”Jag hejar på Afrika” – retoriska pinsamheter du bör undvika.


Nu sätter vi oss på den retoriska skolbänken. Först och främst så kan vi börja med politiskt inkorrekta personer. Det finns personer som skrämmer mig, förutom rabiesfeminister så är det socialt handikappade personer som inte har en diagnos. De är bara socialt handikappade av något märkligt skäl. De saknar den där hårfina känslan, läser inte av stämningen och säger saker som inte passar sig alla gånger. Som under VM så har jag hört massor säga

”Jag hejar på Afrika”

Det känns så överflödigt att säga att Afrika inte är ett land utan en kontinent, så när jag möter dem så tänker jag helt enkelt.

looser_42992358-1.gif

Samma sak när personer kommer fram till en och säger ”Vilken fantastisk svenska du pratar” som om de förväntade sig att man normalt pratade med ”klick-ljud” mellan varje mening. Det känns lite överflödigt att berätta att en tredjedel av Sveriges befolkning har annan etnisk bakgrund så jag tänker helt enkelt.

looser_42992358-1.gif

Sen finns det fortfarande politiker som insisterar att kalla en stor del av Sveriges befolkning för invandrare trots att invandra är något man gör en gång och sen är man invandrad ELLER ännu bättre – Svenska medborgare. Det känns väldigt 1993 att tänka så så jag tänker helt enkelt.

looser_42992358-1.gif

Men det finns även det som tycker att deras vänner som är homosexuella ska kallas för ”min bögkompis”, hur många homosexuella säger ”min hetrokompis”. Hur skulle det vara att bara säga kompis? Man skakar på huvudet och tänker.

looser_42992358-1.gif

Men jag är inte guds bästa barn. Jag dansade afrikansk dans under en sommar i NY. En man dansade bäst av alla 70 kvinnor på  danskursen. Jag tänkte automatisk att han var bög och behandlade honom som en bög (sorgligt att jag trodde att det fanns ett sätt att behandla bögar trots att jag har en massa vänner som är homosexuella), så jag betedde mig väldigt fjolligt. Sista veckan vi dansade ihop såg jag ”bögen” kyssa en kvinna. Jag gapade för länge. Han kom fram till mig och sa; You thought I was gay, right?!” Jag skrattade nervöst, han sa det inte men han tittade på mig och tänkte:

looser_42992358-1.gif

Vi är alla retoriska losers ibland. Gör er och andra en tjänst och berätta när vi gör bort oss så denna planet får en trevligare vardag.

/Elaine, retorikexpert

Bloggvännerna har ordet

13 svar till “”Jag hejar på Afrika” – retoriska pinsamheter du bör undvika.”


 1. Maria de Suède skriver:

  Aldrig, det beror pà sammanhanget och om det handlar om konst eller som t.ex. den här frasen.” Je t’aimerai à jamais ! ” Jamais betyder aldrig, men i det här fallet betyder det alltid. ”Jag kommer alltid att älska dig!” blir den svenska motsvarigheten… Sen förstàr jag inte varför ni tjänar pengar pà er blogg, den är ju ingen märkvärdig…

 2. Elaine Bergqvist skriver:

  Maria, själva grejen med bloggar är det vardagliga i folks liv. Om du inte tycker det är något märkvärdigt så lämna bloggen, du har väl en tv? Jag vet att det finns märkvärdiga saker som ”Stålmannen” och ”Spindelmannen”, slå på den vettja! Jag kan tyvärr inte erbjuda det här, Je regrette!

 3. cyklop skriver:

  Tänkvärt! Själv hejar jag på asien! 🙂

 4. Elaine Bergqvist skriver:

  Haha, och jag hejar på Europa efter Brasilien. 🙂

 5. ThomasWu skriver:

  Jag kommer så väl ihåg när jag blev påmind om mina fördomar, det var lärorikt!Ett nyhetsreportage i radio om några juridikstudenter som skrivit ett ex-jobb om diskriminering på korgar. Fånigt tänkte jag, hur kan några blonda juridiktjejer skriva ett sånt ex-jobb?? Vad det de om diskriminering på krogar??När jag sedan hörde namnen på de juridikstudenter som skrivit ex-jobbet skämdes jag. Ahmed och Muhammed…. ooops där fick jag mig en rejäl läxa :-)Jag brukar ofta tänka på det…. det var pinsamt, men lärorikt!

 6. StefanM skriver:

  Elaine, ”Loser” stavas med ett ”o”. Kommer av ”lose” (förlora), inte av ”loose”, (lös)

 7. Elaine Bergqvist skriver:

  Stefan tack för upplysningen, det är inte det första stavfelet du kommer upptäcka här. Det blir lätt så när man bloggar från mobilen. Men jag vet att ”loser” kommer av, det var det hela inlägget byggde på retoriska losers, men så blev det ett litet stavfel. Tack hur som!

 8. Zmilla skriver:

  Jag är dödligt allergisk mot ”desto mer desto bättre”. Det sprider sig som en löpeld och det används rätt ofta på TV. Jag har precis upptäckt den här bloggen jag gillar det jag läst så här långt. 🙂

 9. Elaine Bergqvist skriver:

  Va roligt Zmilla, då ska jag se till att hålla kvalitén! :o)

 10. Michis skriver:

  Jag måste säga att jag tyckte att det här var ett väldigt roligt inlägg. Träffsäkert. Och dessutom så förstod jag varifrån besserwisserinlägget fick sin inspiration. 😀

 11. Elaine Bergqvist skriver:

  Haha, tack Michis! Det är alltid kul med uppmärksamma läsare! :o)

 12. Anita skriver:

  Om man nu får vara lite av en besserwisser. Kvalitet stavas inte kvalité. Det är visserligen en vanlig felskrivning.De flesta tror dock att det stavas kvalité så du är inte ensam.

 13. Elaine Bergqvist skriver:

  Haha, tack! Du är ingen besserwisser för du sa det så fint! Ändrar direkt! :o=

Lämna en kommentar