Rösta på något större än dig själv


Vet ni vad ni ska rösta? Inte jag heller. Bara den meningen ”JAG ska rösta” verkar göra att folk tror att man ska rösta för sig själv. Jag frågar runt för att kunna väga argument för och emot varandra och tillslut fatta ett beslut. Det som slår mig att många utgår från just ”jag” hur politiken kan gynna just dem.

”Vinner det partiet så får JAG en större utdelning”

”Om de rödgröna vinner så kan VI inte behålla vår ö”

”Jag ska rösta mot Reinfeldt, JAG gillar inte honom”

IMG_0178.JPG

Min förhoppning är att varje person som röstar ska rösta på något som är större än dem själva. Jag förstår inte ens hur man kan tänka meningen ”jag vill inte förlora min ö”. Jag vill skrika DU HAR EN JÄVLA Ö, har du tänkt på de som inte har mat.

IMG_0179.PNG

Men jag skriker inte, jag pratar. Frågar. Frågar hur de tänker, försöker förstå. Om jag förstår först så kanske de kan lyssna på mig. Hur mycket jag är villig att ”ge upp” för att en tolvåring ska få slippa dricka kaffe för att dämpa hungern. Jag tjänar bra på mitt företag men kan liksom inte ha pengar som argument för vart jag lägger min röst. Min kärlek till pengar kan inte vara större än min kärlek till min medmänniska. Min kärlek till mig själv får aldrig bli så uppblåst att den inte räcker till andra. Min röst på parti ska inte bara vara en röst för mig utan för Sverige och de människor, den miljö, de djur jag delar landet med. Allra helst för världen.

IMG_0177.JPG

Jag lyssnar på vänner som röstar för större saker än sig själva. Jag blir varm i hjärtat av dem. Men mest varm blir jag av de som inte bara röstar. Det som inte lägger ansvaret hos politiker utan tar saker i egna händer. Skulle den här mannen vara ett alternativ så hade jag röstat på honom – Jens Edgren.

IMG_0180.JPG

Han fick mig att tänka om och tänka rätt. Istället för att vägra finansiera tiggeri så kan jag erbjuda dem jobb. Ja, jag har irriterat mig. Tänkt på gatubarnen i Brasilien som gör allt för att bidra, tar en colaburk och gör figurer av den, tar kapsyler och gör smycken av dem. Jag tänker på mannen som spelar fiol runt hörnet från oss. Jag vill uppmuntra kreativitet så jag ger pengar till dem. Jag ger inte pengar till tiggare, jag gav något annat – irritation. Jens var större än mig, än många av oss. Han tänkte att han kunde ge en tiggare jobb. Han fick mig att skämmas och tiggaren att sträcka på sig. Tack Jens! Han kom inte med politisk retorik, han kom med handling. Tänk om våra partiledare hade gjort en Jens.

Jag tror att politiker har ett bäst före datum. Jag tror att folk tappat förtroende för ord, löften och pajkastningaretorik. Jag tror framtidens politiker istället kommer vara aktivister som Jens. Människor som bevisligen har gjort något för att göra världen bättre. Den dagen röstar vi inte längre på ord utan följer handling. Den dagen är det rörelser som gör världen bättre. Folk som inte väntar på att ett löfte ska infrias, utan tar saker i egna händer och ber andra att följa med. Den dagen är vi inte längre röstare utan vi är följare. Följare efter aktivister – sånna som Jens.

Men den tiden är inte här än. Så idag ska jag gå och rösta, men inte bara för mig utan för det jag tror är bäst för Sveriges medborgare. Gör det du med. Vi röstar❤️.

Bloggvännerna har ordet

93 svar till “Rösta på något större än dig själv”


 1. Anna skriver:

  Så himla bra sagt!!! Rött all the way 😀

 2. Linda skriver:

  Jag håller verkligen med dig här Elaine!
  Skattesänkningar och mer pengar i plånboken har aldrig varit det som drivit mig när jag röstat. På söndag kommer jag lägga min röst för att barn från samma sociala situation som mig ska ges samma möjligheter att själv forma sitt liv och sin framtid som jag fick, helt oberoende av vilken klasstillhörighet man växer upp i. Jag rekommenderar starkt denna text av Eric Rosén http://www.politism.se/story/om-jag-var-barn-i-dag-hade-jag-inte-klarat-mig/#post-16675
  Laget måste få gå före jaget, vi är alltid bättre än jag!
  På söndag röstar jag med hjärtat helt enkelt!

 3. Bosse Högberg skriver:

  Sverigedemokraterna, rakt av! Vi röstar för Sverige, för något större. Rösta på oss Elaine!

 4. Bosse Högberg skriver:

  SD – Lägg din röst på oss Elaine. Vi står för något större för Sverige! Helt i linje med det du nyss skrev. Ser inte rött i texten som nån annan rödstrumpa påstodd…. Jimmie Åkesson hade gillat den här texten!

  • Rosa skriver:

   Desperat eller? 🙂

  • Johanna skriver:

   Vill man ha en fortsatt borglig regering och ett samhälle där vissa människor, bla jag, inte är välkomnade så kan en rösta på er. Tror en att vissa människor är värda mer än andra så kan ni vara ett alternativ. Men i övrigt är ni en katastrof och en skam för Sverige.

 5. Jag har precis förtidsröstat! Känns rätt bra.

 6. Clara skriver:

  Så otroligt bra skrivet Elaine! Det fick mig att verkligen tänka till, hur jag faktiskt hela tiden tänkt hur det ska bli för MIG om det ena eller andra blocket vinner. Jag fick efter att ha läst denna text en annan syn på helheten kring valet. Tack!

 7. Alexandra skriver:

  Vad glad Elanie jag blir att läsa detta! Håller med dig fullständigt! Tycker det är synd att folk bara tänker på sig själv numera och armbågar sig fram. Mer vill ha mer. Att vi inte månar och tar hand om varandra, miljön och djuren. För min del tycker jag att jag har ett ansvar att göra nåt värdefullt med min röst. Jag kommer lägga min röst på miljöpartiet, för dem som inte kan göra sin röst hörd, dvs djuren och miljön.

 8. D. DeMarkey skriver:

  Jag tycker det här är så fruktansvärt att veta vad man ska rösta på, alla har något bra och alla har något dåligt, man litar inte på politikerna längre, jag gör inte det i alla fall. Jag vet verkligen inte vad jag ska rösta på, vet bara vad jag INTE ska rösta på..

  Men du har väldigt rätt i det du skriver, självklart tänker man JAG då jag måste se efter mig och min familj, men mest ska man tänka VI/DOM/OSS/VÅR VÄRLD

  • lilla jau skriver:

   Det förstår jag inte, jag har aldrig någonsin tänkt JAG i något val, jag har alltid röstat och uppmanat andra att rösta för det som är bäst för hela landet.

 9. Linda skriver:

  Skulle jag kunna trycka på den där gillaknappen flera gånger så hade jag gjort det.

  Jag har inte heller bestämt mig för vad min röst kommer att hamna på. Men jag vet att jag kommer att rösta på det alternativ som är större än mig själv och bättre för fler.

 10. Lina skriver:

  Det du beskriver är solidaritet!!!

 11. Cornelia skriver:

  För att bidra till att de frågor jag brinner för kommer att uppmärksammas på högre nivå samt för att minska chanserna att SD kommer att ha makt kommer jag att rösta grönt i år : Miljöpartiet de gröna: ”Vi vill skapa ett hållbart samhälle. Vi vill ta oss an klimatet, ge alla barn en ärlig chans i skolan och satsa på nya jobb och jämställdhet.”http://www.mp.se/politik.
  Varma hälsningar, Cornelia

 12. Annica skriver:

  Utan tvekan det bästa inlägget du någonsin skrivit Elaine. Precis så borde alla tänka när de röstar.

  Vad är bäst för mina medmänniskor och för Sverige? Inte vad är bäst för ”mig”.

 13. esterii skriver:

  Åhh, håller med dig människa.. Men jag har inte heller bestämt mig.. Mer handling och mindre ordbajs åt människorna:)

 14. Kikki skriver:

  Jag håller med dig. Medmänsklighet och tänka på samhället som en organism – allt hänger ihop. Hoppas du KANSKE eventuellt kan ta upp det med din vän Bella, ang hennes resa till Dubai. Slavarbetet för att underhålla ekonomin där är den smutsiga sidan av lyxen. Inte ok i min bok – men vi får alla stå för vi vi gör och tycker. Tacka Elaine, läser din blogg varje dag.

 15. Majken skriver:

  Jag har jättesvårt att bestämma mig för vad jag ska rösta på. Men får sätta mig ned och tänka efter och läsa på lite mer om de olika partierna helt enkelt!

 16. Soffan skriver:

  Jag vet vilka jag ska rösta på, och det blir samma parti som alltid. Jag tycker precis som du att man ska rösta för att alla ska få det bra, inte bara en själv. Därför har jag alltid röstat på MP.

  Jag har växt upp i en naturintresserad familj och naturen är så otroligt vacker, det finns så mycket liv där och det gör så ont i hjärtat att tänka på att det ska gå förlorat. Och jag tycker att det är så ofattbart hur människor kan tänka så kortsiktigt. Om vi förstör miljön, vad ska framtida generationer leva i för en värld? Och vad ska de leva AV? Och varför ska vi bygga upp hela vår värld enbart utefter människors behov, det finns ju så otroligt många fler arter, så otroligt mycket mer liv än oss.

  För att ta hand om miljön så måste man göra uppoffringar, och det kommer att kosta. Men jag tycker att det är värt det. Och jag tycker att det är självklart att de som har mycket pengar ska bidra mer, så att det som har det dåligt ställt kan klara sig.

 17. Sofie skriver:

  Jag röstar för en ökad feminism, humanism, medmänsklighet och för ett mer hållbart samhälle – i Sverige och i omvärlden, och i år verkligen mot rasism. För i min värld så är alla lika värda, alla ska få ha sin plats och vi måste inkludera varandra, inte exkludera. För mig innebär det att rösta på Miljöpartiet, men jag håller med dig Elaine om att debatten i år har varit alldeles för fokuserad på småsaker, den och den sa det, vi har minsann gjort så, istället för vad som ska göras rent konkret.

 18. Helena skriver:

  För mig känns det som att det är just det de röda gör, ger pengar till tiggare istället för att se det riktiga problemet. Allt kan inte lösas genom att slänga pengar på något, ofta är det institutioner som behövs förbättras (som arbetsförmedlingen behöver bli bättre på matchning, socialförvaltningen på att uppskatta sina medarbetare men också sätta tydliga gränser för medarbetarna, de dåliga besluten enskilda personer tar drar ner hela yrket) och även om de ibland säkert fungerar bättre av mer resurser behöver resurserna inte alls alltid komma av pengar. Det och faktumet att rött=hatisk retorik i mångt och mycket skrämmer mig till att välja bort dem som alternativ totalt.

  Vilket är synd, för många som känner sig socialliberala hade nog gärna sett s som ett bra alternativ. Men att kasta pengar är inte lösningen (jmfr att ge 1000 kr till någon som lägger hälften på att ta taxi 500 m av lathet, och någon som investerar dem i sin utbildning), och att säga att ens motståndare bör krossas är inte heller rätt tillvägagångssätt om man vill skapa harmoni (bara ordet motståndare gör ju att man hamnar långt ifrån en gemensam lösning där alla blir åtminstone så lite missnöjda som möjligt!).

  • lilla jau skriver:

   Du får nog ta och läsa på lite mer.
   Bidragen har gått varma med alliansen.
   Finns måååånga exempel, vi kan ju börja med det mest kända:

   Arbetslösa finns det många -vad gör alliansen åt det? Jo de säger åt företag att nej nej inte behöver ni anställa! aboslut inte, ni får gratis arbetskraft OCH ni får betalt för det! Vi har döpt detta till FAS 3 .
   -Varför i helvt skulle företag anställa om de kan ÄTA kakan, BEHÅLLA kakan OCH få BETALT för kakan ???

   och så låter vi vår ledare Reinfeldt klämma i med:
   MEN BLAND ETNISKA SVENSKA ÄR MITT I LIVET ÄR ARBTESLÖSHETEN LÅG.

   • Helena skriver:

    Nej, klart man inte kan förvänta sig en total omställning av hela samhället på åtta år. Klart att de gjort misstag på vägen. Det gör alla partier. Skillnaden är hur man ser på bidragsberoende, som något snällt och solidariskt mot den beroende eller som något hemskt och handlingsförlamande för den drabbade. Ser man det som det senare kommer man närma sig ett samhälle där bidragsberoende erkänns som det problem det är, snarare än att ses som ett rimligt sätt att behandla de som av någon anledning inte passar in i mallen.

    Det är möjligt att jag missuppfattar det du försöker få fram då din text är lite osammanhängande och inte använder vedertagna skrivregler.

  • Jolin skriver:

   Du säger att allt inte kan lösas genom att slänga pengar på något. Det är faktiskt människor som du och jag som vi pratar om, inte ”något”.

   Ser du ofta tiggare som åker taxi? Jag skulle gissa på att de lägger pengarna på att köpa mat och ge ett drägligt liv till sig själva och sin familj, inte på att åka taxi.

   Jag förstår inte riktigt heller vad du menar med ”riktigt” problem. Att människor lever så fattigt att de känner sig tvungna att resa ifrån sina familjer till ett främmande land och sitta på knä och tigga pengar, det är i alla högsta grad ett riktigt problem, både för samhället och för den enskilda individen.

   Jag vet inte heller vad du menar med den röda hatiska retoriken. Jag kan också ha synpunkter på politikernas retorik ibland när jag ser debatter, men att vänstersidan skulle ha en mer hatisk retorik har jag inte märkt av. Vilka metoder använder de sig av som inte högersidan använder menar du?

   • Helena skriver:

    Oftast är pengarna slängda på något, inte någon när det handlar om skattepengar. I slutändan kanske de hamnar i händerna på enskilda personer, men när man talar om vart man ska satsa talar man inte om människor utan om olika områden och institutioner etc.

    Bara förra veckan såg jag ett par i lyxfällan som hade bil för att kunna köra sina barn 500 m till förskola, är inte det slöseri på resurser förutsatt att man inte har någon funktionsnedsättning? Det paret hade visserligen låga inkomster men problemet var inte nivån på inkomsterna utan hur de med bristande ansvar och kunskap inte fördelade dem på ett lämpligt sätt. Hade man gett dem mer pengar hade de bara fått högre skulder med samma beteendemönster.

    I just det fall du nämner så är inte det riktiga problemet att de saknar pengar, utan att oavsett hur mycket pengar de har så är det här för det mesta romer som är strukturellt utestängda ifrån de samhällen de traditionellt sett bott i. Självklart hjälper pengarna de får in till akuta saker, men problemet är inte det utan att de inte får tillgång till grundläggande saker som mark att bygga lagliga hem på och utbildning. Eller? Blir allt bra bara de får lite pengar från oss snälla svenskar? Så kan de kanske gå upp i rök sen! För varken här eller där är de ju välkomna som likvärdiga medlemmar i samhället.

    Den röda retoriken är väl egentligen den som vänsterpartiet står mest för. Klasshat och borgarsvin exempelvis… Det är ord som bara är obehagliga och som fortfarande används av många aktiva inom rörelserna.

    • Jolin skriver:

     Du pratade om att de röda ger pengar till tiggare, därmed trodde jag att det var tiggare du pratade om även i meningen efter.

     Anser du att det du ser på TV är representativt för hur människor är och beter sig generellt? Det du beskriver från Lyxfällan låter givetvis som en felprioritering gjord av de personerna. Men det är i alla fall inte representativt för de personer med dålig ekonomi som jag känner. Beter sig dina bekanta så? Tror du att fattiga människor ofta gör sådana prioriteringar?

     Jag håller med dig i det du säger om att grundproblemet givetvis är att romer diskrimineras och att det är viktigt att kämpa för att det förändras. Att ge pengar till en tiggare löser inte grundproblemet, det har du rätt i, men det gör att personen kan köpa mat till sina barn ett par dagar till, och det är också viktigt.

     Jag önskar att alla ska vara välkomna här som likvärdiga medlemmar i samhället och det är just därför som jag röstar på vänstersidan.

     I vilka debatter har vänsterpartiet pratat om borgarsvin?

 19. f skriver:

  Jag röstar inte utifrån mig själv.
  Jag röstar för det jag tror är bäst för Sverige och dess invånare.
  Jag röstar för att ingen ska behöva gå hungrig, jag röstar för att en inte ska bli utförsäkrad fastän en har cancer. Jag röstar för jämställdhet, bland könen, etniciteter och ålder. Jag röstar för ett Sverige som inte är idag. Jag vill se en förändring. Jag vill inte ha fyra år till med Alliansen. För jag tror inte det är det bästa för alla, jag tror att det är bra för några och att ojämställdheten har ökat med denna regering i åtta år är ett faktum, där en kan läsa sig till i flera rapporter.
  Detta blir mitt tredjeval som röstberättigad och jag skulle skämmas om jag inte röstade!
  Jag är privilegierade som inte har ett funktionshinder, jag talar och skriver svenska, jag är frisk och utbildad. Men många andra har inte samma möjlighet som mig. Jag röstar för dem!

 20. Röstade igår. Det finns inget parti som uppfyller alla mina krav tyvärr. Jag har inga barn men vill ändå att barn ska få en bra utbildning. Jag vill att gamla ska få bra mat och omvårdnad av ostressad personal, jag vill att sjuka ska få den rehabilitering och vård de behöver för att ta sig ut i arbetslivet igen (om de kan förstås) och att poliser och andra vardagshjältar (sjukvårdspersonal mfl) ska ha ha en mer än skälig lön för sitt arbete.
  Det blev helt enkelt så att jag röstade på det som var minst dåligt.

 21. Sara skriver:

  Bra skrivet. Är oroväckande, eller ledsamt kanske jag ska säga, få som tänker på (och röstar för) någon annan än sig själv. Det är viktigt. Och vi har alla möjligheter att påverka. Nu gör vi det!

 22. Gunvor skriver:

  Jag röstar utifrån ideologi och min vision om vad vi behöver för ett samhälle för att kunna ta hand barn, skolungdomar, arbetslösa, sjuka och gamla. Eftersom jag är höginkomsttagare så innebär min röst att jag accepterar att betala mer i skatt eller får göra färre skatteavdrag för att andra ska få det bättre men mitt eget samvete klarar inte av att rösta på något annat sätt.

 23. Solidaritet skriver:

  Jag tjänar på att rösta blått, men samhället tjänar på att jag röstar RÖTT.
  Säger som du: ”Min kärlek till pengar kan inte vara större än min kärlek till min medmänniska.” 😀

 24. Anna skriver:

  För att vi ska kunna ge alla i Sverige en möjlighet att försörja sig själv och att kunna hjälpa dom som inte kan (pga sjukdom) så behövs det fler jobb i privata sektorn. Där har Alliansen gett oss bra hjälp, jag ska rösta på dom för att jag ska kunna fortsätta ha en anställd, det är inte mycket men utan det de gjort hade jag inte haft råd att ha en anställd. Vet fler småföretagare som bidrar till arbete för en (sig själv) men också kan anställa en eller två till tack vara den politik som vi haft senaste åren. Man behöver både pengar och hjärta för att Sverige ska fungera. KD är ett parti med hjärta, som ser varje människa och ger oss valmöjlighet att själva välja vad som är bra för varje enskild familj och situation och som sträcker sig ut till andra behövande. Ett parti med hjärta för både människor och natur!!! Det finns hjärta men man har fötterna på jorden så det är realistiska förslag som GÅR att genomföra!! Det måste finns en grund för att det håller det man lovar, därför rösta jag på Alliansen och KD för de ser människan mest!!

 25. Fast när jag tänker på det har jag nog aldrig tänkt i banorna att jag röstar för MIG utan snarare för det sätt jag tror på – det sätt jag tror samhället fungerar och mår bäst av. Därav: liberalism och frihet! 🙂

 26. Emma skriver:

  Härlig och läsa ditt tankesätt, det gör mig glad, är alldeles för mycket egotänk i samhället! tänk om fler kunde tänka som du!!

 27. Kerstin skriver:

  Kan ha förståelse för den som oroar sig för att bli av med ön. De kan ha släpat och slitit för att uppnå sin högsta önskan att köpa en ö, kanske med ett litet hus på och en brygga att lägga ekan vid. Vänstern är inte att lita på. Konfiskation är deras mål med politiken. Ju mer man kan förpesta tillvaron för någon som har fixat det hyggligt för sig desto högre skatt och pålagor ska denna utsättas för.
  Jag som skriver var utsatt för sossarnas 102% skatt vilket kan jämföras med konfiskation av inkomst. Kan det hända igen? Absolut med en vänsterregering som intet skyr!

 28. Rosa skriver:

  Ibland förstår jag inte hur du kan vara Bellas vän. Hon verkar inte alls tycka som du, inte så att man behöver göra det för att vara kompisar men har fått helt olika uppfattningar om er. Tycker det är så synd att Bella hela tiden ska hacka på de röd-gröna istället för att skriva varför Alliansen är bra enligt henne. Bara det säger hur osäker man är och hur hotad man känner sig. Du tänker större, du lever verkar inte leva i en bubbla där att ska gynna enbart dig. Kram!

 29. Sara skriver:

  Jag röstar med hjärtat och röstar blått som i Moderaterna då jag tror att de kan göra det bästa, för de flesta.

 30. jessica skriver:

  Ja vem ska man rösta på. Svårt val. Man vet ju aldrig hur de faller sig i slutändan.

 31. Lina skriver:

  Nu har man chansen att påverka sin och andras vardag, samt även vara med och forma framtiden för kommande generationer!

 32. Maria skriver:

  Jag röstar på det parti som jag tror kan skapa ett bättre Sverige med fokus på de som har det sämst, de välbeställda klarar sig alltid. Skulle inte ens ha något emot att betala mer i skatt för att få en skola, vård och omsorg som är bra och likvärdig för alla oavsett inkomst.

 33. wigwag skriver:

  Rösta på ett alliansparti. Något annat regeringsalternativ finns inte. De ”rödgröna” som många tror är ett alternativ till alliansen är inget regeringsalternativ eftersom dom inte gått till val på en gemensam politik som alliansen gjort. Tänk på det! Den rödgröna röra som ofrånkomligen kommer bli när den oförberedda regeringsbildningsprocessen är ett faktum. Reinfeldt har varit tydlig här. Om alliansen blir mindre än de rödgröna partierna tillsammans så avgår regeringen. Allt för att undvika ett allt för stort inflytande från SD. Mitt tips är att Elaine inte kommer få vila efter valet för det är bäddat för kaos av sällan skådat slag. Kanske vi får ett omval så småningom.

  • Jolin skriver:

   De rödgröna kan givetvis regera tillsammans utan att ha gått till val på en gemensam politik. Jag röstar på ett parti för att jag håller med om åsikterna som just det partiet har, det tycker jag är bättre än att i princip rösta på ett helt paket av partier.
   Alliansen har ju inte alltid funnits, högerpartierna har inte alltid gått till val på en gemensam politik så som de gjort de senaste valen. På den tiden då de inte gjorde det, var då de partierna ett lika otänkbart val att rösta på som du menar att de rödgröna partierna är?

   • wigwag skriver:

    Otänkbart och otänkbart.. Skrev jag väl inte. Vad jag säger är att det bara finns ett uttalat regeringsalternativt med ett förberett program för sitt regerande av landet. En röst på ett alliansparti är en röst på detta enda regeringsalternativ. En röst på ett rödgrönt parti, inklusive Socialdemokraterna, är som du skrev att jämföra med en röst på ett borgerligt parti innan alliansen bildades. Det är en röst för förändring, en oppositionsröst, en missnöjesröst mot nuvarande ordning, kalla det vad du vill utom att det skulle vara en röst för ett förberett regeringsalternativ. För det är det inte. Och det är en stor svaghet menar jag. Det kommer alla bli varse om efter valet om olyckan är framme..

    • Jolin skriver:

     Jag håller med Cissi som skrivit nedan. Jag tycker att det vore ett större problem om även vänstersidan hade gått samman så som Alliansen har gjort. Då skulle det i princip innebära att det fanns tre partier i riksdagen istället för 8 stycken. Det tycker jag är ett problem för demokratin.

  • Cissi skriver:

   Jag tycker snarare att det är problematiskt att alliansen tar bort valutrymmet för väljarna. Tycker inte ett tvåpartisystem är något att sträva efter. Att jag vill att Alliansen splittras är en av anledningarna till att jag inte kommer rösta på dem. Det är först de senaste valen som Alliansen ens har funnits, Sverige har fungerat i ganska många år tidigare utan att det varit ett problem.

   • wigwag skriver:

    Alliansen har en valplattform för sitt regerande av landet. Det är i huvudsak intentioner, avsiktsförklaringar, inriktningar, vägval i alla tunga politiska sakfrågor. Dom är förberedda för att regera landet. Dom är ett regeringsalternativ. Det betyder inte att de fyra allianspartierna tycker lika i alla frågor dom blivit överens om och kompromissat i. Skillnaden hos de rödgröna ligger i att detta smärtsamma förberedande arbete inte gjorts. Det är inte seriöst. Stefan Löfven och Socialdemokrater beter sig som om detta arbete inte kommer behövas och att sossarna fortfarande ensamt är det statsbärande enda regeringsdugliga alternativet som dom trott sen 50-talet. Men så ser inte svensk inrikespolitik ut längre. Sossarna kommer tvingas att kompromissa på en mängd områden och hur den skarpa regeringspolitiken till slut kommer se ut är omöjligt som väljare att se. Om det överhuvudtaget blir en rödgrön regeringsbildning. Vilket jag tror blir svårt och ställer mig skeptisk till. Just för att det ”laget” inte förberett sig utan fortlever i gångna tiders föreställning om den Socialdemokratiska hegemoni som då rådde. Jag gillar folkpartiets skolpolitik men börjat gilla Annie och hennes feminism allt mer nu på slutet. För mig handlar alltså valet på parti om vilka sakfrågor som ska betonas och lyftas och ges mer utrymme inom ramen för allianspartiernas regeringspolitik. De rödgröna har ingen regeringspolitik och sakfrågorna partierna dryftar där är därför som rödfärg som flyter runt i en tavla utan ram.

    • Cissi skriver:

     Jag tycker folkpratiets skolpolitik känns som från en helt annan tid. Men eftersom Björklund är skolminister innebär det att jag inte kan rösta på t ex centern som ev hade kunnat vara ett alternativ då jag vet att det är FPs skolpolitik kommer vara den som gäller.

 34. Jonas skriver:

  Man kan också se en effekt av sitt slit att man har råd att ge tillbaka. Sen tror jag att en som gör en motsvarande heltid som springvikarie sliter mer eller minst lika mycket som du och jag. Läs på om ”Entitelment” på google.
  Hälsar en som betalar statlig skatt.

 35. Mia skriver:

  Helt bortsett från valdiskussionen (som jag inte är så insatt i eftersom jag är finländare) – här finns ett annat reportage på samma tema. Intressant och gripande! http://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/hunger/

 36. Lisa skriver:

  Jag bor i ett annat Europeiskt land och har arbetskollegor och vänner från hela EU vilket allt tillsammans bidrar till att jag verkar kunna inse de som många i Sverige inte verkar göra: vi har gått igenom en av de största ekonomiska kriserna i mordern historia. Jag hör från spanska kollegor att de står ‘vanliga människor’ och tigger utanför mataffärerna i Spanien, medelklass där allt har tagits ifrån dem. Min fd grekiske chef som hade grekiska radion på konstant för att höra vad som hände där nere med tanke på släkt och vänner i sitt hemland. För att inte tala om den påtagliga oron som jag känt när jag varit i Italien. En arbetslöshet runt 20-25% i länderna runt meddelhavet med en följd att människr flyr http://www.svd.se/…/sondag-n-cover-de-flyr-eurokrisen… . Hur har det varit i Sverige de senaste åtta åren tycker ni jämfört med det? Nej, det kanske inte har blivit bättre alla gånger de senaste åren men det kan knappast ha blivit sämre heller jämfört med hur det har sett ut i många andra delar ev Europa och det kan vi tacka Anders Borg för. http://sacc-usa.org/…/anders-borg-european-finance…/
  Det värsta man kan göra är att ta på sig offerkoftan och tro att någon annan ska lösa problemen åt en. Sverige är långt ifrån perfekt men bra mycket bättre än de flesta länder och vill man någonstans så finns det alla medel för att ta sig dit bara man vill. Barnbidrag, få pengar när man är arbetslös etc finns inte alls i t.ex. Italien i samma utsträckning! Vi är bortskämda och ser inte hur bra det faktiskt är i Sverige och mycket av det är tack vare alliansen.

  • Evelina skriver:

   Kanske låter konstigt men jag skulle aldrig rösta på Alliansen för att jag ska känna tacksamhet över hur de hanterat finanskrisen. Det är väl deras jobb att hantera den så bra som möjligt? Precis som man kan förvänta sig att jag gör mitt bästa jobb som sjuksköterska.
   I min värld röstar man på ett parti för att man har samma inställning till människorna som vandrar i detta land, som partiet i sig står för. Inte för att någon har gjort ett jobb jag ska vara så himla tacksam över.

   • Lisa skriver:

    Det är väl SJÄLVKLART att du ska känna en tacksamhet till Alliansen och Anders Borg att de har har hanterat krisen så otroligt bra! Du är ju precis en sådan person som inte har förstått vilken kris vi har gått igenom och hur hårt det har slagit i det flesta andra Europeiska länder medan folket i Sverige knappt har känt av det. Kanske tack vare dem som du fortfarande har ett jobb? http://sacc-usa.org/currents/business/anders-borg-european-finance-minister-of-the-year/

   • Helena skriver:

    Självklart förväntar man sig det bästa av alla som utför ett jobb, men man inser också att ens bästa inte är likvärdigt med någon annans bästa. Du kan vara den bästa sjuksköterska du kan vara, samtidigt som du gör ett uselt jobb då du inte alls har rätt egenskaper eller tro på hur patienter ska bemötas. Precis som man som regering såklart alltid gör sitt bäst och det man tror på. Resultatet är ett annat perspektiv, och de har gjort otroligt bra ifrån sig i den ekonomiska krisen. Det går inte att förneka. Hur de rödgröna hade gjort? Ja, det hade gjort det de trodde var bäst. Troligtvis spenderat sig ur krisen. Hur det skulle ha gått är svårt att svara på så här på rak arm, men osannolikt att det hade gått lika bra. Kanske i närheten. Men troligtvis hade det märkts mer hos privatpersoner. Fler utan jobb, fler fast i bidragsberoende genom regeringens ökande spenderande.

  • Johanna skriver:

   Jag tycker inte om formuleringen vanliga människor, men igår gav jag pengar till två människor som jag tror faller under formuleringen vanliga. Så det finns ”vanliga” människor som tvingas tigga i Sverige också, du kanske inte träffat dom men jag möter dom flera gånger i veckan. Dessutom blir det komplicerat att jämföra sig med andra länder, bara för att det är dåligt i andra länder betyder inte det att vi kan acceptera att det är mindre dåligt i Sverige.

   • Lisa skriver:

    Jag skrev vanliga människor med apostrofer vilket betyder att jag återberättar uttrycket som mina spanska kollegor använde sig av, kanske inte det jag nödvändigtvis skulle ha användt mig själv av. Men man förstår ju vad de menade i alla fall, att det inte var kungen Felipe och drottning Letizia eller alkisen på hörnet som stod och tiggde utanför mataffären även fast de så klart är människor som alla andra med samma behova när det kommer till kritan.
    Och kleta inte på mig några förutfattade meningar om att jag aldrig skulle se människor som tigger för det gör jag dagligen i den europeiska huvudstad jag bor i.

  • Cissi skriver:

   Tycker det är tröttsamt att läsa saker om hur det varit ifall Alliansen inte varit vid makten under finanskrisen. Hur det har gått med en annan regering är spekulationer – inte fakta!

 37. E skriver:

  En politisk riktning som ger hållbar utveckling både vad gäller ekonomi och miljö är en svår men nödvändig kompromiss. Min uppfattning är att de rödgröna lovar mycket till alla utan att ha täckning för kostnaderna, och att miljöpartiet inte tänker på konskekvenserna som det blir för till exempel landsbygden. Därför röstar jag på Alliansen, det samhälle som de strävar efter att uppnå är betydligt varmare och mer omhändertagande än vad som målas upp i media och i valrörelsen. Angående sjukförsäkringen har det absolut begåtts vissa grova misstag, men jag hoppas och tror att det fixas till av Alliansen.
  Jobbskatteavdraget är bra för samhället eftersom det leder till större drivkrafter för människor som grupp att arbeta, och jag är övertygad om att en del tycker att det blir värt det tack vare det (har lyssnat och pratat med många).
  Social utslagning är inte eftersträvansvärt, men när ekonomiska drivmedel saknas är det svårt att lyckas med personliga utmaningar, det är både Elaine, överklassungar som aldrig blir klara med utbildningen och människor som tycker att samhällets skyddsnät är fullt tillräckligt alla exempel på.

 38. Rebecka skriver:

  Hej Elaine! Kunde verkligen inte sagt det bättre själv! Pluggar till socionom och lär mig så otroligt mycket om vårt samhälle och dess bakgrund. Är så extremt tacksam över de insikter och det uppvaknande som min utbildning ger mig. Min utbildning har gett mig en tydlig bild av var sprickorna i vårt före detta välfärdssamhälle finns – och utifrån det har jag gjort mitt val. Att rösta med enbart mig själv och min egen vinning i åtanke tror jag i långa loppet endast leder till ett samhälle som är ÄNNU mer individualiserat och egocentriskt än vad det är nu. Om vi ska utvecklas åt det positiva hållet måste vi våga tänka på våra medmänniskor. Igår förtidsröstade jag med min magkänsla och med mina medmänniskor i tankarna – hoppas innerligt att ni ger mig en tanke också när ni ger er röst!

 39. salina skriver:

  bästa ja läst. du är fyfan bättre än politikerna (i år har d varit noll balans)! gaash vill ge dig en kram, blev varm i hjärtat. du är så fin människa!

 40. daniela skriver:

  du är så himla klok elaine!! och du skriver på ett sätt som gör att man verkligen stannar upp och TÄNKER EFTER. Du skriver liksom inte ”nu ska alla göra så här” eller ”detta är inte bra”, utan du ger din synvinkel och motiverar, och låter sedan läsarna forma sin egen åsikt. Hejja dig!

 41. Cassandra skriver:

  Tack för ett bra inlägg!! Exakt därför jag röstar på sossarna.

 42. E skriver:

  Ett förtydligande: jag tycker att Elaine är ett exempel på någon som tack vare ekonomiska drivkrafter tagit sig långt!
  Att ha haft ett hårt liv, fattigt, eller dåliga relationer, gör att du drivs att påverka din situation till det bättre, men att tro att ”alla andra” ska göra jobbet åt dig är ofta en mindre lyckad strategi. Jag tycker verkligen vi ska hjälpa människor att hitta en väg ut ur trassligheter, men det går inte hand i hand med ett livslångt beroende av staten/samhället som försörjare.

  • Lina skriver:

   Livslångt lidande kan tyvärr drabba alla.

   Obotlig sjukdom, omfattande funktionsnedsättningar, trauma som leder till psykisk ohälsa, olyckor som orsakar invaliditet mm. Det kan hända vem som helst och med detta kan livet plötsligt ändra riktning.

   Det finns människor som gärna skulle, men inte kan arbeta.

   • Helena skriver:

    Men är inte lösningen att försöka hitta en bra sysselsättning till dessa i möjligaste mån? Snarare än att bara ge folk pengar för att de inte klarar av ett vanligt jobb. Låt oss skapa jobb eller andra möjligheter till en vardag som ger en mening istället!

    • Annica skriver:

     Du känner uppenbarligen ingen som verkligen inte kan jobba och som lider dagligen. Människor som du saknar empati i och med att ni inte på riktigt kan sätta er in i andras situation förrän ni upplevt det själva.
     Att se någon man bryr sig om vilja men inte kunna och orka pga av fysiska problem (t ex) är hemskt. Lösningen sitter inte alltid i en sysselsättning eftersom sysselsättningen tar bort den lille livskvalité som finns kvar på grund av t ex smärta som blir så outhärdlig när man när man gjort dagens ”sysselsättning” så är man så fruktansvärt påverkad att de närmsta dagarna är förstörda.

     Men det bryr väl du dig inte om. Människor som lever på det viset dagligen är ju en börda för samhället enligt folk som du.

     Det gör mig så arg att se hur svenskars empati allteftersom har urholkats och allt man tydligen nu bryr sig om är ”hur mycket kan jag få ut av detta; hur påverkar den där personens sjukskrivning mig; vad kostar det att en person med cancer inte kan arbeta; osv osv”. Börja tänka på dina medmänniskor!

 43. Beatrice skriver:

  Det här är mitt första val – EU-valet borträknat – eftersom jag var 16 förra valet. Efter det har jag träffat partiledaren för det parti jag hade röstat på om jag fått rösta när jag var 16, och kan lugnt säga att jag inte tyckte att hen var så trevlig som hen verkade på TV och i debatter. Hen kanske var i en stressig situation eftersom det var på bokmässan, men hen ville att jag skulle vänta flera minuter för att hen skulle prata med en journalist. Det var journalisten som bad hen att i alla fall skriva sin autograf i min lilla bok, så kunde han vänta så länge. Men just partiledaren kunde inte avvara en halv minut till en eventuell väljare? Jag blev så besviken att jag knappt ville ha autografen längre, och tycker fortfarande att hen verkar betydligt otrevligare, även om åsikterna är samma som mina. Tack och lov finns ett annat parti som är nästan identiskt men kanske ännu lite bättre, som jag valt att lägga min röst på.

  Vad jag ville komma fram till, är att jag håller med. I framtiden kommer jag rösta på politiker som dels står för samma sak som mig, och dels faktiskt bryr sig om sina väljare och sina medmänniskor.

 44. E skriver:

  Alla de som Lina listar tycker väl alla ska få hjälp av samhället? Det är iaf min bild. Tycker även att ensamstående föräldrar med egen vårdnad ska få bra stöd, det finns säkert många exempel..

  • Lina skriver:

   Javisst ska alla få hjälp – men så ser ju inte vekligheten ut tyvärr!

   Den svenska välfärden slås i spillror! Folk utförsäkras, placeras i fas tre, får inte den vård och omsorg de behöver osv.

   Du skrev om ekonomiska drivkrafter och bidragsberoende. Jag ville få dig att reflektera kring att det även finns människor som helt enkelt inte har möjlighet att arbeta.

   • E skriver:

    Jag har människor med noll arbetsförmåga i min omgivning. Till exempel en schizofren utan sjukdomsinsikt, som kan gå och säga till läkaren att hen är frisk. Det har aldrig under dessa åtta år varit någon diskussion om utförsäkring.
    En halvtidssjukskriven stressad småbarnsmamma, inga ifrågasättanden eller diskussioner.
    En med fibromyalgi som är sjukskriven på heltid, osv.
    Min bild är att jag, samhället, försäkringskassan accepterar att så är fallet. Ingen oskälig press, inga ifrågasättanden. Det är bara enskilda konstiga bedömningar som lyfts fram i media, för att det är snett där, och det är verkligen djupt beklagligt att dessa individer hamnar i kläm. Men det har mer att göra med handläggarna än hur människan verkligen mår.

   • E skriver:

    Kom på flera, meniers sjukdom, andra yrselproblematiker, inga bekymmer.
    Men de kunde i vissa fall ha undvikits om människorna i större utsträckning känt att de kunde styra över sin vardag. Sen finns det så klart tragedier som är
    Helt slumpartade, och dessa människor ska också mötas med respekt i sjukskrivningssituationerna.

 45. Saamca skriver:

  På många sätt tycker jag att du har rätt Elaine. Samtidigt så tänker jag att du själv har ett hus i Spanien, och en lägenhet i sthlm, medan barn svälter ihjäl. Likaväl som att någon har en ö medan barn svälter ihjäl. Vad är skillnaden, egentligen? Jag försöker göra så gott jag kan för att bidra till att andra ska få bättre liv; jag skänker pengar till diverse organisationer (läkare utan gränser, SOS barnbyar, Cancerfonden t.ex) trots att jag lever på studiebidrag, jag har volontärarbetat i Afrika med mera. Jag är en sån som sitter och gråter när jag kollar nyheterna och ser all ondska som finns i denna värld. Men jag röstar blått! Många röda verkar tycka/tro att man inte bryr sig om andra för att man röstar blått.. Bullshit. Det jag ville säga från början var egentligen att vi alla står oss själva närmast. Självklart så vill jag och förmodligen de flesta rösta på ett sätt som gynnar fler än bara än själv, men att rösta på ett sätt som man anser inte gynnar en själv.. Vem gör det? Oavsett om man är röd eller blå? Lite kvällstankar. Stor kram till er alla därute! Var rädda om er och stå upp för det som är rätt!

  • wigwag skriver:

   Hjärta från mig. Rösta för det som du känner blir bäst för dig och dem som står dig nära. Vi är inte så unika som vi tror så när du gör det så röstar du också för att en himla massa andra människor, i ditt fall studenter som söker sig en framtid, och det är aldrig fel. Det är själva poängen med demokrati att utgå från sig själv och sina egna behov och förväntningar när man röstar.

 46. Linn skriver:

  Så himla bra skrivet! Du sätter ord på det jag tänker, men som jag inte kan få nån att förstå!

 47. Macilla skriver:

  Bästa inlägget den här valperioden. Jag röstar för att jag, mina och andras eventuella framtida barn ska få en så bra tillvaro som möjligt. En tillvaro som präglas av solidaritet, omtanke, miljötänk. Som det är nu bävar jag för att sätta barn till världen, en värld där JAGET är i fokus. I en värld som bara blir kallare och hårdare. I dessa fall brukar jag alltid lyfta ett citat ur ”den offentliga sektorns rap” av galenskaparna och after shave: ”det enda vi begriper och det enda vi förstår, är kronorna och örena som inte vi får. Att det finns värden av annan sort, det ska vi alla totalt glömma bort. För nu kommer marknadsekonomin, en frälsning för den som är frisk och fin. En räddare i nöden, med glädje hälsad. En frälsning för den som redan är frälsad”. Rekommenderar starkt av lyssning

 48. […] Eksvärd skriver ett inlägg om valet som säger mycket av det jag tänker på: Rösta på något större än dig själv. Rösta bortom din egen plånbok och rösta för det samhälle du vill leva i. Jag […]

 49. Linda skriver:

  Jamen jaaaaaaaa! !! Fy 17 vad glad jag blir av att läsa detta. Jag tänker precis samma sak (och det är jag inte rädd för att berätta för folk ), det handlar inte bara om mig för jag vet att jag kommer ha det mer eller mindre bra ändå. Jag tänker på alla människor som inte har de fördelar jag har i livet. Det här valet är väl för dem, eller? För att dem ska kunna leva ett bättre liv. Det är viktigare för mig än att jag får mer pengar i fickan varje månad etc.
  Halllleluja till det här inlägget, Elaine. Du är ALLTID klok, men det här är fantastiskt bra 🙂

 50. […] en ordentlig tankeställare efter att tagit del av Retorikkonsulten Elaine Eksvärds inlägg på ElaineEksvärd Sanningen är att ingen av oss är perfekt, eller så är alla perfekta. Det är klart att alla […]

 51. Camilla skriver:

  Oftast vill partierna samma sak, men olika prioriteringar och tillvägagångssätt.

  Det svåra är att hitta ett parti som lyckas verkställa det som de utlovar, eller vad de har för syn på skattepengarna.

  Jag rekommenderar filmen, som belyser hur lätt pengarna – i all välmening – hamnar fel… exempelvis värma upp en sjö i september, eller frakta mat med taxi dagligen:
  https://www.youtube.com/watch?v=vdi-Lg9pwkY

 52. Anela skriver:

  Det där var så otroligt bra skrivet, Elaine! Det var precis så jag tänkte innan jag la min röst på något av partierna och hoppas att flera göra det.

 53. Erika skriver:

  Tack, fina och underbara Elaine! Jag blev så otroligt glad över att du upplyste detta för dina läsare! Detta är något jag ständigt försöker förklara för andra människor. En av de fulaste egenskaper man kan ha är egoism. Vi lever ju på denna planet tillsammans, let’s be in it together. <3

 54. Peasyeasy skriver:

  Grymt inlägg! Själv röstar jag för första gången imorgon, och för mig är det självklart att min röst inte bara ska gynna mig utan även mina medmänniskor och framtida generationer.

  peasyeasy.blogg.se

Lämna en kommentar