Just sayin’.


20140505-170500.jpg

Lennart Hellspong är min lärare från Södertörns Högskola. Han gillade några fler av mina böcker också, finaste Lennart:

Hej Elaine!
Jag tänkte skriva till dig för länge sedan, när din bok om härskartekniker kom ut. Jag tyckte nämligen att den var så otroligt bra, med en härligt frisk och levande stil, rena skönlitteraturen. Kände mig stolt över att ha haft dig som student. Men då hittade jag ingen adress till dig, sökte men misslyckades. Efter det har jag hunnit läsa din generationsbok också och tycker att den är lika skicklig skriven (även om jag kanske var lite mer intresserad av härskarteknikerna, men det kan ju bero på att jag själv tillhör en så hopplöst gammal generation). Ja, det var vad jag ville passa på att säga. Plus att jag beundrar dina initiativ för alla retorikkonsulters räkning. Det är verkligen välkommet.
Bästa hälsningar
Lennart

Just saying…

Bloggvännerna har ordet

80 svar till “Just sayin’.”


 1. Anna skriver:

  ”A” är ett kr@)?;? pretto så som troligtvis ersatte humor, distans och livsglädje med fattiga högskolepoäng. Om jag blir så bitter en dag, kasta mig från en bro.

  Sorry. Kunde (inte heller) låta bli.

  • Marielle skriver:

   Jag vill inte försvara A:s kommentar på något sätt och vis – men jag vill ändå påpeka att påståendet om att A troligtvis är pretentiös och bitter samt saknar humor, distans och livsglädje varken är roligt eller schysst. Jag antar att kommentaren knappast var allvarligt menad, men det förändrar inte det faktum att A är en verklig människa som kan ta illa upp av det som skrivits om honom/henne. Så kom igen, var lite PK! Bemöt inte dumhet med dumhet!

   (Okej, jag inser att jag låter som Nalle Puh eller Bamse. Jag bjuder på det!).

   • Anna skriver:

    Snällhet med snällhet, fin tanke, ska ta med mig det.. Fast i ärlighets namn, den här gången (anser jag) att det var befogat att få människan att tänka till lite. Men sant, det var sagt med en dos humor som kanske inte kom fram helt. Antar att mitt eget agg emot (just) präktiga människor som tror att man måste ha högskolepoäng för att vara framgångsrik (referenser finnes på motsatsen. Många sådana) slog an en sur ton.

    Bra feedback, tack, ska bita mig i pennan lite mer nästa gång 😉

 2. Esther - Pastor & feminist skriver:

  Hurra för dig Elaine! Du är verkligen min förebild när det gäller att bemöta människor, du är så grym!

 3. Ruffie-Lina skriver:

  Härligt! Alltid kul att få uppskattning och fred-back på vad man gör!

  Jag är inne på de sista sidorna av din senaste bok, mycket bra och matnyttig i vardagen. En sån bok man måste studera flera gånger och verkligen träna på att applicera vad som står, det räcker inte bara med att läsa igenom den 1 gång. Såna böcker är en bra investering!:)

 4. Jossan skriver:

  Haters! #justsayin’

 5. Paula skriver:

  Kul! Läser Språkvetarprogrammet och har precis haft en av hans böcker (”Metoder för brukstextanalys”) som kurslitteratur 😀

 6. Elaine,

  Jag vill göra en liten shout-out för mig själv! I helgen insåg jag att jag varit ETT ÅR utan smink. Alltså vardagligt smink. Sminkar mig till fest ibland, vilket inte är så ofta.

  Allting började med att min hy blev förjävlig och infekterad och sen insåg jag hur skönt och befriande (och tidsbesparande) det är att inte sminka sig dagligen.

  Här kan ni läsa mer om det… 🙂 http://jennifersandstrom.se/2014/05/05/ett-ar-utan-smink/

  KRAM!

 7. Heja Emma! skriver:

  Hahaha, du är bäst Elaine! Vilken comeback 😉

 8. Nina skriver:

  Jag gillar verkligen dig ,och har alltid gjort men ibland får jag en känsla av att du ibland har ett väldigt stort behov av att påpeka din egen förträfflighet och tyvärr brukar det väl vara så om man vet om att man är duktig på något har man inget behov av att påpeka det Jag är ledsen men jag gillade inte det här inlägget men därmed inte sagt att folk ska tillåtas trampa på en

  • M skriver:

   Men sätt dig in i Elaines sits.

  • Veronica skriver:

   Jag ska inte tala för Elaine nu, men jag FÅR ett väldigt stort behov av att påpeka min egen förträfflighet när någon har tagit sig friheten att påpeka min oförträfflighet. Det här med ”är man duktig behöver man inte säga det själv” är bara dumheter. Tycker jag.

  • Elin skriver:

   Att låta andra veta vad man är bra på är absolut inget dåligt, tvärtom! Vi är för dåliga på att lyfta fram våra bra sidor. Istället slår vi ner oss själva.

   Var inte en sådan som slår ner andra. Tänk till.

   • Nina skriver:

    det finns väl ingen som någonsin ifrågasatt att Elaine är skicklig på det hon gör vilket jag också framhållit många ggr och att man självklart skall få både säga och tycka det om sig själv.
    Vad jag inte gillade med detta inlägget är att jag ifrågasätter att man har så stort behov av att visa det så man måste visa det genom att lägga upp textbevis.Detta var ingen stor grej men känner att även jag har rätt till min åsikt.

    • Maline skriver:

     Men tycker inte du att A förminskar och därmed även ifrågasätter Elaines skicklighet och kompetens? Så upplever jag kommentaren, att Elaine inte besitter tillräckligt med kompetens, inte är tillräckligt välutbildad för att tas på allvar på en ”högre nivå” så som högskola etc. Vilket jag personligen tycker är dumt, som retorikstudent hade jag uppskattat om modernare texter med nya infallsvinklar, i likhet med Elaines böcker, hade fått ta plats bland kurslitteraturens ”gamla godingar”.

     Om någon ifrågasätter ens kompetens, förminskar ens arbete som man livnär sig på, så tycker i alla fall jag att personen har all rätt att bestrida de påståendena.

     • Cissi skriver:

      Jag tänker att Elaine isf kunde ha svarat på kommentaren utan att lägga upp det som ett blogginlägg. Tycker såklart att hon har rätt att bemöta kritiken men tyckte den delen av själv inlägget var lite torr och skrytsam (i brist på bättre ord). Tyckte däremot det var väldigt fint att läsa vad hennes lärare hade skrivit till henne.

      Jag tror att de flesta som läser bloggen tycker att hon är väldigt kompetent och därför kändes det lite onödigt att ge uppmärksamhet till trollet som här på bloggen snarare är undantag än regel.

  • rockpaperscissorlizardspock skriver:

   Men du, att bemöta en härskarteknik där någon går in och aktivt försöker förminska det man gjort är inte att ”påpeka sin egen förträfflighet”.

 9. Amanda skriver:

  Åh, jag har också haft Lennart som lärare 😀 läste en kurs i förhandlingsretorik 🙂

 10. Lipan skriver:

  You rock! 😀

 11. M skriver:

  Hellspong är en riktigt bra textanalytiker. Dessutom är han en mycket trevlig person. Tycker att ”Vägar genom texten” är en riktigt bra bok. Kanske kan du Elaine, om 20 år, skriva en liknande bok! Det är ju inget som hindrar att du någon dag själv blir professor. Kram

  • Denise skriver:

   Med utrymme för att du kanske driver (vilket jag hoppas!). Men shit vilken ful typ av härskarteknik! Meningen jag utläser från din kommentar blir i princip ”han är sjukt bra, du är VERKLIGEN inte där än, kanske att du om 20 år kommer upp i hans nivå”. Peppa varandra istället, det blir så mycket roligare då 😀

   • M skriver:

    Då har du förstått helt fel Denise. Får tänka på i framtiden att skriva så att alla kan förstå:) Har du läst ”Vägar genom texten”? Jag skulle kunna tippa på att du inte har gjort det. Om du hade läst den och du visste vad genrer var så skulle du förstå att ”Vägar genom texten” är en bok som är ett underlag för brukstextsanalyser – något som nördar som jag älskar. Att bli professor tar rätt lång tid Denise. Kandidat + doktorand (4 år) och sedan vet jag faktiskt inte hur länge det tar att bli professor efter det. Jag skulle älska om någon med talang så som Elaine ville ägna sig åt att forska kring textanalyser. Min kommentar var i själva verket menad som en peppning. Men fult av dig och er som likeat att ta det som skit. Men kan ju lätt bli så om man saknar nödvändig kunskap för att förstå. Nu har jag ju i alla fall lärt er något och det var ju positivt.

    • Fanny skriver:

     M, din första kommentar var inget jag reagerade på, men detta… Herre, vilket obehagligt översittarsvar!
     ”Men fult av dig och er som likeat att ta det som skit. Men kan ju lätt bli så om man saknar nödvändig kunskap för att förstå. Nu har jag ju i alla fall lärt er något och det var ju positivt.” – Allvarligt?!
     Du kan inte alls se någon brist i ditt sätt att uttrycka dig, som i sin tur resulterar i feltolkningar, utan det du menar är att Denise och andra reagerar med illvilja och helt enkelt inte är tillräckligt pålästa för att förstå ditt komplexa argumentation? Men som sagt… det var ju tur att du kan lära dessa stackars obildade, hatiska människor ett och annat. Jesus.

     • Fanny skriver:

      och jo, jag såg att du skrev ”Får tänka på i framtiden att skriva så att alla kan förstå:)”, men hela den meningen faller i och med resten av svaret.

     • Majken skriver:

      Men hur tydlig ska man vara då tycker du? Jag skrev en grej till Elaine. Då hon vet hur universitetsvärlden fungerar tänker jag inte sitta och förklara för henne hur saker och ting fungerar där. Det hade väl varit att vara elak? Nu får du ge dig.

   • rockpaperscissorlizardspock skriver:

    Men Denise, det är verkligen ingen överdrift att det tar 20 år att bli professor, det är ingen spikrak eller enkel karriärväg att ta utan en utnämning som markerar kulmen på en akademisk karriär.

    Först har du själva utbildningsfasen (Kandidat 3 år + magister (1 år) el för all del master (2 år), lägg därtill doktorandutbildningen (formellt sett 4 år men pga att administrativa uppgifter läggs till så tar det 5-6 år för de flesta att bli klara), nästa titel är lektor (vilket är en meriterande tjänst och alltså inte har någon enkel och självklar tidsaspekt att förhålla sig till och först därefter kan du prövas som professor förutsatt att du är anställd vid ett lärosäte som överhuvudtaget erbjuder den möjligheten. Att bli professor i ett vetenskapligt ämne innebär att inneha den absolut högsta rangen som överhuvudtaget går att uppnå i den akademiska världen, märk då väl att kandidater som ansöker om professurer dessutom gör så i konkurrens med varandra. Att man blir professor är alltså ingen självklarhet även för de som valt den akademiska banan som karriär.

    • Denise skriver:

     Jag vet precis vad som krävs för att bli professor, jag siktar själv på att bli det en dag. Det jag reagerade mot var just ”Kanske kan du Elaine, om 20 år, skriva en liknande bok!” där det antyds att Elaine inte skulle kunna skriva en lika bra eller bättre bok. Statusen är inte allt och bara för att en har valt att inte bli professor betyder det inte att man har sämre kunskaper, det går lika bra att skriva fantastiska verk utan att ha titeln. Titeln visar i slutändan bara officiellt vad en har gjort.

   • Anna skriver:

    Denise: för mycket överanalys där.

 12. Elina skriver:

  Klockrent! Hahaha

 13. Helen skriver:

  Haha, Elaine <3 Det må jo være lov.

  Selvfølgelig skal man ikke henge ut noen for å være ekkel, men man bør også tenke seg om en gang eller to før man kommer med en sånn kommentar som A. Jeg kan ikke helt se hvordan den kommentaren var ment godt på noen som helst måte.
  Man må få forsvare seg mot ufyselige kommentarer, spesielt når man har et så godt comeback.;) Det er jo et forsvar mot kommentaren, ikke personen.

 14. Ema skriver:

  Vi som gått andra utbildningar tycker att lärarstudenterna skall ägna mer tid åt att läsa mer böcker från alla författare och klaga mindre då ni tyvärr inte verkar lyckas särskilt bra i klassrummen.

  -Just saying.

  • ellis skriver:

   det tycker jag inte alls. annat det är fel på än lärarstudenterna och lärarna i skolan idag. så tala för dig själv :)))

  • Lis skriver:

   Nej, du, det tycker inte alls ”vi andra” så tala för dig själv. Otroligt tråkigt sagt – varför förolämpa varenda lärarstuderande bara för att du tycker att en uttryckt sig illa?

   Tycker att det är mycket otrevliga kommentarer härinne till och från, trots allt prat om att alla skulle vara så rara och schyssta.

  • Ema skriver:

   Med tanke på att lärarlinjen är den med lägst antagningspoäng och att det räcker med att gissa på alla frågor på hp för att komma in talar emot att det inte är något fel på utbildningen. Det har även kommit fram att man på flera lärosäten kan klara sig genom hela utbildningen på grupparbeten, även det pekar på en ganska dålig utbildning. Så jag kan med säkerhet säga att denna lärarstudent skulle kunna utnyttja sin tid bättre än att klaga på en retoriker.

   Anledningen till varför man inte pratar om lärarnas ansvar är det starka facket, lärarna vill ha högre lön samtidigt som de ska behålla sin långa ledighet utan att göra något bättre eller vidareutvecklas.

   • therese skriver:

    Kul att du kan så mycket om läraryrket, du är väl insatt i läroplaner och lärares uppgifter förstår jag?

    Jag jobbar som lärare och på min arbetsplats bryr vi oss mer om att få mindre klasser/fler lärare än en högre lön, då lönen inte hjälper oss i ett stökigt klassrum..

    Vi går på utbildningen minst en gång per termin. Och ledigheten är ganska välförtjänt efter våra 45 (och ofta mer) timmars veckor.

    Men det är spelar mindre roll kanske, för vi är ju så ointelligenta och bara gleeeed igenom lärarutbildningen. Suck..

   • Emma skriver:

    Men ja – grattis! Du har såååå rätt – vi gör ingenting på jobbet och vi förtjänar inte en högre lön och ledighet, nej nej, vi ska först jobba 45 (oftast mer) timmar/vecka, sen ska vi ”bara” ha fyra veckors semester som ”alla andra” och detta till en lön som andra ”bättre” arbetare har betydligt mer än, men som ”bara” jobbar 40 timmars veckor. Absolut! Usch – vad tråkigt att alltid behöva försvara sitt yrkesval. Men du är välkommen till mitt klassrum, med mina fyror, mina 30 juveler som jag ansvarar själv för. Hur många ansvarar du för i ditt yrke? Och hur gamla är de? Välkommen att besöka verklighetens skolor – inte de ni läser om i tidningen för det speglar inte allt!

    • Emma skriver:

     Usch vad jag låter bitter, men det är så tråkigt med inställningen till lärare i dagens samhälle – vi måste ändra på den för att också få ungdomar att vilja utbilda sig till Lärare. Önskar er en trevlig kväll i vilket fall. Och Elaine – ditt svar tyckte jag var roligt 🙂

     • Fanny skriver:

      Inte ett dugg bitter! Lärare behöver börja ge rejält mothugg, för jäklar vad mycket skit och nedvärderande kommentarer ni får ta. Heja alla härliga lärare!

   • wigwag skriver:

    Ett argument mot din attack på lärarutbildningen är ju att det länge varit ett problem med obehöriga lärare. Det kanske ställs lägre krav för att öka behörigheten inom lärarkåren samtidigt som det också behövs fler lärare då man vill minska antalet elever per klass. Jag tycker det är en rimlig prioritering med tanke på utgångsläge och målsättning. Men då under förutsättning att vidareutbildning finns lätt-tillgängligt för dem som känner att dom behöver det. Och då främst inom området ämneskunskap. Man kan inte som du gör, tycker jag, utgå från att behöriga lärare generellt inte har intresse av sina elever och deras välmående och kunskapsutveckling. Och då med motiveringen att lärarutbildningen håller för dålig kvalite och lärarfacket är för starkt. Korrelationen däremellan är för svag. Minst sagt.

   • Julia skriver:

    Det finns så mycket som irriterar mig med din kommentar, men vissa saker togs ju iaf upp av andra här. Hur kan du, om du inte själv är lärare, dömma ett helt yrke och dra alla över en kam på det här sättet?
    Lärare är vad som skapar Sveriges framtid till att börja med så att försöka arbeta för att de ska få bättre vilkor är knappast fel fokus.
    Sin långa ledighet är en ren kompensation utav en ovanligt lång arbetsvecka (det är mycket mer än de där 45 timmarna om man räknar in provrättning och extraarbete kring elever som har lite problem). Och hur många yrken vet du där ”chefen” ska återkoppla, stötta och lära 150 st ”anställda” samtidigt?

    Jag har växt upp med en mamma sm var lärare, en väldigt duktig sådan som anstränger sig och det tar en otrolig tid. Hon satt och rättade prov under hela vårterminen när jag var yngre, så sommaren var verkligen den kompensationen där vi faktiskt hade tid på ett annat sätt.
    Snälla uttryck dig inte såhär utan lite eftertanke!

  • Dea skriver:

   Vilken urbota dum, okunnig kommentar! Jag är inte lärare själv men jobbar inom utbildningsväsendet och det är sällan man stöter på så engagerade och hängivna människor som just lärare. De drar ett enormt lass och får samtidigt skit kastat på sig av sådana som dig pga av saker de tyvärr inte kan påverka. Läs på, eller ännu hellre, följ en lärare i dennes arbete en vanlig vecka, innan du uttalar dig.

   • Ema skriver:

    Vilken del var osann? Du kan själv ta reda på intagningspoäng till lärarutbildningen och det var en statlig utredning som visade på att eleverna hade nästintill inga individuella uppgifter.

    Sedan är lärarfacket starkt och hörs mycket. Vi är fler som jobbar 45 h i veckan men bara har fyra veckor semester, sluta tyck då synd om er själva.

    • Dea skriver:

     Som sagt, jag är inte lärare själv.

     Att påstå att lärare varken vill göra något bättre eller vidareutvecklas är bullshit. De flesta lärare jag känner vill inget hellre än att få komma iväg på kurser och vidareutbildningar men skolorna är inte beredda att betala för det, pengarna finns inte. Lärarna får själva uppfinna hjulet om och om igen med de förutsättningar de har i dag. Vilket inte är det enklaste i en klass med 30 elever, varav ca fem är i behov av särskilt stöd och skulle behöva 1-1-undervisning. Och ja, intagningspoängen är förhållandevis låga och om du vore påläst skulle du också vara medveten om att en väldigt stor del hoppar av lärarutbildningen efter något år. De som fortsätter är eldsjälar med en stark vilja och tro på att kunna göra skillnad. Sedan är det dessvärre inte många lärare i dag som pallar med yrket mer än ett fåtal år innan man ger upp och slutar. Så så mycket är alltså det sommarlovet värt (som man som sagt ändå jobbat in genom 45-timmarsveckor).

     • Ema skriver:

      Om du tar och kollar på en debatt med Lärarförbundet så kommer du se att de bara försöker driva frågan om högre lön istället för att säga att ja, vi tar kortare semester och vidareutbildar oss under den tiden samt planerar nästa års utbildning.Jag har arbetat som vikare under min universitetstid i matematik och det vanligaste jag fått höra från eleverna är att deras mattelärare inte har kunnat förklara tal och istället sagt ”det där kommer inte på provet.

      Ni kan fortsätta anklaga mig för att vara korkad och opåläst men lärarutbildningen får varje år kritik och lärare vill ha högre lön utan att offra sin långa ledighet, det är fakta.

    • Therese skriver:

     Jag håller med, antagningspoängen är på tok för låga! Men, de som har de låga poängen orkar heller inte med utbildningen. De som faktiskt fullföljer utbildningen är de som har haft de högre betygen.

     Vill även tillägga att jag inte tycker det minsta synd om mig själv, har valt läraryrket själv och älskar det. Men att du ska nedvärdera yrket för att vi har lång ledighet är för mig helt ologiskt. Varför är du så stridslysten? Vill du ha lite mer ledighet kanske? Har du möjligvis dåliga erfarenheter utav lärare? Eller är du bara allmänt bitter?

     Försök se det positivt, lärarna kommer ta hand om dina barn/framtida barn/samhällets framtid och de kommer göra sitt jobb mycket bättre om de istället för påhopp får lite glada hejarop 🙂

    • Fanny skriver:

     Ema, även lärare jobbar övertid. Att du har dåliga arbetsvillkor kan knappast alla lärare behöva ta skit för. Jag kan dessutom garantera att snittlönen för en lärare är BETYDLIGT lägre än snittlönen hos övriga som jobbar 45h/vecka.

     Förövrigt så handlar den låga intagningspoängen snarare om hur låg status läraryrket har. Lägre status – färre sökande – lägre intagningspoäng. Det betyder inte på något sätt att det bara är puckon som går där.

  • Majken skriver:

   Att eleverna inte kan sitta stilla, vara tysta, respektera varandra och allra minst respektera läraren är alltså lärarnas fel? För många barn (typ 50%) är vad man kallar ouppfostrade. 10% säger spydigheter med jämna mellanrum och mobbar anda elever. 2% är rent av farliga och bör följas av någon utbildad säkerhetsperson. Lärarna kan varken vara extraföräldrar eller poliser som de måste vara i dagens läge. Det går utför för dagens skola men ingen politiker vågar säga vad det egentligen beror på på grund av att de inte vill tappa röster…

   • Julia skriver:

    Vad beror det egentligen på menar du då? Kan du uttrycka dig lite tydligare, så att man inte råkar missuppfatta något?

    • Majken skriver:

     Nu kommer jag låta lite som en lärare men din fråga är ett utmärkt exempel på brister i läsförståelse. Du kan inte se hur den ovanstående textens relation till den sista meningen.

     • Cissi skriver:

      Det kanske är du Majken som har problem med skrivförståelse. Hur svårt är det att svara på en vänligt ställd fråga?

      Som jag tolkar det du skriver beror det på att elever idag är mer ouppfostrade än tidigare. Om det är det du menar kan du kanske hänvisa till någon källa då det inte är något som är allmänt känt.

   • Majken skriver:

    Cissi: Att det saknas källa på det? Gå in på vilken skola som helst och slå upp ögonen så får du själv se.

    Det finns ingenting som heter skrivförståelse Cissi.

    Roligt med era lite småtokiga kommentarer! 🙂

    • Cissi skriver:

     Suck! Min poäng var att eftersom någon frågade så finns det en möjlighet att du inte uttryckte dig så tydligt. Vilket jag inte heller tycker att du gjorde.

     Ja, jag kommer i kontakt med grundskolan då och då och håller inte med dig alls i din bedömning. Har för vana att inte blunda vid dessa tillfällen så tycker att du generaliserar efter dina egna upplevelser.

 15. Annica skriver:

  🙂 Jag kan inte annat än tycka att du är helt förträfflig!! Du har en sådan skön stil när det gäller din profession och ditt kunnande. På ett härligt och fint sätt visar du att du visst passar in i de ”fina salongerna” – älskar det! Förebild det är ordet – och det är härligt att ha en förebild som är så många år yngre än en själv – livgivande liksom!

 16. wigwag skriver:

  Det här var väl ett ”svar på tal” som får godkänt av wigwag. Kommentaren är ju tydligt fientlig och nedlåtande mot Elaines profession samtidigt som svaret bemöter i sak utan att vara överdrivet elakt. Jag tycker det var bra.

 17. Melinda skriver:

  Hej Elaine och ni andra.

  Skriver här för jag hoppas hoppas att någon alert sitter vid datorn och kan svara.

  Du har ju nämnt när butiksbiträden säger att ”vi har bara en enda kvar” och man känner att man blir mer benägen att köpa…

  Finns det något speciellt retoriskt begrepp för det tricket?

  Hittar samma i en recension som jag gör textanalys på just nu! Hemtenta som måste vara klar imorgon omg….

  • Emma 20 år skriver:

   Man kan testa med:
   Kund: ”det var ju synd, jag som ville köpa en till min syster med…” ,
   kanske kommer svaret
   Säljare: ”men du, jag ska dubbelkolla på lagret, kanske har vi ändå en till kvar”.

   Lycka till på hemtentan! 🙂

  • Cissi skriver:

   Har för mig att Elaine skriver i boken Vardagsmakt att det kallas för popularitetsargument. Kolla under kapitlet om social makt. Lycka till med tentan!

 18. Melinda skriver:

  Och anledningen till att jag tyckte det var extra fiffigt att kommentera i just detta inlägg:

  Sitter med en av Hellspongs böcker just nu.

 19. Isabelle skriver:

  Jag läser personalvetarprogrammet termin 4 och under vår retorikkurs hade vi din bok härskarteknik som obligatorisk litteratur!

  Läraren nämnde att det inte var kurslitteratur men att hon var övertygad om att vi alla skulle finna den väldigt intressant. OM hon hade rätt!! Jag har gått tillbaka till den boken när jag haft ångest inför kommande konfrontationer o känt mig bättre till mods efter att ha repeterat vissa kapitel. Har även kört högläsning för vänner som inte vet om att de utsätts för härskartekniker.

  You go Elaine!

 20. esterii skriver:

  5 september Svanstein Extreme Challenge ,, som bästa utmaning för dig..Hur sjutton får vi dig till norra polcirkeln??

 21. Bönan skriver:

  På lärarutbildningen förkastar vi inte någon litteratur utan lär oss att anpassa texter och språkbruk efter situation. Just sayin’!

 22. Therese skriver:

  You go Elaine! 😀

 23. SAVE skriver:

  Elaine, Ibland är det svårt att uppfatta dig som en dag över 20. Dt känns som du blir så irriterad å kontrar allting så omoget utan att tänka dig för innan.

  ”Just sayin´..”

  • wigwag skriver:

   Är du tankeläsare?

  • Elaine skriver:

   Ja, så kan man avfärda det som egentligen grundar sig i att vi inte delar humor. Men tack för komplimangen, jag har alltid velat vara ungdomlig länge. Puss.

   • Nina skriver:

    Genom att avsluta med ditt lilla ordet ”puss ” så ger du verkligen ex på ordet härskarteknik.Förmodligen var det fullt medvetet men bättre kan du när det gäller att möta kritik mot din egen person.

    • Majken skriver:

     Så här blir det när man när nät-trollen med uppmärksamhet. De förökar sig,

    • Psykologen skriver:

     Hej Save och Nina och ni andra som läser!

     Det finns många exempel på att Elaine inte bemöter kritik mot sin egen person bättre än såhär. Efter ett av mina första inlägg fick jag som svar att jag skulle ”skicka fakturan och diagnosen sen”. Elaine säger att hon gillar olika åsikter och syn på saker, men det är oftast med syrliga kommentarer som ovan hon bemöter dem.

     Som Nina också nämnde ovan har det troligen att göra med hennes osäkerhet, hon har ett omättat behov att påpeka sin skicklighet och har – trots uppmuntran om andras åsikter – väldigt svårt att ta att andra inte tycker det hon gör är bra.

     Ett bra exempel som ringar in mycket av detta är inlägget om 40-åringar. Märkligt att behöva hacka på 40-åringar på det sättet, om man är nöjd med sitt eget. Man skall alltid titta hos sig själv när man blir irriterad på något.

     Och kära wigwag, som jag gillar skarpt, det behövs ingen tankeläsare (eller ens psykolog) för att se detta, rätt uppenbara och tydliga, beteende.

     • wigwag skriver:

      Trevligt att du gillar mig. Känslig för beröm är jag. Men jag håller inte med dig i nåt du skriver. Det som är tydligt är att Elaine inte gillar sättet på hur vissa kritiska kommentarer framförs. Och det är inget konstigt för ingen gillar kritik som osar av undertryckt aggression och illvilja förklädd till saklig kompetens. Du lurar ingen med ditt skitsnack psykologen. Allra minst Elaine. Angående inlägget du omnämner ”hackar” inte Elaine. Inte på något sätt. Det vore bra om du tog konkreta citat, ord och text, formulerade av Elaine, och satte in dem i den kontext Elaine skrivit dem, och sen utgå från det när du vill framföra kritik. Förövrigt har jag nu hängt här så länge att jag VET Elaine blir glad över att få konstruktiv kritik för vad hon skriver utifrån ett annat perspektiv baserad på en annan erfarenhet och sådan kritik är hon världens ödmjukaste människa inför. Jag älskar henne för det förhållningssättet till sina kritiker.

     • Psykologen skriver:

      Jag gillar ditt Crazy Eyes-sätt att vara ett sådant fan av Elaine. Det är roligt och lite gulligt.

      Här ska du få något att analysera (citat, som du efterfrågade), som många med mig som inte okritiskt köper allt Elaine säger, redan har reagerat på.

      Ur inlägget om 40-åringar som festar och har sex:

      ”Jag ryggade tillbaka, absolut inte av förakt. Alla får göra det dom mår bra av. Jag har aldrig fattat grejen med ligga runt, men ser självfallet inte ned på dem som vill göra det. Jag trodde bara det var något man ville göra i yngre dagar för att veta hur det är med andra. ”

      Problemet med detta är att även om Elaine skriver att hon inte ryggar tillbaka av förakt och att hon inte ser ned på dem, så är det exakt det hon gör. Dels genom att ta upp fenomenet som något TOTALT oförståeligt. Dels genom att betona och understryka många gånger att det hon gör är inte att se ned på/förakta etc (tomma tunnor skramlar mest). Dels med meningen ”Jag trodde bara att det var något man ville göra i yngre dagar”. Och dels genom att jämföra sex med burken:

      ”Men jag tänker att det lite är som när man leker burken som 10-åring. Bara för att man inte har gjort det som 10-åring så blir man väl inte sugen som 40-åring, eller? Och att ha sex med en massa människor är inte så jäkla kul när man kan ha fantastiskt sex med en person som dessutom älskar en. Men det är bara min åsikt och det är ju lättare att komma till den insikten om man har lite, erfarenhet.”

      Det är bara min åsikt? Det är lättare att komma till insikt om man har lite erfarenhet? Oerhört ickeödmjuk och ickeförstående mening. Det är som att Elaine (förutom att hylla sig själv) inte ens VILL förstå. För det är jävligt lätt att förstå om man bara funderar ett steg till, varför vissa 40-åringar är ute och har sex på krogen, något som Elaine inte tycker passar in när man är 40 (bara hennes åsikt). Att hon jämför sex med att leka burken är ju bara för mycket, förstår hon inte, eller vill hon inte förstå skillnaden?

      Och som sagt hjälper det inte ett dugg hur mycket man än skriver att man undrar något av nyfikenhet och välvilja, eller att ”det bara är min åsikt”, när hela undertonen i inlägget är föraktfullt. Att behöva upprepa hur välvillig man är osar illa. Det gör även att tycka att något (inte särskilt märkligt) är OERHÖRT MÄRKLIGT – samtidigt som man betonar att man själv minsann inte alls är sådan.

      Det handlar inte om någon tankeläsning, det handlar om mänskligt beteende, något som råkar vara min profession. Det var dessutom väldigt många andra än jag som uppfattade den tonen.

     • wigwag skriver:

      Fast varför misstro och börja psykologisera en bloggares uttryckliga intention med ett inlägg. Elaines beskrivna reaktion på det hennes vän sa och sin egna förklaring på hur hon reagerat är ju långt från något abnormt eller konstigt. Det kallas visst också för att bli överraskad eller förvånad. Har du aldrig blivit det? Jag kan förstå den reaktionen även om jag själv inte reagerat på samma sätt eftersom det för mig inte är det minsta konstigt med 40-åringar som vill leva upp på nytt och börja festa igen som dom gjorde som 20-åringar med allt vad det innebär. Men det är just det här jag menade med mitt förra inlägg. Du insinuerar att Elaine inte är genuin och menar det hon skriver vilket jag tycker är synnerligen otrevligt. Frågeställningen för blogginlägget var förövrigt hur dessa människor som känner så här, lust till utlevelse i äldre dar, resonerar och tänker eftersom Elaine blivit nyfiken på dem. Inget konstigt alls med det.

     • Elaine skriver:

      Jag får massor av feedback och tankeställare. Dina kommentarer och dig gillar jag inte för du drar sådana växlar efter en mikroskopisk del av mitt liv – bloggen. Sen är det ditt auktoritära tilltal som irriterar mig ”hon har ett omättat behov”, det är inte resonerande, det är konstaterande. Du projicerar så mycket av din egen personlighet i dina analyser av mig. I din värld kan man inte ha egna åsikter och vara genuint intresserad av andras. Att ha en egen åsikt och respektera andras verkar också vara främmande för dig. Jag vet inte om du har missat att jag umgås med folk med helt olika åsikter, en ”40-årig tonåring” till och med. Jag ser inte ner på hennes livsstil och hon ser inte ner på min trots att vi aldrig skulle byta. Det är fullt möjligt att tänka så – men inte i din ”psykologiska” värld.

      Din perception av saker och ting är också intressant. 40-åringsinlägget läste du att jag inte förstod att man låg runt, men dömer det inte. Varför? Jo, jag har ju ingen erfarenhet av det. Jag var till och med öppen för ”vem vet, kanske blir jag den där 40-åringen”.

      Jag tror inte en sekund på att du är psykolog, du är alldeles för opsykologisk för det. Att sätta diagnoser baserat på en blogg, konstatera istället för att resonera och dessutom utan ödmjukhet.

      Jag läser dina kommentarer om mig och vet du vad jag får – en intressant bild av dig. Ibland är åsikter speglar av personerna som har dem. Jag ser din spegelbild och helt ärligt så är jag glad att vi inte känner varandra. Kalla det syrligt för att det inte faller dig i smaken, jag kallar det ärligt.

      /Elaine, väntar fortfarande snällt på fakturan och diagnosen.

   • Psykologen skriver:

    Det är inte baserat på ett inlägg, jag har troligen läst lika många inlägg som du här. Det finns ett tydligt mönster i Elaines sätt att skriva, och det innehåler mycket mer än en genuin nyfikenhet och förvåning över mycket hon tar upp. Jag exemplifierade med inlägget om 40-åringar, men det finns många andra inlägg där detta mönster upprepar sig.

    Hela grejen med att hon tar upp ett sånt inlägg kan tyckas märkligt? Jag tror inte du heller tror på att det var så oerhört förvånande för Elaine, och som sagt, var det det så tar det väl inte lång stunds fundering att räkna ut och förstå varför 40-åringar är ute på krogen och har sex.

    Ett annat exempel är att hon lägger upp lättklädda bilder på sig själv och sin kropp med syftet att visa hur stark hon är. Varför? Hon har fin kropp och vill visa den, men hon känner inte att det är helt okej och i linje med vem hon vill vara att visa upp sin vältränade kropp. Därför följer ”roliga grimaser”, jämförelser med killar och kommentarer om stark kropp.

    Jag tror säker att hon tränar för att bli stark, men självfallet är hon nöjd med sin vältränade kropp och de bilder hon lägger upp på den. Och det är väl all good? Jag hade älskat om hon – som många andra bloggare – bara kunde skriva: ”Kolla vad bra den här klänningen satt nu när jag tränat så mycket.”

    Eller la upp en bild där hon lyfter en häst.

    Jag och många med mig har tyckt oss se detta, och jag tror också Elaine vet det innerst inne. Jag tror att även du kan se det om du vill, wiggie.

   • Psykologen skriver:

    Hej Elaine!

    Du ser min spegelbild. Du gillar inte mig. Du ser hur MIN VÄRLD ser ut. Imponerande, i synnerhet eftersom jag som psykolog inte kan dra några sådana växlar alls på alla hundra blogginlägg jag läst, som du kallar ”en mikroskopisk del av ditt liv”. Men mina få kommentarer, dem kan du minsann se mycket i! 😀

    Och för att skippa den otrevliga battletonen: Förstår du nu? Vad en person skriver (vilka ord de väljer, hur de väljer att formulera sig, vad de väljer att ta upp, vilka ämnen som återkommer) säger rätt mycket om den personen. Jag menar, du tycker ju dig se massor av saker om mig baserat på mina kommentarer. Kanske har du rätt?

    PS. Jag har aldrig pratat om några diagnoser eller ens funderat över några vad gäller dig. Generellt gillar jag inte ens diagnoser.

    • Elaine skriver:

     Touché! Jag gillar inte hur din värld ser ut. Så glad att jag inte är en del av den. Till och med dina smileys gör mig dyster. 🙁

 24. Susanne skriver:

  Word 🙂

 25. jenny skriver:

  Lennart Hellspong, så coolt! Du behöver inte ett erkännande för att veta att du gör ett fantastiskt jobb, men det är ändå coolt att man får ett erkännande från sin före detta professor 🙂 <3 stolt!!!

 26. Lisette skriver:

  Bra blogg och intressant innehåll!

Lämna en kommentar