Sekter skrämmer mig – de borde skrämma dig med!


När jag läste klart boken Påverkan så började jag googla lite på Sekter och såg den här dokumentären om det största kollektiva självmordet som vi känner till. Tänk att en mans förmåga att manipulera ledde dig. Mammor gav sina barn dödligt gift för en enkel resa till Paradiset. Så sorgligt.

Det finns sekter överallt. Religiösa och icke-religiösa som till exempel arbetsplatser. Jag har jobbat på sektartade arbetsplatser och jag har varit med i religiösa sammanhang som har varit nära sektartade. En sån plats var Karisma. En underbar kyrka som attraherade till sig underbara personer som ville göra en skillnad i Sverige. Det är precis som de som var med i sekten i dokumentären säger ”Det hade kunnat bli riktigt bra”. Det var bra människor som var med, men som litade blint på ledaren och då blev det fel. Problemet var att ledningen i församlingen utnyttjade medlemmarnas goda tro på dem. Jag, som studerade retorik/kritiskt tänkande och dessutom har läst hela Bibeln. Jag var mycket skeptiskt mot hur saker och ting gick till i kyrkan. Bara kulturen äcklade mig lite. Som församling fick man inte ställa sig och lovsjunga Gud förrän pastorerna hade ställt sig upp? Jag sket i det och ställde mig när ja ville. Jag var ju inte där för att lovsjunga pastorerna ändå – utan Gud. Det provocerade säkert, men det struntade jag i. Droppen var när vi fick hem en cd-skiva från en ”profet” i församlingen som sa att vi som var medlemmar skulle gå till närmsta bank och låna 25.000 till församlingen (som befann sig i en ekonomisk kris) för att ”Gud säger det!”. Jävla idiot på ren svenska. Det var ju tur att jag hade läst bibeln – det är inte alla kristna som har det. För där står det i Matteus 7:7 Be och du skall få!” Inte ”Be och gå till en bank så ska du få!”. Usch vad arg jag blev. Den dagen jag fick cd:n så gick jag ur församlingen och uppmanade varenda en jag kände att göra detsamma.

Församlingen gick så småningom i konkan och många tappade tron i och med församlingens fall. Det som är mest ofattbart för mig är att pastorn Thomas Adenfors, som för övrigt var med i Tv 3 ”från koja till slott” fortfarande inte bett medlemmarna om ursäkt. Han kanske inte är kristen utan bara en business man som såg församlingen som ett förtag? Sedan dess har jag mycket svårt att gå i kyrkan. Min tro vilar tack och lov inte på någon församling utan på Gud. Jag har mycket svårt för Vi och dom tänket som ibland marknadsförs i församlingar. Att de blir en sluten grupp som bara umgås med kristna. Jesus umgicks med ALLA.

Jag tror heller inte på helvetet som vissa pastorer försöker skrämma upp oss med. Inte EN gång står helvetet skrivet i bibeln. Det är efterkonstruerat. Varför? Därför att skrämselretorik är effektivt. Inte en gång står det att en man som heter påven kommer ha mer kontakt med Gud än oss andra. Jesus sa att alla kan ”ringa” upp Gud. Men då kände väl prästerna högre upp i hierarkin att så kan vi inte ha det, då blir vi ju maktlösa.

Jag skulle kunna skriva hur långt som helst om det här. Men jag vill uppmana er, oavsett religiös tillhörighet eller arbetsplats. Oavsett politiskt tillhörighet också. Sekter kommer i många olika former så var alltid kritiskt tänkande, även till dina egna tankar!

/Elaine, tror på Gud men dessvärre inte på församlingar.

Bloggvännerna har ordet

60 svar till “Sekter skrämmer mig – de borde skrämma dig med!”


 1. Milea skriver:

  Viktigt det där – att inse att man själv är i alla högsta grad i position att förstå, bedöma och skapa en egen relation till det gudomliga. Jag tror att sekter talar till människor som letar efter svar utanför sig själva och liksom tycker det är bekvämt att få någon annans sanning serverad. Det gäller ju att våga ha tillit till sin egen potentiella gudomlighet!

 2. Heidi - Troende ingenjör skriver:

  Hej Elaine!

  Jag undrar lite varför du har , enligt mig, en så trist syn på församling?
  Jesus och bibeln talar mycket om vikten av gemenskap och att vara delaktig i en församling. Bland annat talar Paulus mycket om att vi är alla en del av Kristi kropp, där huvudet är Jesus.

  ”….men var för sig är vi lemmar – som är till för varandra…” (Rom 12:4-5).

  Som du skriver så benämns helvetet inte i bibeln, men vad tror du händer efter döden för de som inte tror på Gud?

  /Heidi, som diggar dig och din blogg!

  • josefin skriver:

   Heidi- Menar du att vi som inte tror på Gud kommer att hamna i helvetet..?

   • Johanna skriver:

    Enligt bibeln kommer enbart de som tror på Jesus som Guds son till himmeln. Så kommer man inte in till himmeln, ja vart hamnar man då?

   • Heidi skriver:

    I Bibeln står inte ”helvetet” utskrivet men det står om en eldsjö. I uppenbarelseboken kan man läsa om att de namn som inte står med i livets bok kastades i eldsjön.

    Och Jesus säger oxå att ”jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till fadern utan genom mig”
    Alltså kommer man bara till himlen genom att tro på Gud, tror du inte, your loss 😉

   • Heidi skriver:

    Jag vet inte mer än de som står i Bibeln.. I uppenbarelseboken står det om en eldsjö som jag tolkar som platsen vi kallar ”helvete”. Dit kastas alla de vars namn inte står i livets bok, står det i Bibeln.

    För att komma till himlen måste man gå genom Jesus, there is no other way!

    Jesus säger att han är vägen sanningen och livet och att ingen kommer till himlen utan genom honom!

  • maria skriver:

   Hon berättar ju varför hon har en trist syn på församlingar! Anledningen är att många församlingar utnyttjar och manipulerar sina medlemmar. Hon skriver däremot inte att alla församlingar fungerar på detta vis. Hennes egen erfarenhet av församlingar är däremot inte positiv. Jag håller med Elaine till fullo!

   • Heidi skriver:

    Men om man är troende är den andliga familjen, församlingen, viktig!
    Jag är med i en pingstförsamling där man inte manipulerar eller utnyttjar medlemmarna utan istället stärker och stöttar – precis som en församling ska.
    Jag menar mest att jag tyckte Elaine hade en allmänt negativ syn till församling överlag, vilket inte är bibliskt..

    • Jag är troende, men känner ingen anledning till att gå till kyrkan eller vara den av en församling. Min tro är mellan han där uppe och mig själv, så enkelt är det.

     Det är jättebra att du har hittat en församling som du trivs i, som gör dig lycklig, men det behöver inte betyda att det gör mig, Elaine eller någon annan troende lycklig. Tycker att många kristna (och övriga troende från andra religioner också för den delen) tar sig väldigt mycket friheter och ska berätta för andra hur hen ska bli lycklig.

  • Thomas Eriksson skriver:

   Vaddå varför??? Hon beskrev ju mycket tydligt varför!!!

 3. Intressant text. För mig är det du beskriver skillnaden mellan andlighet och religion, där andligheten står för kontakten med Gud eller vad man nu tror på, medan religion blivit ett redskap för att styra hur människor ska leva sina liv. För mig är andlighet frihet, ett frizon där det står mig fritt att utforska, upptäcka och uppleva livet (and beyond) på mina villkor. Blotta tanken på att någon ska bestämma vad jag ska äta, hur jag ska klä mig, när jag ska be eller hur livet i allmänhet eller andligheten i synnerhet ska gå till tappar jag intresset och går därifrån. Däremot håller jag med Heidi om vikten av gemenskap, men den tycker jag uppstår på ett jättefint sätt när var och en känner sig fri att göra som hen vill och därtill ger andra samma frihet.

  Det kritiska tänkandet och individens frihet är helt avgörande. Oavsett om det handlar om sektledare eller politiska ledare (jag kommer att tänka på Hitler) är det totalt livsfarligt att sluta ifrågasätta. Och appropå det fnissar jag lite för mig själv åt rubriken på det här inlägget. Byter vi ut ”sekter” mot ”helvetet” låter det misstänkt bekant… 😉

 4. Johanna skriver:

  För mig som kristen och medlem i en fungerande församling känns det väldigt tråkigt att du tappat tron på den kristna gemenskapen, dvs församlingen. Jag tror att det är viktigt med församlingen för det är din andliga familj och det är där man ska ”tanka på sin kristna input” för att se gå ut och göra sitt kristna uppdrag. Sedan ska man inte underskatta vikten av en bönegrupp där man kommer tillsammans och delar livet och ber tillsammans. Det har iaf fått mig att utvecklas som kristen. Sedan vill jag bara djupt beklaga att du var en del i Karisma när de finns så många andra bra församlingar som inte har någon sektliknande verksamhet.

  Gud välsigne dig!
  /Johanna, som en dag hoppas att Elaine ska återfå tron på församlingsgemenskapen trots dåliga erfarenheter.

 5. Malin - Sjungande resetoka! skriver:

  Jag är inte kristen, men ändå ber jag ibland till någon högre makt. Jag är rädd för att döden ska ta mig eller någon jag älskar högt för tidigt och oftast ber jag om att de jag älskar + jag själv ska få leva långa och lyckliga liv. På den sista tiden har jag önskat att min pappa ska bli fri från sin cancer och att den inte ska komma tillbaka.

  Jag tror på MITT sätt och det känns väldigt skumt när någon kommer med pekpinnar och säger att det sättet som JAG tror på är fel. Jag menar, det är ju ändå en TRO.

 6. Tess- präststudent, lakritslover & vietnamfreak skriver:

  Jag tänker att det handlar om dåliga erfarenheter. Jag tycker att det är jättetråkigt när människor berättar om liknande händelser och jag förstår att det färgas ens syn. Jag tycker att församlingen är viktigt och jag som tillhör Svenska Kyrkan ser jättemånga fina, sunda och bra församlingar. Sedan finns det alltid människor som använder tro och religion till att förstöra och det är de ju oftast de som hörs mest. De som skriker högst, i vilket sammanhang det än må vara, och man missar det bra. Och det är tråkigt.

  Jag tycker att man skall tillhöra en församling om man vill. Jag älskar att prata med mina tanter i församlingen, höra deras syn på livet eller gnabbas med den lite bittra kvinnan som alltid river av något sarkastiskt vid kaffet samtidigt som hon har ett fint hjärta. Jag tycker om att diskutera Matt 6:2 med vaktmästaren eller visa skolbarnen hur krubban ser ut och varför. Jag älskar att ha livfulla diskussioner om tro och religion för jag tror att det är på den vägen vi tar oss framåt. Jag tror dock inte på att försöka övertyga andra människor om att tro och religion är bra/viktigt/för alla utan att den övertygelsen måste komma ifrån en själv.

  Och jag håller helt med om att sekter är fruktansvärt och det visar på hur man använder något bra till att förmedla något dåligt.
  Usch.

  • Esther - Nygift i Paris skriver:

   Håller med dig om att det är lätt att bli distraherad av de som skriker högst, och det är oftast de som gör mig omotiverad. Ska försöka fokusera på de fina människorna som finns istället 🙂

 7. Hope skriver:

  Min pappa som är pastor tror inte att man kommer till himlen bara för att man är troende, han är helt övertygad om att människor som inte är troende men gör gott för andra kommer till himlen också.
  Det viktigaste arbetet för en församling är att hjälpa hemlösa, missbrukare, prostituerade, flyktingar och ensamma, inte ägna sig åt inbördes beundran brukar han säga, nu är ju han 80 år men det känns som om han har en poäng där…
  Kan tillägga att så tyckte han inte när han var ung.

 8. Nathalie skriver:

  Jag vet att jag hört talas om dom där händelserna tidigare men har aldrig riktigt läst om detaljerna tidigare. Nu kollade jag på dokumentären samt läste en massa på nätet och det är så otroligt hemskt alltså. Så många oskyldiga liv och så många oskyldiga barn.

  Däremot är jag helt chockad över faktumet att en av Jim Jones anhängare var Harvey Milk. Fy fan alltså. Vissa grejer verkar historien glömma bort.

  När det gäller din tro och din misstro till församlingar, samt alla ni som är negativa här bland kommentarerna. Gå till en katolsk kyrka och se hur en katolsk församling se ut. Eller läs om den katolska tron på nätet. Så får ni se vad Elaine menar. Jag håller i alla fall med henne, som en person som valde att lämna den katolska kyrkan (jag blev medlem när jag var tre månader gammal genom att döpas in i skiten) och bor i Polen sedan 2005.
  Jag tror på Gud. Absolut. Men jag tänker aldrig mer ställa min fot i en kyrka, speciellt inte en katolsk sådan. Det luktar väldigt mycket sekt om sådant och det skrämmer mig. Jag vill inte ha med det att göra.

 9. emma skriver:

  Åh! Blir glad men ändå ledsen av att läsa ditt inlägg.
  1. När du är med om något sådant så förstår jag att du tappade tron helt på DEN församlingen, MEN jag tycker då det är fel att döma ut alla församlingar. Jag jobbar i en församling nu som ungdomsledare och det går INTE till sådär i våran. Församlingen där jag är med är inte perfekt (vi går inte ut tillräckligt mycket, umgås inte tillräckligt med dom utsatta osv), men människor trivs, mår bra och Gud blir ärad där som det ska vara och som det står mycket om i Bibeln så är gemenskapen mycket viktig och jag håller med.
  2. Ditt inlägg beskriver också bra om varför människor tappar tron på församlingen men inte på Gud och detta händer ofta och det är bra för oss som fortfarande har ett hopp och tro på församlingen att få reda på vad som gjorts fel och vad vi bör förändra.

  Viktigt att nämna är ju såklart också att församlingen tillhör ju Jesus och vi får vara en del av HANS församling och det är stort. Jag hoppas såklart att du återfår tron på församlingen för det är något STORT och inte från denna världen att få tillhöra en. Var någon annanstans samlas pensioner och barn på samma ställe och delar livet om inte där? Det är galet mäktigt och så ballt när man tänker efter. Vilken plats! Så underbart!

  Och din blogg är BRA!
  KRAAAM

 10. Jennifer skriver:

  http://www.youtube.com/watch?v=uKaHRk-5CDg

  kolla in denna nya musikvideo med massa bloggare=)

 11. Esther - Nygift i Paris skriver:

  Hej Elaine!

  Jag blir så glad av att läsa det du skriver. Det är så tydligt att du är starkt troende och att du fortfarande har en väldigt stark integritet och inte är rädd för att ifrågasätta kyrkan – något som borde vara självklart men tyvärr inte alltid är det.

  Jag är själv troende kristen, och har en väldigt splittrad syn på kyrkan. Jag kanske borde nämna att jag också är utbildad pastor. Jag har inte börjat jobba som pastor än (jag träffade mitt livs kärlek när jag pluggade och följde med honom till Paris istället) men jag har stora problem med just KYRKAN. Jag tror att i grund och botten är det något bra, men det är så många kyrkor som istället för att vara en positiv plats förvandlas till något destruktivt som istället för att sprida kärlek och acceptans har maktgalna ledare som sprider hat mot människor som ”lever fel”…

  Jag skulle gärna vara pastor i en kyrka som är öppen för ALLA, där ingen behöver ha på sig en mask utan man får vara sig själv och veta att Gud faktiskt älskar oss som vi är, där målet är att stötta, acceptera och älska andra människor. En sådan plats är vad jag tror jesus pratade om, och som jag hoppas kan existera. Och det är därför jag pluggade till pastor, för att det här är något som skulle vara värt att kämpa för.

  Däremot är det svårt att hålla motivationen uppe när det händer så mycket destruktiva saker på grund av människor som säger sig följa Gud. Sekter såklart, men också ”vanliga” kyrkor som förvandlar till små subkulturer med ett eget språk där man måste följa små oviktiga regler och prata med fina religiösa termer för att passa in. Och det händer överallt, så ofta ger jag upp och tänker att det kanske är det människor vill ha. Och i så fall är det ingen ide för mig att ens försöka.

  Men när jag läser det du skriver så blir jag inspirerad igen – för det måste ju finnas fler människor som du som har en hälsosam syn på Gud, men som samtidigt inte är nöjda med de organisationer som säger sig representera Gud.

  Ett gäng folk med olika syn på Gud (vissa troende, vissa inte) som åt lunch tillsammans nån gång i veckan, där man fick vara sig själv och där man fritt kunde uttrycka sin åsikt och diskutera Gud och andra saker, som stöttade varandra istället för att trycka ner varandra och som tillsammans gjorde planer för att på nåt sätt göra världen lite bättre – det vore nåt det !

  P.S.
  Jag tror inte heller på helvetet! ordet helvetet finns i Bibeln men det står INGENSTANS att det är nåt sorts brinnande evigt plågoställe där folk kommer lida i evighet.

  • Tess- präststudent, lakritslover & vietnamfreak skriver:

   Esther; Hear hear! Och det där med lunchandet låter ju helt fantastiskt, blir det i Paris då?;)

   • Esther - Nygift i Paris skriver:

    Jag vet inte riktigt, vi kommer nog flytta härifrån inom ett par månader så det beror på vart vi flyttar – någonstans i sverige eller frankrike. Fast om det finns några i paris som vill träffas för lunch så vore det såklart grymt 🙂

    • Tess- präststudent & kaffefantast skriver:

     Esther; Hojta till om du flyttar till Sverige. Så säger jag till om jag kommer till Paris. Jag tycker att sådana här utbyten av samtal är fantastiska, när man delar med sig av sina erfarenheter och bygger broar.
     Får jag fråga, läste du till pastor i Sverige? Om du gjorde det, vart läste du?

     • Esther - Nygift i Paris skriver:

      ska jag absolut göra ! Jag åker till sverige i februari för att hälsa på familjen, och kommer resa runt lite. vart bor du? om vi är på samma ställe kanske vi skulle kunna ta en fika? jag pluggade i England, ett ställe som heter Newbold College utanför London.

    • Tess- präststudent & kaffefantast skriver:

     Jag bor i Stockholm, har du vägarna förbi där kanske? Spännande med England! Var det ett collage som var inriktad på teologi?

     Jag kunde inte svara direkt till din senaste kommentar så jag hoppas att du ser det här!:)

     • Esther - Nygift i Paris skriver:

      Det är ett ganska litet college men med väldigt bra teologilärare, sen har de också business och engelska som man kan plugga. Ska tyvärr inte förbi stockholm, men en annan gång hoppas jag 🙂

  • Hope skriver:

   Tack Esther!

  • Underbart skrivet Esther! Jag är vad min lärare beskrev ”privatreligiös” och är skeptisk till kyrkan precis på det vis du beskriver. Hade det dock funnits en församling med en pastor med din livssyn och tro på Gud och människor, så hade jag gladeligen gått dit! Hör av dig om du flyttar tillbaka till Sverige och får jobb i Göteborgstrakten!

  • Heidi skriver:

   Du som är pastorsutbildad, vart händer med de som inte kommer till himlen?

   /Nyfiken!

   • Esther - Nygift i Paris skriver:

    Hej Heidi

    Ja du, bra fråga. Först och främst tror jag inte att man ”kommer till himlen”, eftersom Bibeln snarare pratar om att Gud kommer ”laga jorden” och att vi kommer få bo kvar här, vilket jag gillar 🙂 hur och när vet jag inte, men det verkar som att Gud har en plan.

    Sen är jag kluven om att diskutera vart ”resten” hamnar. Jag är inte ens säker på om det kommer bli något ”resten”, jag hoppas på att alla kommer ”vidare” eller hur man nu ska uttrycka det. Vad jag är säker på är att det inte kommer finnas nåt ”straff” för de som nu eventuellt inte har lust att hänga med.

    Ännu viktigare är nog att vara väldigt försiktig med hur man pratar om det här. Det kan så väldigt lätt bli skrämselpropaganda, något som jag vill undvika till varje pris. ”OM DU INTE TROR SÅ…..” och ”BÄST FÖR DIG ATT DU TROR PÅ JESUS FÖR ANNARS…” leder absolut ingenstans och jag vet inte ens om det är så fruktansvärt viktigt att prata om ”men vad händer med de som inte troooor????” Om Gud nu är så kärleksfull och underbar som han/hon/hen verkar, så tror jag inte att vi behöver oroa oss. Gud älskar varje person mer än vi någonsin kommer göra, så att vi kristna är så ”oroliga” över vad som kommer hända med de ”stackars icke-troende”, jag vet inte om det är så viktigt. Jag tror att Gud har koll.

    Det som jag tror ÄR viktigt är att vi som gillar Gud faktiskt försöker hänga på Guds amazingness, med allt vad det innebär. det tror jag leder till mycket mer positiva saker än att försöka skrämma folk in genom kyrkdörrarna.

    jag säger inte att det är det du försöker göra, men det här är vad jag känner angående den här frågan generellt.

 12. Åh det här inlägget får mig att känna så många olika saker. Jag tycker det är jättebra att du tar upp det, samtidigt som det känns jobbigt eftersom kristendomen redan har så dåligt rykte i Sverige.

  Jag gick en del till karisma som tonåring också, men mest på deras event såsom nyårskonferencer etc. Jag känner många som gick där vet att otroligt många blev dåligt behandlade och sårade. Samtidigt känner jag många idag som går till Hillsong Stockholm och älskar det, och jag tycker det är svårt att veta hur jag ska förhålla mig till det.

  Min man växte upp i en kyrka som var kanske 50 ggr värre än Karisma. De storys som jag hört om ledarskapet och hur folk behandlades där får mig att vilja skjuta någon. Att få se vilka ärr det kan ge hela familjer och vänner och städer har varit jobbigt. Så ännu mer de senaste åren då jag har fått en större inblick i det, så har jag väldigt svårt för många kyrkor och hur saker görs. Jag ifrågasätter det mesta även fast jag själv är kristen.

  Dock är det viktigt att poängtera, som du säger, att de flesta som går i kyrkor som har sekt-varning är bra människor som vill väl. Inga knäppa psykos. Det är oftast ledarskapet som missbrukas.

  kram

  Hanna Watson

 13. K skriver:

  Det här är första gången jag läser att någon har haft en liknande upplevelse av frikyrkan som jag har haft. Jag växte upp inom frikyrkan och både mina mor och farföräldrar samt mina föräldrar var aktiva inom det. När man var mitt i ”livet som församlingsmedlem” såg man inte hur segregerade man blev från resten av samhället. Det blir, precis som du säger, som en sekt. Man umgås bara med de som är medlemmar i församlingen, man har svårt att uttrycka åsikter och rättar man inte in sig i ledet efter alla andra så blir det att folk tittar snett på dig. Jag var för liten för att komma ihåg exakt hur det var, men när mina föräldrar valde att inte gå tillbaka dit särskilt ofta så vart det faktiskt en skillnad. Istället för att leva på kanten av samhället i den gemenskap som man känner sig trygg i och aldrig gå utanför sin comfort zone så blev jag och min familj en del av samhället på ett helt annat sätt. Det är jag idag glad för och jag kan se på det som en erfarenhet och förstå att det inte är sunt att leva med så lite utbyte av andra människor som inte tycker och tänker precis som du. Jag är glad att mina föräldrar såg att detta inte var nyttigt, för jag kan idag se att endel av dem som jag gick på söndagsskola med fortfarande är fast i det där.
  Att tänka kritiskt är bland det mest viktiga som finns. Som samhälls och historiastudent är det kritiska tänkandet det som jag jobbar med. Det skrämmer mig ibland art folk är så lättlurade.

 14. Monika skriver:

  Ett mycket bra inlägg. Är själv uppväxt inom en församling där gudstjänsterna gjorde mig vettskrämd som barn, jag grät alltid.

 15. Så viktigt att du vågar lyfta den här frågan! Tyvärr tystas oftast de här händelserna, men tvärt om måste vi våga prata om varför det blir så här, för det är ju människors liv det handlar om.

  Blir ledsen varje gång jag hör en historia likt din, samtidigt som jag är full av hopp då jag vet att Gud är så mycket större än det vi möter hos människor. Så tacksam för att genom Jesu sår så blir vi helade, och jag önskar att man ska våga vara ärliga i församlingar runt om vårt land, så att det inte kan gå så långt som det gjorde i Karisma.

  Tack för att du ville dela din berättelse.

 16. FiaPia skriver:

  Lustigt, jag såg också den förra veckan. Riktig läskigt hur lätt det är att hjärntvätta människor.

  Dessvärre är det ju så med tro, man lurar folk att göra saker de annars inte skulle göra. Har varit med i pingstkyrkan och det va verkligen en plats för hjärntvätt, även om den va ganska harmlös. Blir även lite rädd när jag läser kommentarerna. Jag förstår inte hur folk seriöst tror att man kommer till helvetet om man inte tror på Jesus. Hoppas verkligen att dessa människor inte prackar på sina barn denna tro. Skrämselpropaganda är vad det är. Att säga ”är du inte snäll och gör som gud vill så blir du straffad” är verkligen ett uråldrigt (men effektivt sätt) att kontrollera människor.

  Jag har läst bibeln och jag håller med om att det är en intressant, och många gånger en hemsk, läsning. Tycker även att det är lustigt att man anpassar den efter samhällsklimatet. Man stryker det som inte passar och gör om texter så att den ska passa oss. Är det verkligen rätt väg att gå? Är det ”guds ord” att göra så?

  Jag har sett så mkt hemskt som uppkommit p.g.a. religion. Tycker ärligt talat många religiösa är riktigt skenheliga. De ljuger för varandra för att framstå i bättre dagar och de ser ner på folk som inte är som de. Och se bara på alla krig som pågår och har pågått – hur många av dem beror inte på just religion.

  Jag menar dock inte att religion bara är av ondo och jag menar heller inta att alla är så extrema. Jag tror absolut att det är bra att människor träffas och hjälper varandra. Och jag tror att det kan va bra terapi att tillbedja ”en gud”. Och jag tycker att många kyrkor gör bra saker också, så som att hjälpa människor i nöd. Men ”Ni extrema”, håll det där för er själva och gå inte runt och säg att man hannar i helvetet om man inte tror på Jesus – det ger mig ”jonsetown-vibbar”.
  Och nej, jag räknar inte Elaine som extrem. Hon verkar ha en rätt sund religiös tro och hon har sett både bra och dåliga sidor av religionen. Jag kommer dock aldrig dela hennes tro på Jesus – men vad gör det. Det är helt ok att tycka olika. Bara man inte ballar ur åt nåt håll.

  • Heidi skriver:

   Jag vill bara påpeka – Jag tillhör ingen religion, jag har däremot en RELATION till Gud. Big differens!

   Vart hamnar man om man inte kommer till himlen tror du?

   /Heidi

   • Hope skriver:

    Heidi, nu har du ställt den frågan många gånger och du får aldrig något svar.
    Och du har redan skrivit ”att man bara kommer till himlen om man tror på Gud, tror du inte, your loss”

    Mvh

    • Heidi skriver:

     Undra varför ingen svarar?

     • Hope skriver:

      I all välmening Heidi, jag tror att folk tycker att du är för påstridig och aggressiv.

      Idag begravdes Eaines farfar Arne och hon har det säkert jättejobbigt, tycker att vi ska tänka på henne istället just nu.

      Ha det bra Heidi!

     • Heidi skriver:

      Jag i te påstridig – vill bara visa att ALLA församlingar inte är så tragiska som ni beskriver. Tål du inte motstånd?

   • Fredrik Ö skriver:

    Hej,
    Tycker att FiaPia skrev det bra, kan hålla med om det. Jag själv skulle kalla mig för Agnostiker eller Positivitist.

    Heidi, vad är det som säger att jag vill hamna i himlen? Hur kan du veta att det som finns där är det rätta?

    Jag tycker att många av de religösa som jag har träffat är lite skrämmande, mest för att de försöker trycka på mig deras värderingar. Men jag vill även säga att det finns många som jag nog aldrig skulle gissa att de var djupt troende.

    Jag lever i ett samboförhållande med barn, och fått höra att de är bastarder och att vi lever i synd etc.

    Jag tror att om folk inom kyrkan skulle vara lite mer öppensinniga som Hope skrev om sin pappa som verkar tänka lite utanför lådan(bilbeln) och lägga till egna värderinga och erfarenheter så skulle kyrkan vinna tillbaka lite fler medlemma (kanske).

    Jag har haft religösa i min närhet som har berättat att de faktiskt ”jobbar” efter ett bonussystem och ju fler medlemar de värvar ju bättre poäng/belöningar får de.
    DET är skrämmande!

    • Heidi skriver:

     Jag håller med dig Fredrik, skrämmande att folk arbetar efter något belöningssystem!

     Jag tillhör ingen religion, jag har däremot en relation till Gud.

     Jag som är troende försöker aldrig trycka på några värderingar på folk, istället tror jag på att leva som Jesus, bland alla människor i alla olika situationer.

     Förstår inte varför du inte anser att det är att ”leva utanför boxen”?

    • Heidi skriver:

     Sen vill jag oxå påpeka att vara troende, och ha en tro, innebär att man är övertygad om att något är sant!

     Tro = övertygelse

     Jag är övertygad om att Gud skapade dig, att han sände sin son Jesus som levde och dog och uppstod för DIN skull! Jag tror han gjorde detta för alla oss!
     Min Gud är cool! Hur många gudar har gjort de?

 17. Kati skriver:

  Hej Elaine!

  Jag var också del av Karisma under den sista delen av församlingens levnadstid. Jag gick med i församlingen efter att ha hoppat runt mellan olika församlingar i Stockholm. Jag var lite skeptisk till ”kulturen” i församlingen till en början men jag var inte ny i min tro utan hade varit delaktig i andra församlingar tidigare och tänkte bara att det var ett av många uttryck att prisa Gud på. Jag upplevde Guds närvaro i församlingen när jag gick med och upplevde att man predikade Jesus. Tyvärr hände något senare och det som tidigare hade varit fokus på Gud blev mer fokus på verksamhet och annat och då började saker förändras. Jesus Kristus fick en andra plats i sin egen församling, så upplevde jag.
  Jag fick en hård smäll i och med Karismas ”fall” men min räddning var att jag insåg att Gud var över allt detta som hände. Gud är större än en enskild församling. Men Gud har även gett oss församlingen som ett stöd i vårt kristna liv. Med begreppet församling finns säkert även en mycket djupare mening än så, som jag kanske inte har greppat taget om ännu… 🙂
  Put your trust in Jesus Christ, he will show you the way. Fäst dina ögon på Jesus, och han ska göra allting nytt.

  / Tack för en intressant och fin blogg, Elaine. Kram Kati

 18. Lycklig medlem i en operfekt men underbar församling skriver:

  Jag tror på Gud och är med i en underbar församling. Den är inte perfekt men ingen församling är det precis som ingen människa är perfekt. Det viktiga är att församlingen, alla- både ledare och andra församlingsmedlemmar verkligen älskar Gud och varandra. Jag trivs så bra och har gjort det i ca 13 år.

  För det första tycker jag att det är riktigt tråkigt att vissa av er har en sån dålig erfarenhet av kyrkan. Jag vill bara kasta in en brasklapp och säga, grundat på min egen erfarenhet, att inte alla församlingar är i förfall.

  För det andra Är det viktigt att komma ihåg att även om man själv inte tror på församlingen så gör Jesus verkligen det. Läs i Bibeln om vad Gud säger om den.
  (där går det även att läsa om hur en sund församling ska se ut och hur ledarna ska bete sig – stora krav på god karaktär och respekt för Gud).

  Om du har haft en dålig erfarenhet så misströsta inte.

  Jag vet att det är en dålig liknelse men var är logiken i att säga ”jag var ihop med ett riktigt svin till kille som lämnade mig väldigt besviken så nu kommer jag aldrig tro eller träffa någon annan kille i framtiden”.

  Alla killar är inte svin. Alla församlingar har inte dåliga ledare. Tro mig – jag vet.

  Hoppas verkligen från djupet av mitt hjärta att er syn på församlingen ska bli upprättat!!

  • Kati skriver:

   Håller med dig i det du skriver…
   Om man ska leta efter en perfekt församling/kyrka så blir det svårt, men en sund församling som står på Guds ord och har ledare som sätter Jesus i centrum finns det gott om i Sverige!
   Om man har blivit sårad eller fått en dålig erfarenhet av kyrka/församling/ledarskap så är den bästa medicinen att lägga erfarenheten i Jesu händer och låta Honom läka de såren på djupet.

 19. […] jag hade min första ”internetdejt” med ! Vi träffades på Elaine Eksvärds blogg i inlägget hon skrev om sekter, och bestämde oss för att träffas när jag ändå skulle till Göteborg för en månad sen. Vi […]

 20. Mina skriver:

  Kan ju säga att äpplet inte faller långt från trädet. Hillsong är precis som karisma. dömer och fryser ut folk. ekonomin vet jag inget om …

 21. Ordet Sekt betyder inte att något är dåligt.

 22. Har extremt dålig erfarenhet av församlingar pingsten i Västervik och pastor Börje på 80 talet efter ett liv på barnhem fosterhem ensamhet mm sprack ett varmt förhållande med mun stora kärlek Susanne färdig efter att förhållandet tog Slut rasade allt i min tillvaro jag övervägde självmord men gick till pingströrelsens kafé LP stiftelsen för att få vänner vilket jag aldrig haft gick inte där Heller blev sedan inlurad i spel miss bruk livet var nattsvart då på LP stiftelsen kom en honungslen pastor fram och talade varmt om Jesus han da att om jag tog imorgon Jesus blev frälst skulle alla mina problem försvinna totalt nedbruten av allt i livet sa jag ja till frälsningen efter det fick jag klart för mig att vi med taskig uppväxt bara var statistik för församlingen fick inga vänner ingen kristen varm kvinna att gifta mig med barn gott liv danna vänner att umgås med kärlekslöst i pingsten i Västervik en klick utvalda hade det bra i församlingen dom besuttna rika och populära resten vi enkla behandlades som skräp besviken

 23. Jonatan skriver:

  SNABB SÖKNINGN PÅ ”HELVETET” I FOLKBIBELN

  9 träffar på helvetet. Visar sökträff 1-9.
  1 Ords 15:11
  Dödsriket och helvetet
  ligger uppenbara för Herren ,
  hur mycket mer då
  människornas hjärtan!

  2 Ords 27:20
  Dödsriket och helvetet
  blir aldrig mätta,
  inte heller människans ögon.

  3 Matt 11:23 Och du, Kapernaum, ska du kanske bli upphöjd till himlen? Nej, du ska ner i helvetet . För om kraftgärningarna som gjorts i dig hade gjorts i Sodom , skulle det ha stått än i dag.
  4 Luk 10:15 Och du, Kapernaum, ska du bli upphöjd till himlen? Nej, du ska ner i helvetet .
  5 Luk 16:23 I helvetet , där han plågades, lyfte han sin blick och fick se Abraham långt borta och Lasarus hos honom.
  6 Upp 1:18 och den levande. Jag var död, och se, jag lever i evigheters evighet. Och jag har nycklarna till döden och helvetet .
  7 Upp 6:8 Och jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och helvetet följde honom. De fick makt över en fjärdedel av jorden, att döda med svärd och med svält och med pest och genom jordens vilda djur.

  8 Upp 20:13 Och havet gav igen de döda som fanns i det, och döden och helvetet gav igen de döda som fanns i dem, och var och en dömdes efter sina gärningar.
  9 Upp 20:14 Och döden och helvetet kastades i eldsjön. Detta, det vill säga eldsjön, är den andra döden.

 24. Kenneth Mäki skriver:

  Vad var det som fick dig att för det första dras till Karisma? Det var ju känt för att liksom Hillsong dra de unga hippa snygga innefolket. Häftig scenshow, blink och dunk och rökmaskiner, coola modernt klippta filmsnuttar. Ja hela paketet!
  Man måste vara rätt stylad för att passa in. Det påstås ju inte från talarstolen men hela kulturen blir onekligen så iallafall. Så problemet är egentligen alla som bygger sina liv på känslor: En gudstjänst måste ge dem något känslomässigt. Talaren måste vara mer av en entertainer, expert på alla retoriska knep. Predikan måste vara ljus och positiv och berätta om hur Gud ska välsigna mig! Inga tunga tal om uppoffring, inga tunga tal om förföljelse och hot om konsekvenser. Man vill gärna ha gräddbakelserna men alla trista rotfrukter som bibeln också är full av de förkastar man. Vad händer om man bara äter det söta? man blir fet och sladdrig, klarar inga prövningar alls. Sorry Elaine. Jesus lovade aldrig att det kristna livet skulle vara som att segla på en räkmacka. Däremot lovade han att vi skulle bli hatade för hans namn. han sa vi skulle bli förföljda och dödade. Vi har ännu inte sett det så mycket i vårt land, men det kommer, var så säker på det. Fråga de kristna i NordKorea. Fråga de kristna i de muslimska länderna. Hur många som kallar sig kristna vill höra om sånt i vårt land? Hur många tror du inventerar hur det egentligen är ställt med sin tro? Hur många av oss står fast vid Jesus den dag vapnen riktas mot oss och vår familj? Står vi kvar eller förnekar vi Jesus för att rädda våra liv? Hur rätt hade inte Paulus då han sa att i sista tiden ska människor bara springa efter det som kliar i deras öron. Nåväl, skyll er själva ni blir då enkelt vilseledda in i osunda sammanhang liksom Karisma var. Jag kan berätta om egen helt absurd händelse när jag en gång valde att för att lära känna församlingen lite tänkte vara med på en kurs där. Jag har gjort det på Stefan Swärds blog.

  Det finns ett helvete. Du har ju läst bibeln säger du? Läs igen då 16:19-31 Matt 18:8 Matt 5:22 Matt 10:28 Mal 4:1 Upp 19:20 Matt 25:31-46 etc etc. Om inte den brinnande sjön finns varför skulle då Jesus överhuvudtaget prata själv om det? Eller menar du att allt det är efterkonstruktioner? Lögn? Ja vad ska man då tro på? Då kan man ju, som man gör i denna tid skapa sig sin egen tro och forma den som man själv vill. Ja jag gör min egen Gud som tycker som jag tycker han (eller det ska ju heta Hen nuförtiden, vi är ju alla könlösa egentligen, konstigt? Sist jag kontrollerade så satt den där den alltid suttit sen jag föddes) ska tycka. Ja men då är det ingen Gud utan bara ens eget fantasifoster, ett ingenting! Nej gehenna/helvetet/hades, kalla det vad du vill, den brinnande eldssjön finns och den skapades egentligen bara med ett syfte. Där ska djävulen en dag en gång för alla förgöras. Tyvärr kommer dock en massa människor av fri vilja följa honom dit. Det är spelreglerna. Vem kan köpa dem fria? Ja vem var det som gjorde det? Vem var det som gick igenom helvetet för oss alla? Men likväl så förkastar många vad han gjorde och vad kan man göra då? Gud tvingar ingen! Han kan aldrig och kommer aldrig att gå emot vår fria vilja. Och nej, det finns inga goda gärningar vi kan göra som ger oss en plats i himlen. Din gamle far har fel (det var nån här som skrev om det). Biljetten till himlen är gratis men den kostar hela ditt hjärta. Du måste tro på det Jesus gjorde, det finns inget annat sätt att komma in i himlen. Och om du säger att du tror på Jesus då bör ju det också börja avspegla sig i ditt liv annars är det bara hyckleri. däremot står det i bibeln att de som hört om Jesus och inte tagit emot. De har då fått sin dom. Så vice versa. de som aldrig fått höra om Jesus, hur kan de då bli dömda? Gud är väl inte orättvis? Det står också i romarbrevet om hur de hedningar som gör det lagen kräver visar att den är skriven i deras hjärtan och kallas därmed rättfärdiga. Så låt säga en indian i Borneos djungel som aldrig träffat en en kristen och aldrig hört talas om Jesus men ändå agerar mot sin nästa som Jesus vill att vi ska agerar. Självklart kommer ju denne till himlen! Däremot den som visserligen gör jättegott mot andra och hört om Jesus men vägrar bekänna Jesus som Kung. För Jesus är Kung! Vad händer med denne? Eller om jag lägger fram det såhär. Om nån kommer hem till dig men vägrar visa nån som helst respekt för dig och de förhållningsregler som gäller hemma hos dig. Vad gör du då? Låter du den personen gå hemma hos dig och tro att den är hemma hos sig själv och är sin egen lilla president där? Gör du verkligen så?

  Mvh
  Kenneth Mäki

Lämna en kommentar