Hon snodde ”den hemliga listan” – Sahlins tal!


sahlinn_1260895t.jpg

Huvudbudskap:

”Jag lovar att avskaffa pensionsskatten helt under nästa mandatperiod”.

Sverige möjligheternas land”.

”Problemet är inte att de kallar sig nya eller gamla – problemet är att de är moderater”.

”Vad är det som är det som skiljer Sverige från andra länder? Svaret är Jämlikhet!”

Helhetsintryck: Efter Reinfeldts hyllade tal igår kändes det som Sahlins ambition var att sänka det idag. Det var ett vackert formulerat tal, men fokus var tyvärr som vanligt alldeles för mycket på Reinfeldt. Talet fick en skrämselretorik där hon pratade om det Sverige som Alliansen vill ha: ”Ett annat och kallare Sverige, är det där du vill bo?”. Skrämselretorik är effektivt om det balanseras med konkreta förslag, och den balansen infann sig inte idag.

Kroppsspråk: Trots att hon stod bakom talarstolen och läste talet så märktes det att hon lärt sig det mesta utantill. Hon rörde sig inte särskilt mycket, men hon hade ändå bra ögonkontakt med publiken. För att skapa närhet och förtroende skulle hon antingen haft en genomskinlig talarstol, något som Reinfeldt hade, eller ännu bättre – ingen alls.

Återkommande ord/fraser: ”Välfärd”, ”Arbetslinje”, ”Solidaritet”, ”Modern”, ”Stupstock”, ”Vi kan inte vänta”, ”ordning”,

Bevingade ord: Det märks att Sahlin är inspirerad av amerikanska politiker och deras retorik i ordvalen: Sverige möjligheternas land.” ”Världens modernaste samhälle Sverige.” ”Vård efter behov, aldrig efter plånbok.”, ”Ett annat och kallare Sverige, är det där du vill bo?” ”Av var och en efter förmåga och för var och en efter behov”

Argumentation: Sahlin har en övervägande contra-argumentation, d.v.s. att hon pratar om vad hon är emot och vad vi ska akta oss för. Dessa argument broderar hon ut och lägger mycket tid på. Det är bra om det är så att ambitionen är att svenska folket ska rösta mot Alliansen. Hon borde dock lägga mer krut på att förklara varför vi ska rösta De rödgröna. Det hon vill formulerar hon vackert med; ”Välfärdslandet Sverige”, men tyvärr utvecklar hon inte vad det är och hur vi ska komma dit. ”Mot arbetslösheten finns det bara en sak som fungerar – noll tolerans!”  Snyggt när hon blandar fakta (logos) med känslor (pathos) då hon tar upp hur mycket skolan skulle kosta utan skatter.

Retoriska giftpilar mot Alliansen: Hon avfyrade giftpilarna snyggt med retoriska frågor som hon snabbt besvarade: ”Vad menar Alliansen med välfärdens kärna? Vad gör ni med en kärna när ni äter frukt? Just det!” Vad är alternativen? Bunden av sin bakgrund, färg eller sin läggning – den drömmen är inte min!”  ”Vad är priset för denna politik?” ”Problemet är inte att de kallar sig nya eller gamla – problemet är att de är moderater!”

Fallgropar:

För att få folk att uppmärksamma vissa ord så ska man betona dem, men Sahlin betonar ibland bara delar av orden och det gör att betydelsen blir märklig: Kompenserar, Majoritet.

Igår och under Almedalsveckan så tog Reinfeldt upp en ”hemlig lista” under talen. Det greppet tog Sahlin idag. Men kopior blir oftast mara dåliga kopior speciellt om de görs dagen efter originalet. Hon skulle ha hittat på något eget fyndigt.

/Elaine, retoriker

Bloggvännerna har ordet

38 svar till “Hon snodde ”den hemliga listan” – Sahlins tal!”


 1. Stina skriver:

  ”Av var och en efter förmåga, eller för var och en efter behov” är det VERKLIGEN något som amerikanska politiker brukar använda? Låter lite väl kommunistiskt tycker jag.

 2. carolus rex skriver:

  Mona kan inte matcha FR ! Hon får sparken efter valet !

 3. hollyday skriver:

  Spelar ingen roll vad någon expert tycker om talet…jag gillar vad hon säger ock förstår vad hon menar…inget svårt alls..en klok kvinna som har en massa kompetent folk bakom sej när det gäller politik ..o det bästa ,man får en känsla av samhörighet..det går inte att köpa för pengar om nu någon trodde det..

 4. AvundsjukSosse skriver:

  Problemet med (S) och jag har många i min närhet är att dom verkligen tror att Moderater är elaka. Så dumt och obildat. Fast sött och lite komiskt också.

 5. Rexdog skriver:

  Retorikexpertens? retorik: ”eeeeee ja eeeeee ja eeeeeee eeeeeee”. Det fulaste jag hört. Kan man då kallas för retorikexpert?

 6. CerneAbbasGiant skriver:

  De rödgröna hade sedan länge varit klara segrare om det inte vore för Mona. Folk har så litet förtroende för henne att de hellre avstår från att rösta – eller till och med röstar blått – bara för att slippa se henne som statsminister i fyra år. Hade Anna Lindh levat så hade hon tagit de rödgröna till en förkrossande seger.

 7. Har ny blogg. skriver:

  Jävla snurr.

 8. Agneta Palm skriver:

  Mona S kör med skrämselpropagande – liknar mycket kommunistskrämsel….Hon är inte trovärdig. Pensionärerna ska slippa skatt??? Ja ja…man kan lova guld och gröna skogar om man alltid har en brasklapp i bakfickan…ekonomi med de rödgröna kommer ALDRIG att bli så stark att det blir genomförbart med att ta bort skatten för ex pensionärerna…17 miljarder? Eller tänker man höja skatten för de som jobbar och kör bil så att det ska finansiera de fagra löftena???

 9. Agneta Palm skriver:

  Tråkigt att läsa här och på andra tidningars kommentarssidor att pensionärerna jublar och har rösten på S klar…Fattar dom ingenting? Själv är jag också pensionär, men jag är banne mig inte så blåögd att jag går på de fagra löftena.Tack för ordenAgneta

 10. Nisse skriver:

  ”Om den ekonomiska utvecklingen är god lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod”, säger Mona Sahlin (S). Hur kan Mona säga sig vilja avskaffa pensionärsskatten helt och hållet för att sedan kritisera skattesänkningar? Man behöver inte vara särskilt listig för att inse att Mona Sahlin kommer ta bort skatteskillnaden mellan arbetare och pensionärer, den s.k. pensionärsskatten, genom att höja skatten på arbete och således inte ge pensionärerna någon sänkt skatt. Någon som sätter emot?

 11. Agneta Palm skriver:

  Nisse:Håller med dig helt och fullt. Självklart måste en sån dyr reform finansieras på nåt sätt och då är det dom stackars människorna som arbetar, har familj och barn som kommer att drabbas av höjda skatter, höjda skatter på drivmedel m m m m…

 12. tobiesankenobi skriver:

  Tycker att Mona falerar varje gång då hon aldrig presenterar hur S, V och MP ska kunna göra saker bättre, hon hugger alltid på alliansen men saknar svar själv..

 13. Andy pandy skriver:

  Mona är en sån hemsk hemsk människa att se i debatter. ——–DEBATT———Mona frågar; hur ska ni göra med skatterna?Tillfrågad svarar; Vi ska göra detta detta osv…. Hur ska ni göra Mona?Mona svarar; ”ett fult leende som visar ”jag e överlägsen dig” sen kommer det muntliga svaret med en följdfråga och så håller det på… Kallar mig inte sosse el moderat, men röstat på sossarna innan förra valet och nu kommer jag garanterat inte rösta på dem, vill Sverige verkligen ha Mona Sahlin! som statsminister…?snälla sig att vi inte får en grinig, jag vill vara hipp, bedragande tant till statsminister som enbart gnäller på andra.

 14. CerneAbbasGiant skriver:

  tobiesankenobi: Kan bara hålla med. Hennes eviga fokus på att hacka på motståndarsidan, och Reinfeldt i synnerhet, gör att hon får hela partiet att framstå som osäkra och otrygga i sin egen politik. Det får dem dessutom att framstå som bakåtsträvare, och det håller inte i dagens moderna ekonomiska klimat. Att slopa pensionärsskatten är bara ett desperat utspel då de tre senaste SIFO-mätningarna har visat att Alliansen leder – och drar ifrån. Populism i ett desperat försök att locka väljare. De kommer aldrig infria det löftet, iaf inte utan att höja skatten någon annanstans istället. Nej, som jag ser det så är det bäst att de rödgröna hålls borta från makten kommande mandatperiod. Skaffa en ny partiledare, gärna någon som inte hör till den vanliga klicken sossar, och sedan omgruppera inför 2014. Då kan de få tillbaka min röst, en röst som de förlorade då de valde Sahlin till partiledare.

 15. Lisa Ek skriver:

  Jag känner beundran och respekt för socialdemokraterna som styrde för 40-60år sedan, innan Palme.Men bara förakt och avsky för dagens ”sossar”. sorgligt hur dom kunde göra ner sig så Mona måste vara beviset att (s) är dött som parti

 16. Razmatazuz skriver:

  Det finns en ganska onödig vurm för Fredrik Reinfeldt i dagens media. Är inte journalisters målsättning att vara opartisk och enbart rapporterande? Att sänka Sahlin och lyfta reinfeldt känns faktiskt inte särdeles professionellt. Rent sakligt överträffar Sahlin reinfeldt med hästlängder om man förstår vad de båda säger. Om man skall kalla sig retorikexpert bör man också känna till att ”av var och en efter förmåga och för var och en efter behov” är en mycket gammal Socialistisk slagdänga och den fras som hela fördelningspolitiken bygger på.

 17. Tya skriver:

  Jag tror inte ett dugg på Mona Sahlin. Vi pensionärer har fått två skattesänkningar av Alliansen och jag tror att Anders Borg ordnar det till det bästa för oss. Göran Persson tog 258 miljarder från oss pensionärer men betalade aldrig tillbaks dessa. Under sossarnas tid har vi inte fått någonting. Alla gamla gubbar och kärringar som är pensionärer behärska er och var glad för att våra barn och barnbarn fått mer i sina plånböcker. En sak som vi skall komma ihåg är att pensionärer är inte någon homogen grupp utan där finns många skiftningar.

 18. Risabo skriver:

  Mona Sahlin har hunsats av Aftontidningarnas retorikexperter och politiska kommentatorer medan Täby-Reinfeldt gullats med till överdrift. I dag höll Mona ett tal som alla sossar kände djupt för. Hon tände många tvekande i dag. Nu handlar det om allvar. Då tar vi fighten.

 19. Jesper Andersson skriver:

  Låt oss som jobbar behålla våra pengar säger jag bara…. suck för sosse Mona !

 20. Ann-Charlotte Bäckman skriver:

  Varför ägna SÅ LITE TID till att tala om VAD (S) VILL göra och vad de rög-gröna vill göra?Att sätta Alliansen i fokus… kan det gynna de röd-gröna???

 21. jan andersson skriver:

  Du är ingen retorikexpert. När du jämför Fredrik Reinfeldt med Olof Palme visar du på din totala inkompetens. Du kan inte ha hört ett enda av Olof Palmes tal. De hade glöd. De hde passion. Fredrik Reinfeldt saknar totalt glöd. Han är en god och utstuderad taktiker som håller genuint tråkiga tal. Fråga EU:s europaparlamentariker som inte kunde hålla sig vakna under Fredrik Reinfeldts tal.Det är inte första gången du gör bort dig som s.k. retorikexpert. Det är förvånande att Sveriges största tidning anlitar dig. De borde kunna ställa högre krav.

  • Elaine Bergqvist skriver:

   Jan Andersson, du gör bort dig som bitter kommentator. Jag är säker på att klockorna stannade när Reinfeldt talade för EU:s eurpoaparlementariker, men det var ju tur att den här analysen handlade om dagens tal! Om du tycker att Reinfeldt är en dålig retoriker så respekterar jag det, men att döma ut mig för att jag inte håller med är bara patetiskt och småkomiskt. Argumentera för din sak, men kom inte personliga angrepp. Så talar den som saknar argument och trovärdighet för den delen. Jag skulle kunna kalla dig för en bittergubbe/man som saknar liv och därför ägnar sig åt sorgliga saker som anonyma personangrepp på nätet, men jag avstår för jag har bättre saker för mig. Men jag måste medge att det var skönt att dela med mig av den hypotetiska tanken. Ha ett bra liv Jan, det behöver du!

 22. boeriklarsson skriver:

  +mona salin som inte klarar av att betala sina egna utgifter ,tror att hon kan bli statsministeroj,oj,oj så hemskt .hemska tanke

 23. snickare_sthlm skriver:

  Mona Sahlin som inte varit med i facket, kort avstallda bilar olagligt, fuskat med skatten, inte betalt TV-licens, anvandt statens (vara pengar( kreditkort for privata utgifter. Vill vi ha denna tant som Sverige statsminister. Tycker Reinfeldt gor ett jattebra jobb och ar valdigt imponerad av Anders Borg. NEJ TACK till Mona och kommunister i Sveriges regering./Martin

 24. jan skriver:

  Jag må vara en gubbe men jag är inte bitter.Och jag lever ett gott liv som jag är ganska nöjd med. dessutom har jag under mitt politiska liv lyssnat på många bra retoriker alltifrån Olof Palme till Nelson Mandela och Tony Blair ( Den bäste retorikern av alla enligt min mening). När du jämför Fredrik Reinfeldt med Olof Palme blir det inget annat än löjligt. Det finns inga likheter dem emellean som talare. Din analys säger en hel del om din bristande kompetens som retorikexpert. Förresten vad är en retorikexpert? Jag vet det inte. Är det någon som utnämnt dig till expert? I så fall vem?

  • Elaine Bergqvist skriver:

   Vad bra att du har ett bra liv som du är nöjd med, det glädjer mig! Att du tycker att min kompetens som retorikexpert brister och samtidigt inte vet vad en retorikexpert är blir ju märkligt. Det är som att säga ”Jag vet inte vad en urmakare är eller gör, men du gör en urmakares jobb uselt!”. Förstår du hur ogenomtänkt det både är och låter? Jag sa bara att fortsätter Reinfeldt som han gjorde idag kan han komma att mäta sig med Palme retoriskt. Det betyder inte att jag tycker de är identiska utan att han kan BLI en lika bra retoriker. Att du tycker att Mandela, Blair och Palme var bra retoriker betyder nog inte heller att du tyckte de var identiska, inte sant? Medier utnämner experter till höger och vänster. Anledningen till att jag får titeln retorikexpert är för att jag har en fil.kand i retorik och vet mer om ämnet än till exempel en urmakare eller dig själv som inte visste vad en retorikexpert var. Så Jan, nu avslutar vi denna diskussion. Ha ett fortsatt bra liv och bra söndag! Vänligen!Elaine

 25. jan skriver:

  Förresten kan du inte ens bedöma vem som är anonym eller inte. Jag är då inte det minsta anonym.

  • Elaine Bergqvist skriver:

   Att heta Jan Andersson i Sverige, det är att vara anonym. Det finns 1000-tals personer som heter Jan Andersson som du kan gömma dig bakom.

 26. CRobertW skriver:

  Så fånigt att angripa Elaine Bergqvist för att man inte håller med analysen. Jag har lyssnat på henne i levande livet (vid landstingsfullmäktige i Värmland) och kan betyga att hon är mycket kunnig och skicklig.

 27. Pelle skriver:

  Problemet med Mona är inte primärt att hon är sosse… utan att hon är Mona.

 28. Tore Eriksson skriver:

  Jan Andersson: Du ger en mycket talande bild av dagens borttynande socialdemokrati. Attackera allt och alla som har en avvikande mening. Egna idéer lyser totalt med sin frånvaro.

 29. morris101 skriver:

  Det duger inte att angripa andras förslag om man inte har något bättre med substans att komma med. Då blir man marginaliserad och betraktad som en gnällspik.

 30. Anders skriver:

  Ni får inte glömma bort att Mona är en produkt av ett parti som är kvar i de hjulspår som blivit djupare och djupare genom årtionden av vanstyre. Visionerna har för länge sedan slocknat. Kvar finns ett parti som i desperation och med skrämseltaktik försöker återta det dom förlorade fölr fyra år sedan. Tyvärr har sossarna inte på en enda punkt lärt sig någonting under åren i opposition. Att man dessutom allierat sig med Kommunisterna förstärker bilden av ett parti i sönderfall. Som ett bevis för det desperata samarbetet med Kommunisterna är Lars Ohlys kommentar i Aftonbladet till Monas löfte om skattesänkning för pensionärena: ”Vi är inte riktigt framme när det kan genomföras” Vilken pålitlig samarbetspartner han är Kommunisten Ohly

 31. Bengt skriver:

  CerneAbbasGiantAlliansens historiskt höga förtroendesiffror beror inte på att Mona är en inkompetent politiker och heller inte på att Anna Lindh blev mördad. Det finns en anledning till att Sverige av resten av EU betraktas som en förebild när det gäller ekonomisk krishantering.Tiderna när socialdemokraterna genom utnämningspolitik hade makt över samtliga statliga verksamheter är förbi. De statliga bolagen bestående av socialdemokrater i monopolställning finns snart inte kvar och SVT´s ensamrätt att bedriva politisk propaganda i etern och mycket annat hör till det förflutna.Utan dessa odemokratiska och korrupta system tappar socialdemokraterna makten om Sverige och det är inte en dag för sent. Socialdemokraterna har ingen politik som överhuvudtaget är gångbar i dagens värld och det är snarare förvånande att de lyckades föra svenska folket bakom ljuset under så många år trots att media släpptes fri för snart 20 år sedan.LO fortsätter att gräva sin egen grav genom att vara ett socialdemokratiskt partiorgan finansierat av folk som inte har något annat val än att vara med för att slippa mobbing på arbetsplatsen. Sådant ger inte direkt någon trovärdighet i en demokrati.Sverige har moderniserats och liberaliserats på ett enormt framgångsrikt sätt de senaste åren och 4 år till med Reinfeldt så kanske vi kan jämföra oss med resten av västvärlden istället för att likna Sovjetunionen.

 32. Calle skriver:

  Är det bara jag som hör en maktgalen person när Reinfeldt talar?-vi ska vara det statsbärande partiet…..jo tjena…Moderaterna är de nya kommunisterna…

 33. Berija skriver:

  ”Av var och en efter förmåga och för var och en efter behov” är en utopisk klyscha som Karl Marx skrivit om i sitt ”Dass Kapital”. Kommunisterna har flitigt basunerat detta budskap till massorna i alla länder där de haft makten. Nu har svenska sossar dammat av denna ”himmelska” slogan när de ska till att skapa ett nytt svenskt paradis på jorden. Svenska proletärer bör SE UPP!

Lämna en kommentar