också spelar in 🙂

 10. Julia skriver:

  Har inga egna erfarenheter, men har vänner som blivit extremt känsliga. En kompis drack ett glas vin, första efter att hon fått barn och var extremt bakis dagen efter. Flera andra har det varit samma sak för. Men det har blivit bättre med tiden.

 11. alexanda skriver:

  Åh vad jobbigt! Du är inte ensam att känna så! Jag blir till och med retad av mina nära och kära för att jag blir så fruktansvärt bakis av ingenting. Tål verkligen inte vin. Jag och ett gäng var utomlands för något år sedan och vi bestämde oss för att ta en drink ute på en bar. Jag smuttade på min mojito och drack inte ens hälften, men dagen efter…var inte att leka med. Trodde först inte det var möjligt att man kunde bli så bakis på knappt en drink. Har hänt flera gånger. Jag tål verkligen ingenting, visst att jag är liten och smal men sådan stor verkan kan det väl inte ha? Har nu istället lett till att jag slutat dricka alkohol.

 12. Anna-Karin skriver:

  Tyvärr är dina misstankar riktiga. Man kan vara allergisk mot alkohol. Vi är dessutom olika i vad vi tål i mängd. Vanligare ändå är att man inte tål någon av de många tillsatser som finns i det man dricker. Många utgår från sig själva, jag reagerar inte då borde du inte heller göra det, typ. Men berusning är ju en reaktion på förgiftning. Vi förgiftar oss lite lagom för att bli berusade. 🙂 Bifogar en länk där du kan läsa om de olika ”tillskotten” man använder för att få fin smak och färg på dryckerna.
  https://www.omsystembolaget.se/kropp-halsa/alkohol-kroppen/allergi-och-alkohol/
  Allt gott!!

Lämna en kommentar