Vardagsglädje – att få ge en främling en bukett med blommor.


Vi föreläsare får ju oftast buketter efter våra föreläsningar. Blommor som tyvärr dör på vägen hem, eftersom hem oftast ligger i en annan stad. Så det jag gör är att jag alltid ger bort min bukett till någon som jag tror skulle uppskatta det. Det är ju rätt dyrt att köpa blommor 300 kan det säker gå på, så det är en vardagslyx som är få förunnat. Jag vill helst ge buketten till äldre damer, så 100 meter från Västerås station så hittar jag ett mål i sikte. Här går hon, helt ovetandes om att hon snart ska få sig en bukett.

20130423-151029.jpg

Först blev hon lite rädd och sen blev hon så rörd att tårarna började rinna. Fina fina människa, klart du ska ha en bukett. Hon sa att min gest gjorde hennes dag och jag sa att hennes glädje gjorde min. Sen stod vi där 100 meter från Västerås station och kramade om varandra. Två främlingar. Världen och livet känns så fint såna här dagar.

20130423-151042.jpg

Vill ni förresten läsa något riktigt fint och sorgligt så skriv det Fredrik Backman skriver om sin kusin. Det är på gränsen till Kristian Gidlund känslor på det inlägget. Vill ha mer sånt av Backman, kanske inte nödvändigtvis sorgligt. Men det är mycket skratt på hans blogg, gillar när han tar med djup också.

/Elaine, sitter på tåget till Stockholm där hon ska gå på stan med sin plutt. Idag är det en bra dag, en riktigt bra dag.

Bloggvännerna har ordet

32 svar till “Vardagsglädje – att få ge en främling en bukett med blommor.”


 1. Linda Griffin skriver:

  Så fantastiskt fint av dig! Jag blir rörd till tårar också! ♥

 2. Blev allt lite tårögd när jag läste det här också, så fint!

 3. Linda - utbildare som vill leda, inspirera och möjliggöra! skriver:

  Underbar handling! Älskar sånt 🙂

  Påminner en del om detta klipp:
  http://www.youtube.com/watch?v=nwAYpLVyeFU

  Tänk om fler skulle ge saker utan krav på att få något tillbaka.

 4. Marie-Louise - Fångar dagen! skriver:

  GU va fint!! Det ska jag göra någon gång!!! 🙂

 5. Ellinor- Changing impossible to I'm possible skriver:

  Och det här gjorde min dag :-)! Imorse var jag och köpte blommor till min moster och insåg vilken glädje det är att få stå i en blomsteraffär och skapa en bukett.

 6. Jag funderade på att göra det förra veckan, när jag hade föreläst i Uppsala. Hittade dock ingen bra att ge till, men tack för tipset om äldre damer. De ska jag sikta in mig på i framtiden 🙂

  Stor kram
  Ulrika

 7. Linda skriver:

  Nu fick jag tårar i ögonen!

 8. Towe skriver:

  Gulle dig, Elaine! kram towe.

 9. Emma två barn mamma skriver:

  kan inte du ge din syn på debatten om offentlig amning. Den aktuella amningsfilmen som fått ta emot dödshot på deras barn pga offentlig amning. Filmen finns på youtube. / kram

 10. Lisen skriver:

  Så himla fint! <3

 11. Therese skriver:

  Så oerhört vänligt av dig. Sånt gör mig rörd till tårar ♥

 12. Frida skriver:

  Elaine, Kristian Gidlund är veckans gästredaktör i musikguiden i p3 denna vecka! Om du missat ett avsnitt så finns det på deras hemsida. Tänkte bara tipsa i fall om att det fanns en risk att det gick dig förbi.
  Kram

 13. Emma- demivegetarian som älskar historia och nakenbad skriver:

  Åh blev alldeles rörd och inspirerad. Va fint gjort!

  Ge buketten till en äldre gubbe nästa gång vettja:-)

 14. Emma- demivegetarian som älskar historia och nakenbad skriver:

  Är väl långt ifrån samma sak. Men sist jag va på bio och stod i snackskön kom en mor och hennes dotter? Fram och gav mig en meny biljett. ”Vi har redan en och den går ut imorgon”.

  Blev väldigt glad iallafall. Det smakade både gott med chipsen å handlingen.

 15. Var du i V-ås idag? Min stad 🙂

  Vad gulligt gjort, tycker att det är underbart med människor som gör andra glada. Jag ska försöka att bli bättre på det själv.
  Kram

 16. pilla skriver:

  Vad fint gjort! Mina föräldrar var faktiskt och lyssnade på dig idag. De gillade det!

 17. Elaine, du går ju all in på evidensbaserade lyckostrategier numera, det gläder mig massor! Först tacksamhetslistorna och nu vad lyckoforskarna kallar ”random acts of kindness”. Som du märker är det ett alldeles utmärkt sätt att skapa glädje hos både sig själv, mottagaren och alla som får höra om det.

  Här är ett blogginlägg jag skrev om Random acts of kindness för 1,5 år sedan: http://www.psycoach.se/#post96

 18. J skriver:

  Vilken fin gest Elaine!!

  Har du läst Backmans inlägg när han offentliggör att hans son ska få ett syskon!!
  OMG vad tårarna sprutade!!! Vet inte vad det hette och har världens sämsta surfingmöjligheter men det går säkert att söka fram…

  Ha D gott!
  Kram

 19. Emma skriver:

  Åh det här gjorde min dag också – tänk om människor kunde vara rara mot varandra lite oftare. Det krävs inte så mycket 🙂 Kram!!

 20. Ulrika skriver:

  När Backman vill kan han verkligen skriva bra. Här är en artikel han skrev för café som jag ibland tänker tillbaka på utan egentlig anledning. Hoppas att du tar dig tid att läsa den om du inte gjort det innan.

  http://cafe.se/man-som-hatar-hojder-%E2%80%93-cafes-fredrik-backman-gar-i-terapi/

 21. Ulrika skriver:

  Eller varför inte: http://fredrik.cafe.se/personligt-meddelande-2/
  Underbart skrivet. Jag har läst Backmans blogg i flera år och även om många inlägg inte mer än utfyllnad så kommer jag alltid tillbaka för att hitta pärlor som denna.

  Sedan är det helt underbart att du tar dig tid att göra någon annan glad genom att ge dem din tid och i det här fallet, dina blommar. Jätterfint att läsa om. 🙂

 22. Maria Klefbeck skriver:

  UNDERBART – vilken fin handling! Gillar också din dokumentation av det hela när du i all hast hinner fota kvinnan innan hon får de vackra blommorna 🙂

 23. M skriver:

  Vad fint gjort! Du är verkligen en förebild på många sätt och vis, tror världen hade varit en roligare plats om alla vore som du <3

 24. Naths skriver:

  Så härligt! Bra du är. Och jag blir själv så uppmuntrad!

 25. Maja skriver:

  Elaine du är underbar. Då och då postar du såna här inlägg som gör mig helt varm i hjärtat. Tur att du är den du är och att du bloggar så din inspiration och värme når ut till så många!

  /Kärlek från en förvirrad och aningen heartbroken 29-åring sin fortfarande letar efter Honom och det där livet hon längtar efter.

 26. ab skriver:

  Fint gjort av dig, Elaine!

 27. 007 skriver:

  Fint gjort! :’)

 28. amanda skriver:

  men åh så fint! även mina tårar började rinna. du verkar vara en så himla underbar människa elaine. kramar! och även tankekramar till den fina damen!

 29. Jacqueline skriver:

  Vilken otroligt fin gest! Mer sånt i vardagen tycker jag 🙂

  Skulle dock vilja tipsa om att företag istället för att ge blommor, skänker en slant till någon organisation eller liknande. ”Tack för ditt föredrag, istället för blommor har vi skänkt en summa pengar till …..”.
  Lite som att skippa alla onödiga julklappar som företagen köper 🙂

  Jag sitter med i en Stiftelse som heter Göra Gott och som skänker pengar till unga människor som verkar som förebilder för andra unga människor och vi tycker att detta är en otroligt fin gest.

  Kram Jacqueline

 30. Jen skriver:

  Så fint gjort! Delad glädje är dubbel glädje 🙂

 31. Fatima skriver:

  Så gulligt gjort av dig!!

Lämna en kommentar