Sverigedemokraternas (pars pro toto) reklamfilm är retoriskt skicklig!


I Sverigedemokraternas reklamfilm spelas sorgsen musik när en pensionär hankar sig fram på sin rullator. Det är tydligt att den första prioriteringen är att väcka sympatier för pensionären. Man har även förstärkt ljudet från hennes rullator så att den knarrar extra mycket och man hör hur hon andas tungt. Framför henne sitter två stränga personer och bestämmer vilka som ska få pengar.

Ur mörkret kommer ett gäng burkabärare som får symbolisera Sveriges invandrare. Burkan används som skrämselretorik. Eftersom det är så ovanligt i Sverige så kan det också bli skrämmande eftersom det är få som är bekanta med burkan. Att man inte kan se personens ansikte kan också ha del i det, kvinnorna kan bli avpersonifierande så att man inte sympatiserar med dem.

Kvinnorna drar barnvagnar framför sig och man zoomar in på att en kvinna bär vigselring. Det blir en effektiv skrämselretorik som indikerar att de är många, men inte bara det: De blir fler!”

De blir bara fler och fler som kommer ur mörkret, de har barnvagn och de är giriga, mycket girigare än pensionären som går långsamt fram för att hon inte har något val. Det här är typiskt för film: hjälten som vi ska sympatisera med står alltid i underläge gentemot skurken.

Reklamfilmen slutar med ett falskt dilemma ”Invandringsbroms eller pensionärsbroms”, det presenteras som att det inte finns några alternativ. Folk som inte från början är inställda på att tänka kritiskt kan lätt falla för ett falskt dilemma. En hel värld gick på det när Bush sa ”Antingen är ni med oss eller med terroristerna”, vilket visar att falska dilemman är väldigt effektiv retorik.

Att de dessutom låter personer med burka stå för hela invandrargruppen är en Pars pro toto (delen stå för helheten) som tåls att granskas när vi knappt har ett hundratal burkabärare i Sverige men 1/3 del av svenskarna har invandrarbakgrund.

/Elaine Bergqvist

Bloggvännerna har ordet

5 svar till “Sverigedemokraternas (pars pro toto) reklamfilm är retoriskt skicklig!”


 1. PegBundy skriver:

  skrämmande är att det finns de som går på skiten…. bra skrivet!

 2. Gnu-tobbe skriver:

  Hemskt att sådana mörkermän snart kan sitta i vårat högsta politiska organ…
  Bra skrivet!!!!

 3. BlackSmp skriver:

  Lärorik analys. Falsk dilemma är väl ungefär som frågan ”Har du slutat att slå din fru?” eller när bilförsäljaren fråga ”en röd eller blå?”

 4. Elaine Bergqvist skriver:

  Va kul att du tycker det! Nja ”har du slutat slå din fru” är en värderande fråga. Men bilförsäljarens fråga är helt riktig – falskt dilemma. Du luras att tro att du bara har två alternativ.

 5. Aspie skriver:

  4 år senare flirta hon med Åkesson på twitter.

Lämna en kommentar