En vit terrorist får tvångströja, men en terrorist som är muslim får dela skulden med alla andra muslimer.


Det är svårt att bara blogga som vanligt när så mycket hemskt har hänt. Jag känner mig både ledsen och förbannad. Förbannad över hur många av mina vänner som hade fått lida om det hade varit en muslim som hade varit terroristen. Förbannad på en vän som är SD:are som förmodligen är lite putt eftersom nu drabbas hon och andra SD:are av det som alla muslimer drabbades av efter attentatet i Sverige. Hoppsan! Snacka om att få smaka på sin egen medicin och visst smakar det inte gott! Visst är det jobbigt när folk drar alla över en kam, kanske något hon borde sluta med? Jag är förbannad på henne, förbannad över att hon inte ser att hennes propaganda orsakar fördomar mot alla muslimer. Förbannad över att hon inte ser parallellen. Förbannad över medier som snabbt drog slutsatser att det med största sannolikhet var en muslim som låg bakom dådet, men tappade hakan när det var en som såg ut som en släkting till dem. Förbannad över att eftersom hade det varit en muslim så hade det kallats ”islamisering” men eftersom det är en vit medelålders man så avfärdas han som en ensam galning. När sanningen uppdagas får Terroristexperterna lämna tv-sofforna och in kommer istället psykologerna med bekymrade pedagogiska uttryck. En vit terrorist får en tvångströja, men en terrorist som är muslim får dela skulden med alla andra muslimer.

Är det någon annan som är förbannad?

Igår fick jag höra på FB att jag var en terroristkramare som älskar muslimer då jag påpekade det faktum att detta hemska dåd inte alls behöver vara utfört av tokiga islamister. Det kan komma inifrån. Jag trodde ärligt inte egentligen att jag skulle ha rätt, men tyvärr så hade jag ju det. Hatet spred sig snabbt på internet bland sk nationalister. Nu skulle Islam raderas ut, och alla som inte förstod faran med islam var landsförrädare och iq-befriade galningar. Jojo, jag undrar om dessa personer känner sig dumma idag eller om de känner riktigt korkade.– Camilla Rågfors.

/Elaine Bergqvist

Bloggvännerna har ordet

13 svar till “En vit terrorist får tvångströja, men en terrorist som är muslim får dela skulden med alla andra muslimer.”


 1. Margareta skriver:

  ALLA SD:are tycker inte att ALLA muslimer är lika-och vice verca,?,elr?är ALLA SD:are lika?? Lika ledsamt i vilket fall.

 2. Erik skriver:

  Bra skrivet. Håller med om allt. Många SD:are, speciellt Kent Ekeroth (och hans twitter), är mästare på att insinuera rasistiska ställningstaganden och sen hävda att han inte alls menade att islam har med saken att göra – precis vad som hände nu efter dådet. Så jäkla fegt. Rekommenderar f.ö. denna ledare: http://expo.se/2011/_4194.html

 3. Ingvor Lindgren skriver:

  Bra texter Elaine, kryddade med lite sting. Tillsammans kan vi få en bra värld men det krävs samarbete. Utanförskap, ensamhet osv är livsfarligt. Civilkurage när vi ser att en människa håller på att hamna fel för det sker inte på en eftermiddag det tar rätt lång tid men syns tidigt. Strutsmentaliteten o egofokuseringen håller inte. Se mig, rör mig, hör mig gäller för oss alla. Kramis

 4. s skriver:

  Håller med dig fullt ut, så oerhört synd att du, jan Guillou och lena sundström är de enda kloka som ser den skillnaden som görs/gjorts. Var jag den enda som la märke till att när det nu är en norsk man då kallar man in till tv4 studion psykologer och professorer inom psykologi medan när det var självmordsbombare så drar man in terroristexperter,politiker,integretationsminsier med mera. SÅ JÄÄÄÄVLA VIDRIGT!!

  …..men du e klok du 😉

 5. Magdalena Olsson skriver:

  Hej! Ville bara skriva att du inte är ensam om att känna dig förbannad över vad som hänt. Dels, den självklara sorg vi alla känner inför alla som fick mista livet men även en sorg över vilken människosyn och vilken ideologi som råder i vårt samhälle och som får medhåll från så många människor runt om en. Att det helt plötsligt är okej att diskriminera vissa folkgrupper, så länge man börjar meningen med ”jag är inte rasist, men..”. Jag är så trött på hyckleri. Varför kan vi inte leva i ett samhälle där _alla_ oavsett kön, etnicitet och sexualitet får ha exakt samma förutsättningar? Vad är problemet egentligen?

  Magdalena

 6. Elliotta skriver:

  Generaliseringar är alltid av ondo. Dessutom ett tämligen korkat sätt att analysera sin omgivning på. Lite imbecillt sådär. Tycker ditt inlägg här är nyanserat, klokt och med bett.

 7. Sanna skriver:

  Om man lägger ihop det faktum att Islamska Terroristgrupper FAKTISKT tog på sig dådet utan att så mycket som blinka med att det var vad media gick ut med också utan att blinka, så är det inte konstigt att folk skrek ”terroristattack” direkt.
  Jag var övertygad om det eftersom jag satt och läste Evan Kohlmans (talibansk ledare) twitter om hur de tog på sig dådet och hur detta var väntat för alla som lagt sig i kriget i Libyen.
  Hur kan man sitta och dumförklara alla som gick rakt i fällan både hos media och talibanerna??
  Det är ju media vi så blindt lyssnar på annars?
  Andra källor än media och internet fanns ju inte att tillgå.

  Sluta spela så jävla viktiga! Som om ni själva visste något annat??
  När en man spränger sig själv i Allah´s namn så är det SJÄLVKLART man fördömer andra Islamister eftersom de hyllar dådet och utför liknande dåd på andra ställen.
  Vem hyllar Anders?
  Inte ens högerextrimisterna gör det, eftersom han inte VAR högerextrimist!!!

  (En annan sak. Varför ska vi, i Sverige, välkomna Islam och kalla den ”mångkultur” när Islam fördömer icke muslimer? Hur kan vi tycka det är ok att de har sina egna Shariadomstolar i SVERIGE när Sharialagen fördömmer homosexuella och halverar kvinnors värde? Dessutom är Islam inte en ras, det är en religion. Glöm inte det innan ni skriker ”rasist!!” efter oss som kritiserar Islam och dömde ut detta dåd som en Islamsk Terrorattack!!)

 8. Lilla My skriver:

  Elaine, jag tycker du har skrivit mycket bra och fullt med känslor. Det enda som jag reagerar på är att du så ofta säger att du är förbannad. Jag förstår visserligen att du är förbannad, men jag tänker samtidigt att när vi blir förbannade så skapar vi motpoler. Det skapar visserligen bra och viktiga debatter, men på något sätt känner jag att vi helt enkelt behöver se på saker mer objektivt. Både på muslimska terrorister och på personer som Anders Behring Breivik.

  DOCK, så förstår jag tyvärr helt och hållet att det första världen tänkte var att dådet i Norge skulle ha orsakats av muslimska terrorister. Det var även min första tanke, och jag är själv halv-arab och halv-svensk. FÖR många liknande handlingar har helt enkelt ägt rum av muslimer under de senaste decennierna. Givetvis är detta inte rättvist mot resten av alla muslimer, men det blir en automatisk tanke, som dessvärre väldigt ofta stämmer. Utan att vara helt påläst, så är min förståelse att vi har väldigt FÅ situationer som denna vi nu har med Anders Behring Breivik, dvs en kristen & vit person som ger sig på ”sina egna”.

  Jag personligen önskar främst att vi alla, kristna/muslimer/”alla andra” helt enkelt kan acceptera varandra som vi är, och förska hitta varandra ändå. Det är ju helt ok att människor tycker olika och agerar olika, så länge man inte försöker tvinga ngn annan att tycka likadant, och så länge man inte försöker skada någon annan, vare sig fysiskt eller dess personliga integritet och kultur. Ja, det känns som vi är mycket långt ifrån det jag precis bekrivit, men förhoppningsvis kommer vi närmre detta med tiden. Ibland är jag dock orolig att vi rör oss längre och längre bort från det.

 9. Elma skriver:

  Jag håller med Sanna här. Religion är religion, ska separeras från ras. Glöm ej bort alla europeer som ÄR muslimer, om vi nu skall kalla varandra rasister. Dock är jag himla trött på att höra eller läsa om hur synd det är om muslmer, speciellt när de själva som Sanna skriver ” tar på sig dådet”. Ja men då så… var så god. Det är väldigt tröttsamt att tycka synd, blogga om det men att inte göra något åt saken. Jag tycker personligen synd om svenskar, som blir mobbade i skolan för att de pratar riktig svenska, eller de svenskar som inte får jobbet för att företaget har bestämt att ”satsa” på en muslim för att ge mindre betalt eller för välgörenhet.. or whatever!!!
  Sedan tycker jag synd om alla som kommer hit, som efter ett tag får reda på att de inte kommer att få jobbet, eller lära sig svenska ordentligt, eller på något sätt passa in i ett Svenskt samhälle med svenska vänner
  Detta på grund av pappans åsikter eller mammans, kanske grannens eller så är det att ett socialtbidrag inte räcker till. De invandrare som kommer hit nu får inte samma möjligheter som de invandrarna som kom på 80- talet fick. Sverige har ingen möjlighet att ta hand om dem. och alldeles för mycket har hänt runt om i världen för att vi skall kunna blunda för.

  Jag är inte emot muslimer eller mot buddister, folk får tro vad de själva väljer att tro på. Dock blir jag ledsen över faktumet

 10. Elma skriver:

  Dock blir jag ledsen över faktumet att Sverige ser ut som det gör. Alla vi får lida av det som USA utför. De räddar aldrig världen utan baktanke.

Lämna en kommentar