Denna man denna Olof Palme – avhumaniserande retorik skapar mördare


20130105-224317.jpg
Jag minns dagen han mördades. Året var 1986 och jag var fem år gammal och undrade varför mamma grät så hysteriskt i sin säng. Jag förstod inte. Vi bodde i Bredäng då. Farfar, han tyckte inget vidare om Palme. Farfar var ju lite överklass och röstade alltid blått. Palme och hans familj och min farfar, farmor, pappa och bröder bodde grannar med varandra i den då moderna förorten Vällingby. Ja, visst var han trevlig som person, men förfärlig politik! sa farfar, men mamma tyckte nåt helt annat. Hon som många andra älskade Palme. Jag är så glad att politiskt tillhörighet inte är något självklart i min familj, i alla fall inte den ena sidan. Jag fick aldrig, som min mamma, träffa Palme i egen hög person. Men det jag har sett de senaste dagarna på Svt:s triologi om honom är slående. Vilken man, vilket mod.
20130105-224957.jpg
Jag såg sista delen idag och hade riktigt ont i magen när jag hade sett den. Fick tårar i ögonen när jag såg Palmes kista och Anna Lindh hålla tal på hans begravning. Fick obehagskänslor av retoriken som fördes mot honom åren innan han dog. Stora personangreppskampanjer där man direkt avhumaniserar Palme, kallar honom för ohyra karikatyrbilder där han liknar spindlar och/eller en ondeskefull ”människa”.
20130105-230136.jpg
När Moderaterna vann valet hade de en docka som skulle föreställa Palme som de sparkade på. Civiliserat? Knappast. När jag satt och tittade på dokumentären så slog det mig att det var inte bara han som sköt Palme som dödade honom, det var kampanjerna innan som gjorde det legitimt. Först avhumaniserar vi honom sen blir det ok att ”avliva” honom. Exakt samma strategi som gjordes av Hitler mot det judiska folket. Samma sak i Rwanda av hutuer mot tutsierna. Det är inget nytt, ändå upprepar vi misstaget gång på gång.

Den avhumaniserande retoriken är direkt livsfarlig eftersom den är en början till att legitimera att någon är mindre människa än andra.. Att det inte blir ”att döda” längre utan snarare avliva en ”ohyra” – som Palme många gånger kallades. När jag så dokumentären så undrade jag hur många som skäms över att Palme mördades. Skämdes inte moderaterna över att de hade sparkat på en docka som avbildade honom? Skämdes inte de som drev hatkampanjerna mot Palme? Gemene man, vad var deras bidrag i att avhumanisera denna Palme? Vad sa de om honom som till slut ledde till att någon tog saken i egna händer.

Vad säger folk om så kallade invandrare som gjorde att Breivik tog saken i egna händer? Det är inte bara han som borde sitta med svansen mellan benen. Alla som har avhumaniserat dem som han dödade, är medskyldiga till mord – det är min åsikt som retoriker. Ordets makt ska inte underskattas.

Terrorismen är bara ett symptom på en cancer som avhumaniseringens retorik ger samhället och världen.

Jag ser den inte bara användas mot invandrare utan också folk som står i spetsen för feministiska frågor som till exempel Lady Dahmer. Hon avhumaniseras på daglig basis. Det börjar med ”små” ord om ’dessa feminister borde avlivas’. Homosexuella i Uganda. För att inte tala om muslimer, hur pratar folk om dem i din omgivning? Lyssna. Ha civilkurage och förklara hur allvarlig en sån retorik är, det stora börjar med det lilla. Det kan bli en Breivik och det börjar med en, två och till slut flera pratar avhumaniserande om folk. Stoppa det.

Länge sökte man svaret på vem som mördade Palme. Det är ett grammatiskt fel i frågeställningen, för det var inte en som mördade Palme, det var flera. Det var inte bara Breivik som mördade ungdomarna, det var flera. Det var inte en som förbjöd homosexualitet i Uganda, fler bidrog. Vill du inte delta i fler mord så delta inte i den avhumaniserande retoriken – motverka den.

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Denna man denna Olof Palme – avhumaniserande retorik skapar mördare”


 1. Åsans värld skriver:

  Jag skulle vilja lägga till, samma som flashback, avpixlat-retoriken gjorde för breivik. Knappt någon som skriver på de sidorna skulle göra det han gjorde eller ens försöka skada någon i verkligheten öht, men de gjorde att han kände en legitimitet i det han gjorde. Han gjorde bara det alla utom pk-etablissemanget såg behövdes göras ungefär. Just därför tycker jag att det är skrämmande med allt detta hat mot kvinnor och feminister, med de hot och förföljelser som folk som uttalar sig antirasistiskt får stå ut med (nu senast mazetti och lindeborg). När My Vingren skrev en debattartikel i aftonbladet om det hat och de hot hon fick ta emot, så var det intressant att så många kommentarer sa att ja men hon är ju dum i huvudet. Att vi har gått från jag håller inte med om dina åsikter men jag skulle kunna dö för din rätt att uttrycka dem, till jag håller inte med om dina åsikter så därför hotar jag att döda dig din jävel. Man behöver ju inte hålla med om det en person säger för att värna om dennes rätt att få uttrycka dem utan att få utstå hat eller hot, men allt för många är tysta eller verkar tycka att den som har ”fel” åsikter helt enkelt får tåla det.

  Har inte sett tv-versionen av Palme-dokumentären men såg den på bio, riktigt bra.

 2. Therese skriver:

  Kommer någon någonsin att ha samma mod?…

 3. Nathalie skriver:

  Hej Elaine! har följt din blogg i snart i ett år men aldrig vågat kommentera. Men detta du skriver i det här inlägget är så otroligt viktigt och borde vara betydligt mer uppmärksammat än vad det faktiskt är. Ord kan påverka oss människor att begå hemska handlingar. Personer som du Elaine behövs verkligen för att få andra att öppna ögonen för vad som verkligen händer runt omkring oss. Du är en otrolig människa och förebild! Kram Nathalie

 4. Sara skriver:

  Fantastiskt välskriven, vettig och engagerande text!

  Ps. Läser ivrigt din bok som kom i efterlängtad julklapp! Ds.

 5. Då jag gillade detta inlägg kommenterade min bror Jesper Sandström ( http://inthevidual.com/ ) på den länk som dök upp på Facebook, tänkte jag skulle vidarebefordra det han skrev:

  ”Åhja, det är lätt för en retoriker att charmas av Palme. Tillochmed för mig ibland. Men man får aldrig glömma att han höll och kämpade för helt avskyvärda värderingar. Han försvarade Sovjetdiktatur och massmord utan att blinka. Han var en fantastisk talare men ett politiskt ärkesvin. ”
  Och så länkar han till detta blogginlägg: http://hokmark.eu/om-palmes-tid-och-dagens/

  Och när jag menar att det inte var kontentan av ditt resonemang så svarar han:
  ”Ja fast hon missar ju en central sak. Hon framställer Palme som ett offer, när han själv försvarade diktatur och massmord och i sin retorik avhumaniserade miljoner. Jag tycker såklart inte att man ska avhumanisera någon – och jag ogillar den hätska retorik som fördes mot Palme (som på sina ställen förs än idag.) Men det är likväl ett alltför gulligt och vänligt porträtt av Palme.”

  • Elaine skriver:

   Intressant! Tack Jennifer!

  • Staffan skriver:

   Oj, jag tycker att Jespers kommentar visar Elaines poäng med inlägget. 26 år efter sin död finns hatet kvar.

   Att Palme skulle försvara sovjetdiktatur och massmord är en grov historieförfalskning. Vi har aldrig haft en politiker som så tydligt och engagerat tagit kampen mot förtryck, i kommuniustiska diktaturer, militärdiktaturer eller demokratier. Han var en engagerad anti-kommunist, kallade den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien för diktaturens kreatur.

   Men behöver inte hålla med om hans politik inrikes eller utrikes. Men att påstå att han skulle försvara sovjetdiktatur eller massmord är ogrundande påhopp. Det är oseriöst och fortsätter bara sprida hatbilden. Det behövde man inte göra då. Och man behöver verkligen inte göra det 2012.

 6. Lorraine skriver:

  Du drar väldigt intressanta paralleller i det här inlägget, Elaine!

 7. Cecilia skriver:

  Påminner om idag när vänstern gör pinatas av kända högerpolitiker och låter små barn slå på dem eller när vänstern gör dockor av kända högerpolitiker och låtsatshänger dem i första maj-tåget. Den där avhumaniseringen har varit väldigt vanligt förekommande på vänsterkanten de senaste åren.

 8. Josefin skriver:

  Än en gång förundras jag över hur klok du är. Det är så roligt att läsa din blogg för den får en verkligen att tänka efter:-)

 9. Randa skriver:

  Vilket inlägg Elaine! Härligt och otroligt bra skrivet!

 10. Hanna skriver:

  ÄLSKAR detta inlägg! Din blog är som bäst när du briljerar med dessa läsvärda inlägg.

 11. Anders Fagerlund skriver:

  Bra skrivet. Jag har själv tidigare varit inne på samma tankegångar och funderat över psykologin i detta. Vad är det som gör att normala spärrar mot våld kan släppa för vanliga människor? Se texten här:
  http://demokratinspsykologi.se/varsagod-och-doda/

 12. Thomas Helin skriver:

  Precis. När ska denna avhumanisering av politiska motståndare upphöra. Nu senast avtecknade man Jimmie Åkesson som kackerlacka som skulle utrotas med gas. http://hallandsposten.se/image_processor/1.1850608.1353874317!/image/4206474543.jpg_gen/derivatives/wide/4206474543.jpg?maxWidth=468

 13. My skriver:

  Hej Elaine. Efter att ha läst detta inser jag att din farfar och min mormor (och morfar) bodde grannar efter att ha checkat med mor. Jag har med entusiasm läst din blogg länge och tycker det är extra roligt nu när du också fått barn (min skrutt blev 1 år på annandagen). Tycker därför det är himla lustigt hur liten världen är. Hoppas ni har det underbart i Brasilien, har själv en förkärlek för det landet då vi varit i Natal ett tiotal gånger. Hade bäst!

 14. Therese skriver:

  Hej Elaine!

  Bra skrivet! Dock – inte bara Olof Palmes motståndare använde ett avhumaniserandd språk, det gjorde han själv också, tex kallade han några journalister för ”kloakråttor med stora tänder” angående Geijeraffären. http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Geijeraffären

  Ha det bra, du har en härlig blogg!

 15. Nkosazana skriver:

  Alla som pratar så illa om Soviet, skulle se Oliver Stone’s Untold History Of The United States. Få lite perspektiv i det hela, lite balanserad view. Hur retoriken av amerikanska politiker har format hur folk ser Soviet.

  Förövrigt klarar sig arab-muslimer sig själva, blir lite Jackie Arklöv över det om jag skulle gå och försvara dem då dom är inte så speciellt snälla mot mörkhyade.. Klarar dom av att förtrycka sådana som mig i sina hemländer klarar dom nog av att stå upp för sig själva.

 16. Amanda skriver:

  Bra skrivet, du satte ord på vad jag delvis tänkt men inte lyckats få ur mig till fullo varken muntligt eller skriftligt.

 17. Hanna skriver:

  Otroligt bra skrivet! Jag tycker Olof Palme var en fantastisk retoriker! Tyvärr var han långt före sin tid och det gick som det gick.
  Jag minns dagen han hade mördats och vart så påverkad tydligen att jag tog upp det med min lärare och gissa vad han säger: Ja men olof palme var rik men ingvar carlsson han var en fattig pojke, så han är bättre! . Det var ungefär så han sa det och därmed legitimerade mordet på honom! Jag minns att jag ogillade det han sade för herregud en människa hade ju mördats men samtidigt lugnades jag för jag måste ju ha tänkt fel!
  Jag måste även kommentera ett inlägg ovan, man måste väl ändå skilja på ett enstaka ord från olof palme och den stora omfattande hatkampanjen som kördes mot honom av hela höger etablissemanget! Lite realistisk får man ändå vara och det är pinsamt att man kontrar så lågt! Moderaterna drev denna kampanj hårdast och som bloggaren säger är en del av händelsen!
  Rätt ska vara rätt!

Lämna en kommentar