Linnéa om hur man ska sätta sina mål


Bloggvännen Linnéa gav så vettiga synpunkter på mina mål att jag ville dela dem till er.

Vill börja med att säga att jag tycker Måldags-idén är strålande och känns superinspirerande.

Eftersom jag är psykologisk coach tänkte jag bjuda på lite feedback gällande dina mål. Närmare bestämt gällande vikten av att sätta specifika mål. För att ett mål ska kunna nås måste man ju såklart veta vad det innebär att nå målet. Flera av dina mål, särskilt gällande träningen, är väldigt specifika; du vet precis hur långt du ska gå eller hur länge du ska göra plankan. Däremot är några av de andra målen lite mer luddiga. Tex att vara trevligare mot Gustav. Vad innebär det? Att skrika lite mindre på honom? Att inte skrika alls? Att ge honom extra kärlek? Kort sagt, hur vet du att målet är nått? Kanske är det bättre att fokusera på att bekanta dig med och hantera din ilska och tex ha som mål att ta tre djupa andetag när du blir arg. Då blir målet både specifikt och ger dig verktyg för att hantera situationen.

Jämför med att gå till din PT och säga att du vill bli ”snygg/starkare” vs ”öka 5 kg muskelmassa”. Snygg och starkare är inte tillräckligt specifikt för att det ska gå att bocka av på en lista som avklarat eftersom snygg kan betyda lite vad som helst beroende på vem och i vilket sammanhang man frågar och starkare kan vara allt mellan att orka göra en armhävning till och bli body builder. 5 kg muskelmassa däremot är tydligt och mätbart.

Veckans mål nr 2 innehåller också det diffusa ordet ”försöka”. Ditt mål är att ”försöka vara ännu trevligare mot Gustav”. Här säger jag som Yoda: ”Do or do not. There is no try”. Om vi fortsätter med träningsjämförelsen blir veckomål nr 2 som att sätta upp träningsmålet att ”försöka träna lite mera”, vilket jag inte tror att du skulle göra eftersom det inte är särskilt inspirerande och egentligen inte säger nånting. Själva poängen med att ha mål är ju att de ska konkretisera och tydliggöra vad man vill uppnå och hur det ska gå till.

Även veckans mål nr 7 och 8 är lite luddiga. Att ”börja läsa en lättsam bok” kan innebära allt mellan att läsa första meningen till att läsa halva boken. Hur många kapitel känns rimligt? Passar det kanske bättre att sätta ett tidsmål, tex läsa en kvart om dagen? Alltså, hur mycket vill du ha läst för att känna att målet är uppnått. Samma sak med sista målet, hur mycket vill du snacka Gud? En stund varje dag? Flera gånger per dag? Räcker det kanske med en gång i veckan? Eller är det en specifik känsla du vill uppnå? Igen; hur vet du att målet är uppnått?

Kram och kärlek
Linnea

Ni hittar hennes blogg här.

Bloggvännerna har ordet

7 svar till “Linnéa om hur man ska sätta sina mål”


 1. Malin skriver:

  Oerhört vettigt och välskrivet! Jag har en vana att sätta lite vaga mål ibland och så undrar jag varför jag inte når dem – hehe, tankeställare deluxe! Tack Linnéa!

 2. Linnea skriver:

  Vad kul att det uppskattas! Tack för att du hjälper mig sprida kunskapen, Elaine! Kram! 🙂

 3. Jennifer Sandström - Utbytesstudent skriver:

  Wow, tack! Så himla bra! Jag har fått lära mig det, att mål ska vara SMARTA, en bra tumregel. Specifika, mätbara, och vad nu resten var… Haha

 4. Linnea skriver:

  Specifikt
  Mätbart
  Attraktivt (du strävar MOT något istället för bort från något)
  Realistiskt
  Tidsbestämt

  🙂

 5. Amanda skriver:

  Jag förstår poängen med att konkretisera målen, men för egen del känner jag att ett mål angående att läsa en lättsam bok kan få vara lite luddigt. Annars är jag rädd att även avkopplande saker ska få för mycket ”göra för att kunna bocka av”-känsla, om ni förstår vad jag menar. Handlar det om att läsa en bok till studierna känns det däremot skönt att ha strukturerade mål, t.ex. 1 kapitel om dagen eller 2 h om dagen. Någon som känner likadant?

  • Malin skriver:

   Förstår vad du menar – det blir lite för mycket press över det hela. Men jag tror att det är bra att man pressar sig lite att göra ”mindless” saker när man är väldigt busy in life. Ibland behöver man liksom göra det till ett konkret mål, för annars struntar man lätt i det avkopplande läsandet och jobbar istället 😛

Lämna en kommentar