Reinfeldt har talat och han gjorde det snyggt!


fredrikreinfeldtto_1231846l.jpg

Huvudbudskap:

”Vi ska aldrig acceptera våldet i vårt samhälle.”

”Jobben är valets viktigaste fråga.”

”De som åstadkommer jobb åstadkommer välfärd.”

”Vi vill sänka skatten med 20 miljarder för 6.1 miljoner lönetagare och ålderspensionärer.”

Helhetsintryck: Pingstpastortalet i Almedalen var inte en engångsföreteelse, han gjorde det igen fast mycket bättre! Reinfeldt varierade humor med allvar, känslor med fakta. Han utnyttjade konstpauser och betoningar. Han blickade ut över södermalmstorg och sa ”Ni står på en plan här på slussen, där det sker brott. Ungdomar som går här i natt är de som drabbas – prata med dem.” Han bjöd in publiken och frågade dem glatt ”Mår ni bra?!”, med emfas svarade de ”JA”. Då vred han deras lyckoperspektiv till folk som inte njuter av den 28 gradiga värmen, utan istället sover för att de jobbat natt för lite pengar. Mycket snygg övergång till orden ”Så ska det inte vara, det ska synas i plånboken att man jobbar i Sverige!”

Kroppsspråk: Talar fritt har hela tiden ögonkontakt med publiken, något som skapar förtroende. Han tittar till höger och vänster, lämnar talarstolen och viftar ibland med armarna. Det är komiskt men aldrig oseriöst. Fortsätter han så här måste jag säga att vi har fått en politiker som snart kan mäta sig med Palme retoriskt. Jag vet inte vart den tidigare Reinfeldt har tagit vägen, men jag saknar honom inte.

Återkommande ord/fraser: ”Välfärdsambitioner”, ”Vi lovar”, ”Vi är beredda”, ”Jag vill rikta mig till landets äldre”, ”Ingen oreda”

Bevingade ord: ”Andra partier må överge jobbfrågan – vi gör det inte!” ”Vi lovar inte allt till alla.” ”Det ska synas i plånboken att man jobbar i Sverige!”, ”fastighetsskatten, den gamla finingen.”, ”Samhällsbärarna ska ha mer i plånboken.”

Argumentation: Reinfeldt jämför Sverige med Europa och vågar sätta vår statsskuld på piedestal i jämförelse med de andra:

”Titta på Europa, jämför Storbritannien och Sverige. Storbritannien har fördubblat sin statsskuld, Irland har tredubblat, Sverige har valt en annan väg. Statsskulden är mindre nu än när jag tillträdde som statsminister.”

Retoriska giftpilar mot De rödgröna:
Det som för en gångs skull är snyggt i Reinfeldt attacker är att han använder citat och humor. De framstår då som harmlösa för lyssnarna, men det är långt ifrån vad de är. För elaka attacker väcker bara sympatier till motståndarna. Folk minns humor och drar skämten för andra.

”Vi lyssnade inte på Sahlin som sa: Gör slut på pengarna innan lunch!”

”De rödgröna har en kille som heter Thomas Östros… aja det är en kul kille…”

”Det hade inte socialdemokraterna tänkt sig – Makt till medborgare, vad är det för tanke?!”

Fallgropar:

”Det är bättre drag i byggbranschen än när Göran Persson tog bort rot-avdraget.” – diffusa begrepp som ”drag” behöver konkretiseras.

Talarstolen är bara en möbel som står i vägen, Reinfeldt kan tala utan den.

Bloggvännerna har ordet

9 svar till “Reinfeldt har talat och han gjorde det snyggt!”


 1. Toremagnus skriver:

  Det är synd att du är så dåligt politiskt bevandrad så att du hyllar hans osanningar. Ägna dig gärna åt något annat.

  • Elaine Bergqvist skriver:

   Toremagnus, att du har så dålig koll på retorik att du inte vet att en lögnare kan vara en lysande talare är pinsamt. Hitler var en lysande talare, Martin L King med, idag var Reilfeldt det. Det är nog du som ska ägna dig åt annat än att kommentera retorikanalyser.

 2. Tya skriver:

  Reinfeldt och Borg är Sveriges klippa. Med dessa vid rodret även över nästa mandatperiod kan vi medborgare vara trygga med att ekonomien sköts på ett utomordentligt sätt. Det Alliansen lovar det håller dom. Tänk er själva kommunister och muppare tillsammans med S som skall sköta Sveriges välstånd. Det går inte. Vi svenskar vill inte ha in kommunister i en regering.

 3. Tya skriver:

  Under Alliansen har vi pensionärer fått två skattesänkningar och det tredje är på väg. Jag litar till 100 procent på Borg. Han är en stabil kraft i regeringen. Tänk er själva om dom skulle köpt SAAB som Mona Sahlin och de röd-gröna ville. Hur hade det sett ut i dag. Inga pengar i Sverige utan i USA. Maud Olofsson har fått lite credit för sina insatser för detta, men Trollhätteborna som fick jobb i SAAB borde nog skänka regeringen en tanke. Hoppas att Reinfeldt och Borg samt Alliansen får vara kvar över nästa period. Finns inget alternativ.

 4. snickare_sthlm skriver:

  Ar grymt imponerad av Reinfeldt. Tillsammans med Borg ar dem perfekta. Dar fick dem min rost. Har noll fortroende for toblerone-Mona och hennens kommunistvanner.

 5. Toremagnus skriver:

  Elaine.

  Du replikerar dåligt. Du borde skämmas för att hylla lögner. Ägna dig gärna åt något annat än det du håller på med, nämligen tillrättalagd yta. Reinfeldts morfar var vaudevilleartist och lika bedrägligt uppträder hans dotterson. Det hade du lilla historielösa expertissa ingen aning om?

  • Elaine Bergqvist skriver:

   Toremagnus.

   Du fattar dåligt. Jag hyllar inte lögner, jag hyllar retorik. Du har helt rätt jag är ingen historieexpert, det är inte mitt jobb. Du, din mentalitet och nivå på härskartekniker är däremot så historisk att det platsar på museum. Ägna dig åt något annat, som ett liv.

 6. Hej Elaine,

  Vi som förstår skillnaden mellan det du gör och det som politiska kommentatorer gör, uppskattar mycket ditt handlag och analyser.

  Strunta i denna världens alla Toremagnusar. Dom är bara bittra tråkmånsar i alla fall.

Lämna en kommentar