En tanke om retorik


(utdrag ur boken Modern Retorik)

”Antingen har man det eller inte”

Många ger upp tanken att stå inför andra och tala med motiveringen: ”jag har det inte, det faller sig inte naturligt”. Till dem säger jag att muskler faller sig sällan naturligt, det är något du måste jobba för att få. Kommunikation är en muskel och få föds vältränade. Martin Luther King, Steve Jobs, Margaret Thatcher och många fler erkända talare fick öva enormt mycket innan de blev skickliga talare. Till och med retorikens lärare som Quintilianus tränade för att bli bra kommunikatörer. Så att säga ”jag har det inte” är samma sak som att ge upp träning för att du inte har muskler. Kommunikatör är man inte – det blir man efter mycket träning.

Bloggvännerna har ordet

2 svar till “En tanke om retorik”


  1. mimo skriver:

    Var på Södertörn idag och registrerade mig på A-kursen i Retorik. Det kommer bli ett finfint komplement till min utbildning! Kul ska det bli!

Lämna en kommentar