Göran Hägg – retorik igår


Idag ringde Resumé upp Göran Hägg för att kolla vad han, litterturvetaren och författaren till den boken ”Retorik idag”, tyckte om min analys i inslaget i Aktuellt. Läs artikeln här.

– Jag vet inte vem Elaine är, men mimik och dialekt har inget med retorik att göra.

Det känns lite löjligt att att han inte skulle veta vem jag är gör analysen mer eller mindre trovärdig. Det som är allvarligt i detta ”drev” är att en retoriker hoppar på en annan retoriker. Vi fokuserar på olika saker, han på budskapet och jag på det ickeverbala, i alla fall denna gång. So what? Hägg är litteraturvetare och skrev boken 2002. Nu är det 2010 och när Hägg påstår att ickeverbal kommunikation inte har någon betydelse så känns det som ”Retorik igår”

Andra skriver intressant om Häggs utspel här.

/Elaine Bergqvist, retoriker

Bloggvännerna har ordet

5 svar till “Göran Hägg – retorik igår”


 1. Magnus skriver:

  Håller med dig Elaine, och det verkar kommentarerna på resumesidan också göra.
  Nu är det Fotboll, släpp tangentbordet och heja fram Brasilien till 3-2 så vinner jag dagens vad med kollegorna.

 2. Pontus Pålsson skriver:

  Hej Elaine,

  Jag tycker du kan bortse från Göran Hägg. Hans bok är inte särskilt aktuell och inte han heller… Dina inspel är tänkvärda och ur min synvinkel lite ny analys och det behövs. Många ”experter” kör ofta med ”inslagna dörarar”, säger sådant som är ganska uppenbart. Kör på!

 3. Elaine Bergqvist skriver:

  Tack båda två! Synd att vi förlorade matchen mot Holland! :o(

 4. montahue skriver:

  Jag var faktiskt på väg att skriva att Göran Hägg är en gammal man som hackar på Elaine bara just därför. Men sen slog det mig att vad Hägg menar med retorik är det klassiska ”konsten att tala” medan Elaine i stort sett bara koncentrerar sig på ”hur man talar”

 5. montahue skriver:

  Eller rättare sagt konsten att böja orden vs. konsten att böja kroppen ock tungan

Lämna en kommentar