"Vem är mannen i ert förhållande" – saker man inte ska fråga homosexuella par.


Jag har fått en hel del riktigt bra exempel till den uppdaterade versionen av Härskarteknik. Jag skriver som en galning samtidigt som jag bara sitter och gapar framför skärmen över de exempel jag har fått. Här ska ni få ett. Och har du exempel på när du blivit utsatt för härskartekniker mejla din berättelse till mig på elaine@snackasnyggt.se

”Vem av er är mannen?”

Jag och Lina, min fru, sitter på en fest ihop. Stämningen var trevlig tills min nya arbetskamrat Sara kom fram till oss med sin man Andy. Hon morsade på mig först: Hej Karin! Åh är det här din fru Lina som du pratat så mycket om?” Lina log glatt reste sig upp och tog Saras hand som samtidigt skrattade och utbrast: Oj, stadigt handtag! Jag antar att det är du som är mannen i förhållandet!” Självklart kom jag inte på något att säga då. Jag hade lust att köra in ett finger i samma öga som Sara blinkade med käckt mot min fru. Hade lesbiska behövt en man i förhållandet så hade vi inte varit lesbiska. Den heterosexuella hjärnan behöver verkligen tänka utanför man/kvinna boxen. – Karin, trött på plumpa uttalanden.

Vad ger man för retoriska råd här egentligen? Jag ger Karin tre alternativ:

Det politiskt korrekta alternativet.

Sara: Jag förstår att det är du som är mannen i förhållandet!

Karin: Varför tror du att hon är man?

Sara: Hon har sådant stadigt grepp.

Karin: Tänk att det kan man ha och vara kvinna.

Sara: Ja ja, men jag menar bara att hon är mannen, i ert förhållande.

Karin: Sara, det finns ingen man i vårt förhållande. Vi är två kvinnor.

Det lite fräckare alternativet.

Sara: Jag förstår att det är du som är mannen i förhållandet!

Lina: Jasså det tror du.

Sara: Jajamen!

Lina: Och vem är mannen i ert förhållande?

Sara: Men det var väl lite fräckt, du ser väl att Andy är man.

Lina: Och du ser väl att vi är kvinnor.

Det fräckaste alternativet

Sara: Jag förstår att det är du som är mannen i förhållandet!

Lina: Och jag förstår att det är du som är kinesen i förhållande.

Sara: Eh… jag är svensk!

Lina: Och jag är kvinna! Trevligt att råkas!

Tips till Sara

Gå inte efter din egen livsmall, det blir väldigt svårt att komma nära andra personer då. Det kanske finns jobb, kläder, parters som du inte uppskattar men gör det andra personer glada så låt dem vara glada. I förhållanden så kanske du tycker att det ska finnas en kvinna och en mansroll. Men faktum är att det finns andra mallar i förhållanden – utgå inte från dig själv utgå från dem du träffar. Lägg inte ens energi på att fundera på vem som är man eller kvinna i förhållandet. Svaret är uppenbart och rollerna nu försöker projicera var till och med förlegade på 90-talet, så låt oss gå vidare.

/Elaine, tycker vi hjälps åt att sprida att man inte ska fråga ett homosexuellt par vem som är kvinnan/mannen i förhållandet.

Bloggvännerna har ordet

2 svar till “"Vem är mannen i ert förhållande" – saker man inte ska fråga homosexuella par.”


  1. Erik skriver:

    He-rre-guuud, jag fick den frågan av en kollega (men om vem som var kvinnan i mitt förhållande)… Jag blev helt ställd. Kunde inte tänka mig att människor förutsätter att ett förhållande mellan två människor kräver att den ena personen är traditionellt kvinnlig och den andra traditionellt manlig, då försvinner ju liksom grejen med att vi är två killar. Det blev också mitt svar, vilket följdes av ett mycket förvirrat resonemang från kollegan. Traditionalister är svåra att bemöta, tack för tipsen 😉

    • Elaine skriver:

      Ja exakt! Traditionalister, där har vi det Erik! Alla som ställer den frågan är förlegade traditionalister som vi behöver dra från 1932 välkomna till 2011!!! Välkommen till framtiden alla traditionalister!

Lämna en kommentar