Pula med datorn – retoriska bloopers i Norge


Norsk television har anlitat mig för att vara deras retorikexpert den 19/6. Det är Kungen, Daniel och och Daniels pappa Olle som ska hålla tal! Deras retorik ska granskas och jag hoppas att det blir bättre än den senaste talet. Eyecontact is King! Så kungen om du kan lära dig talet utantill så vore det super! 

Kungen

Men min största oro är inte kungen utan min egen norska! Jag kommer inte behöva snakke norsk, men använda ord som inte betyder något annat i Norge. Hur sjutton vet man det?! Jo genom att göra bort sig lite. Första gången jag föreläste i Norge så gjorde jag bort mig lite. Jag behövde ett uttag till min sladd (betyder kabel/ledning på norska) till datorn, så jag gick fram och frågade om det till en norrman som inte verkade förstå. Han pekade på en bankomat och log. Jag log tillbaka eftersom han inte hade förstått, men jag tog till mina retoriska färdigheter istället. Jag dansade med fingrarna i luften på ett osynligt tangentbord och sa: Jo du förstår jag måste pula med datorn.” Mannen blev alldeles röd i ansiktet och jag försökte lugna honom med ett leende som jag sen förstod blev snuskigt i sammanhanget – Norge. Så dagens retoriska läxa blir: Säg aldrig ”pula” i Norge. Och så en bön till Gud om att jag inte ska göra bort mig för våra kära grannar norrmännen på lördag nästa vecka. /Elaine Bergqvist, retoriker. 

Alexander Rybak

Bloggvännerna har ordet

Lämna en kommentar