Finns det inte gränser för barns integritet?


Jag läste på Bellas blogg att Katrin har lagt upp bilder på sin yngste son när hans rumpa vädras. Hans rumpa och pung ligger ute för allmän beskådan. Finns det inte gränser för hur mycket föräldrar ska få visa av sina barn?! Jag får ont i magen, blir ledsen för Rambos skull. Jag skiter i om Katrin ”vet bäst för sina barn”. Vad skulle ni själva säga om era föräldrar la ut era könsorgan på nätet? Barn kan inte föra sin egen talan, Jag får lust att polisanmäla men vettefan om det är ens är olagligt. Det borde vara det. Vad är det för fel på människor?! Och pedofilerna gottar sig. Men jag tänker inte bara på pedofiler utan främst på barns integritet.

Skärmavbild-2014-03-02-kl.-15.33.06

Hur långt får föräldrar gå för att få likes och uppmärksamhet?! Vad tycker ni om det här? Gjorde Katrin rätt? Har hon rätt, som förälder till sitt barn, att visa hans könsorgan för 100.000-tals läsare? Ska vi andra skita i det? Personligen så skiter jag i föräldrars stolthet och ”sårade heder” om det kan vara för barnets bästa. Jag skriver inte det här för att säga att någon är en dålig mamma. Jag skriver det här för jag tror uppriktigt att det inte är bra för barnet. Usch vad ledsen jag blir.

Borde det finnas en lagstiftning för detta? För hur mycket man får hänga ut sina barn på nätet innan de kan föra sin egen talan? Vad tycker ni?

Lady Dahmer tycker att en pung hit eller dit inte är hela världen.

Helt ok att ni inte håller med, men gör ni inte det med respekt så vill jag bara flagga för att jag inte kommer att reagera retoriskt.

 

Bloggvännerna har ordet

184 svar till “Finns det inte gränser för barns integritet?”


 1. caroline skriver:

  Det är riktigt vidrigt gjort av henne. Hon ger ju pedofiler bilder genom att publicera sånt. Hon tänker inte långsiktigt, tror knappast att rambo tycker der är ok när han blir äldre. Hon verkar inte ha några normala gränser alls , det är hemskt att det går ut över barnet/barnen

 2. Hmm skriver:

  ”Borde det finnas en lagstiftning för detta? För hur mycket man får hänga ut sina barn på nätet innan de kan föra sin egen talan?”
  Ja!

 3. Karin skriver:

  Tycker detta är överdrivet! Små barn springer nakna på sommaren i trädgården och på stranden. Det var en gullig bild på en baby som vädrade rumpan, ingen närbild på sitt barns könsorgan.

  • Elaine skriver:

   Det är skillnad på att springa naken i en trädgård bland vänner och familj mot att läggas ut naken på nätet bland 100.000 främlingar.

   • Tee skriver:

    Vad är det egentligen som är skillnaden? Om det är pedofiler man är rädd för kan man ju inte låta barnens pappor eller morfar eller farfar eller bror duscha, bada, byta blöja etc. Är det integritet som är problemet? Är integritet ett könsorgan? För mig är det något annat. Att vara naken är naturligt och det finns inget sexuellt eller äckligt eller på något sätt iögonfallande med en bäbispung.. dessa sockorna där emot där det står I <3 dad och I <3 mum de tycker jag är ett större problem i så fall, får bäbisen inte välja vem den älskar?
    Vad är det värsta som kan hända att en bäbispung ligger "ute på nätet" ? Jag förstår faktiskt inte det.

    • jk skriver:

     Håller med

    • Linde skriver:

     Tee, ursäkta vad i helvete?! ” inte låta barnens pappor eller morfar eller farfar eller bror duscha, bada, byta blöja etc” tror du på ALLVAR att det inte finns kvinnliga pedofiler? lol

     • Tee skriver:

      Jo det är klart att det finns, jag räknade inte upp varenda exempel som finns, tror du att kvinnliga pedofiler känner sig kränkta om de inte får vara med i mitt exempel? Eller vad är problemet?

 4. Petra - Powerpingla i förorten skriver:

  Jag hade faktiskt inte brytt mig det minsta om det fanns publicerade nakenbilder på mig som bebis, nakenhet är inte så laddat för mig och jag ser inte det upprörande i det. Jag gillar inte Katrin alls om jag ska vara ärlig, men den här gången fick jag inte intrycket av att hon la upp bilden för att provocera, snarare att hon la upp en bild på sin son, punkt liksom. Men det är en svår fråga om var gränsen går för hur mycket man får ”hänga ut” sina barn på nätet, personligen kommer jag att hålla mitt barn borta från facebook o dyl, både till bild och text då jag tycker att hen äger sina minnen och upplevelser själv. Så slutsatsen är väl att jag är kluven till vad Katrin gjort, men jag tycker inte att det är just nakenheten som är problemet.

  • Elaine skriver:

   Skönt att du inte hade reagerat så. Men du är ändå vuxen och kan föra din talan. Borde man inte utgå från att alla inte är som du eller jag och kanske vänta tills barnet är stort?

   • Petra - Powerpingla i förorten skriver:

    Jo absolut, som jag skrev tycker jag att man borde ta mer hänsyn till barnens integritet. Personligen ser jag inte nakenheten som ett bekymmer, däremot finns det kanske andra bilder eller situationer ur min barndom som jag inte hade velat ha offentliga nu. Det var lite det som var min poäng, även om jag misslyckades med att framföra den, vi är alla olika och man kan inte förutse sina barns åsikter som vuxna. Som ett exempel fick jag höra om en femåring som blivit jättearg på sin mamma eftersom hon berövat barnet att få berätta för alla vuxna i omgivningen att hen lärt sig åka skridskor eftersom mamman redan skrivit det på facebook och lagt upp en bild. Kan låta som en gullig historia, men det är ju egentligen precis samma bekymmer som vi diskuterar här…

    • Elaine skriver:

     Håller med dig! Jag ifrågasätter faktiskt till och med det lilla man kan skymta av Matheo på bloggen. Som någon så klokt sa att det ser ut som smygtagna bilder när vederbörande inte ser. Och det är ju exakt det som det är. Magkänslan säger att det heller inte är ok.

     • Petra - Powerpingla i förorten skriver:

      Jag är rätt säker på att du aldrig menat illa när du lagt upp bilder på Matheo, jag tror att du precis som alla andra föräldrar är så upp över öronen förälskad i ditt barn att du inte kan hålla dig ifrån att dela med dig av honom 🙂 . På samma sätt tror jag faktiskt inte att Katrin (hua vad ovant det känns att försvara henne!) la upp den här bilden för att få likes och uppmärksamhet som du skriver (kanske inte direkt riktat mot henne men jag tolkade det så). Jag tror att det är en viktig ingrediens i den här debatten: att de flesta föräldrar faktiskt vill sina barn väl och inte menar något illa. Men man måste få diskutera och även kritisera fenomenet ändå, för bara för att man inte menar illa så betyder ju inte det att konsekvenserna inte kan bli fel…

     • Ulrika skriver:

      Där håller jag inte med. Dina bilder på Matheo ser inte alls smygtagna ut. Det ser ut som om att de är tagna av någon som vill dela med sig av sitt liv men som ändå inte vill exponera sitt barn för mycket.

  • jk skriver:

   Precis!

 5. em skriver:

  Dumt att fler bloggar och länkar dit så bilden sprids mer

 6. Josefine skriver:

  Nej jag hade inte heller lagt ut en sådan bild på min son! Men varför i hela världen länkar du då inlägget och bilden om du nu tycker att det är så fruktansvärt?! Att Bella har länkat och spyr galla över andras uppfostran var för mig ingen överraskning men att du Elaine sjunker så lågt det trodde jag aldrig…. Usch!!!!

  • Elaine skriver:

   Usch på dig själv jävla människa! Jag uppmärksammar ett fenomen som jag tycker är fel. Kanske inte skulle länka till bloggen, den feedbacken kan jag ta. Men att kalla de felsteget för ”usch!!!!” och ”sjunka såååå lågt” det gör att det rycker i långfingret. Fy fan vad jag svarar dåligt på personliga påhopp! Usch!!!!

   • Josefine skriver:

    Ja, jag tycker att du beter dig dåligt när du länkar något som du tycker är hemskt! Speciellt om du värnar om rambos/barnens integritet… Det är som att säga en sak men att göra det motsatta!

    • Caroline skriver:

     Elaine, jag tycker inte bara att du tar upp ett fenomen utan även går till personangrepp. Oavsett vad jag tycker om det Katrin gjort tycker jag det är fel av dig att peka ut henne och hennes son. Vad hade du tyckt om flera bloggare kritiserat dig som mamma och dina val? Jag hade gillat debatten mer om du bara tagit upp fenomenet och inte nämnt några namn.

     • Elaine skriver:

      Ja och nej. Jag kan köpa att jag kunde skippat länkningen, som är åtgärdad, och sagt ”en storbloggare”. Ska tänka på det framöver så tack för feedback. Men att gå till personangrepp är att säga saker som ”hon är dum i huvudet” eller ”Vilken jävla dålig människa”. Det är skillnad att kritisera sak – kritik, och värdera person – personangrepp. Men det är många som blandar ihop det.

     • Emma 19 år skriver:

      ”Jag skriver inte det här för att säga att någon är en dålig mamma. Jag skriver det här för jag tror uppriktigt att det inte är bra för barnet.”

    • Elaine skriver:

     Jag tycker du beter dig dåligt när du skriver Usch!!! och ”sjunker så lågt”. Tog för övrigt bort länkningen tack vara din och andras feedback, men det var tack vara att de sa att DET var fel utan att någonsin hävda att JAG var fel. Hårfin balans som varken du eller jag lyckas hålla i vår lilla dialog. Men jag är villig att sänka stridsyxan nu när vi båda fick gå i affekt en smula. Vi är väl bara människor. 🙂

     • Caroline skriver:

      Fast du säger att hon är en dålig mamma genom att indikera att hon gjort något som är fel och borde polisanmälas. Bara för att du inte säger just de orden, betyder ju inte att det inte är exakt det som menas. Det är en direkt attack på Katrins mammaskap och det är riktigt illa att både du och BB tycker er ha rätt att göra detta.

   • Emma skriver:

    Jag ger dig all cred för att du skriver om ämnen som berör- diskussion är bra, men att du dels skriver att jag ”är gjord av teflon” och dels skriver ”jävla människa”…? På kommentarer som hållt en god ton? Jag förstår att du bara är en människa men att du verkar vara så lättprovocerad…? Kanske inte är sunt för dig att skriva om sånt här om du inte kan ta att folk argumenterar. Alternativt stäng ner kommentarsfältet. Jag blir lite illa berörd av din ton och undrar varför du inte kan se sakligt på sakfrågor?

 7. Läsare skriver:

  Det är faktiskt ingen skillnad på en nakenbild på internet och att låta sitt barn springa naket på stranden. Vem som helst kan se, vem som helst kan ”utnyttja med sina ögon”, typ ta en bild på stranden då eller ladda ner bilden från bloggen. Enklare blir det ju förstås för barnporrsgillare om bilden redan är färdigt serverad.

  Tycker diskussionen borde handla om barns integritet överlag då det gäller bilder. I det avseendet ser jag ingen skillnad på om barnet är påklätt eller ej, så länge som man kan känna igen personen är det fel, enligt mig. Uthängning är ordet. Ett barn kan inte förstå vad som händer och det är irriterande att dagens föräldrar bara tänker på sig själva.

  Är det farligt då? Knappast. Men det är inte heller det som integritet handlar om! Förstår inte och kommer aldrig att kunna förstå hur man kan sätta upp bilder på andra utan att kolla med DEM om det är okej först, eller veta på förhand vad personen accepterar eller ej.

  • Elaine skriver:

   Att säga hur det ”faktiskt” är och vad du anser är stor skillnad. Vad jag läser av din kommentar så Tycker du inte du att det är nån skillnad på strandspring och exponering på en stor blogg. Där Tycker vi olika.

 8. Njaä. En pung hit eller dit tycker inte jag är speciellt farligt. Iallafall inte just den bilden där den snarare skymtas än fläks upp. Jag tycker det är mer problematiskt med att visa bilder på sina uppklädda barn i var och vartannat inlägg som många gör (jag inkluderad emellanåt).

  Tror dessutom att pedofiler gottar sig mer åt uppklädda flickiga flickor i tofsar och rosa klänningar än en skymt av en bebispung. (även om barn inte far illa av att en pedofil nånstans i landet tänker på dem när de runkar)

  • Hmm skriver:

   Varför ta upp det finns det som är värre? Är det inte detta som vi alltid mötas av när vi tar upp problem som feminismen vill belysa?

   • Nu var det inte meningen att förminska ett problem genom att peka på ett större utan min poäng var att jag inte tycker att det här var en speciellt big deal. Jag tycker det blir fel när man pekar på ett problem samtidigt som man inte har nåt problem med något som är minst lika illa (obs talar inte om elaine nu) som många tyvärr gör i den är typen av debatter. Man förfasas över en blottad rumpa men tycker att andra typer av utfläkning är helt i sin ordning.

    • Fru K - Författarmamman skriver:

     Jag tycker att det där är väldigt lustigt. ”Exponering är ok om det är den exponering JAG tycker är ok.” Jag har lika stora problem med att visa min dotter uppklädd i guccikläder som att visa henne naken. Hon är inget objekt, vare sig för svindyra modekläder eller som nakenmodell. Objektifiering som objektifiering tänker jag.

  • Anna C skriver:

   Ja, jag tror att de vuxnas pedofilhysteri orsakar större skada än om en pedofil, barnet helt ovetandes, tänder på en bild.

 9. Hmm skriver:

  Det känns rent allmänt som att folk har tappat perspektivet på vad som är ok away from keebord till skillnad på vad som är ok på nätet. På att vissa saker är privata, andar delas med den närmast kretsen och annat kan man lägga ut på nätet för alla att se. Känns som att allt för många, framförallt i skyddade verkstaden Sverige, blivit fartblinda, kanske tack vara bl a FB.

  Nätet är inte på låtsas det är en del av irl. Irl som består av 7 miljarder bandat folk som kan tänkas använda allt på sätt som vi inte vill. Alla är inte snälla.

 10. malin skriver:

  varför sprida länken ytterligare om du tror att barnet lider av den här exponeringen? det hade ju gått att diskutera sakfrågan utan att ge katrin mer uppmärksamhet.

 11. Jag håller med dig helt och fullt, problemet är inte nakenheten i sig utan det tydliga övertrampet på hans integritet, något vi alla har, eller borde få ha, oavsett ålder.

  Det mest intressanta är att mycket av kommentarerna på Bellas blogg, och nu delvis även på din, handlar om hur vidrigt det är av Bella att uttala sig om andras val och att det är moralpanik och att lite naket skadar ingen. Men på Katrins blogg är kommentarsfältet fyllt av personer som tycker hon är hemsk som visar sin sons könsogan för hela världen.

  Katrin och Bella kanske borde byta läsare med varandra så skulle båda få ett trevligare kommentarsfält!

 12. Camilla skriver:

  Jag känner att varför kunde hon inte bara skicka bilden till Bingo, vilket tydligen var syftet med publiceringen? Att han skulle få bilden. Men det är kanske hennes syfte med bloggen, att inget är för privat utan allt ska vara för alla att se och läsa. Följer inte henne som ni kanske förstår och kommer inte börja nu heller.
  Sitter och ska välja bild till min dotters studentplakat och jag vet att hon inte vill att jag ska ta en bild där hon är naken eller en bild som hon kanske skäms för inför vänner, klasskompisar, föräldrar och alla andra som ser. Att vi har dessa bilder hemma i album mm och att familj och vänner ser dem är en helt annan sak. Man måste tänka på integriteten och det som är gulligt som 2-åring behöver verkligen inte vara det när man är 19 🙂

 13. Hope skriver:

  Jag blev otroligt förvånad när hon skrev att hennes barn kommer att tycka att det är skitkul när dom är tonåringar och att han kommer att vilja ha bilden på sitt plakat när han tar studenten. Låter så otroligt märkligt att man som småbarnsförälder tror sig veta vilka åsikter barnen kommer att ha och vilken sorts relation man kommer att ha till sina barn när dom är tonåringar. Hon skriver att hon har en otroligt bra relation till sina föräldrar och förutsätter att hon och hennes barn kommer få det likadant. Men hennes föräldrar är ju inte offentliga och hon var ju inte ”uthängd” på nätet. Hoppas inte att hennes barn mår dåligt av allt när dom blir äldre.

 14. Linn skriver:

  Det är absolut inget olagligt i att lägga ut en bild på sitt barn när hen är naket. Jag har följt kommentarerna hos både Katrin och Blondinbella och tycker att det är skrämmande hur många som anser sig ha rätten att anmäla Katrin till såväl polis som socialtjänst (det är ett fruktansvärt hot till en förälder samt ett enormt slöseri med resurser, någon ska handlägga och utreda dessa anmälningar).
  Jag tycker att en diskussion om barns integritet på nätet är en sak (en väldigt viktig fråga att prata om!) – där har du många gånger argumenterat väldigt bra med utgångspunkt i ditt eget beslut att inte visa upp ditt barn. Men att i en blogg med väldigt många läsare ifrågasätta en mamma en själv inte känner och länka till ett inlägg som sägs äckla en, nej det tycker jag blir geggigt.

  • Elaine skriver:

   Jag har aldrig sagt att jag äcklas. Skulle aldrig använda det ordvalet i sammanhanget. Inte ”geggigt” heller. Däremot bekymrar jag mig för barnen vars föräldrar inte värnar om deras integritet.

  • Elaine skriver:

   Sen att det ”absolut inte är olagligt” behöver inte göra det rätt eller bra. För 40 år sedan var det ”absolut inte olagligt” att slå barn.

   • Linn skriver:

    Ursäkta att jag skrev ”äcklas”, måste ha läst det i en kommentar (mycket och snabbt på samma gång!). Det jag stör mig på är kommentarer till Katrins val som handlar om att anmälningar ska göras när det uppenbart inte rör sig om en lagbrott (jag vet att det enligt lag var tillåtet med barnaga för 40 år sen). Det är direkt kränkande och ett slöseri med samhällets resurser (jag jobbar själv inom socialtjänsten och har bland annat haft som arbetsuppgift att ta emot anonyma anmälningar).

 15. Anna skriver:

  Jag ser absolut inget fel med Katrins bild på Rambo. Tycker man måste vara måttlig skitnödig för att två bloggare ska behöva blogga om det. Precis som Katrin skriver får en pedofil exakt samma kick av att se fullt påklädda barn leka i parken som ett barn som skulle vara naket. En pedofil kan bara gå till stranden/badhuset en sommardag och se allt det där, eftersom nakna barn finns hela tiden. Det är självklart jävligt vidrigt och det är inte OKEJ för fem öre, men min poäng är att vi ser sånt hela tiden men vi reagerar bara för att Katrin har en stor blogg och är känd. Ser inget fel med bilden. Bara en bra mamma som fotade sin gulliga bebis i värmen.

  • Elaine skriver:

   Jag hade reagerat om mina vänner hade lagt upp nakenbilder på sina bebisar på FB. Jag tycker det är
   Lika illa. Det är handlingen som är värst, sen hur stor publik man har förvärrar konsekvenserna tycker jag.

   • Jennifer skriver:

    Hej Elaine,
    Du skriver i andra kommentarer att det är integriteten och inte sexualiseringen/nakenheten som du kritiserar. Tycker du även att det är kränkande att lägga upp bilder på sina påklädda bebisar på fb eller har jag missförstått? Vart tycker du gränsen går mellan integritetskränkande och att vara stolt förälder som vill visa upp sitt barn för världen? Folk här i kommentarsfältet verkar tycka väldigt olika.

    • Caroline skriver:

     Detta är jag också nyfiken på. Förstår inte heller riktigt vad det är för skillnad ur ett integritetsperspektiv att lägga ut en bild på en tvååring i blöja (i övrigt helt naken) på din blogg, eller berätta allt om sömn och amningsmönster (bara man inte visar ansiktet!) som t ex BB gör mot vad Katrin gjort? Vad gör era beslut som föräldrar mer rätt och lämpliga när det gäller att lägga ribban för integritet än Katrins?
     Om det är nakenheten och du kritiserar för att hon på nåt sätt matar pedofilerna, så säger hon det väl bäst själv; det är väl ingen egentligen som vet VAD de går igång på. Det kan nog lika gärna vara ett fullt påklätt barn. Och den anklagelsen blir väldigt olämplig & obehaglig i sig.

     • Hacan skriver:

      Här håller jag med helt och hållet! Jag förstår inte heller varför om man ska värna om sitt barns integritet då väljer att skriva ut precis allt om barnet. Det kan jag tycka är värre än att man ser en bild här eller där, faktiskt.

     • Tove skriver:

      Jag förstår hur ni menar. Men tänk när barnet blir lite äldre, det pinsammaste som fanns var ju när föräldrarna visade bilder på en själv som liten för kompisar/släktingar/pojkvänner, ännu värre var det om det fanns en nakenbild. Tänk då hur pinsamt det är om något bara kan googla på ditt namn och få upp sådana bilder. Tänk i tonåren, det kan ju enkelt utvecklas till mobbing. Internet har ju inte funnits i den utsträckning som det finns idag så himla länge, vi vet därför inte hur det vi skriver där idag kommer synas i framtiden. Därför är det jätteviktigt att skilja på nakenbilder och andra bilder tycker jag.

     • Lorraine skriver:

      Det som många gånger rör barnet, rör ju också föräldern.
      Om barnet har varit uppe, har troligtvis hens föräldrar också varit det, inte så märkligt att man berättar om det då!

     • Caroline skriver:

      Tove, ja precis, det kan ju bli så att man tycker det är det mest pinsamma. Jag kan personligen inte minnas att jag tyckte bilder på mig var pinsamma när jag växte upp, men jag hade också väldigt mycket andra saker som hände i min familj som jag tyckte var pinsamt. Det är bättre att vara på den säkra sidan, så jag publicerar inga nakenbilder på min son. MEN, andra kan se det annorlunda. Och de har rätt att göra det. Det betyder inte att de ska bli polisanmälda eller att offentligt slagna på fingrarna av präkto BB och Elaine. Det är upp till föräldrarna att bestämma. Så är det bara…

 16. Amanda skriver:

  Det här är verkligen ett nutidsproblem. Jag är född 91 och har växt upp till internetkulturen vi har idag. Med allt vad det innebär att ha facebook och bilddagboken i de hormonstinna tonåren. Ska vi anpassa vår syn till dagens sociala medier eller ska vi anpassa de sociala medierna till synen på barn som vi hade förr? Även detta är någonting som utvecklas över tiden. Jag menar, mina föräldrar har nakenbilder på mig i fotoalbum, någonting som hade varit hysteriskt skamligt för 100 år sedan.

  Världen utvecklas och som bloggkommentatorerna skrev så kanske det är hälsosamt att avdramatisera nakenheten? Samtidigt som det borde vara varje individs beslut hur många den vill vädra rumpan för.

  Det är ett svårt ämne.

 17. Ulrika skriver:

  Jag tar inte illa upp av bilden. Det är ett barn som vädrar rumpan. Jag hade inte tänkt längre än så.
  Att börja prata om pedofiler i samband med det känns lite väl magstarkt. Om inte annat så sexualiserar man barnet i samband med det uttalandet.
  Jag tror inte heller barnet lider av det eller kommer att lida av det i framtiden.

  I det här fallet så tycker jag att du och många andra överreagerar.

 18. B skriver:

  Jag tänker att hon får väl göra som hon vill och självklart är nakenhet naturligt och borde vara det i alla familjer. Men, vem vet hur vårt samhälle ser ut som 20,30 år och hur vi DÅ ser på detta? Min tanke är väl att framtidsmässigt och kanske arbetsmässigt för barnet, så borde Katrin tänkt steget längre 🙂

 19. Elina skriver:

  Fast jag trodde all spridning av nakna barn under 18 räknades som barnpornografi, jag kan ha fel dock.

 20. wigwag skriver:

  Bilden var oförargelig. Punkt. Säger wigwag med armarna i kors. Och pedofiler ska inte ges något utrymme att sätta agendan för vad som är ok och inte ok för hur mammor väljer att publicera bilder på sina bebisar.

 21. Sara skriver:

  Jag ser inte problemet. Tvärtom är det ju befriande! Heja alla som har en avslappnad inställning till nakenhet, det är dom personerna som får oss andra att omvärdera och reflektera!

 22. Therese skriver:

  Att visa bilder på sina barn överhuvudtaget fattar inte jag? Småttingarna kanske inte vill det.. Dagens samhälle är så överexponerat. Nej, varför visa alls? Skicka ett mms istället 🙂

 23. Nathalie skriver:

  Alla har rätt till sina åsikter, absolut. Är det rätt eller inte? Det får stå för varje person att avgöra. Men det där är Katrins blogg och Katrins barn. Jag kan inte förstå NÄR det blev okej för alla att publicera sina åsikter om ANDRA människor och DERAS liv? Det här är ERA bloggar, din och bellas. Kan ni inte bara hålla er till världsliga åsikter och funderingar? Blogga om era egna liv istället för att lägga er i andra människors så att det till slut faktiskt blir personligt? Blogga om fattigdomen, rasismen, klimatet och vad NI gör om dagarna. Då kommer ingen till skada.

  • Hope skriver:

   Katrin är ganska bra på att skriva vad hon tycker och tänker om andra människor och deras liv också. Bloggvärlden…

  • Elin norrlandstös skriver:

   Håller med. Det är en sak om bloggare tar upp ett ”världsproblem”, åsikter om saker eller produkter m.m
   Men det känns inte lika roligt när ni tar upp vad den andra lägger upp för privata bilder om familjen.
   Ta hellre upp debatten i sig om bilder på barn på nätet än att hänga ut bloggaren.

 24. Fru K - Författarmamman skriver:

  Det som gör mig mest ledsen i debatten om den här bilden är hur människor tar sig friheten att säga riktigt vidriga saker om Katrin. Hon är en dålig mamma och hon ursäktar pedofiler och hon ska dö och allt vad det är. Fine, man behöver inte tycka att det är ok att hon har lagt upp den där bilden, men det ursäktar inte att bete sig svinigt mot henne. Framför allt inte när det görs gömd bakom en datorskärm. Skulle alla dessa ursinniga människor våga gå fram till Katrin på stan och skrika ”du ska dö!” till henne? Antagligen inte. Fegt. Och lågt.

 25. Emina skriver:

  Vi vet inte hur barnen kommer reagera på dessa bilder i framtiden. Vi sitter ju och spekulerar bara. De kan lika gärna växa upp och tycka att det är skitkul att deras liv är så pass dokumenterade. Precis som i alla tider gör föräldrar det som känns bra för dem i nuet gällande barnuppfostran. Först om 15-20 år kan vi diskutera denna frågeställning utifrån fakta. Här och nu är det bara spekulationer och därför skulle inte jag kritisera andra föräldrar på detta sätt.

 26. Greta skriver:

  Jag är 16 år, född 1997 och har växt upp med ”tekniken” så som någon ovan mig beskriver det. Jag skulle skämmas så fruktansvärt om mina privata delar från när jag var barn låg på nätet. Skulle kännas obehagligt om mina vänner kunde se på det. Skulle de reta mig kanske? Antagligen, dock på ett snällt sätt men det skulle inte göra saken bättre. Tycker att detta är helt fel och sympatiserar med den oskyldiga bebisen som inte kan skydda sig. Jag tycker inte att bilder på barn hör hemma på nätet även fast de är bedårande att se på. Tack för mig// trogen bloggvän

 27. Linda skriver:

  Jag måste säga att jag reagerade kraftigt på bilden med Rambos pung när jag läste hennes inlägg. Varför vet jag inte riktigt? Jag försökte intala mig själv att det bara är en gullig liten bebispung, men min magkänsla sa att det här nog inte är ok.
  Personligen skulle jag aldrig lagt ut en sådan bild på mina barn men känner ändå att jag inte vill döma Katrin som en dålig förälder, för det tycker jag inte hon verkar vara.
  Detta är ett nytt fenomen och svårt för många att förhålla sig till men jag skulle gärna se en lagstiftning om att man inte får lägga upp bilder med barns könsorgan på internet.

  Jag reagerade även starkt negativt på Blondinbellas inlägg eftersom hon motverkade sitt syfte och hängde ut Rambo än värre genom att länka till Katrins blogg, (tack för att du tog bort länkningen) Hon är ju väldigt noga med sitt barns integritet och borde vara detsamma när det gäller andra barn på sin blogg tycker jag.

  Tack för att du lyfte ämnet! Det behövs! Men jag hade önskar att du inte tog med vare sig bild el vilka det gällde.

  En sak som slog mig gällande Blondinbella och du själv är ju att även om ni inte visar bilder på barnens ansikte så ser vi ju barnens kropp i övrigt samt att ni skriver om dem. Är inte detta nästan som att likställa med bilder på ansiktet, och borde ni då inte helt sluta skriva er barn om ni värnar om deras integritet?!
  Jag la förr ut bilder på mina barn men nu har jag fått mig en tankeställare. Borde vi inte som föräldrar helt strunta i att skriva om våra barn tills de blir myndiga och själva kan ta ett beslut om de vill vara med på mamma o pappas blogg?

  Tack för en trevlig blogg, du är en toppentjej Elaine!

 28. Hanna skriver:

  jag förstår inte upprördheten. Jag tycker det är en bagatell. Lägga upp en bild på en babys pung är väl ingenting? Att folk blir så upprörda? Jag förstår ingenting.

  De som hotar med att anmäla till sociala har ingen koll på vad de har för uppdrag. De borde lägga tiden på att läsa på istället och bli bättre insatta i samhället.

 29. Emma skriver:

  Så lustigt egentligen att nakna barn på en strand bland hundratals människor är ok och om en bild läggs upp på internet ska plötsligt barn sexualiseras? Ber man om lov att visa barn nakna i fotoalbum, studentplankat och beachen? Nä inte direkt va. För barn ses som avsexualiserade. Varför tycker så många att det är kränkande? Kan inte hitta nån annan anledning än attbarnet just sexualiseras. Paradoxalt va.

  • Emma skriver:

   Tillägg: varför skulle hundratusen personer vara värre än några hundra (stranden)…?

   • Elaine skriver:

    Ja du, det får du avgöra själv. Spring runt naken på en strand där hundra är eller lägg upp en nakenbild av dig på Aftonbladets hemsida. Tycker du det gör varken eller så grattis, du är gjord av teflon. Enjoy the care free life!

    • maja skriver:

     Har alltid varit på din sida och respekterat dig under de åren jag följt dig men du har börjat att spåra ur Elaine. ..”. gjord av teflon”?!!? Skriver man så…

     • Elaine skriver:

      Spåra ur? Teflon är ett material där saker och ting inte fastnar. Ett vanligt uttryck om folk som varken är lättkränkta eller ens tar åt sig om någon kallar dem idiot: ”Han är gjord av teflon”. Nämner även det som tips i boken härskarteknik: Använd teflonmetoden, ta inte alla strider utan låt skiten rinna av.” Om det är att spåra ut så finns det inte mycket svängrum. Du kanske trodde teflon var ngt annat?

    • Emma skriver:

     Alltså jag har ingen lust att springa naken på en strand. Om det är folk där. Jag är 29 år och en sexuell varelse (haha låter ju crazy men ni fattar). Det va just detta jag ville betona- att ett barn inte är det.

     Du pratar ju lite äpplen och päron här.

  • Elaine skriver:

   Jag har aldrig varit på en strand där 100.000 människor får plats samtidigt. Det är inte det sexualiserande som är det stora problemet utan att föräldrar tar sig friheten att exponera sitt barn när denne inte kan säga ja eller nej.

   • Jennifer skriver:

    Men det verkar ju ändå vara nakenheten som du anser är att exponera? För inga andra bloggare som visar sina påklädda barn blir ju kritiserade? Och hugo och paula har massvis med gånger visat Molly utan tröja, är inte det samma sak?

    • Linde skriver:

     En flickas överkropp är inte sexuell på något vis och ska inte sexualiseras! Den är precis lika o-sexuell som en pojkes överkropp. Ska 4-åringar behöva ha bikinitopp på stranden nu också?

   • maja skriver:

    Jag kunde inte svara på ditt svar angående teflon inlägget. Jag misstolkade ditt uttryck.. mer som att du är ”dum i huvudet” än nåt som rinner av. Hur som helst skulle jag ändå på ett ”icke illa menande” sätt vilja säga att det du skriver (när du går utanför din ”retorik svenska”) att det slår så mycket hårdare än du kanske tror. Vet ej vad det beror på.. möjligtvis kanske för att det är du som är ”chefen” här inne. Jag svär också och provocerar privat när jag inte jobbar.. så jag är ingen pretto-moraltant. Jag funderade mest på varför jag reagerar som jag gör när ditt temperament trycker till och du går till ”angrepp”. Du lärde mig i alla fall, tack vare detta, att jag verkligen måste vara professionell (och en gnutta personlig) när jag arbetar.

   • L skriver:

    Det är ju precis det du gjort med Mattheo när han var i den åldern Rambo är i. (för övrigt är jag starkt mot att Katrin la upp bilden men också att du känns lite dubbel i dina argument) Om det inte är sexualiserande som är det stora problemet, så har du också ”tagit dig friheten att exponera sitt barn när denna inte kan säga ja eller nej” under hela Mattheos första levnadsår.

   • Emma skriver:

    Och jag hoppas verkligen jag är ”gjord” av organ, celler, blod, ben och inte teflon. Som en liten korrigering eller svar på din fråga om du så vill.

 30. Eva skriver:

  Jag tillhör dem som inte blir ett dugg upprörd. Kan tycka att det har blivit lite för mycket fokus och hysh hysh om det här med nakenhet och att man idag sätter på små bebisar bikini (snudd på) och badbyxor. Visste, det finns alltid fula farbröder och en del tanter kanske, där ute, både live och på internet. Men det är ju förfärligt om vi ska börja inrätta våra liv utifrån de som inte kan bete sig hyfsat. Vad gör en naken bebisrumpa egentligen? Och varför skulle bebisen ta illa upp när han blir vuxen? Nä jag tror kanske han kan tycka det är lite pinsamt om han är i tonåren, men skratta åt det när han blir äldre. Alla har olika syn på det här med nätet och nakenhet men jag tror nog vi får acceptera att vi ser på detta på olika sätt och det finns inget facit för vad som är rätt och vad som är fel. Tack och lov för det.

 31. Emma skriver:

  Dock så har jag full förståelse för att Blondinbella inte visar sin son. Men det är väl oväsentligt om han är naken eller ej. Integritetsfrågan handlar väl mer om att bebisen ska bli kändis eller ej (vilket hen kanske inte vill). Naket eller ej borde vara oväsentligt.

 32. Gutterflower skriver:

  Hade precis som vissa andra skrivit hellre sett en diskussion om fenomenet att exponera barn på internet generellt framför att nämna specifika personer och deras val. Med det sagt kan jag känna att många bilder/filmer på folks barn som läggs upp både på facebook, instagram, twitter och bloggar är lite onödiga. Även om nakenhet är fullständigt naturligt, varför publicera nakenbilder på nätet? Vem gör man det för, så att säga..? Likadant när man skriver ut detaljer om saker barnet råkat ut för eller publicerar hundra bilder tagna i olika vinklar var eviga dag. Det blir lite gränslöst och man borde nog fundera några varv extra när man publicerar bilder/info om andra som inte valt det själva. Sen är vi alla olika och drar gränserna på olika ställen. Synd att det blir så hätsk och hotfull stämning i kommentarsfälten på en gång…

 33. Stina skriver:

  Jag känner spontant att lagarna inte har hängt med i internetutvecklingen.. Är inte helt för att man ska kunna vara anonym hursomhelst, för vem bär då ansvar för vad som sprids?

  Det var fel av Katrin att lägga ut bilden enligt mig. Onödigt, osmakligt och kränkande. Likaså var det väldigt onödigt av Blondinbella att länka till bilden och ge den ännu mer uppmärksamhet och visningar. Det kändes ogenomtänkt och i affekt..

 34. Jennifer skriver:

  Jag reagerade inte alls på bilden, små bebispungar ser väl alla typ likadana ut. Jag hade inte brytt mig om det fanns nakenbilder på mug när jag var bebis, däremot finns det vimmelbilder från när jag var 18 som jag gärna skulle radera från google haha, men det var ju mitt val att ställa upp på bild, ge mitt namn och klä mig som jag gjorde… 🙂 Jag har inget emot folk som visar upp sina barn i sociala medier men jag tycker du borde kritisera Bella lika mycket då hon använder sin bebis som reklampelare med olika outfits och länkar, lika integritetskränkande som Katrins bilder tycker jag.

 35. Frida skriver:

  Jag förstår faktiskt inte alls din upprördhet, Elaine, men däremot tycker jag det är intressant hur vi sexualiserar barn. När började en bebispung betraktas som något sexuellt och varför är det så få som reflekterar i hur absurt det är? Genusfotografen skriver bra om det här http://www.genusfotografen.se/?p=4075 (lite längre ner i inlägget under Pippi Examples).

  Varför tycker du att det är mera kränkande av ett barns integritet att visa upp en bild där en bebispung skymtar än att skriva detaljerade inlägg om ens barns utveckling, egenheter? Är inte det mycket mera personligt? Och sen vad spelar det för roll om en pedofil tänder på en bild? Med det som utångspunkt borde inga bilder på prepubertala barn få visas någonstans?

  • Ewa skriver:

   Vad är nästa grej. Låta pedofilerna stå hänga vid dagisstaketet? För vad spelar det för roll, egentligen.

   Och som vanligt så tror man det handlar om ”en liten bild”. Inte så farligt. Det man inte vet har man inte ont, eller hur?

   Läs på. Verkligheten är lite mer komplex än så.

   Finns en bra P3 dokumentär, börja med den.

   • Har inte lust att vara med i diskussionen men vill ändå bara komma med en reflektion kring det du skriver. För jag tänker att tänk Om det nu faktiskt är så att pedofilerna redan hänger vid det där staketet du talar om då? Eller t om jobbar med dina barn och umgås med dem varje dag? Vad vet man idag är säkert för ens barn överhuvudtaget? Allt är ju möjligt och Ändå sätter de flesta föräldrarna med gott hjärta och samvete in sina barn på förskola till människor de aldrig ens träffat eller känner sedan tidigare. Lustigt med tanke på hur mycket mer hemskheter ett barn kan råka ut för där!

    • Hmm skriver:

     J | Noees: Så vad ska vi göra då? Blunda för verkligheten och hoppas att allt går bra eller försöka undvika farorna efter bästa förmåga och minimera dem?

     Var joggar du helst? På en trottoar för gångtrafikanter eller i vägrenen på motorvägen? Vad gör du för att dagligen undvika faror för dig. Vad gör du för dian barn? Ska vi avskaffa att det ska tas ut brottsregister på dem som ska jobba med dina barn också pga att alla ändå inte finns i straffregistret?

     Man ska leva och inte alltid vara rädd, men man ska leva smart.

     • J | Noees studietokiga mamma skriver:

      Nej jag är med i vad du menar med att man vill skydda sina barn men precis som vissa nämnt ovan så finns det ju två aspekter på den här bilden. Dem som tycker det är fel av integritetsskäl att lägga upp bilder på sina barn no matter what och sedan de som sexualiserar bilden på ett litet spädbarn och tycker att man när pedofili. Jag hade personligen inte valt att lägga ut en så utlämnande bild på mitt barn även om jag faktiskt delar med mig av bilder på henne (än så länge) men jag tycker samtidigt att det inte är någon stor sak att det föreställer ett litet naket barn som vädrar rumpan, eftersom det är just precis vad det föreställer.

      Leva smart, vad är det för något egentligen? Jag menar, jag vet människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp där ett brottsregister verkligen inte har hjälpt. Att tro att världen är så svart eller vit är naivt. Ofta blir man utsatt av en nära anhörig, vilket register hjälper då när omgivningen inte är där och frågar hur barnet mår och vad som verkligen står på? Jag vet också dem som blivit utsatta av personer på förskola som inte haft något i sitt brottsregister sedan tidigare. Finns det väl i registret, ja då kan du ju vara lugn men om det nu faktiskt inte gör det? Hur bär man sig åt då? Att den här bilden som blivit utlagd skulle göra någon nämnvärd skillnad i pedofili-världen tvivlar jag på. Däremot kan man ju diskutera huruvida barnets integritet och tycke blir satt i första hand eller ej.

    • Ewa skriver:

     Det är väl klart de är!

     Dilemmat med exponerade barn på nätet är att det är ett relativt nytt fenomen och man vet inte ännu vilka konsekvenser detta för med sig. Det kommer med tid visa sig men att som förälder mena att ”mitt barn kommer inte bry sig” är att vara väldigt naiv.

     Det är knappast barnets behov som sätta främst när dessa bilder publiceras. Jag menar att det är föräldrarnas egna bekräftelse som spelar roll.

     • J | Noees studietokiga mamma skriver:

      Kan hålla med om det sistnämnda men att vi inte idag vet konsekvenserna av tillgängligheten via nätet? Det har man ju redan börjat tala om, föräldrar som sitter som förtrollade av sina iphones utan att varken se eller höra sina barn som ber om uppmärksamhet (kan resultera i anknytningsproblem), eller att barn är så beroende av både ipads, tv- och dataspel till sådan grad att föräldrarna får söka för deras beroende innan de ens hunnit ur puberteten i vissa fall!

      Skolresultaten blir bara sämre för att ungdomar är så fast i cybervärlden och den mobbing som ibland försiggår online resulterar i att unga kan ta livet av sig. Att den sociala världen försvunnit in i en maskin kommer säkerligen ge fler sociala och psykologiska konsekvenser än de jag nämnt ovan! Det är precis som att människor inte förstår att bara för att något är tillgängligt behöver man inte absolut använda det jämt.

      Det ska bli spännande att se vad bild-frågan kommer utmynna i för konsekvenser i framtiden men jag tror att de problem som jag nämnt ovan kommer resultera i värre hemskheter både för individ och samhälle längre fram än vad bilder kommer göra. Den som lever får se!

     • Ewa skriver:

      J Noees: Jag skrev aldrig något om tillgänglighet på nätet. Skrev att exponering av barn på sociala medier är relativt nytt fenomen. Vad de resulterar i för konsekvenser är ännu för tidigt för att veta. Det är så nytt fenomen att så nyligen som förra året förbjöd man fotografering på luciafirande på dagis/skola. Tycker inte man exponera barn på det sättet, men igen jag får ofta höra att man kan vara ”anonym” på nätet och det är väl där de ligger en fel föreställning. Man är alltid sökbar. Folk borde vara mer medvetna om det.

     • Hmm skriver:

      J | Noees: Det kan hända att jag uppfattar dig helt fel, men hela ditt resonemang andas att man ska hålla för ögonen och hoppas på det bästa för inget hjälper ju ändå.

      Den inställningen gör mig bekymrad.

 36. R skriver:

  Jag håller med om allt du skriver i ditt inlägg. Sen förstår jag inte anledning till att lägga ut bilden överhuvudtaget. Jag menar kvinnan som lagt ute bilden är ju inte dum, hon vet ju om att mängder av människor kommer att provoceras och ta illa upp. Varför väljer man att medvetet provocera med sitt eget barn? Det förstår jag inte.. Man kan omöjligt veta som förälder hur ens barn kommer att reagera över en sådan bild i framtiden.. Jag mår dåligt av allt ihop, att ett litet oskyldigt barn som inte förstår någonting utsätts för det här..

 37. Hope skriver:

  Hon har skrivit så mycket skit och otrevligheter genom åren, det är nog det folk
  har i bakhuvudet, därav den hätska stämningen på kommentarerna på hennes blogg.

 38. Lorraine skriver:

  Pedofiler tänder på påklädda som avklädda barn, så jag tycker inte att det är ett bra argument i denna fråga.

  Däremot tycker jag att den större frågan om barns integritet är väldigt intressant. Precis som LD säger så är det en svår gräns att balansera på, speciellt när barnen är så pass unga att man helt enkelt inte kan fråga dem. Barn idag kommer att växa upp i ett samhälle där det kommer vara norm att dela med sig av bilder, tankar och händelser helt öppet. I ett samhälle där personlig integritet suddas ut mer och mer så tror jag alla bör ta sig en tankeställare om vad/hur man delar saker.

  I dom riktigt stora bloggarna kan jag tycka att det är värt att inte visa barnens ansikten, för att de kommer bli igenkända. Det måste vara förvirrande och jobbigt om främlingar kommer fram till barnet och säger tex:

  ”Hej xxxxx! Jag läste vad din mamma skrev om middagen ni åt igår, tyckte du att det var gott?”

  Oskyldig fråga, men kanske inte så roligt för hen när liknande saker händer om och om igen. Det handlar om mer än bilder, det handlar också om informationen som ges i samband med bilden. Det kan kännas väldigt obehagligt om främlingar vet sådana detaljer om ens liv. Att dölja ansiktet på barnen/ej ha med dem alls, tycker jag därför kan vara en bra idé så att de inte blir konfronterade på detta sätt av främlingar.

 39. Helena_30 skriver:

  HEJA ELAINE!!

  Något jag också skulle vilja ifrågasätta STARKT är Katrines respons. Hon menar att man, som vuxen som reagerar, måste vara ärrad av något här i livet om man reagerar på ett offentliggörande av ett barns könsorgan på en blogg. DET säger mycket om hennes referensramar tänker jag. Det säger också att så länge man INTE håller med henne, så beror det på ett trauma i barndomen.

  Hon saknar totalt förmågan att leva sig in i sitt barns rätt till integritet, hon saknar också självkritik och förmågan att ta till sig kritik utan att försöka greppa efter halmstrån som säger emot kritiken.

  Jag är en sund vuxen som reagerar när barn far illa. Jag har ingen historik av sexuella övergrepp, inte så mycket som en hand har lagts på mitt lår utan mitt godkännande. Jag tycker ÄNDÅ att ett barn har rätt till sitt kön och sin integritet på nätet. Måste man vara ärrad och traumatiserad för att tycka så??

  • Anna Andersson skriver:

   Jag håller faktiskt på att läsa din bok ”Medan han lever” just nu och kom att tänka på diverse udda saker min pappa gjorde när jag var liten. Tänkte bland annat på en rad osmakliga bilder av mig när jag ligger med särade ben rakt mot kameran som han satt in i fotoalbum. Känner mig förnedrad och kränkt av dessa bilder trots att det bara är familjen som sett och trots att jag var bebis. Det var så jag snubblade in på detta gamla blogginlägg och måste således säga att jag helt håller
   med dig om att nakenbilder på barn i det offentliga är olämpligt och att större hänsyn än så bör tas till barnets integritet.

 40. Ewa skriver:

  Det är många som anser att ”JAG har inget problem med barns pungar ”JAG tycker inte en naken bebisrumpa är farligt” Fantastiskt att man tar sig rätten att anse något alls om en bebis (någon annan) som inte har någon talan utan exploateras helt omedvetet.

  Jag tycker alla föräldrar på sociala medier gör konsekvent fel i att publicera bilder på sina barn. Med eller utan blöjor, mer eller mindre glada. Och till argumentet ”att vi inte kan gå runt och tro att hela världen är pedofiler” och av den anledningen inte oroa oss är helt omedvetna om internet, pedofili och verkligheten.

 41. Wictoria Pe skriver:

  Det här får mig att tänka på ett tillfälle då jag turistade i Teheran för några år sedan. Ett land med vackra, modemedvetna, välklädda kvinnor men av regimen påtvingade slöja -som kvinnorna leker och matchar med.
  Men så hände det ibland att man såg flickor yngre än nio, den tvingande åldern, beslöjade. Vilket det fick mig att undra hur sjutton man kan får för sig att avsexualisera barn och därmed också se dom som sexuella varelser till att börja med.

  Samma sak här. Barn är inte sexuella varelser. Och som någon skrev ovan, låt inte störda personer sätta agendan. Jaga gärna pedofiler med blåslampa, men skilj då på barnpornografi och en familjealbumsbild på naket barn.

  Vi lever i en ny tidsålder där sociala medier ersatt det traditionella familjealbumet och diabilder på väggen. Men förutom att folk börjat fotografera sin mat istället för sällskapet, vad är egentligen så nytt och farligt med nakenfisbilder på spädbarn? Har vi inte alla det i våra album och hur mycket skada har det vållat?

 42. esterii skriver:

  Jag står fast vid det jag sade från mitt första bloggtag. Jag kan inte publicera bilder på någon som inte blivit tillfrågad. Vare sig en vuxen eller barn. Reagerade då på att alla stora bloggare vräkte ut bilder på sina barn påklädda eller inte. Frågade dem ofta men inte många svarade. Nu har de blivit mer försiktiga, tack och lov säger jag för barnens skull..Det måste finnas en gräns för att få läsare på andras bekostnad. Nu är jag lite arg faktiskt. På oss vuxna. punkt och slut. Kram

 43. Ida skriver:

  Jag tänkte först, något tanklöst ”ja herregud, hur kunde Katrin?!”
  efter att ha läst ditt och Isabellas blogginlägg. Men efter att ha läst Katrins åsikter om det hela så började jag tänka lite längre. Jag vetefan om jag hade tyckt att det hade varit ett så stort problem om det fanns nakenbilder på mig som barn på nätet.

  Jag tänker såhär. Jag är inte känd, inte heller mina föräldrar. Men mina vänner känner mig (ingen superstor skara). Jag har cirka 200 vänner på facebook. Närstående, bekanta och arbetskamrater blandat. Om min mamma eller pappa idag la upp en bild på mig som naken 2-åring så hade det faktiskt inte spelat särskilt stor roll. Inte heller om någon av dem hade postat en bild på mig som naken 6-åring när jag solar på bryggan på vårat landställe. Det är helt enkelt inte en naken-bild av MIG, den person som jag är idag. Det är ett oskyldigt barn utan bröst eller könshår, utan någon sexuell koppling över huvud taget.

  Det ligger en del i vad Katrin säger. Man kan inte ta hänsyn till alla pedofiler som finns. Pedofiler finns även på stranden, eller i grannskapet, eller i värsta fall i den närmsta vänskapskretsen. Du önskar att de inte fanns alls, men du kan inte veta vem som ser på ditt barn som ett sexuellt objekt. Precis som en våldtäktsman sällan stämmer överrens med den där bilden som en läskig överfalls-gubbe, så tänker jag om pedofiler. Det kan precis lika gärna vara någon i din direkta närhet som ser barn som sexuella varelser.

  Vi kan inte anpassa samhället efter potentiella kriminella människor. Det går inte!!

  • Wictoria Pe skriver:

   Så klokt och bra skrivet! Tycker precis som du.

  • Ewa skriver:

   Fast det är väl stor skillnad på att inte anpassa oss efter potentiella kriminella människor till att tro att man har rätt till någon annans integritet? Vi vill ju inte bli filmade när vi skiter på offentliga toaletter så varför tar föräldrar sig rätt att publicera bilder på sina barn?

   • Ida skriver:

    Fast det där, tänker jag, är en social konstruktion. Ifall det är äckligt med bajs och kiss eller inte alltså, och i vilken utsträckning. Barn kan ju totalt ogenerat säga ”jag har bajsat!” inför en skock främlingar.

    Det finns otaliga bilder på mig och mina syskon när vi sitter på pottan som små barn. Min syster tänkte använda en pott-bild som student-bild till plakatet då min systerdotter tar studenten. Även där gör vi skillnad på barn och vuxna. Läskigt att byta blöja på barn? Nä. Läskigt att byta blöja på åldringar (på ålderdomshems tex)? Ja, de flesta som inte är vana tycker nog det.

    Jag kan gå med på att man ska skydda barns integritet. Men i så fall så handlar diskussionen inte enbart om bilder på könsorgan (eller pott-bilder), utan även om bilder på resten av barnet. Inte bara ansiktet. Även bilder på baksidan av huvudet som visar vad barnet gör, kanske till och med med en bildtext som beskriver vad barnet säger. Jag hade nog skämts mer om det fanns en bild på mig på internet med tillhörande bildtext ”när jag blir stor ska jag få barn med en rosa hund” (4-årig jag), eller ”jag är kär i harry potter” (var ej tillräckligt ung, men föreställ er att det var en 8-årig jag). Vill man att sådana ”personlighetsavslöjande” saker ska finnas på internet forever and ever and ever and ever?

  • Sara A. skriver:

   Jag håller med dig Ida!

  • Sanna skriver:

   Bra skrivet Ida!

  • Linam skriver:

   Som du sager maste man kunna leva ett normalt liv utan att oroa sig hela tiden. Men visst gor val alla sitt basta for att skydda sina barn fran skada? Da kanske man inte ska gora riskabla saker som inte hor till nodvandigheterna. For att leva normalt maste man ibland lita pa framlingar, t ex dagispersonal. Detsamma galler inte for att lagga ut nakenbilder. Det ar sa latt att undvika! Jag tycker det dar ar ett sa konstigt argument, att pedofiler kan vara varsomhelst anda.

   Sen tycker jag inte att Katrins bild var varldens varsta. Tycker hon far gora som hon vill. Men jag vet med mig att jag inte skulle lagga upp bilder pa mina hypotetiska barns konsdelar, inte for att jag sjalv skulle skammas om jag fanns naken online som bebis, utan for att jag inte gillar iden av att pedofiler har tillgang till mina barns bilder. Det spelar ingen roll om jag eller barnen ar medvetna om det, det ar bara inget jag skulle vilja.

   • Ida skriver:

    Förstår absolut din poäng och håller med dig i det mesta, tycker dock inte att man ska behöva undvika att visa vissa delar av sin vardag enbart på grund av den här lilla procenten sjuka människor som är pedofiler.

 44. Mia skriver:

  Det är verkligen inte ok. Jag gillar inte när folk ens lägger upp utlämnande historier om sina barn. Man måste skydda sin integritet, jag är livrädd den dagen mina barnoch deras vänner har mobilkameror och tar bilder av varandra som de lättvindigt delar med sig utan ok från varandra.
  Är himla glad att jag växte upp innan mobilerna kunde fota och filma, usch för att få sina dumma ungdomsmisstag fångade på film

 45. Kattis skriver:

  Tack för den texten! Jag reagerade likadant och blev ställd när jag läste alla kommentarer om att det ”inte var nån stor sak”. För mig känns det så självklart att eftersom barnet inte själv kan uttala sig så kan man lika bra undvika såna bilder. Finns ingen mening att lägga upp sånt på internet. För mig känns det respektlöst helt enkelt.

 46. Kulturvetaren skriver:

  Helt klart ett viktigt ämne! Men det som gör mig ledsen är att bilden får än större spridning genom att fler publicerar ut den på sina bloggar, vilket lätt kan bli en häxjakt, något jag personligen ogillar. Detta blir ju faktiskt motsägelsefullt till det som problematiseras i texten här, att det inte skulle vara ok att publicera denna typ av bild- men allt reproduceras ju genom ökad spridning. Jag kan mer eller mindre tycka att det blir värre än det som problematiseras och ifrågasätts. Ska en ifrågasätta kan man faktiskt göra det snyggare, eller?. Kan en inte skriva om ämnet UTAN att peka ut någon? För min del blir det mer rättvist att faktiskt säga till personen i fråga privat, men kanske problematisera frågan i sig på bloggen utan att nämna några namn. Om en nu vill lyfta upp själva frågan.

  Hoppas du läser min kommentar med all välmening och kärlek, för det är det som ligger bakom den:)

  Kram!

 47. Linda skriver:

  Inte okej tycker jag! Sorgligt. Hänsynslöst mot sin son och hans integritet.
  Jag läser inte Katrin Z för jag tycker att hon alltför ofta går över gränser för både det ena och det andra.

  Elaine! Jag är en nytillkommen läsare av dig och din blogg. Såg dig hos Malou nyligen och fasen – vad du är skärpt kvinna!
  Vet inte om du skrivit om det längre bak i tiden men jag undrar:
  1. Är du feminist?
  2. Vad tycker du om Fi?
  3. Kommer du rösta på Fi?
  4. Har du alltid vetat vad du ville jobba med? När kom du på det?

  Du inspirerar mig mycket.
  Kärlek till dig <3

 48. Jeanette - engagerad socionom som brinner för äldreomsorgen skriver:

  Först såg jag inte att det var en pung på bilden, bebisar har ju massa härliga veck. Men när jag insåg att det var en pung så kändes det inte ok. Samtidigt kan jag förstå Katrins förklaring till bilden, hon verkade inte mena något illa. Ingen ursäkt jag vet men tycker att diskussionen gått väl långt i deras kommentatorsfält.

  Då lämnar Blondinbellas inlägg mig med en surare eftersmak. Detta då hon hängde ut Rambo och Katrin (som mamma). Jag tror det skulle gå att lyfta debatten, snyggt och istället för att gå till personangrepp diskutera hur vi visar upp våra barn på internet.

 49. Thea skriver:

  Jag tycker att Katrin gör helt fel som lägger upp bilden på hennes son. Hela hans liv kommer finnas dokumenterat på nätet, det är inte ett aktivt val som han gör. Redan när han börjar skolan så kommer det finnas tusentals bilder på nätet på honom. Att hon i sitt ”försvarsinlägg” skriver att han kommer att garva åt det när han blir stor tycker jag är helt fel, hon har ingen aning om hur hennes son kommer reagera när han är vuxen. Ens barn blir inte en kopia av ensjälv, man kan ha olika värderingar och tycka olika saker.

  Hans självförtroende kanske inte kommer bli lika bra som Katrins så när han börjar skolan så kommer han kanske bli mobbad pga bilderna och kommer inte hantera det lika bra som hon skulle ha gjort.

  Så jag tycker det är fel, hon borde inte lägga upp sådana kort. Pedofiler tänker jag inte lika mycket på, mer hans integritet.

 50. Emma skriver:

  Skriver som jag skrev i en kommentar till Bella, anledningen att vi reagerar så starkt är att vi lever i ett sexualiserat samhälle där en barnrumpa och en skymt av en pung direkt anses som något sexuellt. Och när det gäller hela pedofilfrågan så kommer jag med en liten news-flash här; pedofiler tänder inte specifikt på könsorgan utan barn. Pedofiler kommer runka till bilder av barn oavsett om de är avklädda eller inte. När det gäller barnets integritet tycker jag att det är lika illa att lägga ut en bild på en bebispung som på ett bebisansikte.

 51. Anna skriver:

  För mig handlar det om energi. Vi har bara ”så mycket” energi utöver vårt vanliga. Gällande barn som far illa tycker jag vi ska lägga den energi vi har (gäller ALLA ovan och på katrin o c h blondinbellas blogg) på de som VERKLIGEN far illa. ”Vem har rätten att värdera?” kanske någon tänker.. Fast tror att alla ändå håller med om att en pung på en bild i dåtid (läs från framtid) kommer att ses väldigt trivialt i jämförelse med slag mot barn i hemligt mörker, incest, svält för att pengarna som finns ska gå till sprit. Tro mig, de barnen skulle nog hellre ligga i en bugga med pungen ut i vädret och skratta tjugo år senare åt den uppmärksamhet det fick. Se barnen i din omgivning, blunda inte, voulontära på bris, skänk en slant eller fem. Sluta lägg energin på den här skiten. Det är att sila mygg och svälja kameler. Internet är stort, blir större, bilden kommer att drunkna bort. Debatten likaså. Ett ensamt barns hjärta varken drunkar bort eller glömmer. Se dig om och lägg energin där den behövs.

 52. Isabelle skriver:

  Ni som tycker att det är integritetskränkande att lägga upp bilder på barn utan deras vetskap, tycker ni också att det är integritetskränkande med t.ex dop? Jag menar, barnet har ju inte riktigt något val där heller.

 53. Magda skriver:

  Å ena sidan håller jag med dig och tänker att man som förälder måste skydda sitt barns integritet, speciellt när de är så små att de inte kan föra talan. Speciellt i sammanhang som kan uppfattas som kränkande för barnet, och det är väl där det råder delade meningar. Vad är kränkande för ett barn? Jag tycker det är tusen gånger värre att fota sitt barn när det gråter eller är arg för något och att sedan lägga upp det på facebook/instagram, än att lägga upp ett naket barn. Å andra sidan tänker jag att nakenhet inte bör tabubeläggas. Det är inget konstigt med nakna barn, det är vi som tabubelägger det. Men svår fråga helt klart.

 54. Ida skriver:

  Detta med skillnaden om barn och könsmogna människor:

  INGEN tror väl att Katrin kommer att lägga upp nakenbilder på Rambo som 14-åring?
  Kanske inte ens 9?

  5?

  Whaddaya think?

  Kids har typ noll nakenhets-skam i kroppen fram tills dess att vi (VI = VUXNA) lär dem att skyla sig. Detta vid ungefär 5

 55. Ida skriver:

  Nu publicerades ovanstående innan jag hade hunnit skriva klart. 🙂 men jag pausar där. Måste fundera en stund.

 56. Jenny skriver:

  Känns som en viktig diskussion men när jag läser här tänker jag att det borde egentligen inte handla om att bebisen är naken på bilden. Nakenhet är ju tyvärr fortfarande skambelagt på ett tråkigt sätt. Kroppen skall döljas, det har vi lärt oss. Enda orsaken till att visa den är i sexuella sammanhang och det där tycks ha krupit ner i åldrarna vilket är kusligt. Kanske borde man ta lärdom av hur barn själva ser på sin nakenhet INNAN de blir medvetna om det skambelagda i den nakna kroppen. Bebisar och små barn njuter av att vara nakna, de ser inget konstigt eller ”pinsamt” i det. En naken bebis borde väl alltså inte vara en stor sak men det faktum att många upprörs över det anser jag vara en väldig dubbelmoral. Visst, jag skulle aldrig ha lagt ut en bild av mina barn utan kläder ( mest för att jag personligen tycker det är opassande) men jag lägger ju däremot upp andra typer av bilder på FB eller instagram där mina barn finns med. Och hur många av oss gör inte det? Vad vet vi? Kommer våra barn tycka att detta är ok när dom blir äldre? Det VET vi inte men vi gör det vi som vuxna anser känns rätt, precis som alla föräldrar alltid gjort när det kommer till denna typ av ställningstagande.
  Blondinbellas Gillis och hans kommande klasskompisar kommer kunna söka på hans namn och få upp en hel del text och bild som handlar om honom. Om hur det var när han föddes eller att han låg och snuttade på mammas tuttar dygnet runt. Kan kompisar retas för sådant? Kan man som barn eller yngre tonåring tycka att det är pinsamt och inget man vill att alla från lärare till kompisar skall veta? Kanske?
  Är inte ALL information vi lämnar ut om våra barn på nätet i sådana fall en kränkning av deras integritet för det är historier som dom inte själva valt att dela med sig av och nu finns de där. Att läsas och ses av alla.
  I mina ögon kör katrin och Bingo sitt race när det gäller detta och dom känns trygga i sina val. Rätt eller fel får eftervärlden avgöra. Men om vi ska tycka att just DEN bilden på Rambo är fel, ja då ska vi nog alla lägga ner allt bloggande, facebookande och instagramande om våra telingar. Allt annat är ju dubbelmoral.
  Eller så får vi börja skriva ”kungligt” om dem. Dvs ” Pelle har börjat skolan nu och han tycker det är spännande”.
  Jag vet inte…detta fick iaf mig att fundera över hur jag ska hantera detta med nätet och mina barn.

 57. Amanda skriver:

  Det är en liten baby, det är inte ens ett utvecklat könsorgan, det är en skymt av en bebispung. Jag hade ALDRIG reflekterat över den bilden om alla inte börjat snacka om det. Han ligger ju där å har det gött. Hade det varit jag så hade jag inte brytt mig ett skit nu vid 22 års ålder, om min baby snippa låg på nätet. Det tror jag inte heller ditt barn hade gjort, eller någon annans. Om ni inte hade berättat det för dem och gjort det till en stor grej. Nakenhet är en del av naturen.
  Du som så vettig i så mycket annat, förstår inte riktigt hur DU tänkte här. I det här fallet var Katrin den sunda.

 58. Malin skriver:

  En av mina vänner som har blogg (inte lika sort som Katrins dock) la upp en bild på den finaste upplevelsen i sitt liv – när hans son tog sitt första andetag. På den bilden syndes både mammas bröst ovh en helt naken bebis. Ett jättevackert ögonblick, fångat på bild. Denna bild länkade han även till FB så att alla kan se.
  Jag ser intet äckligt, integritetskränkande, pedofiliskt eller något annat av det flera har kommenterat här i den bilden. Det var bara vacker. Nu var kanske inte denna bild inzommad på pojkens könsorgan, utan fokusen låg väl på födelsen.

  Min personliga åsikt är att allavhst hetsat upp sig över en petitess. Jag tror varken att Rambo kommer ta illa upp i framtiden, Katrin vill knappast sina barn illa, det märks hur mycket hon älskar sin barn. Integritets kränkning?? Jag vet inte om jag kan hålla med…

 59. Ida skriver:

  Jag tycker att det är himla konstigt att det har blivit ett sådant himla rabbalder av den där bilden på Rambo. Rumpan och en bit av pungen syns, tror ni verkligen att det är runkmaterial för pedofilerna? Jag har då aldrig läst eller hört om en pedofil som förgriper sig på spädbarn, nej toddlers,2 åringar och uppåt i ålder. Det är väl mycket värra att Katrin Z lägger upp nakenbilder på sin äldre son, Ringo, allt som oftast, varför reagerar ingen på det?

  • Elaine skriver:

   Usch, jag önskar att jag kunde säga samma sak att jag inte har läst om de som ger sig på spädbarn. Men de finns. Men oavsett så är pedofilerna inte den stora frågan utan det faktum att barn inte kan säga ”jag vill inte var med på bild, naken/påklädd”.

  • Hmm skriver:

   Ida: Tyvärr så förgrips det även på spädbarn.

 60. Miranda skriver:

  Nej säger ni som förfasas, det handlar ej om sexualisera barn, det handlar om integritet. Men snälla ni, ni är upprörda över en blottad BEBISPUNG. Det är inte lilla rumpan ni skriker om det är en del av könet. Litet oskyldigt naket. Alltså sexualiserar ni lilla Rambo. Naken bebis(BEBIS!!!)=sex= pedofili. Skulle ni vara oroliga över barns integritet skulle vi ha ramaskri i tusentals bloggar, instagram o facebook. Föräldrar tar sin rätt att bestämma om hurvida och till vilken grad de väljer exponerar sitt barn i text och bild på nätet i olika kanaler. Och att inte att förglömma sig själva. Rambo kanske tar mer illa av sig att läsa om sin Mammas syn på tjocka än sin egna lilla pung. Matheo kanske ogillar det här inlägget. Vi vet inte. Ännu. Pedofiler är såklart vidriga men vi kan knappast kontrollera folks fantasier. Vi vet inte vilken sorts ”oskyldig” bild de kan tänkas tända till på o runka loss till. Kanske Rambos lilla pung, kanske Matheos fina lockiga hår, kanske Ninjas härliga fullifanleende. Kanske DIN son eller dotter i något sammanhang. Men det finns MILJONTALS riktigt pornografiska bilder på barn ute på nätet. Barn som på riktigt far illa och har utnyttjas. Det sitter pedofiler världen över och frossar i dem. Jag tror Katrins blogg och Rambos lilla rumpa o pung (såvida ni inte fortsätter länka det ni tycker är så himla hemskt) kommer gå de flesta av dem förbi, de har material så det räcker. Gapa om socialen och polisanmälningar och lagstiftning, herregud. Ha lite perspektiv.

  • Hmm skriver:

   Åh vad jag avskyr att man kommer med kortet att det alltid finns något värre och perspektiv.

   Ta det när någon blir upprörd över en tappad glass, men här är det faktiskt du som har för låga perspektiv enligt mig.

   • Miranda skriver:

    Jag tycker det är ytterst relevant bland totalt onyanserad upprördhet med perspektiv. ”låga perspektiv” den var rolig 🙂 Dessutom pratar du ju själv om att folk tappat perspektiv i din kommentar 3 mars 16.36. Men du kanske bara avskyr när andra pratar om det?

 61. jk skriver:

  Hallå. Om vi utgår från att vanliga bilder är okej. Då är det här ju precis samma problem som vi har med kvinnor som badar topless, bär slöja, blir anklagade för att ha haft för utmanande kläder om det blivit våldtagna. Den som sexualiserar kroppsexponering är den som tänker smutsigt. Ska barn inte få vara precis så ickesexuella och fria som de är? Ska de behöva döljas för att de finns dem som ”tittar fel”? Precis som inte journalister ska få tystas av hot ska inte barn behöva bli begränsade av andras tankar. Vi ger pedofilerna rätt om vi börjar dramatisera barns helt naturliga nakenhet såhär. Det där är en BEBIS. Det är personen som får konstiga tankar som har problem och som får fajtas med dem. Tänk om det finns folk som tänder på rullstolsburna. Då kanske alla som sitter i rullstol borde börja täcka över den, just in case.

 62. Pia skriver:

  Finns det inte värre saker i världen att oroa sig över? Tycker att ni helt enkelt vill ”skapa trafik” hos dig och Bella 🙁 Älskar din blogg och läser varje dag men ibland får jag bara lust att säga : get a life – med kärlek <3 Titta vad som händer i tex. Ukraina, Afrika med alla barn….Katrins bild är ingenting jämförd med vad vi borde oroa oss över. Bra att det uppmärksammas – men känner ändå att du och Bella vill skapa lite extra trafik på era hemsidor…

  • Elaine skriver:

   Vad sorgligt att du ser det så. Jag tar upp saker som berör mig och visst finns det stora saker som svält och krig, men det här ämnet rör oss alla. Skulle jag bara blogga om världsproblem så skulle jag för det första bli självmordsbenägen och ni skulle aldrig orka att läsa. Så ett litet tips är att inte vara så cynisk. Barns integritet ÄR en stor grej för mig och det är ett världsproblem i mina ögon att folk ser det som ”löjligt”. Jag kan absolut acceptera att du tycker blogginlägget är löjligt, men att dra det så långt som att jag vill dra trafik. Det gör lite ont faktiskt. Förmodligen för att inlägget kom från hjärtat. Kram kram

   • Caroline skriver:

    ÄMNET berör oss alla och är intressant, speciellt för alla oss som har barn.
    Men att attackera Katrin för var hennes gränsdragning går (och blanda in polis och lagen!) är en helt annan femma. Detta blogginlägg borde tas bort och du borde be Katrin om ursäkt, offentligt.
    Om du VERKLIGEN var intresserad av Katrins barn skulle du ta upp en sådan känslig anklagelse privat. Då har du betydligt större chans att nå henne.

 63. Melissa skriver:

  Jag tycker inte man borde få lägga ut bilder på nätet på sina barn överhuvudtaget. Eller kanske en bild i halvåret/året eller något. Man kan skicka bilder privat via mms eller mail till nära och bekanta eller så kan dom som vill se barnet komma och hälsa på. Jag ser inte större problem med en bebispung än text om hur barnet är och tusen bilder på barnet på Facebook, Instagram och bloggar. Dock tycker jag anonyma bilder som hår, händer och ryggar är okej så länge man inte berättar för mycket om barnet.

 64. Linda skriver:

  När både du och Blondinbella skriver om detta (och Blondinbella länkar) så bidrar ni ju till att fler tittar på Katrinz blogg och ser hennes nakna bebis. Så nu har ju Rambos pung setts av ännu fler… Tycker bara att det kan vara värt en tanke.
  Sen håller jag med om att man ska tänka på barns integritet, men alla är ju olika och ser på saken olika. Tycker att det är trist när det blir öppna bloggdiskussioner om offentliga personer på det här sättet. Om du och Blondinbella verkligen tycker att Katron gjort fel så borde ni ringt upp henne eller mailat henne istället för att skriva om det på detta sätt, offentligt.

  • Elaine skriver:

   Nja. Jag förstår dig samtidigt som Katrin inte är det stora problemet. Hon är en av många som viker ut sina barn på olika sätt. Det är ett samhällsproblem som behöver lyftas ovh Katrin är ett exempel på när jag tycker det går alldeles för långt

   • Caroline skriver:

    Nyss skulle hon polisanmälas, men nu är hon inte det stora problemet?
    Alltså, du får lugna ner dig. Tänk efter vad du håller på med. Du blir upprörd för att folk kritiserar att du inte spenderar tillräckligt med tid med ditt barn men anklagar en annan mamma för att inte bry sig om sitt barns integritet eller pedofiler. Det är ju mycket mer upprörande än den där lilla bilden.
    Du ser ju själv i kommentarsfältet hur olika folk ser på den bilden.

 65. Isabel skriver:

  Lagstiftning låter alltid fel i mina öron. Jag reagerade inte så mycket på pungbilden mer än vad jag reagerar på föräldrar som hänger ut sina barn varje dag. Det är bilder på barn som är frustrerade och ledsna till höger och vänster i underhållningssyfte. När föräldrar skriver om egenskaper och om sitt barns person helt öppet gör ont. Så jag förstår och känner din frustration, jag önskar att föräldrar kunde värdesätta sina barns integritet högre än likes ifrån okända, bekanta,kollegor och vänner. Men att lagstifa och censurera internet är för mig fel väg att gå.

 66. B skriver:

  Enligt personuppgiftslagen är det olagligt att publicera bilder på någon utan att ha frågat hen. Länk: http://www.pul.nu/bilder.htm

  • Caroline skriver:

   Det är också olagligt att använda andras bilder, så Elaine begår två olagliga handlingar i detta inlägg.

 67. Emma skriver:

  Jag tycker du har 100% rätt. Jag tycker även du gör helt rätt i att inte lägga ut bilder på ditt barns ansikte. Det handlar om barnets integritet precis som du säger och att dem jusr inte har någon talan. Som förälder äger man inte sitt barn och man måste respektera att dem en dag blir vuxna människor där dem själva bör kunna bestämma vad dem vill dela med sig till världen om sig själv. Jag är emot exempelsvis insta konton som är skapat av en vuxen fast bara massa bilder på den vuxnes barn det känns så fel och utnyttjande. Finns så mycket att tycka om detta ämne så många aspekter att ta med, pedofiler frantida karriärer etc etc jätte bra ämne förvånar mig att inte fler håller med dig Elaine.. / Emma

 68. Emma skriver:

  Måste tillägga att på instakonton menar jg såklart öppna profiler som är ute efter massa följare och likes nån slags kändiskap via sitt barns utseende… Hemskt eftersom barnet inte får ut nånting av det endast den vuxne

 69. Minimo skriver:

  Bryr mig inte om vad Katrin lägger ut för bilder. Jag bryr mig om alla de barn som verkligen far illa här i världen, utnyttjade av pedofiler. Dokumenterat på bild. Lite perspektiv på saker tack!

  • Elaine skriver:

   Bara för att det finns enorma problem så behöver man inte förringa stora. Kommer du och gråter en dag över någon som har lämnat dig så ger jag dig inte en klapp på axeln och säger att barn dör i syrien, lite perspektiv tack. Jag skulle uppskatta lite respekt för de problem och diskussioner som tas upp här, små som stora. Tack.

 70. Sanna skriver:

  Men herregud vilken moralpanik! Slappna av…

 71. Maline skriver:

  Jag tänker att det kanske inte är så jäkla roligt för ett barn när hen är vuxen (speciellt med offentliga föräldrar), om andra har publicerat nakenbilder på nätet som lätt kan spridas och användas i diverse syften.

  Jag skulle inte tycka att det vore så himla lajbans om mina föräldrar hade publicerat en liknande bild som den som är utgång för det här inlägget. Jag hade nog tyckt att det varit kränkande men främst onödigt. Vad är syftet? Att skapa en snackis och därmed få lite extra trafik på bloggen? För som andra redan har kommenterat hade den där bilden kunnat skickats via mejl, mms eller något annat, direkt till den person som skulle ta del av bilden. Istället publiceras den för hela nätvärlden. Men men…

 72. Katten skriver:

  Jag tycker det är lite konstigt att mena på att det skulle vara värre att lägga ut en nakenbild på en blogg än låta ungen springa naken på stranden. Hur många läsare nu bloggen än har. Är det pedofiler som är problemet (och inte att vi snackar integritet eller annat) skulle jag bry mig mer om ifall en pedofil skulle vara i närheten av barnet på en strand, än att en pedofil skulle sitta bakom datorskärmen. Trots risken är mindre på en strand med färre besökare än en blogg.

 73. L skriver:

  Tycker att hela inlägget är enkelspårigt och utan vettig analys. Att lägga fokus på en viss person ger en unken touch.

 74. Tove skriver:

  Förstår inte varför folk blir så upprörda.

  Om det handlar om rädsla för pedofiler så borde man vara mer rädd för människorna i sin omgivning, risken för att man blir sexuellt utnyttjad av någon man känner är mycket mer sannolik än att någon gubbe i en rock flashar för en.

  Om det å andra sidan handlar om barnet integritet så är det väl mycket värre att skriva om barnen generellt? Eller tänk om man lägger ut en bild på sin dotter i prinsessklänning och sedan växer dottern upp och blir hardcore punk. Är det inte kränkande för hennes integritet att ha en prinsessklännings-bild på sig själv online?

  Ni som tycker att bilden är stötande borde ta och titta er själv i spegeln istället för att ha en massa åsikter om andra 🙂

 75. Joanna skriver:

  Jag håller med dig, 100%!

 76. NKW skriver:

  Jag skulle inte reagera så starkt om en kompis hade tagit en sådan bild på sin son och visat men när en offentlig person lägger ut en sådan bild där vissa av barnets könsdelar syns så känns det inte alls okej, ingen vuxen människa hade velat haft delar av sitt könsorgan på internet (finns såklart folk som vill det men generellt) så när blev det okej att lägga ut en sån bild på sin bebis? Var någonstans är det gulligt?

  Jag kommer inte lägga ut bilder på min son där han syns naken eller ansiktet, kanske en bild på en fot eller detalj bild men nej han ska få välja det själv.

 77. Towe skriver:

  Oj vilken sörja detta blev av Katrins bilder. Personligen hade jag inte lagt ut en sån bild på mitt barn, jag har lagt ut vanliga bilder på min dotter möjligtvis invirad i en handduk och fick äckliga kommentarer om att min dotter kommer bli prostituerad med det namnet jag valt till henne… ja precis, såna kommentarer. Helt sjukt. Så från mig personligen är det ett nej MEN om Katrin inte tycker det är någon big deal och att hon uppfostrar sina barn till att heller inte tycka det är en big deal så köper jag det. Det är upp till var och en hur man gör. Samtidigt som jag köper Katrins resonemnag så förstår jag också dig att du väljer att inte lägga ut bilder på Matheos ansikte, det respekterar jag. Jag tycker helt enkelt man får göra som man vill och vad man anser själv är bäst. Däremot tror jag inte att en pedofil skulle leta sig fram till just Katrins blogg utan det finns andra sätt dom finner sina bilder…tyvärr.

 78. Lina skriver:

  Jag tycker inte det är rätt att ”visa upp” sitt barn. När har de gett sitt tillstånd till det? Mina barn är 8 och 5 och vi (föräldrarna) har tagit ett gemensamt beslut att inte visa upp dem i sociala medier, vi har inte ens delgett deras namn, det beslutet får de själva ta när de är tillräckligt gamla för att förstå konsekvensen av det. Det är ju inte alla som är medvetna om att på internet lever en bild och ett inlägg för E.V.I.G.T!! Bara för att man ”bara” lägger ut den för vänner så räcker det med en enda ynka delning för att något ska sättas i spinn och bilden snurrar över hela världen. En delar, andra kopierar och helt plötsligt florerar den där söta ”vädra-bilden” på diverse forum, låt oss vara krassa – det är ju så det fungerar!
  Självklart skulle jag kunna och ibland vilja lägga ut en biljon bilder på mina fina barn men de har ju inte gett sitt medtycke till det och vem är jag att bestämma över det? Har flera ggr sett bilder där jag tänkt – stackars barn, en del bilder kan ju bli direkt pinsamma när de blir äldre och även när de är yngre och skolkompisar ser den/dem.
  Mina föräldrar tog en sådan ”vädra-bild” på mig när jag var mycket liten, jag tyckte den var hemsk så till slut rev vi bilden tillsammans och då var det bara en enkel pappersbild. Vissa saker behöver inte hela världen se!!
  Hur ska vi kunna lära våra barn att respektera och ta hänsyn om vi själva lägger upp det som faller oss in utan eftertanke? Sociala medier etik kommer nog komma som ett ämne i skolan inom några år misstänker (hoppas) jag!

 79. Lisa skriver:

  Jag tycker inte att det är okey.
  Men det är svårt att veta var man ska dra gränsen när man har små barn för de är gulliga och att posta en bild eller skriva ett inlägg kan kännas oskyldigt i stunden.
  Det gäller att komma ihåg att de blir kritiskt granskande nio-åringar en dag som har fått lära sig om internet och intigritet i skolan och då står man där och måste försvara sina val.

  Men min Ella, som är nio snart, har lärt mig att text kan vara nog så kränkande som bild. Det är kanske inte så kul att läsa om hur många sömnlösa nätter man orsakat sina föräldrar. Som bloggare med barn ska man nog akta sig för att ”skriva av sig” om det som berör barnen.

  Sen är det ju så att ett barn som läser en förälders blogg och inte hittar ett spår av sig själv där troligen mår sämre än ett barn som har blivit bloggat om.
  Det gäller bara att balansera.

 80. Men usch, jag blir också sjukt besviken när jag ser såna här bilder. Ens barns könsorgan lägger man väl fy fan inte upp på nätet, oavsett om man har 10 eller 10 000 läsare. Det är ALLTID fel. Fast sen tycker jag att det är trist för den här stackars killens skull att både Blondinbellas och din länkning förmodligen lett till ytterligare tusentals ”views”… Hoppas verkligen att Katrin tar bort bilden. Visst det är en liten bebis, och knappast något sexuellt över bilden men faktum kvarstår – det är ändå helt fel att visa sitt barn på det här sättet. Själv skulle jag inte ens låta min son eller dotter springa nakna på badstranden.

 81. noboytoy skriver:

  Jag är inte själv mamma så jag vet inte varför det är viktigt för föräldrar att fota sina barn nakna? Ännu mindre förstår jag varför det är viktigt för föräldrar att lägga ut fotona på internet?

  Jag känner många barn i olika åldrar som har stor kroppslig integritet och som ogillar att visa sig nakna, till och med för sina egna föräldrar och jag var själv ett sådant barn. Att då bli fotograferad utan kläder och få kortet insatt i familjealbumet för hela släkten att beskåda är inte ”kul” för alla barn.

  En liten bebis är förstås inte medveten om att hans pung ligger ute på nätet för hela världen att beskåda men frågan man skall ställa sig är varför det var viktigt för hans mamma att lägga ut bilden på internet?

 82. micro113 skriver:

  Förr var det mycket populärt att fota sina barn nakna på en fårfäll och hänga på väggen.
  Ingen reagerade på en sådan bild.
  Blöjreklam med barrumpade små barn – vardag. Likaså i reklam för salva, puder, sköljmedel osv.

  Faktum är att om min mamma lagt ut den där bilden på mig så hade jag inte reagerat alls. Det finns inget pornografiskt alls i den, det är bara en bild på en baby. Inget annat.

  Bilder som på något sätt kan misstolkas skall givetvis inte vara tillåtna, men att göra om varenda hudbild på småbarn till potentiell barnpornografi tror inte jag är rätt väg att gå. Att bli hysteriska stoppar inte pedofiler, att bli hysteriska, drabbas av moralpanik och göra nakna små bebisar/småbarn till något snuskigt hejdar inte pedofiler. Det hämmar bara barnen. Vi gör barnen till något de inte är – sexobjekt.
  Vill vi det?

  • noboytoy skriver:

   micro: menar du att det kan ”hämma” barnen om föräldrar inte lägger ut nakenbilder på dem på nätet? Menar du att föräldrar som väljer att inte göra det, gör barnen till ”sexobjekt”? Menar du att det är ”hysteri” eller ”moralpanik” att mana föräldrar till eftertanke, inte minst med tanke på den gigantiska spridningen av pedofilporr i världen? Menar du att pedofiler istället hejdas, om vi lägger ut FLER nakenbilder på nätet på barnen?

   • micro113 skriver:

    Jag menar att om vi börjar göra nakna bebisar till något hemligt och fult för att det att det kan locka pedofiler så är vi i samma fälla som när vi kräver att kvinnor skall klä sig täckande och hålla sig inomhus för att inte locka våldtäktsmän. Vi gör något normalt till en ursäkt för övergrepp och lägger ansvaret för det som sker på den som utsätts – den har inte sett till att skydda sig genom att gå till ytterligheter i skyddstänket.

    Det är vad vi lär våra barn genom att introducera det tankesätt som du andra vill göra gällande.

    Pedofiler vare sig hejdas eller blir fler av att barns naturliga nakenhet, nakna barn på barnstranden kommer inte kreera fler pedofiler, att man byter blöja på barnet utan att gömma sig i låsta rum utan där man står kommer inte förvandla någon till pedofil eller uppmuntra till pedofila handlingar, att man fotar sina barn i naturliga situationer skapar inte pedofiler, bilder på barn i naturliga situationer uppmuntrar inte till barnporr – inte ens till att pedofiler runkar till barn.

    Stoppar pedofiler gör man genom att utöva normal tillsyn över sina barn, vara lyhörd för förändringar hos sina barn, se sina barn, lyssnar på sina barn.

    Moralpanik och hysteri som begränsar normalt beteende leder inte till något annat än att begränsa kvinnor och barn i samhället och att lägga ansvaret på de som utsätts. Att du är en av de som driver den linjen är nästan lite komiskt faktiskt. Inkonsekvent är bara förordet.

 83. Elsa skriver:

  Jag värnar också om barn integritet med står med på LD sidan här, det är en bild på en naken bebis och det känns fel att medvetet göra det till något som det inte är(=snuskigt). Mamma har babybilder på både mej och bröder ute på fb(är 22 men de har legat sedan jag var 15-16) och det är ingen stor grej. Naket är så oskyldigt vid den åldern, tycker bara bilderna är söta 🙂 Jag tänker också på Alex Schulman som drev en pappablogg om dottern Charlie och skrev väldigt utelämnande om personlighet/upplevelser etc fram tills dess att han ansåg att barnet liksom formade egna åsikter och blev sitt eget, individuella jag. Han fick mig veterligen ingen kritik för det, som för mig skulle vara mer känsligt än bilder på min babysnippa på nätet. Det onda minnen jag har från min barndom är de som utgörs av olika former av förlöjligande från vuxna av min person, skratt och förminskande…

 84. Malin skriver:

  Jag tycker nog att du och Blondinbella gått lite långt i den här frågan. Av kommentarerna att döma verkar det ju även som att 99 procent inte håller med er. Att du hotar med polisanmälan tycker jag är ganska obehagligt. Du pratar mycket om barns integritet. Men du skriver ju massor om din son, om hur han är och hur han beter sig. Vad är det för skillnad jämfört med en bild? Långa inlägg om honom kanske blottar honom mer än om du någon enstaka gång publicerar en bild. Om du verkligen ska värna hans integritet ska du ju inte prata om honom alls i bloggen. Hoppas du förstår hur jag tänker.
  Visserligen förvarande du om att du inte ville att folk skulle tycka annorlunda än dig, men att svara ”din sjuka människa” känns barnsligt.

 85. Malin skriver:

  Vi som föräldrar har en skyldighet att respektera våra barns integritet. Det dröjer inte länge innan våra ärligt menade babynakenkort flyter runt på mobiler i klassrum.
  Om vi delar med oss av liknande bilder och pinsamma historier alltför frikostigt så sätter vi våra barn i en position där våra kärlek och stolthet kan utgöra ammunition för en mobbare.
  Att inte se det och respektera sitt barn är att vara en dålig förälder. Man kan inte lagstifta mot dåliga föräldrar. Men vi kan och bör disskutera situationen, inte bara nu utan också med våra egna barn så att de inte ”sprider ammunitionen” senare.

  • micro113 skriver:

   Ska vi förbjuda studentskyltar också. Där skyltar man ju onekligen med barnen inför klasskamraterna.
   Skolkorten – hur gör vi med dem?
   Skolkataloger?

   • malin skriver:

    Studentskyltar; Ditt barn tar studenten, hen är snart vuxen. Vid det här laget så bör du kunna ha en diskussion med ditt barn om vad hen tycker är ok. det är inte längre relationen förälder – barn utan egen talan.

    Skolkorten & katalogen läggs inte upp på nätet från skolans sida sett. (Eller om de gör det utan din tillåtelse så är det inte ok, rent juridiskt)

    • micro113 skriver:

     Studentskylten är väl vanligen något som barnet inte får se före utspringet. I alla fall är det traditionen i de trakter jag varit på studentfirande och där mina barn tagit studenten.

     Nej, skolan får inte lägga ut bilder utan godkännande, men vem som helst annars med tillgång till samma bilder kan lägga ut dem utan godkännande från personerna på bilden eller deras föräldrar.
     Klassfoton och foton i skolkatalogen kan alltså få hur stor spridning som helst – precis som kamratfoton som barnen delar ut.
     Eller foton som deras kompisar tar på dem, eller icke kompisar tar på dem.

     Enda sättet att försäkra sig om att skolfoton inte sprid är således att inte låta barnen dela porträttbild med kamrater och att neka dem att delta på gruppfotot. Att hindra andra från att fota dem och lägga ut kan du inte göra, då måste du helt enkelt neka dina barn att vistas på allmän plats och i lokaler/hem där det inte råder fotoförbud eller du är den som ställer regelverket (ditt hem/dina lokaler).

  • Hope skriver:

   Menar du på allvar att bloggare som lägger ut ”babynakenkort” och skriver om sina barn är dåliga föräldrar?

   • malin skriver:

    Ja.
    Det är oövertänkt och utan respekt för att det är en annan individ vars privatliv man broadcastar för världen. Jag inser att det ofta grundar sig i ren naivitet över hur sociala medier och mobbing fungerar bland ungar idag.

    Låt oss vända på frågan istället; Varför är det så lätt att blogga om sina barn istället för att prata om sin egen kamp i tex. föräldrarrollen?

    Jag inser att det är en balansgång att prata om familjeliv och om sig själv som förälder på ett intressant sätt och att respektera sin familjs integritet samtidigt. Men bilder på ens barns nakna underliv är liksom inte en balansgång, det är ett övertramp.

 86. micro113 skriver:

  Hur mycket skall våra barn begränsa sig för att för försöka försäkra sig om att de inte i någon ålder råkar ut för brott eller en kränkande kommentar från någon annan?
  Vad är rimligt?

  • Ewa skriver:

   Fast det är inte barnen som begränsas då man anser att föräldrar inte bör publicera bilder/historier på sina barn på olika forum på internet. Det är föräldrarna själva och de begränsas såvida det får mindre ”likes”. Föräldrarna kan väl publicera nakenbilder på sig själva istället om nu inte nakenhet är sexistiskt och låta sina ungar ta egna beslut i vuxen ålder.

 87. anneli skriver:

  Det är helt sjukt att lägga in en sån bild. Stackars barn…

 88. Yvonne skriver:

  Som många andra sagt, ett barns integritet ligger inte alltid i att man visar ett barn naket. Personligen skulle jag ändå inte lagt upp en sån bild. Eller nån bild överhuvudtaget på mitt barn på sociala medier eller på min blogg. Dina bilder på din son som du publicerade under hans första år och man såg hans ansikte kommer ju också att finnas kvar på nätet för alltid. Och som du skrev, barn kan inte föra sin egen talan. Det kan ju inte nåt barn göra oavsett vilken bild man lägger ut. Du skriver också att du inte vill peka ut någon som dålig mamma, men om du också vill polisanmäla, ja jo, då pekar du nog ut personen som en dålig mamma.

  Sen får man se det för vad det är. Strobloggerskor vill dra extra trafik mellan sina bloggar och har kommit överens om det. Varför skulle man annars länka till ett inlägg som gör en så upprörd?

 89. Raisa skriver:

  Jag har faktiskt insett att detta är en mycket känslig fråga och har själv blivit utsatt för mycket kränkande tillmälen när jag i något fall ställt frågan till en bloggare om varför hon eller han lägger ut nakenbilder på barnen. Det är faktiskt skillnad på småttingar som springer runt hemma på gården eller på stranden och ett barn som blir förevisat och exponerat för många läsare. Alla vill inte leva sitt liv i offentligheten och nakenhet anser jag nog vara privat. Det finns bilder på mig med naken rumpa men den bilden finns i mammas fotoalbum och det kan jag leva gott med men alla barn som fläks ut på nätet till allmän beskådan? Vad kommer de att tycka när de blir äldre? Kan man inte bara ta en gullig bild hemmavid och visa eller rama in och ställa upp på byrån? Varför måste hela webbvärlden se lillans snippa eller lillens snopp? Det förstår jag inte? Visa barnen lite hänsyn och sedan kan man låta barnen näcka hur ofta som helst…..och snälla inga invektiv mot mig för att jag tycker som jag gör…….

 90. Ellinor skriver:

  Det är just detta med barns intrigritet som är i diskussion för min del. Jag tycker inte det är rätt mot barn att dem ovetande och blottade finns i media. Föräldrar gör det säkert inte för att skada, men spelar ingen roll. Skulle också vilja det finns en lag/gräns vad som är okej. Små barn är inte en sak och ägodel utan en individ med rättigheter.

 91. Johan skriver:

  Det är tragiskt att föräldrar gör sina barn beroende av sociala medier precis som många själva är. Det är damma mekanismer som triggas som om du skulle vara beroende av heroin. Genom att ligga och natta med mobiler eller delta i olika jippon där barnens integritet nerprioriteras för något bolags olika marknadsförings-mål på tex facebook gör mig illamående. Ingen verkar bry sig för eller ha någon förmåga till konsekvensbedömning.

 92. Sofia skriver:

  Jag skulle rekommendera alla här att skriva in SÄKRA VARJE UNGE i browsern och sen hitta en föreläsning att gå på.
  En mamma hade lagt upp en bild på sin son på stranden i badbyxor, solhatt och armpuffar. Den bilden hade sen delats på en barnporrsite där kommentatorsfältet var överfullt med kommentarer om vad de skulle vilja göra med den här pojken. Jag tror ingen vill hitta en bild på sitt barn med massa kommentarer från okända män ( jag skriver män för 99% av pedofilerna är män enl föreläsningen av rikskrim).

Lämna en kommentar