Att resa med barn, eller med Matheo i alla fall! – svar på dagens fråga


Här testar Matheo akustiken på vårt fyrstjärniga hotell. Folk sitter i kavajer och högklackat och man kanske kunde tro att Matheo skulle besvära, men i Brasilien är folk OTROLIGT barnvänliga. Det är nästan lite absurt, eller inte. Det som jag inte hade räknat med var att restaurangpersonal som inte hade toalett där man kunde byta blöja tyckte det var självklart att vi skulle byta på en soffa mitt i restaurangen. ”Men folk äter ju!” var min protest. Men folk runt omkring sa ”Herregud, det är ditt barn. Han ska inte behöva sitta i sitt bajs, vi kan titta bort!”. Alla kontrade med ”This is Brazil!” som att barnen alltid går först. Så jag som protesterade vilt förut har tappat det, jag ammar öppet och byter blöja lite varstans (det kommer jag inte göra i Sverige, don’t worry!).

Saker jag är glad att jag hade med mig, näsdroppar. För nätter och flyg – de får så ont i öronen om de är täppta i näsorna. Värt att investera i om man är borta en längre tid och har en bebis i Matheos ålder: Resegåstol!” Köp det på plats, en billig version som ni kan lämna kvar. Det ger oss båda avlastning och är kul för Matheo. Vi har inte hittat en för vi vill ha en ”spindel-gå-stol” ni vet där barnet sitter i en liten tygstol. Men jag hittar inte sånna. Förbered er mentalt för flyget, det är svårt att få barnen att känna ro där. Men det viktigaste är att du som förälder har ro i sinnet. Är jag stressad så blir Matheo stressad. Så jag försökte meditera lugna tankar som ”sömn” eller helt enkelt titta på molnen, träd, sånt som lugnar en. Skit i dom som blir irriterade på att barnet skriker. Jag ler mot dom och gör peacetecknet eller Fuck-you-tecknet (Jesusambitionerna sjunker när mitt barns välmående är med i bilden) om de ger mig en vidrig min. Dom föddes fan inte med mute-knapp, så de ska inte ge mig eller Matheo skit för att han är ledsen. Jag koncentrerar mig på att lugna honom, blir jag förbannad på omgivningen så blir Matheo mer ledsen. Skuggan är kung! Stanna inne när det är som varmast, inte värt att utsätta barnet för det. Matheo sover mellan 11-13 så det är perfekt.

Välj fönsterplats med mycket benutrymme på planet. Det är så jobbigt att ha passagerare framför som ska sänka sina stolar, så det slipper jag helst. Tunna heltäckande kläder och/eller solskyddsfaktor 50. Resesittstol är grymt, då får barnet vara med och äta och/eller spela kort på kvällarna. Smidig och säker vagn vi körde på Macclaren, den är grym. Barnet kan både sitta och ligga i den. Bilbarnstol såklart, trafiken är aldrig säker. Sist men inte minst, planera varje dag! Eftersom barnet går först så är det viktigt att ni planerar när hen ska sova/äta men också när ni som föräldrar ska göra det. Allt för att hålla humöret på topp sinsemellan. All inclusive är inte så himla kul, men himla skönt att slippa tänka på matplanering och dylikt. Men kunna ha alternativ och göra mat själv är inte helt fel. Så om hotellrummet har ett litet kök är det guld och också om det är nära en matbutik.

Hojta till ni mamas om ni har några fler resefrågor!

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “Att resa med barn, eller med Matheo i alla fall! – svar på dagens fråga”


 1. Maria skriver:

  Tack för svaret:)
  Vi har märkt att det var lättare att resa m barn än vad iaf jag någonsin kunnat drömma om. Som förstabarnsmamms har jag en tendens att oroa mig för allt. Men vi har det kanon på vår resa & ni tycks ju haft det på er!

  Varma hälsningar från Thailand!

 2. Victoria skriver:

  Massa bra tips.

  Men varför kan du inte tänka dig amma öppet i Sverige om spärren släppt när du är i Brasilien?

 3. kim skriver:

  Får bebisar ha solskyddsfaktor? Min bvctant sa att jag absolut inte får ta på det på min tjej innan hon är 1 år.

  • Ja det trodde jag också. Men tänk hur farlig solen är! Det var lite pest eller kolera, men så när läkaren sa att om Barnet bränner sig som liten så ökar risken för hudcancer avsevärt i vuxen ålder. Och det spelar ingen roll om du sitter i skuggan som vi gjorde, ibland hannar man i solen. Svårt att undvika i Brasilien och dessutom reflekteras mycket i vatten till exempel. Så jag köpte en solskydd för barn som är extra känsligs för krämer, typ allergi. Så solskydd eller cancer i vuxen ålder, valer kändes inte så svårt men inte självklart innan vi visste.

   • kim skriver:

    Okej 🙂 Min BVCtant har dock sagt mycket konstiga saker till mig 😉

    • Anja skriver:

     Min BVC-tant säger att det finns en lista på 1177 med vilka solskyddskrämer som funkar på små bebisar. Har inte kollar in den men ska göra det – åker snart till Costa Rica med min nio månader gamla dotter.

 4. Älskar att barnens behov får gå först där! Tycker det är hemskt i Sverige. Bristen på respekt tex. Ett litet barn gråter. Spelar ingen roll om man sitter på en buss full med folk. Gillar verkligen inte när griniga människor ska sitta och blänga på en då.

  Känns som Brasilien är en fristad på så sätt.

 5. elsa skriver:

  ”Skit i dom som blir irriterade på att barnet skriker. Jag ler mot dom och gör peacetecknet eller Fuck-you-tecknet (Jesusambitionerna sjunker när mitt barns välmående är med i bilden) om de ger mig en vidrig min. Dom föddes fan inte med mute-knapp, så de ska inte ge mig eller Matheo skit för att han är ledsen.”

  Hej Elaine, jag älskar din blogg och får mycket inspiration från allt du skriver men just här stycket störde jag mig på. Du har faktiskt fel, små barn upp till 18 månaders ålder har faktiskt en mute-knapp. Det slår lock i barnens öron när flyget lyfter och om man inte ammar under en lång period under start och landning kommer alla spädbarn att gråta. Min pappa är läkare och varje gång vi flyger och spädbarn gråter så brukar min pappa tipsa om att amma och det fungerar varje gång och barnet gråter nästan inte alls. Men sen att du pekar fuck you åt folk som ger dig en sur min är absolut inte okej!
  Du måste ju förstå att det är fler personer än dig och din familj på flyget, och det är påfrestande att flyga med småbarn i allmänhet men som sagt du har verkligen ingen rätt alls att peka fuck you för att folk blir irrtiterade på att din son gråter, du själv blir väl galen om Matheo gråter i flera timmer i sträck så varför skulle inte främlingar bli det? Det enda tillfälle du skulle ha rätt att säga åt någon är om någon skulle komma fram till dig och säga något oförskämt som tex kan du tysta ditt barn, fine då kan du bli arg men inte för att du får några arga blickar.

  Jag har flugit i hela mitt liv med mina 3 mycket yngre syskon från att dom var spädbarn och jag och min familj har fått vår del av arga blickar men jag har förståelse att det inte bara är mig mina småsyskon irriterar. Detta är något du måste acceptera om du planerar att flyga med Matheo i framtiden. Snälla skriv inte ut sånt som kan inspirera andra för det är aldrig okej att peka fuck you åt någon och speciellt inte för att någon ger dig en otrevlig blick. Jag vill också vara tydlig att jag inte vill låta elak eller påhoppande jag älskar din blogg men i just det här fallet så kände jag att jag behövde säga något och jag hoppas du tar i åtanke det jag har skrivit.
  // En van flygare med småbarn

  • Victoria skriver:

   Nä, alla spädbarn gråter inte alls vid start och landning. Mina två har flugit många gånger och aldrig gråtit då.

   Barn kan ju faktiskt gråta av andra anledningar under flygturen, bl.a. av trötthet. Och då kan det ibland ta en stund att lugna dem och trösta dem – och då hjälper sällan tunga suckar eller ilskna blickar från medresenärer en stressad mamma eller pappa.

   • elsa skriver:

    Nej självklart kan det finns fler orsaker varför barnet gråter men det jag skrev handlande främst om hur man reagerar på om man får en sur blick, och att peka fuck you är inte rätt. Det finns flera orsaker varför man tittar på mamman och pappan det är inte bara för att man bli blänga på dom. Tex man kan titta dit för att se hur det går, om föräldrarna ens gör nått åt att försöka lugna sitt barn (vissa föräldrar ger faktiskt upp) och liknande och så kanske man ser sur för att man är trött och less på att ha suttit på ett flyg i flera timmar men det måste inte varat menat att blänga.

  • Elaine skriver:

   Ingen fara, det var bra kritik. Dock så har Matheo aldrig skrikit särskilt långa stunder och fuck-you var inte på ett plan utan på ett café där en person ställde sig och rökte bredvid oss. Jag klagade inte på hans rök, men Matheos skrik störde hans rökstund. Han min mot mig och Matheo var så vidrig att jag log och visade Fuck You. Så skönt! Sen skulle folk ge miner på plan skulle jag göra samma sak. Tror dom att det hjälper, att det bidrar på något sätt. När jag själv inte var mamma så gav jag småbarnsföräldrar stöttande blickar när barn skrek. Varför? Det känns rimligt och det är ju jobbigare för dom än vad det är för mig. Så kära bloggvän, agree to disagree även om jag tycker din kritik är tänkvärd och bra. Skulle vara så tråkigt om vi var överens hela tiden. Kram!

 6. Elin - Köpenhamn skriver:

  När min lille fis (, ja jag kallar honom lillfisen, så får jag vara storfisen) var sju månader flög vi till Australien (, han är tio månader nu). Vi snackar två dygns resetid, absolut inte nemas problemas, men var inställd på krig och som tur var besannades inte de förväntningarna. Ni med bebisar, ååååååååk!! Bebis kommer vara ledsen ibland och glad ibland, precis som hemma. Och jovisst, ibland får man improvisera när verktyg eller kännedom saknas, men det kan bara vara roligt, en utmaning. Tycker jag!!

 7. Maria skriver:

  Barn har rätt att ha dåliga dagar precis som
  vi vuxna har! Humöret kan inte alltid vara på topp!
  Alla har en gräns och jag tycker man får såga ifrån på det sätt man själv finner lämpligt!

 8. Bra tips!
  Jag flög med min äldsta dotter när hon var 11 månader, det största problemet var att roa henne i flera timmar när hon prompt inte skulle sitta still. Tack o lov var vi ett stort sällskap så hon fick ”famn-hoppa” mellan oss rätt mycket, och personalen var förstående och trevliga. Nu i påsk ska jag resa till Egypten med mina fem barn och är väldigt nervös! De stora blir nog inga problem men min femåring och 2åring kommer med all säkerhet tycka att det är jättetråkigt att sitta still i närmare sex timmar. Har planer på att köpa en surfplatta som de kan spela på, och ta med ett ritblock/kritor. Är det någon som har rest med halvstora barn med myror i rumpan? Tips på hur jag ska få dom att sitta still? 🙂

 9. Ewa skriver:

  Vad var det jag sa:) förr eller senare byter man blöja på en restaurang offentligt när det är nöd.

 10. Doris skriver:

  Thank you so much for this post!

Lämna en kommentar