Bröstmjölk AB och konsten att dricka whiskey coolt


Godmorgon mina bloggvänner! Hoppas ni mår strålande. Jag är lite krasslig eftersom man inte slutar pussa på sitt barn bara för att hen har förvandlats till en snorkråka. Så smittad kort och gott. Men min bästa huskur är att gurgla whiskey (man kan svälja också, men jag ammar så det går inte), helst på ett tidigt stadie av förkyldningen. Det dödar allt, nästan mig också eftersom det är SÅ äckligt. Jag skulle vilja vara en sån där cool typ i baren som beställde en speciell whiskey och sippade på det helt oberört… Jag är snarare den som skulle sippa whiskeyn, trycka ner mina kvälvningar, se på de oroade runt baren med vattniga ögon och hest lugna alla om att jag är ok. Är det någon som brukar beställa whiskey och kan konsten att dricka det coolt? Hur gör man?
20130206-084300.jpg
Nu sitter jag på Bromma flygplats och väntar på mitt flyg till Ängelholm. Jag ska föreläsa för 400 personer på Trygghetsrådet. I min hand? En kaffe latte. Jag brukar aldrig beställa latte, det är alltid en cappuccino. Jag är nog inspirerad av mig själv och den mjölkproduktion jag har just nu. Lite galet faktiskt. En halvliter per dag, minst. Igår hällde jag upp mjölken i två glas eftersom jag behöver småburkarna idag. Det var lite bisarrt att se sin bröstmjölk i två glas. Jag stod där rätt länge. Betraktade glasen och tänkte ”Arla släng dig i väggen”.
20130206-084621.jpg
Haha hybris jag vet. Tro inte att jag inte är tacksam för min mjölkproduktion. Jag är en tacksam kossa, men oj vad många timmar jag spenderar på toaletter och pumpar
/Elaine, smakade inte på sin bröstmjölk, hon tror att de skulle ge samma reaktioner som whiskeyn.

Bloggvännerna har ordet

43 svar till “Bröstmjölk AB och konsten att dricka whiskey coolt”


 1. Michaela skriver:

  Haha jag hade också riktigt mycket mjölk när min amning väl fungerade så jag vet exakt vad du går igenom med pumpande och allt men jag höll bara på 2 månader så kan tänka mig att det kan vara lite jobbigt så långt tid.
  Lycka till på föreläsningen.

 2. Caroline Andersson skriver:

  Är det någon här som har barn och pumpat och faktiskt vågat smaka lite på sin bröstmjölk? Jag själv vågade INTE! Vet inte varför egentligen, för ens egen bröstmjölk måste ju typ vara det naturligaste i världen… Men ändå :p Aja, lycka till på föreläsningen Elaine!

  • Magda skriver:

   Jag har av misstag smakat på min bröstmjölk, och det var INTE gott. Men bebis älskar det, och det är huvudsaken 😀

 3. Att dricka en whiskey coolt? Rak i ryggen, men inte stelt,(dignity above all), sen föreslår jag att man beställer en Macallan (mjuk och rund) och inte så där rivande och stickig i smaken. När man för glaset mot munnen så andas inte in samtidigt, för då hostar du lätt till (inte coolt!) Sen gäller den gamla klyschan: ”Var dig själv” :-)))) och en rejäl dos självdistans.

 4. Towe skriver:

  Hihi, slang dig i vaggen Arla. Heja Elaine. Det ar ju toppen att du ar sa producerande av brostmjolk. Har lilla krabaten nagra andra favoriter i matvag an? Jag vet Dixie alskade sotpotatis och vanligt potatis blandat till pure med mycket smor i. Ha det gott! kram towe.

 5. Jeanette - lantis, gravid och chef skriver:

  Hej Elaine och ni andra kloka kvinnor!

  Jag beundrar verkligen dig Elaine och tycker du är en ypperlig förebild för oss! Nu har jag en fundering som legat och gnagt i mig som du eller ni andra kanske kan svara på 

  Jag är nämligen gravid, och har en plan på att arbeta 1 dag i veckan (4 timmar på jobbet och 4 timmar hemma) medans min man är hemma med bebis en dag i veckan. Nu till mitt problem jag vill amma! Detta gör att jag skulle behöva pumpa ur bröstmjölk (om detta fungerar och att min make då skulle behöva ge bebisen 1-2 mål i veckan ur flaska). Är detta möjligt, tror ni, vad ska man tänka på? Jag behöver hjälp av er erfarna mamas!!! I övriga forum blir jag i princip halshuggen när jag skriver att jag vill arbeta en dag i veckan.

  Kram Jeanette

  • sussi skriver:

   När vi fick barn så gav min man nåt mål om dagen ur flaska, så jag fick vila och de mysa. Sen slutade vi med det en period och när vi testade igen totalvägrade sonen flaska.
   Så mitt tips är att låta flaskan och pappan vara med lite oftare än 1 dag i veckan. Lycka till!
   ps. varför ska man ens ha en åsikt om hur andra väljer att göra med sina barn? heja dig!

  • Sara skriver:

   Ja, klart ni kan göra så!

   Men ha en backup-plan, OM bebisen inte vill ta flaska (eller bli skedmatad heller).

   Jag trodde att alla bebisar kunde lära sig dricka ur flaska, men med vår minsta gick det EJ. Han svalde inte mjölken om den kom på andra sätt än från tutten.

   Dock kan man ju flaskmata de flesta bebisar utan problem, så jag håller tummarna att det funkar för er! Men som sagt, ha i åtanke att det ev inte funkar..

   Lycka till!

   • Jeanette - lantis, gravid och chef skriver:

    Åh ni levererar alltid så bra här i kommentarsfältet! Tusen tack för era kloka inlägg, känner mig något lugnare, och ska försöka (om det fungerar med ammning) att dela på föräldraledigheten. Kram!

   • Nathalie "nybliven småbarnsmamma med karriärdrömmar" skriver:

    De finns även i medelaserien en vakuum flaska som är som ett bröst, superbra. Min lilla tog inte flaskan, men denna ”pip” gjorde underverk. Det är även samma sugteknik som när hen ska amma. Lycka till!

 6. Ewa skriver:

  Whiskyn går inte ut i bröstmjölken

  • Sara skriver:

   Nej, det har du rätt i. Alkohol påverkar inte bröstmjölken.

   Däremot kan det ju finnas andra skäl till att man inte vill dricka när man ammar! T.ex. vill man kanske inte bli berusad om man samsover och ammar nattetid?

   • Emma skriver:

    Aha, jag trodde att viss promille faktiskt gick ut i bröstmjölken men att man kunde dricka typ ett par glas vin i veckanutan att det påverkade barnet. Men då kan man dricka mer och fortsätta amma eller? Undrar inte för egen räkning men tyckte att det var intressant!

    • Sara skriver:

     Jo, det går ju iofs ut i bröstmjölken men alkoholkoncentrationen blir väldigt låg av bara ett glas vin eller ett glas whiskey!

     Bröstmjölken får samma promillehalt som mamman har i blodet. Har man tex druckit 4 cl whisky blir alkoholhalten i bröstmjölken kanske 0,1 promille?

     • Emma skriver:

      Va!? Oj. Men det låter mycket för en bebis, eller det går väl ut snabbt iof. Eller så får de inte i sig så himla mycket mjölk på en gång kanske… Helt orutinerad här, haha

     • Sara skriver:

      Emma – 0,1 PROMILLE i bröstmjölken, inte procent. 🙂

      Jmf med alkoholfria drycker som kan innehålla upp till 0,5% (procent, inte promille)

     • Emma skriver:

      Men asså förlåt för att jag är dum i huvudet nu men är inte 0.2 pm gränsen för att få köra bil?

     • Sara skriver:

      Du dricker en drink som innehåller en viss procenthalt alkohol. När alkoholen går ut i blodet blir den utspädd – blodet får en viss promillehalt (tusendelar) alkohol.

      Dricker man något som har tex 0,2 promille alkohol i sig är det JÄTTEJÄTTELITE alkohol. Men om man har 0,2 promille alkohol i blodet är det för att man har druckit något med högre procenthalt alkohol.

      Är du med?

     • Emma skriver:

      Aa nu är jag med! Tack!!! 🙂

     • Sara skriver:

      Hihi, fint! 🙂

      (OBS, därmed inte sagt att det är fritt fram att dricka hur mycket som helst när man ammar!

      Här står det bra om alkohol och amning:

      http://www.systembolaget.se/Alkohol-och-halsa/Fakta-och-forskning/Alkohol-under-graviditet-och-amning/)

  • Ewa skriver:

   Kolla Livsmedelsverkets sida så får ni fakta kring amning och alkohol.

 7. Hahaha!
  Jag har alltid sett mig själv i framtiden, sitta vid med pampiga skrivbord om kvällarna, i mitt kontor och sippa på ett glas riktigt fin whiskey. Jag har även en antik, sjukt fin whiskey-karaff från min farmors barndomshem, som jag tänkte fylla med denna dryck!
  Jag kan beställa in whiskey och dricka den coolt, små små sippar. Men annars är ett tips whiskey och cola, för att successivt gå över till ren whiskey 😉

 8. Emma - landskapsarkitekt med kock- och konditorambitioner skriver:

  Min kära sambo är lite av en whiskeykännare och han dricker uteslutande singlemalt whiskey (ingen blended). Han dricker den alltid ljummen och med en liten skvätt/några droppar ljummet vatten i. Detta för att aromerna och smakerna kommer fram på ett bätte sätt. Men om man (som jag) tycker att whiskey är så starkt att det bara avdunstar på tungan innan man hinner smaka den kan man (som jag) har en lite större skvätt vatten i. Joel har kanske 1 krm/4 cl, jag har kanske 1 tsk/4 cl. Prova dig fram. Whiskey är faktiskt riktigt gott (…ibland).

  • Emma skriver:

   Haha vad roligt heter du Emma och din kille Joel? Det gör vi med! Och min Joel älskar whiskey. Fast jag klarar inte av det alls. Blä.

 9. Theresia skriver:

  Min bröstmjölk är supergod!!! 🙂

 10. Emma skriver:

  Usch jag får nästan kväljningar bara av tanken…

 11. Whiskey? Nej jag håller mig till mina Sprite + Bacardi rasberry + frysta hallon drinkar.

 12. Fröken H skriver:

  Jag är en av de som kan dricka riktigt rökig whisky så där coolt som du önskar. Men jag lovar dig, det känns inte coolt när alla i omgivningen hajar till när jag beställer eller tackar ja till en efter maten. Tydligen är det fortfarande fler män än kvinnor som gillar whisky (vilket förvånade mig) och det är aningens jobbigt att det blir uppståndelse när jag som storleksmässig späd 23-åring uppskattar det. Hur reaktionerna kan bli när jag talar om sorterna jag gillar ska vi inte prata om.

 13. Amanda - Ängelholmare som nu lever storstadslivet i Stockholm skriver:

  Tusan att jag inte läste detta tidigare! Då hade jag ju kunna tippsa dig om mitt favvo-fik i änglastaden 🙂 Ett oerhört mysigt litet fik med de godaste kakorna/bakelserna, kaffet och teet.
  Hojta om du ska dig igen och hinner se dig omkring så ska jag ge dig lite tipps 🙂

  Och du, du är en enorm förebild – både som mamma, karriär-kvinna och ”peppare”.
  Tack för att du skriver denna blogg.

  Kramar!

  • Emma - landskapsarkitekt med kock- och konditorambitioner skriver:

   Vilket fik?
   Bor i Skälderviken och vet inte längre var man hittar vettig fika i stan. Vi bodde tidigare i Malmö, men är från Ängelholm från början och allt i den här stan byter ägare som folk byter underbyxor tycker jag…

   • Amanda - Ängelholmare som nu lever storstadslivet i Stockholm skriver:

    Håller verkligen med dig. Det är tråkigt att det lite myciga försvinner från stan…
    Men har du varit på Piece of Cake?
    Det är familjeägt, väldigt mysigt och personligt. De har både goda kakor och bra mat också 🙂
    Om du står med ryggen mot guldfynd (finns kvar va?) eller Lindex underklädesbutik och så går du rakt ner mot ån så ligger det ett litet tegelhus på vänster sida. Där!
    Det va inte så länge sen jag flyttade så det borde finnas kvar 🙂
    Har de sin citronmarängpaj så måste du prova den – den är helt fantastisk!

    • Emma - landskapsarkitekt med kock- och konditorambitioner skriver:

     Ja, där har jag varit och käkat lunch. Trevligt! Men då måste jag testa citronmarängpajen nästa gång. Tack.

 14. Therese skriver:

  Jag förstår inte varför ni inte vågar smaka på bröstmjölken, blir väldigt nyfiken. 🙂 Den smakar, tycker jag, ungefär som vanlig mjölk, lite sötare. Kanske som laktosfri mjölk. 🙂 Får Matheo något mer än bröstmjölk nu? Min lilla äter ett mål mat om dagen nu och hon älskar det! Det är min favoritstund på dagen för hon är så glad och upphetsad och smaskar så gott! 🙂

 15. Rebecka skriver:

  Hej!

  Om du vill lära dig dricka whisky coolt så rekommenderar jag dig att ta med dig Gustav och bjuda honom på whiskyprovning på en av era kommande dejter! Jag gav min sambo de i födelsedagspresent förra året och en regnig lördagseftermiddag i maj smög vi ner i ett källarvalv i gamla stan och smakade på olika sorters whisky och fick lära oss hur man ska lukta och smaka, till det fanns det lite ostar och choklad. Jätte trevligt och jätte uppskattat av mannen min!

 16. Fia skriver:

  Varför kan man inte svälja whisky när man ammar? Förvandlas den till ett explosivt ämne i magen på ammande kvinnor som gör att man sprängs inifrån?
  Nä, skämt å sido. Klart man kan dricka whisky när man ammar. Däremot ska man inte dricka så man blir påverkad för det kan försämra ens förmåga att ta hand barnet. Så väljer man som mamma att inte dricka för sitt barns skull så bör nog barnets pappa göra samma val för det är ”lika illa” som om mamma gör det. Thats the true – jag är biokemist, du är retoriker 😉

 17. Sofia skriver:

  Hej Elaine!

  Jag älskar din blogg! Läser den flera ggr om dagen fast jag har aldrig skrivit någon kommentar innan. Jag har en bebis hemma som är 1 månad där amningen fungerar kanon! Jag skulle dock behöva börja pumpa lite då jag har ett viktigt prov i maj (ska försöka bli godkänd revisor) och jag behöver därför åka iväg och plugga en del på helgerna. Jag tar gärna emot massa tips! Vad rekommenderar du för pump? Hur hanterar man mjölken i kyl, frys mm? Hur gör du när du är iväg? Pumpar du och slänger eller förvarad på ngt sätt? Hur vet man hur mycket bebisen äter vid varje mål?
  Hoppas hoppas du kan skriva några tips!!

  Tack för en superbra blogg!!

  //Sofia

 18. Ida skriver:

  På sjukhus har de ju neonatalavdelningar(eller vad det heter) där bebisar behöver bröstmjölk. Jag har inga barn själv och vet inte hur mycket som behövs till ett barn per dag. Men om man har mycket bröstmjölk över kanske det är en bra idé? När man ändå har mycket. 🙂

Lämna en kommentar