Saker som gör att folk tappar huvudet


Jag tänkte på diskussionen om gudstro igår och funderade på det som en bloggvän sa; I vissa diskussioner så låser sig folks hjärnor och de blir alldeles rabiata. De är inte ute efter att övertyga en utan mest låta en veta att man är en lägre varelse som inte tycker som dom.” Det kan vara alltifrån att klassas som en snobb för att man inte gillar kryssningar till att inte vara kristen ”på riktigt” för att man inte tillber Jesus. När sånna människor halkar in på bloggen, som har brist på både ödmjukhet och argument, men är fulla av personliga påhopp. Då blir jag faktiskt trött. En hobby ska inte göra en trött, den ska göra en glad. Bloggen är en av mina hobbies. Bloggen gör mig 9.9 dagar av tio, mig på väldigt bra humör. Den andra 0.1 dagen blir jag trött. Igår var första gången i år. Vilken lyx egentligen. Men så funderade jag på den där listan som vi påbörjade i kommentarsfältet på bloggen. ”Emma – Satirfan å distrikssjuksköterska” påbörjade en lista på och vi andra fyllde på med, Saker som gör att folks hjärnor låser sig och de blir mer rabiata än de själva vill:

– allt med vikt
– allt med barn
– religion
– feminism
– vegetarianism

Politik

Att inte vara politisk korrekt är en het potatis. Eller att kvinnor och mäns hjärnor inte ser helt lika ut. Att det faktiskt finns skillnader.

Alkoholvanor. Om man säger att man är nykterist så blir många provocerade innan jag ens har berättat varför jag är det…

Även dödsstraff.

Amning

Kan ni fylla på med fler ämnen. Min stilla undran är, ska jag undvika dessa ämnen på bloggen? Stämningen har ju blivit rätt trist vid sånna diskussioner och man blir ju lite matt. Men samtidigt tror jag att vi är stora nog att hålla diskussionerna konstruktiva. Jag tror att majoriteten av oss härinne har en relativt bra självkänsla och kan skilja på sak och person. Jag tror att det blir rätt platt om man aldrig kan diskutera, men tröttsamt och diskussionen drar iväg och slår över till personliga påhopp. Man skulle bara kunna se förbi de dumma kommentarerna, men jag tror att när det är i ens synfält så är det i ens system. Det är därför man kan påverkas av att läsa dumma kommentarer på Bellas blogg även om det inte rör en själv eller man inte känner henne. Vi påverkas mer än vi tror.

Vad tycker ni? Ska man undvika de ”heta” ämnena.

 

Bloggvännerna har ordet

32 svar till “Saker som gör att folk tappar huvudet”


 1. Doktor Cecilia skriver:

  Ojojoj. Själv bloggar jag framförallt om barn, men även mycket om mat och amning och ibland om barns vikt. Ständigt med ett feministiskt perspektiv. Jag och min medbloggare Lina är dock mycket aktiva i våra kommentarsfält, och tycker oss på så vis lyckas stävja dålig debatton i sin linda. De allra allra flesta kommentarer är dock trevligt skrivna och sakliga. Så, min tanke är nog: vad man väljer att ta upp bör påverkas av hur mycket tid man vill lägga på sitt kommentarsfält.

 2. Ulrika skriver:

  Könsroller, när man pratar gott om företag som folk älskar att hata, exempelvis Försäkringskassan, SJAB, McDonalds, SOS-alarm. När man inte är tillräckligt jante.

  Jag tycker inte att du ska sluta ta upp sådana ämnen på bloggen, det är intressant att läsa både din åsikt och dina läsares åsikter. Men om du känner att det är jobbigt och inte vill ta dessa diskussioner, då bör du undvika dem.

 3. Haha ett givet ämne! FÖRSÄLJNING!
  100% av ett företags inkomster baseras på försäljning. Trots det, är detta något otrooooligt fult i Sverige. Mycket baserat på vår historia och kultur. Jämför du med andra länder tex USA är försäljare bland det finaste du kan vara.

  Tänk dig bara reaktionerna på en middag när jag berättar att jag driver ett callcenter som jobbar med TELEFONFÖRSÄLJNING. Att det är av högsta klass och ett sätt för oss att hjälpa andra människor till bättre lösningar. Att vi har toppbetyg i kundnöjdhet. Det tar folk sällan till sig. Det är lustigt att det var när jag startade eget som jag lärde mig vad fördomar handlar om. En resa och lärdom det också 😉

 4. Frida skriver:

  Nej man ska väl inte behöva sluta prata om vissa ämnen bara för att folk inte kan bete sig? Då ”vinner” ju de dumma… Kanske bara ignorera de som är knäppa och bara allmänt påminna om att en kommentar ska vara konstruktiv, riktig, respektfull och iaf lite genomtänkt. Din blogg är så bra Elaine, låt inte de där 0.1% göra så att du känner att du måste ha censur på det du egentligen vill skriva.

 5. Om man börjar begränsa sig för att inte riskera att få kritik blir livsutrymmet snart väldigt litet.

  När människor blir så arga att dom tappar huvudet får man se det för vad det är, en väldigt arg människa som pratar utifrån känslor istället för logik. Att skilja på sak och person låter ju utmärkt, men prova själv när det handlar om pedofiler, det är svårt.

  Jag föreslår att du övar på att hantera de oönskade kommentarerna på ett bättre sätt så att de inte går in lika djupt i systemet. Du har så många smarta tanketricks på andra områden och jag är övertygad om att du kan hitta en bra strategi även för detta. Kan du vända ett ”nej, jag vill inte ha dig” från en kille till ”nej, jag är inte din drömprins” kan du säkert göra något liknande med kritiska kommentarer. Om inte kan du googla eller be om hjälp. Du har ju två nära vänner (Bella och LD) som är experter på att hantera bråkiga kommentarfält, dom skulle aldrig nånsin komma på tanken att sluta blogga om viktiga saker för att det blir debatt, snarare tvärtom.

  En sak att lägga till på listan över saker som kan leda till hjärnlåsning:
  Att säga att man har ansvar för sitt liv och att det går att påverka hur man mår och har det

 6. *antecknar alla känsliga ämnen*

  Ett rungande NEJ på din fråga. Man ska inte undvika känslor. Med det menar jag alltså, man ska inte undvika att skriva om sånt som får folk att KÄNNA för att känna är bra, även när det är galen irrationell ilska! (sen kan man diskutera hur man HANTERAR denna)

  MEN, om diskussionerna får dig att må dåligt så ska du givetvis sluta skriva om de ämnen som orsakar storm. Men ett litet tips är att ge det några dagar. Ofta så lugnar det ner sig och då känns det inte lika jobbigt. 🙂

 7. Fortsätt ta upp ämnen som berör, det är blandningen av det stora och det lilla som gör att jag älskar din blogg! Men som Linnea skriver ovan, det kanske mest handlar om hur man bemöter såna kommentarer. Jag har själv varit förskonad från negativa kommentarer i bloggen hittills, men samtidigt så tror jag att det är viktigt att om/när de kommer ändå fortsätta skriva om precis det man vill. Heja dig!

  Har några saker att lägga till på listan också:
  – när/om man ska skaffa barn
  – (i vissa sammanhang) Att vara stolt för det man presterat/uppnått och vara öppen med det.
  – Pengar/lön (verkar vara en universal grej det där)

 8. Emma skriver:

  Hej, Elaine!
  Tänkte att du kunde hjälpa mig att sprida detta, du som når ut till fler människor än jag har möjlighet.
  http://motpedofilerisverige.wordpress.com/2013/03/07/pedofilen-nils-stefan-karlsson-borlange/
  Sprid denna länk!!!!
  Tack på förhand
  Kram /Emma, en tjej med civilkurage i Dalarna

 9. Sofia skriver:

  Tycker inte att du ska sluta skriva om dem, den bråkdel som blir provocerad av vad du/andra skriver tappar gnistan om någon dag eller så.
  Var tvungen att kolla kommentarerna på Blondinbellas blogg och håller med. Man blir mörkrädd och det är skrämmande. Borde inte få vara så. Men att det blir så illa på din blogg behöver du inte oroa dig för. Du är bland de klokaste människorna som bloggar. Du är ytterst förstående och godhjärtat. Blondinbella är föraktfull och väldigt nedlåtande mot andra människor i sin blogg. Vilket inte på något sätt försvara näthatarna, hon förtjänar även hon konstruktiv kritik trots att hon trots sitt beteende. Och hos just henne och bl.a. Katrin Zytomierska tycker jag man ska börja prata om blogghatarna.
  Du är klok, se upp viktiga ämnen på ett bra sätt och det finns det inte många som gör!

 10. HB skriver:

  Det kommer vel an på hva slags stemning du vil ha i bloggen, og hva du orker selv. Når man skriver om følsomme temaer, så kommer alle trollene fram, det tror jeg nesten er vanskelig å unngå. Du kan jo la være å publisere de kommentarene, men det gjør jo ikke at ikke du ser dem likevel. Hvis du føler at bloggen din skal være et ledd i ytringsfriheten og at du føler sterkt for å si det du mener, så skal du selvsagt fortsette å ta opp følsomme temaer. Men hvis du vil ha en blogg som bare er trivelig, så holder du deg unna. Det handler om hva slags blogg du vil ha og hva du orker å engasjere deg i 🙂

 11. Inkognito skriver:

  Jag tycker det är tråkigt om du tycker att det blev så jobbigt, men när jag läste kommentarsfältet igår (vid 16) tyckte jag inte det var så mycket personangrepp och liknande utan mer bara människor som inte höll med dig. Visst vissa blev upprörda men tycker ändå de skrev sina inlägg på ett okej sätt.

 12. Inkognito skriver:

  Tycker för övrigt att kommentaren ”Eller att kvinnor och mäns hjärnor inte ser helt lika ut. Att det faktiskt finns skillnader.” är väldigt konstig och inte alls hör hemma här. Vad finns det för stora skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor som är större än avvikelserna mellan två olika individer av samma kön?

 13. Hej Elaine! Visst är det så att många går i taket vid vissa diskussioner. Mitt ämne är ju religion och vet av erfarenhet att folk har väldigt starka reaktioner när åsikter är olika. Det som ofta blir problemet är att de med lite ”snällare” åsikter vill undvika konflikt och är tysta, medan de som har lite mer ”extrema” åsikter gärna skriker ut vad de tycker. Jag vet inte hur jag ska skriva det här för att inte låta dömande nu, jag tycker det är viktigt att respektera olika åsikter, men du som varit medlem i en så extrem församling förstår säkert vad jag menar. Min poäng är att det är viktigt att alla åsikter får komma fram. Ibland kan man känna sig ensam mitt ibland alla skrikiga åsikter, och då är det skönt att läsa eller höra någon som har en lugn och genomtänkt åsikt, och det är ofta de jag känner när du skriver om känsliga ämnen här på bloggen. Jag förstår att kritiken kan bli tung, men du berör fler än som bli upprörda det är jag säker på. Så keep going 🙂

 14. Elin skriver:

  Jag tycker det är jätteviktigt att inte undvika jobbiga/känsliga ämnen – ett sånt samhälle vill man inte leva i. DÄREMOT tycker jag att man ska ha nolltolerans mot personangrepp och påhopp. Olika åsikter är okej, men gå vidare till påhopp är det inte. Blockera alla som inte kan hålla sig till sakfrågan – de har inget här att göra. Kram

 15. Ida - mammaledig med lille O skriver:

  Det finns verkligen många ämnen som engagerar människor. 😛 Jag tycker inte att du ska undvika att skriva om de här ämnena om du vill skriva om dem! Som Linnéa skrev så blir det väldigt lite kvar att skriva om ifall man till varje pris vill undvika kritik. Det är klart att det finns olika sätt att framföra sina åsikter, men jag tycker att du är bra på att framföra dina åsikter på ett nyanserat sätt.

 16. Camilla skriver:

  Självklart ska du inte undvika ämnen som du själv tycker är viktiga. Du verkar vara en klok kvinna och kan argumentera för din sak. Däremot är vissa ämnen väldigt känsliga och då får du vara beredd att bemöta kritiken.

  /Från en som just nu är lite vacklande i sin trosuppfattning.

 17. Fru K - Porschemamman skriver:

  Självklart ska du inte undvika några ämnen. Däremot måste du vara beredd på att alla inte håller med dig och att du kan få mothugg. Så länge kritiken presenteras på ett någorlunda sakligt sätt, vilket jag faktiskt tycker att den gjorde i de flesta fall gjorde, så är det väl kanske inte så dumt med lite diskussion? Att det blev mycket diskussion nu senast berodde nog på att många missuppfattade – eller som du skrev ”läste in” – saker i inlägget. En god vän som är journalist brukar säga att information alltid ska delas på mottagarens villkor. Med det menar hon att hon som skribent alltid måste sträva efter att vara så pass tydlig att det inte sker några missförstånd. Kanske är det något att fundera kring? Om du ska ta upp känsliga ämnen kan du försöka vara extremt tydlig så att det inte finns risk för missförstånd. Då minskar ju risken för obefogad kritik väsentligt och det borgar för en trevligare ton i debatten. Sen finns det alltid troll, tokar och bråkstakar men det kommer man nog aldrig undan.

  • wigwag skriver:

   Det här var nog det jag tänkte skriva på ett ungefär.

  • Anna skriver:

   Jag håller också med dig. Folk kommer alltid att läsa in saker mellan raderna, det är ett tecken på att man är tänkande människa. Sedan är det klart att det kan bli missförstånd ibland, men jag tycker inte man ska bli arg för missförstånd. Då är det bättre att förtydliga vad man menar. Dock är personliga påhopp aldrig okej, som sagt.

 18. Att undvika ämnen kommer bara måla in dig i ett censurerat hörn – fortsätt på inslagen linje. Jag gillar den 🙂

 19. Fortsätt att skriva om heta ämnen som DU tycker är viktiga. Några stolpskott kommer att fortsätta att försöka göra sig hörda, men du har så många andra kloka bloggvänner som hörs mycket högre! Jag läser olika bloggar när jag har tid, men alltid din och Lady Dahmers för att jag faktiskt lär mig något av er. Både av era inlägg och åsikter, men även av era läsares åsikter. Jag lär mig även en massa om hur man kan (och skall) bemöta någon. Din blogg inspirerar inte bara, den lär även ut! Vart kan jag även finna så mycket, intressant, information på ett och samma ställe?

  Tycker du är bäst Elaine!
  Kram

 20. Listan på heta ämnen är tillräcklig för mig förresten, men skulle ni stöta på någon engelsman, så kan jag låta meddela att heltäckningsmattor är en (jävligt) het potatis.

  Kritisera inte, hell breakes loose!! 😉

  • Hope skriver:

   Hehe, heltäckningsmatta i badrummet är väl helt underbart, speciellt vid toaletten.
   Frågade lite försynt varför dom hade heltäckningsmatta där och om det inte var svårt att hålla rent ( urk )
   Stämmningen var inte den bästa efter den frågan…;-)

   • Har de heltäckningsmattor i badrummet!?!? Åh fy *valfri svordom*. Kan tänka mig att stämningen inte var så kul efter det 😉

    Efter att jag sagt att det är ”tacky” med heltäckningsmattor så diskuterade vi både hygien, städning och värme. De kunde inte riktigt förstå hur vi kan ha varmt i huset när golvet är av trä (eller valfritt material). När jag föreslog som lösning att man kan ha strumpor på sig höll de på att koka över. Svårt att hålla masken när samtalsämnet är så absurt!

 21. Hope skriver:

  – Klassamhället i Sverige
  – Religiösa friskolor
  – Ivf, åldersgräns
  – ska homosexuella få adoptera

  Det här är ju ämnen som ”tillhör” allt med barn, religion och politik men folk blir ju helt skogstokiga när sådana här saker kommer på tal.

 22. Ooh nu kom jag förresten på ett hett ämne till – päls! Det rör sig mycket hat där.

  Ber för övrigt om ursäkt för många kommentarer nu på ett och samma inlägg, nu slipper ni mig på en stund! 😉

 23. Ida skriver:

  Tack för en fantastisk blogg som väcker tankar och känslor, fortsätt så tycker jag! Första gången jag kommenterar hos dig men kände att nu var det dags.
  Ett ”hett” ämne som väcker mycket känslor är abort, där kan det skapas ordentliga, livliga diskussioner.

  Kram!

 24. Magda skriver:

  Har inte läst folks kommentarer här, men det första som slår mig är att dessa ämnen som man i allmänhet tycker är känsliga och kan uppröra folk är ju de mest intressanta att diskutera! Det är ju det som berör oss mest som upprör mest. Och därmed det som man faktiskt borde få lov att diskutera och i viss mån faktiskt BLI upprörd över. Därmed inte sagt att man får lov att attackera andra med glåpord och personangrepp osv.

 25. Gamze skriver:

  Jag tycker inte heller likt många andra att du ska sluta blogga om sådant som kan tänkas uppröra folk eller vara känsliga samtalsämnen. Dock förstår jag att det kan vara jobbigt med påhopp även om man försöker att inte ta åt sig. Men när det dyker upp någon plump kommentar, tänk istället på alla de som stöttar dig och står bakom dig. Och tänk på att du kanske gör skillnad om du belyser något av dessa jobbiga ämnen. Och sen är det inte så att du måste ha någon allmängiltig sanning som åsikt. Var tydlig med att det du skriver var din tanke. Och var öppen för att folk kanske tycker annorlunda (det är du redan). Och sedan kan det faktiskt vara så att man lär sig något nytt av att lyssna på andra och deras åsikt. Om du förmedlar känslan av att vi tillsammans kan lära oss av varandra, vända och vrida på saker tillsammans så kommer din blogg att fortsätta vara lika härlig att läsa som den är. Och även fortsatt intressant och lärorik! Majoriteten av läsarna här känns faktiskt som vettiga och välvilliga personer! 🙂

 26. Katja, som i allra högsta grad tror på ordets makt skriver:

  Jag tror att det är viktigt att diskutera ämnen som berör och engagerar och där vi tycker olika, av demokratiska skäl. Jag tror också att det är väldigt viktigt att vi är så ödmjuka och respektfulla som vi bara förmår i dessa diskussioner. Detta verkar dock inte vara helt lätt och jag tror att det kan nog hända de flesta i vissa situationer att hjärnan låser sig och blockerar vår ödmjukhet. Det är en balansgång som vi inte verkar vara så vana vid, mellan yttrande- och åsiktsfrihet och respekt för varandra och allas lika värde. Jag tror att det är viktigt att vi är medvetna om att det finns psykologiska mekanismer som gör att vi kan bli mordiska i sinnet under vissa betingelser och att det är vi tillsammans i grupp som skapar dessa betingelser. Om vi inser vårt eget ansvar och försöker avrunda nedåt våra hårdaste och mest personriktade uttalanden (utan att för den sakens skull göra själva poängen mindre tydlig) kanske vi kan skapa ett sundare klimat att diskutera känsliga frågor i, där ödmjukheten är mer närvarande. Jag väljer i alla fall att tro på att det är möjligt!

 27. Cissi - dansande vagabond singel som njuter av solens varma strålar skriver:

  Jag tycker att du ska fortsätta att skriva om det som du tycker att är roligt och viktigt att ta upp. Jag tror att om du kommer börja tänka för mycket på vad som går att skriva om så kommer det inte bli samma sak.

  stor kram

 28. EllinorO skriver:

  Klart du får skriva om alla dessa ämnen i din blogg. Det blir ju inget kvar att blogga om ifall man ska undvika att trampa någon på tårna. Blogga på om det du vill blogga. Det är det bästa man kan göra.

Lämna en kommentar