”Nyckeln till lycka” – dagens önskerubrik.


Vilken svår fråga. Min nyckel till lycka är att göra det som gör mig lycklig och försöka göra andra lyckliga också – som att ta farfar till fotografiska museet eller bjuda mamma på en resa till Paris. Det är lycka för mig. För jag minns när vi bodde i Bredäng och vände på varenda krona. Oj vad mamma kämpade och vad ledsen hon var när hon inte hade råd att köpa en ordentlig vinterjacka till mig utan att jag fick använda samma några år. Men hon gav mig så mycket kärlek att jag var varm ändå och ville ge tillbaka en vacker dag – att jag kan göra det idag, det är lycka för mig.

Jag visste att jag skulle bli lycklig om jag fick jobba som retorikkonsult – men jag var tvungen att samla mod att gå min egen väg trots andras tvivel. Min mamma stöttade mig massor och min kusin Wendy (som mer är som en storasyster) också. Att ha gått min väg har gjort mig riktigt lycklig. Men ibland får jag brottas med andras förväntningar och idé om lycka. Som att vara med i tv och kommentera politikers retorik, det är kanske en fjäder i hatten men är det verkligen lycka? Tackar jag ja för att det gör mig lycklig eller för att världen ser det som ett mått på att lyckas? Jag vet faktiskt inte? Normen är svår. När jag skriver det här så sitter jag i kavaj på ett flyg till Malmö. Har jag kavaj för att jag vill, gör det mig lycklig? Eller gör jag det för att samhället har uppfostrat mig att tro att så ser man ut när man är lyckad? Jag vet inte?

Jag tror att det är viktigt att granska sig själv i sin jakt på lycka så att man inte bara strävar efter att göra vägval som andra tycker är lycka – nej, hitta din alldeles egen lycka.

Bloggvännerna har ordet

7 svar till “”Nyckeln till lycka” – dagens önskerubrik.”


 1. Tack för en fin text. Du är alltid så klok! För mig handlar det om att skilja på att vara lycklig, lyckas och att vara lyckad.

  Att vara lycklig innebär att göra det jag älskar och få vara med dem jag älskar. Till exempel föreläsa, kompetensutveckla mig, få vara med familj och vänner och njuta av livet.

  Att lyckas handlar om att nå de mål jag satt upp och strävar emot. Det är mina egna mål, som jag nått genom att gå min egen väg och som firas genom att få känna att jag lyckats med det jag vill.

  Att vara lyckad är andras definition av om jag nått de mål som de satt upp för mig. Det handlar alltså ingenting om mig och därför något jag försöker bortse från totalt.

  Att vara lycklig har därför vissa dagar att göra med om jag anser att jag lyckas, men absolut inget att göra med om jag i andras ögon anses vara lyckad!

  Stor kram Elaine och alla bloggvänner

 2. Petite Caja skriver:

  Väldigt intressant text som får mig att tänka, tack!

 3. Moa skriver:

  Detta inlägg kändes som pricken över ”i”:t för min del. Jag har brottats med att antingen följa min dröm ( som kan bli tuff) eller välja en enkel väg och bli någon jag inte är. Nu blev jag säker igen, TACK!

 4. Ninni skriver:

  Tänkvärt Elaine. Lycka är en känsla som kommer ett kort ögonblick och man får träna sina sinnen för att förstå när det händer. Lycka har inget med framgång att göra. Bara du vet om och när det händer och med åldern blir man bättre på att se ögonblicken och kanske lyckas hålla dem kvar en stund. Att ge kärlek kan vara lycka. Mer än att få. Ha en fin måndag och tänd många ljus!

 5. Anna-Karin skriver:

  Hej finaste Elaine.
  Vad jag har dragit mej från att skriva till dig för att jag inte haft koll på hur jag ska lägga upp allt jag verkligen vill skriva. Nu har jag inget upplägg alls men för att få fram det jag tänker så ”blarrar” jag på lite!

  Din blogg går rakt in i hjärtat på mig, jag sitter hemma och pluggar och tar pauser och läser din blogg, dina råd och dina tips som kanske egentligen inte alls är tips men för mig är det en guldgruva, jag gör små notiser i mina block. När jag sen går tillbaka och läser mina sjuksköterska anteckningar om magsår, sociologi, mediciner, barn, äldre, död, omvårdnad o.s.v. så kommer det upp små glada ord och påminnelser om allt från att det är okej att inte vara på topp hela tiden till att jag ska inspireras i stället för att missunna. Jag bara fullkomligt älskar det och det bästa av allt, jag börjar mer och mer för varje dag älska mig själv lite mer, för det har jag glömt bort att göra, hur kunde jag glömma det viktigaste av allt? Och de här små notiserna får mig på något magiskt vis att lysa upp, jag uppskattar att läsa mina anteckningar, min egen halv taskiga handstil och mina stavfel. Du får mig att drömma om vad jag vill, vilket inte är i närheten av det du gör eller sysslar med, men ändå, du får mig att känna ”ge aldrig upp, häng kvar!” Du är en fantastisk människa och jag är glad att jag ”blarrade” ihop det här mitt i all plugghets mot mitt fina mål! Tack för att du bara rätt och slätt är du och gör det på ett jordnära vis. Tack underbara Elaine.

 6. Linnea Molander skriver:

  Spännande att läsa dina tankar om lycka, Elaine! 🙂

  Enligt lyckoforskningen pratar man om främst tre saker som tillsammans skapar ett lyckligt liv.
  Det gäller att ha balans mellan
  – njutning (tex köpa skor, äta choklad, ha sex)
  – meningsfullhet (göra något som bidrar till andra)
  – engagemang (att göra något som man tycker är så kul och utmanande att tid och rum försvinner när man gör det)

  Att bara rädda världen men aldrig ta hand om sig själv eller njuta skapar en lika skev obalans som att bara ligga på soffan och äta praliner. Vi behöver ha det gött, utmanas OCH känna att vi bidrar för att vara lyckliga. Utöver detta är det allra tydligaste kännetecknet för lyckliga människor goda relationer, och där ligger ju du verkligen bra till Elaine! Du har en familj du älskar och umgås mycket med, en stor härlig släkt och vänner som betyder massor för dig. Du prioriterar att umgås och är fantastisk på att visa uppskattning. Och att göra saker för andra har i mängder av studier visat sig vara en otroligt effektiv lyckostrategi, oavsett om man bjuder sin mamma till Paris eller låter någon gå före i kön på Ica.

  Gällande det här med att lyckas vs vara lycklig så är relationen mellan de begreppen faktiskt tvärtemot vad man kan tro. Vi strävar så hårt för att lyckas och bli framgångsrika, men det är faktiskt betydligt effektivare att bli lycklig först och framgångsrik sen. Lyckliga människor är nämligen bland annat mer kreativa, effektiva, sociala, friska, möjlighetssökande och optimistiska än andra. Om du gör vad du älskar och dessutom mår bra och trivs med ditt liv i övrigt – ja då är det extremt stor sannolikhet att du också kommer bli framgångsrik. Men om du gör nåt som känns sådär och hoppas att ditt liv ska bli skojigare när du blivit framgångsrik på det där halvtrista jobbet, ja då blir det lite bakvänt. Jag kan varmt rekommendera det här TED-talket om ämnet: http://www.youtube.com/watch?v=fLJsdqxnZb0

  Det största kruxet med lyckan är att det vi tror ska göra oss lyckliga inte alltid gör det – iaf inte på sikt. Visst är det kul att shoppa, men hur länge känns dom där nya jeansen spännande egentligen? En vecka? Två? Det blir en dyr och hetsig jakt på lycka. Prova någon av sakerna ovan istället, och spana in de 30 evidensbaserade lyckoboostar jag samlat på facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.327606544001274.74234.135460129882584&type=3

 7. Fia skriver:

  Fick lite tårar i ögonen när jag läste detta inlägg. Känner igen mig himla mycket i allt jag läst nu i din blogg – började på förstasidan och skummade till detta inlägg då jag hittade bloggen idag. Så härligt att läsa om dig som vågar kämpa för att vara äkta och sann mot dig själv. Det var häftigt att få läsa just dessa rader då du verkligen sätter ord på hur det är att försöka välja vad man vill i normstormen.
  För det är jävla svårt. Det tycker i alla fall jag 22 årig tjej (påpekar detta då du sade att du var glad att du attraherar lite yngre läsare) 🙂
  tack för en toppenblogg.
  detta kommer vara den enda bloggen jag följer, det är nämligen den enda blogg som bara fått mig att må bra! Grattis till att du gjort ett så jädra bra jobb att du idag har ditt drömjobb! Grattis till din fina familj och att du kämpar dig till en inställning som ger dig jämvikt och lycka, det inspirerar mig massvis. Kram /Josefin

Lämna en kommentar