Bra skrivet om feminism till Bella


Jag fattar att Bella blir trött på de som vill knäppa henne på näsan och övertolka allt hon säger och gör. Men att be henne att dra åt helvete, kalla henne blåst kommer inte få henne att ändra åsikt eller få en bredare uppfattning om feminismen. Därför blev jag väldigt glad när jag läste det här inlägget.

När du var 17 år blev du under en resa till Italien utsatt för ett sexuellt övergrepp då en man stoppade upp sina fingrar i ditt underliv så hårt att det började blöda på en nattklubb. Under natten mådde du så illa att du kräktes och avbröt resan dagen därpå för att åka hem till Sverige. Du försökte polisanmäla men det gick inte utan vittne, eller hur?

Näthat har varit en del av din vardag sedan du var 16 år gammal. Vanligtvis är det män som säger att de ska våldta och mörda dig. Som säger sig vilja steka dina bröst i smör. Postar brev direkt i ditt brevinkast som innehåller avföring och sperma. Du har gjort 11 polisanmälningar, inget har någonsin gått vidare, visst stämmer det?

Visst uttrycker de sitt misstycke, men förklarar också varför. Så Bella, gör som din vän, läs detta. Det är bra skit och du kommer att nicka, motvilligt men ändå nicka. Det är tack vare feministerna som levde innan vi var födda. Tack vare att de höjde sina röster som du och jag Bella kan föra vår talan idag. Vi är skyldiga att ge våra döttrar och all framtidens döttrar samma möjlighet genom att kämpa för våra rättigheter. Du behöver inte kalla dig feminist, men kanske inte lägga alla oss i samma hög som de där jobbiga människorna som vrider och vänder på allt du skriver. Skit i dom. Men skit inte på feminismen.

Feminsimen gav oss rösträtt 1921

Uppmärksammar orättvisor idag

Jobbar för att du ska få klä dig som du vill utan att män ska ta sig rätten.

När jag lärde känna dig var du mer feminist än jag någonsin varit eller varit i närheten av och det är du fortfarande trots att du avskyr ordet feminist.

img_58761

Du lärde mig att sluta kommentera min kropp och istället uppskatta att den fungerade. Sätta gränser och ta för mig allt jag ville för att ”Du kan Elaine”. Någon sa att du var bra ”för att vara kvinna” och du svarade ”Nej, jag är bra för att vara människa”. Så befriande och inspirerande. Du behöver aldrig aldrig kalla dig feminist. Mig kvittar det för jag är så glad och stolt att du gör feministiska handlingar.

 

Bloggvännerna har ordet

77 svar till “Bra skrivet om feminism till Bella”


 1. […] Gå in och läs vad Isabellas (och min) härliga vän Elaine Eksvärd säger om saken istället: ”När jag lärde känna dig var du mer feminist än jag någonsin varit eller varit i närheten av oc…” […]

 2. emma skriver:

  du är GRYM! skönt att du inte behöver hålla med Bella bara för att du är hennes vän 🙂

 3. Anna skriver:

  Tack! 🙂

 4. Emelie med C skriver:

  Gud vad fint skrivet!

 5. Theresia skriver:

  Grejen är att Isabellas liv och handlingar talar för att hon är en feminist, men hon säger inte att hon är det. Samtidigt sitter en massa självutnämnda feminister och näthatar henne år efter år. Konstigt att man inte vill kalla sig feminist?
  Handling talar starkare än ord ibland. Vill feministerna att Bella ska hylla feminismen, kanske de borde tänka på hur de behandlar henne.
  Visst måste man ge feminismen cred för mycket, men den kan väl också få tåla kritik? Många gånger står den för en åsiktsfascism där man KRÄVER av andra kvinnor att de ska ha samma åsikter som en själv, och har de inte det, spyr man ut sitt hat. Är det verkligen feminism?

  • Jag upplever inte att Bella blivit näthatad av feminister år efter år. Däremot har hon ju (medvetet?) provocerat ett par gånger de senaste åren – då hon skrivit väldigt raljant om t.ex. genusvetenskap, transpersoner och om feminister. Det är ju de tillfällena hon fått väldigt mycket kritik. Med det sagt så försvarar jag förstås inte allt hat hon får – långt ifrån. Däremot upplever jag inte alls att det värsta är från feminister, eller att det var ”feministerna som började”.

  • Linn skriver:

   Theresia: jag upplever verkligen inte feminismen som du – tvärtom ser jag det framförallt som ett solidariskt systerskap där givetvis åsikter kan spreta åt all världens håll. Inte heller tycker jag att Blondinbella blivit näthatare av feminister under åren. Hon har däremot tagit emot mer näthat än många andra och flera gånger har hatet sträckt sig utanför nätet och in i den verkliga vardagen (eh, av män dessutom?!).
   Men det går inte att förneka att Blondinbella många gånger medvetet skrivit texter för att provocera feminister. Många gånger med en raljerande ton och förvånansvärt lite fakta och mycket fördomar som argument. Läser du kommentarerna till sådana inlägg förekommer många långa och pedagogiska kommentarer från feminister som anstränger sig att förklara och engagera.

   • Theresia skriver:

    Men jag ser Bellas ibland raljerande ton som ett resultat av åsiktsfascismen att man inte på något sätt får framhäva könet på sina barn t ex. Bella får hela tiden kritik för att hon väljer blå kläder till Gillis, inte kommer köpa dockor till honom, pratar om hans framtida flickvän osv. Och Bella gillar kön, manligt och kvinnligt, och det är en åsikt som retar gallfeber på många feminister. Måste man kritisera andras åsikter och föräldraskap hela tiden? Om man inte kan vara särartsfeminist i Sverige blir klimatet hårt.

    • Peter skriver:

     Att ge kritik till föräldrar som medvetet trycker in sina barn i en destruktiv könsroll är väl inte ”näthat”?

    • Linn skriver:

     Hmm… Vi får kanske köra ”en Elaine” och agree to disagree här.
     Jag tycker inte att den åsiktfascism du skriver om existerar. Jag tror att Blondinbella vet precis vilka knappar hon trycker på när hon (och maken hennes) skriver om sin superbestämda åsikt exempelvis vad gäller kläder till små barn, på just den punkten är hon ju till och med mer konservativ och bakåtsträvande än typ alla klädskedjor som ofta, nästan tvångsmässigt, ska dela upp småpluttar i hon/han.
     Bara en grej till… Det här med att ”gilla kön”? Vet att Blondinbella använt samma formulering, men låter det inte så himla konstigt? 🙂

     • Theresia skriver:

      Jag tycker att Peters kommentar här ovan är ett klockrent exempel på denna åsiktsfascism. Nu talar han väl om Bella och kallar det hon gör för destruktivt, som att så fort man tror på ”kön” och att det är något positivt så är man destruktiv. Det är åsiktsfascism.

   • hen skriver:

    ”som ett solidariskt systerskap”. Det blir alltid så tydligt att feminismen delar upp män och kvinnor i två separata grupper. Män är hotet medan kvinnan är kamraten. Det spelar ingen roll vad enskild man gör, hur man beter sig. Därför kommer jag aldrig kunna acceptera feminism som något bra då det inte bygger på en jämnställd grund.

    • Hope skriver:

     Gode Gud, giv mig styrka att vara vänlig veckan ut, Amen!

    • fast systerskap syftar ju på SYSTRAR dvs kvinnor. Inte männen. Och män är en överordnad grupp som har makt på kvinnors bekostnad. För att detta ska bli jämställt så måste männens position motarbetas.

     • Theresia skriver:

      Detta tycker jag är så destruktivt. Och där har Bella rätt i att feminismen har sin utgångspunkt i en offerroll, som leder till att män måste tryckas ner. Att fokusera på självkänsla som Bella gör istället är så mycket bättre. Självkänsla behöver inte ske på någon annans bekostnad. Vi kan alla få utvecklas och ta för oss i denna värld.

     • På vilket sätt kommer självkänsla hjälpa mig slippa bli våldtagen, slippa bli mördad, slippa bli slagen, slippa bli tafsad på, få bättre lön, få bättre pension, låta mina barn växa upp utan könsroller… OSV???????

      Och om jag inte orkar då? Om jag inte klarar av att få den där berömda självkänslan som av nån anledning oftare drabbar vita medelklassmänniskor med bra förutsättningar och fler möjligheter?

      Nej, feminismen gör inte kvinnor till offer, Patriarkatet och rådande samhälle gör kvinnor till offer, varje dag. Feminismen uppmärksammar bara detta och slår tillbaka.

     • Theresia skriver:

      Det jag sa var att feminismen har sin utgångspunkt i en offerroll, vilket du tydligt bekräftar med dina texter.
      JAG TROR att det är destruktivt att fokusera på det till den grad som feminismen gör idag. Kvinnor som inte känner sig som offer, blir ”medvetna”, får ”kunskap” och känner sig plötsligt som offer i det här samhället. Men sanningen är att ALLA är offer nån gång eller många gånger. Självkänsla räddar oss inte från motgångar men det hjälper oss att resa på oss och att stå upp för vår rätt. Offermedvetenhet skapar ett ”vi och dom” som inte är bra. Kan vi inte bara vara ett VI? Vi är människor, vi blir alla felaktigt behandlade ibland och vi ska strida mot alla orättvisor, men jag tror verklighetsuppfattningen blir skev när man tänker kvinnor mot män, när man fokuserar på att kvinnor har sämre förutsättningar.
      Idag halkar pojkarna efter i skolan och det har stora konsekvenser för deras framtid, psykiska hälsa m.m. Det är också en fråga värd att ställa. Hur får vi med oss killarna i skolan? I skolvärlden är det inte bättre att vara kille idag. I vuxen ålder har män inte ett lika rikt socialt liv som kvinnor har. Män lever inte lika länge som kvinnor gör. Män utsätts oftare för våld än vad kvinnor gör.
      Feminister snackar om ”kunskap” och visst kan man tro att man är ett offer om man gräver ner sig i feministisk litteratur, men som sagt, jag tror inte att det är till stor hjälp för oss, jag tror att det ger oss en skev bild av verkligheten (även om det är ett perspektiv på verkligheten), och det är inte sant att det alltid är kvinnor som är offer i vår värld.

  • Sven skriver:

   Bra skrivet av dig Theresia. Stå på dig!

   Tycker precis som du att feminism i allt för stor grad handlar om offerroll och att feminister tror sig ha egenrätt på sund moral. Är man inte feminist så har man fel. Antingen så är man feminist eller så önskar man inte ett jämställt samhälle.

   • ... skriver:

    Fast… Att vara feminist är ju att önska och jobba för ett jämställt samhälle. Så är man inte feminist eller anti-feminist så önskar man ju inte det…

    Sen är det ju vissa som av nån anledning inte vill kalla sig för feminister för att de har en rädsla för det ordet.. Vilket jag har svårt att förstå :/

    • Uma skriver:

     Nej, att vara feminist är mer än att vilja jobba för ett jämställt samhälle. Att vara feminist innebär att du tror på teorin om patriarkatet, könsmaktsordningen och ofta förespråkar kollektiva/politiska ingripanden för att störta denna struktur. Feminism är en ideströmning som utgår ifrån ett strukturellt tänk. Man kan visst jobba för jämställdhet utan att va feminist.

  • Sanna skriver:

   Håller med helt!

 6. Emelie med C skriver:

  Mycket bra poäng och fint skrivet av dig Elaine.

 7. Linda skriver:

  Fan vad jag diggar dig Elaine, tummen upp för allt du skriver…
  Kram

 8. Sarah skriver:

  Väldigt bra skrivet. Jag ville verkligen kommentera och förklara för Isabella, men visste att jag bara skulle bli arg. Jag HOPPAS INNERLIGT att hon läser detta och åtminstone försöker förstå.

 9. Sofia skriver:

  Du är en av de klokaste människorna som jag någonsin stött på Elaine!

 10. Jag hoppas att Bella kan lyssna på dig, för jag förstår att det är svårt att ta till sig av oss andra som mest bara blir ledsna och arga över det hon skriver. Hennes kommentarsfält är dessutom förfärligt, men där tycker jag nog att icke-feministerna/anti-feministerna är värst. De som ständigt ska kommentera negativt om hennes utseende osv. Så sorgligt :/

  Angående feminism så har det ju alltid varit en stor andel personer som absolut är tacksamma över det feminismen gjort historiskt, men som tycker att ”dagens feminism” fokuserar vid fel greje, att det ”gått för långt” osv. Jag vet inte riktigt vad det har att göra med men det handlar väl om normer. Idag vet vi hur fel det var när kvinnor inte fick rösta, hur konservativ abortlagstiftningen var osv. men däremot kan det vara svårt att se dagens diskriminering och hur mycket den påverkar oss. Då blir det också svårt att se syftet med en stark och radikal feminism idag, tänker jag.

 11. Ida skriver:

  Åh Elaine! Jag blir jag så glad av dina inlägg och texter! Satt här och och kände världens samhörighet till dig när jag läste några av dina inlägg, haha!! En mer empatiskt och förstående bloggare finns inte! De texter och åsikter du har värmer mitt hjärta och gör att du känns så mänsklig:)

 12. Emilie skriver:

  Ibland suckar jag sååå högt när jag läser Blondinbellas blogg. Jag inser att det skiljer 15 år åt mellan mig och Blondinbella. Skillnaden är också att jag inte har någon makt att påverka människor på det sättet hon har. Snälla Elaine, prata förstånd med Bella. Få henne att förstå att hon faktiskt är en feminist själv. Herregud. Hon är ju inte insatt i feminismen alls. Skulle hon helst av allt ge upp sin rösträtt? Skulle hon inte vilja ha något att säga till om utan att ha sin man som överhuvud? Skulle hon bara vilja vara hemma och inte jobba? Vill hon ha en lön motsvarande en mans insats? Herregud. Jag blir fanimej förbannad på hennes okunnighet, hennes dumhet när hon går ut med sådant här. Väx upp och mogna till dig för sjutton gubbar, bella. Inse att det finns många sorters olika feminister. Har god lust att bara säga alla svordomar jag kan just nu. Och jag har lust att ha makten att stänga ner hennes blogg och själv kunna påverka unga människor på det otroligt dåliga sättet hon gör ibland.

  • Hope skriver:

   Och nu var vi där igen, du är 15 år äldre så du kan väl vara snäll och föregå
   med gott exempel om du nu är så mogen menar jag.

  • L skriver:

   Just det här tänket med ”väx upp och mogna till dig” och att du skulle stänga ner Bellas blogg är obehagligt och osar härskarteknik, något som enligt min mening är som mest framträdande när de egna argumenten i själva sakfrågan tryter. Så du menar alltså att samtliga jämnåriga ”färdigmogna” har nått full konsensus i frågan och håller med dig helt och fullt? (Om svaret är ja vågar jag hävda att din inställning är något naiv) Råder inte yttrandefrihet i Sverige där vi ska kunna tycka vad vi vill i egenskap av privatpersoner och ge uttryck för detta inom lagens ramar (dvs. med undantag för hets mot folkgrupp osv) utan att ex. få sin blogg nedstängd?

   Vidare är det osmakligt att tillskriva dagens feministrörelse framgångar från förra seklet. Det är knappast säkert att dåtidens medborgarrättskämpar skulle ha skrivit på dagens moderna queerfeministagenda idag, och det känns på det stora hela ganska osmakligt när någon tar sig friheten att bunta ihop sin egen ståndpunkt och ”kamp” med någons tidigare framgångar när vederbörande inte längre är med oss och kan föra sin talan.

   Det råder inte full enighet bland feminister idag heller, och det är en bra sak! Genom intern kritik och självrannsakan växer man på både individnivå och som politisk rörelse oavsett hur detta manifesteras i praktiken i enskilda fall.

   Isabella jobbar, tjänar bra, bröt ny mark som tonåring för Guds skull, inspirerar unga tjejer genom att vara öppen om sin ADHD och hur hon har lyckats omvandla den till ett verktyg för framgång, planerar att dela föräldraledigheten med sin man,anställer unga tjejer, drev en tidning som vägrade retuschera bilder och tror stenhårt på unga kvinnors vilja och förmåga att ta önskad plats i världen. I min bok är det värt ljusår mer än att kalla sig rätt saker. Det är en skam att tangentbordskrigarfeminister bemöter Isabellas reaktion med hat och skuldbeläggande snarare än att ställa sig själva frågan ”hmm… det vore en tillgång att ha Isabella MED oss, varför vill någon som lever som vi lär inte vara en del av oss?”. Min gissning är att det breda begreppet ”feminist” har kidnappats av en hög uteslutande queervänsterelitister som hellre gapar än gör. Föga förvånande att Isabella ställer sig utanför. Det gör jag med.

 13. wigwag skriver:

  Jag stöder Bella till 100% i detta. Systerskap liksom. Mammagruppen ska väl förtusan inte heller tillrättavisa henne varken för att hon vill köna Gillis, vägrar använda ordet ”hen” eller uttrycker förhoppningar om en framtida flickvän till Gillis. Är hon en dålig mamma då? Eller vadå? Jisis! Sen kan man ju undra hur i hel..vete rösträttskamp och jämställdhet och såna tunga grejer kom in i det här. Bella skriver ju att hon är moderat. Och alltså är hon evigt tacksam, som alla unga moderatkvinnor är, för allt som feminismen historiskt gjort för kvinnor. Men nu är nu och nu känns den feministiska agendan inte så bekväm för Bella. Och det är inte så förbannat svårt att förstå tycker jag. Hon är verkligen inte ensam i detta. Och hon gör helt rätt när hon använder sitt egna omdöme för vad som är bäst för Gillis utveckling tycker jag.

  • Matilda skriver:

   Naturligtvis skal Isabella, som Gillis förälder i, helt och hållet bestämma hur hon ska uppfostra honom. När en då har en så pass stor blogg så blir man ifrågasatt om hur en gör saker (detta skal naturligtvis ske på ett konstruktivt sätt, stödjer inte några elaka haters som uttrycker sig trolligt) och Isabella väljer själv om hon vill ta det till sig eller inte. Det som upprör då är att som ”svar på tal” till alla kritiker beskriver hon feminismen/feminister inte bara på ett kränkande sätt men också felaktigt, inte hur hon väljer att uppfostra sitt barn.

   • wigwag skriver:

    Ojojoj då! Så Bella som blivit kränkt i sitt föräldraskap av den förbannade mammagruppen, systerskapet från helvetet, uttrycker sig kränkande och felaktigt om feminism! På sin blogg! Ni radikalfeminister behöver inte anstränga er mer. Bella har väl om nån gjort klart vad hon tycker i dessa sakfrågor och då är det bara att acceptera det. Inlägget hade också detta budskap. Sluta ansträng er så förbannat och sluta ”förklara”. Bella har sin uppfattning redan jävligt klar för sig och hon behöver inga förklaringar om vad som är bäst för Gillis.

 14. Thilda skriver:

  Alltså jag får faktiskt lite ont i magen av detta inlägg. Jag kallar mig själv feminist men tycker ändå att det hela känns olustigt. Visst kan det kännas provocerande att Bella inte vill kalla sig för feminist och att hon uttrycker sig klumpigt. Men jag tycker att detta är ett smaklöst sätt att försöka ”övertyga” någon. Om jag var Bella skulle det bara skapa mer motstånd hos mig. Att ta upp ett övergrepp som hon varit med om för att liksom påvisa att ”jooo feminism är jätteviktigt och bra”. Det finns andra sätt att inspirera och övertyga människor. Sätt som väcker nyfikenhet och lust. Inte detta som bara känns tvingande och faktiskt kränkande på ett personligt plan.

  • Jag ser det mer som att inläggskrivaren vill påvisa för Isabella att hon arbetar samt problematiserar samma frågor som feministerna gör och att feminism handlar om att kvinnor ska ha de rättigheter och det skydd som Isabella upplevt att hon saknat många gånger.

   • Maline skriver:

    Det känns dock inte riktigt som att Bella själv uppfattade det som så iom det svar hon har gett på det här inlägget. Jag tror att hon har slutat lyssna helt. Hon är låst i sin föreställning av feminismen, ser inga nyanser i begreppet och är för dåligt påläst om dess innebörd för att vilja ändra åsikt. Det är väldigt ledsamt.

    Jag blir frustrerad över att hon sprider en uppfattning av feminismen som enbart grundar sig i hennes egna okunskap kring detsamma. Det känns som ett slags maktmissbruk.

 15. Mona skriver:

  Detta har inget med detta inlägg att göra men kom på ett ställe som ni kan kolla in också angående era hus/radhusplaner: Kullön (Vaxholm), helt klar värt ett besök, större och lite mindre radhus prisklass från 3 milj å uppåt skulle jag tro, som sagt, kolla dessa och passa på att besöka Vaxholm, fika, ät på Hotellet och strosa 😉 Tror Kullöhusen kommer med om du lägger in Vaxholm som sökning på Hemnet. Vore kul om ni gillade det 🙂

  KRAM!

 16. micro113 skriver:

  Jag läser normalt inte Blondinbellas blogg. Hon står så långt mig så hon är ointressant.
  Inlägget där hon tar avstånd från feminismen läste jag dock eftersom jag blev nyfiken på det efter att ha läst om det på andra bloggar.

  Jag personligen tycker inte att hon säger något anmärkningsvärt eller något som är värt påhopp. Hon äger rätten att definiera sig själv precis som alla andra.
  Personligen tror jag bara det är kontraproduktivt att försöka trycka på människor epitet de inte känner att de kan identifiera sig med.
  Att dessutom dra fram hennes gamla trauman som medel för ”överbevisa” henne om hur ”fel” hon är, är minst sagt osmakligt, över gränsen och får snarare människor att ta avstånd ifrån än sympatisera med feminismen när det sker i feminismen namn.

 17. esterii skriver:

  Elaine, vet du vad jag gillar hos dig? Att du kan se och läsa mellan raderna hos folk. Att man skriker ut att man är feminist betyder inte att man är mer feminist än ex jag som är stark i mitt kön, eller Bella som en stark entreprenör, men inte älskar ordet feminist riktigt.. Kram från en som tror på fler kön..

  • Fast det är ju klart man är mer feminist än nån som tar avstånd från feminismens värdegrund. Att vara feminist handlar inte om att vara stark som kvinna eller åstadkomma saker. Man kan vara svag och liten och rädd och inte klara av nånting alls och vara feminist.

   Att vara feminist innebär att man tror på en könsmaktsordning där män är överordnade kvinnor och att man vill förändra detta. Isabella må vara en kompetent kvinna som inte låter sitt kön stoppa henne, men feminist är hon inte.

   • Chris skriver:

    Så bra för både Bella o mig, då slipper vi kalla oss för feminister. Då kan jag gilla jämnställdhet men ändå slippa kallas feminist. Toppen! 😀

 18. Marika skriver:

  Du är grym. Jag blev så besviken av att läsa hennes inlägg där hon satte mig i gruppen ”vit medelklasskvinna som dricker rödvin” som om jag bara är samhällsengagerad i brist på andra sysslor eller för att jag inte orkar ta tag i mitt egna liv, ser mig som ett offer osv. osv. Som någon annan skrev visar ju hennes handlingar att hon absolut är feminist. Min uppfattning är att hon inte känner sig välkommen i dagens feminism och därför inte vill ta i ordet (minns att hon visade en video från en föreläsning där hon fick frågan om hon är feminist, och hon svarade att hon absolut är för jämställdhet men att hon har märkt att feminister inte tycker om henne, det här var för ca 1 år sedan). Jag hoppas att hon läser och tänker på det här inlägget, bloggkommentarer verkar hon ju inte bry sig om hur pedagogiska de än är.

 19. fanny darling skriver:

  SÅ bra att du som är Isabellas vän skriver om detta och just det inlägget du länkar till är sååå bra, respektfullt, intelligent och välskrivet.

 20. EK skriver:

  Det jag tycker är det tråkiga med BB är att hon går in för att missförstå, och sedan skriva något ”smart” om ämnet (men okunskapen lyser igenom) och trycker ner alla feminister.
  När man har bestämt sig för att feminister är vita kränkta medelklasskvinnor som dricker vin och tror att dom inte har något kön – ja, då går man in rätt hårt för att missförstå. Jag menar, det finns väl många icke-vita som är feminister, många män som är feminister och många som avskyr vin som är feminister.

  Det är tråkigt när man går in så otroligt för att vilja missförstå, för att sedan skriva ett provocerande blogginlägg och sedan skriva nåt i stil med ”oj, vad livat det blev” – ja det brukar kunna bli det när en människa skriver i ett område hen inte vet någonting om. Eller snarare – vägrar förstå något om.

 21. Jody & odjuren skriver:

  Jag tror att det skulle kunna vara lite av en mognads-/åldersfråga, så väl som en fråga om individuella förutsättningar så klart. Bella har förmodligen inte upplevt att hon har några nackdelar med att vara född tjej, och nånstans så måste ju hon ha rätt till sina egna upplevelser.

  Jag är 4 år äldre än Bella och tyckte precis som henne tills för bara ett-två år sen. Mina närmaste tjejkompisar också och på var sitt håll har vi kommit fram till samma sak, vi blir mer och mer medvetna om dom sociala strukturerna för varje dag som går. Även de vi tidigare inte tyckte påverkade oss.

 22. Lina skriver:

  På hennes kommentar angående det här inlägget verkar det inte som att Bella tagit till sig innehållet i texten tjejerna skriver. Tråkigt. Jag slutar läsa hennes blogg nu, men jag hoppas att hon en dag är öppen för att lyssna på vad feminismen innebär.

 23. Annsi skriver:

  Har aldrig kommenterat här innan, men kände att nu var det minsann dax 🙂

  Ok… Varför? Varför och återigen varför, har inte människor rätt att tycka som man vill? Vem är hen att döma en annan människa?
  Och till de som vill kalla sig feminister, för att sedan kalla en kvinna (som lever på det feminismen en gång byggt upp, alltså kvinnans rättighet i samhället) idiot, dum i huvudet, blåst ect, anser att det har den rätten, så säger det mer om dem som människor.
  Människor kommer ALDRIG och har ALDRIG tyckt likadant… och det är pga människor som inte kan acceptera andras åsikter och tankar som vi har och haft krig runt om i världen. Du som människa behöver inte hålla med om allt och tycka och tänka som andra, du har faktiskt rätten till dina egna tankar och åsikter och INGEN människa har rätten att kalla dig idiot, dum i huvudet eller korkad för att du inte tycker som dem!
  Låt mig ge er ett exempel… Detta är en konversation jag haft med en fritt främmande människa.
  ”Jag mötte en människa på mitt arbete som tyckte att Sverige var ett ”skitland” som han vill flytta ifrån. Jag svarade honom att efter att ha bott 3år utomlands ansåg jag att Sverige är ett av världens bästa länder.
  Då säger han till mig att jag verkligen måste ha skygglapparna på för hela Sverige håller på att invaderas av krigsskadade idioter som kommer hit och våldtar våra flickor… Mitt svar var att jag verkligen inte håller med och att min dotter är turk!
  Då var jag plötsligt för ung för att förstå det han förstod…”

  Med detta vill jag bara säga… De som dumförklarar andra för att de inte delar ens åsikter är oftast de som beteer sig sämst.
  När jag sagt att jag inte kommer omnämna eller tilltala mitt barn som hen. Har folk velat dumförklara mig med att det faktiskt är ett helt underbart uttryck när man inte vet vilket kön eller iställer för att skriva han/hon.
  Jag har alltså blivit dumförklarad för något jag inte ens talat om! Men jag har ju inte pratat om huruvida ordet hen är bra eller dåligt! Jag har också fått sagt till mig att jag är emot homosexuella och transpersoner, att jag packar in mitt barn i en könsroll ect… men… TÄNK om folk kunde döma mig utifrån vad de visste och det jag isf sagt…inte plantera ord i min mun och inte döma mig utifrån de bilder de målar upp i sina huvuden. Jag har en brorsdotter som är homosexuell, en bror som är utvecklingsstörd (som jag dessutom alltid klädde ut i klänningar som barn), min dotter väljer superman ballonger istället för könstypiska ballonger. Hon leker med dockor, sitt leksakskök och med bilar. Hon ska börja spela fotboll för att hon tycker det är kul och idag går hon på dans.
  Ja, hon är min lilla flicka, jag erkänner, jag klär henne i rosa ibland och jag sätter upp hennes lockiga hår i toffsar å i hårspännen. Jag klär henne i klänning ibland och även kjol… För några veckor sen var vi på leksaksaffären och hon ville ha en askungenklänning… den fick hon… hon ville även ha en grävmaskin, den kostade dock 1000kr mer så den får det bli en annan gång om vi har råd.
  Med det sagt… min lilla flicka får leka med det hon vill, jag klär henne även i svart, blått å grönt :), hon får tycka om vem hon vill…men…hon är min lilla flicka!
  Dessutom vill jag bara säga… döm inte männsikor så hårt, det kan finnas så många anledningar till att hen är som den är.

  Vill avslutningsvis säga… Elaine du har en grym blogg, som jag läser mer eller mindre varje dag. Vilken människa du är!

  Kram till er alla andra även om vi inte tycker lika!

 24. Annika skriver:

  Hur kan du vara vän med Bella? Hon resonerar som om hon vore helt från vettet..

 25. Mikaela skriver:

  Tack Elaine! Om Isabella är intresserad av att diskutera feminism känns det viktigt att hon förstår innebörden av ordet. Självklart har hon rätt till sin egen åsikt men jag tror många blev upprörda då hon framstod som väldigt okunnig i sina formuleringar. Tack för att du gjorde det lite tydligare för henne.

 26. Wictoria skriver:

  Elaine, jag beundrar dig så oerhört mycket. Och det gläder mig att du har en fin vän i Bella. Men jag tycker du gör fel i att försvara henne genom att 1, indirekt tillskriva henne någonting hon faktiskt inte är, och 2, indirekt kalla henne något hon inte vill bli kallad. Du behöver inte övertyga oss andra att Bella innerst inne är feminist för att hon som du säger gör feministiska handlingar.

  Bella ÄR inte feminist och vill inte så bli kallad. Hon ställer inte upp på att kvinnor generellt sett är underordnade män. De kloka orden du säger att hon yttrat tyder mer på en individualistisk syn än omedveten feminism.

  Kram

 27. Sophie skriver:

  Elaine, skönt att höra dina tankar kring detta. På många sätt är man en del av de människor man omger sig med. Hon borde hänga mer med dig 🙂

 28. Fanny skriver:

  Rysningar Elaine! Så jäkla bra! Jag blir så glad (men inte förvånad) att du faktiskt väljer att bemöta Bella i det här, man ska ha högt i tak bland sina kompisar, det är jag övertygad om. Du visar respekt samtidigt som du tydligt ifrågasätter, det är en konst! En konst som jag tyvärr inte tycker att Bella verkar bemästra än. Det gör henne självklart inte till en dålig människa, men det gör det svårt att föra en diskussion.

 29. Ewa skriver:

  Märkligt att du tar upp BB:s inlägg om feminismen i din blogg. Söker du också extra många ”klick” för pengarnas skull. ? Du bor de ha mer integritet och inte ryckas med i den här debatten.

  • Elaine skriver:

   Så att ryckas med i en debatt som man brinner för gör mig till en kapitalsökande kvinna som saknar integritet? Jag tänkte fråga hur du tänker, men kom på att jag vill nog inte veta.

 30. Karin skriver:

  Så fint skrivet! Har du 11 min till förfogande så ta en titt på denna kortfilm. Helt genialisk men rysligt med tanke på att det är 2014. Oavsett om man vill paketera sig som feminisit eller inte så får man sig en tankeställare. Kom på mig själv att fnissa på vissa ställen i filmen (en tjej kommer springandes med bar överkropp) men fn… hur provocerande är ett par skinnsäckar EGENTLIGEN. WTF!!! Sen blir den mer allvarlig och jag kan bli smått galen över hur det kan vara ok att vi kvinnor ska finna oss i detta.
  http://www.upworthy.com/a-french-film-showing-men-what-being-a-woman-feels-like-kinda?g=2

 31. Lisa skriver:

  Elaine, för ett tag sen bad du alla dina vänner att sluta läsa din blogg och att du som jag förstod det skulle sluta läsa dina vänners bloggar osv. Har du ändrat dig? Vad beror det på isf? Tycker det är så intressant att höra dina tankar om sånna här saker eftersom du alltid är så ärlig och inte viftar med pekpinnar. Och innan du skrev om det här, hade jag överhuvudtaget inte ens reflekterat över det och nu har jag helt plötsligt blivit jätte medveten, haha.

  • Elaine skriver:

   Hallå där. Bra fråga som du inte är ensam om att ha. Jag läser Bellas blogg varje dag trots mina ambitioner att sluta. Men det har aldrig skadat vår relation, vi hörs lika mycket för det. Och även om mina vänner slutar läsa bloggen så hör de inte av sig mer är jag rädd. Det blev slutsatsen. 🙂

 32. Filip skriver:

  Det var inte feminismen som gav kvinnor rösträtt; det var liberalismen.

 33. Mrs X skriver:

  FANTASTISKT BRA SKRIVET!!!

 34. Maria skriver:

  Ett exempel för er som undrar om vi fortfarande behöver feminismen: Lika lön för lika arbete. Det borde vara så självklart men det är det inte. Vi är många som på nära håll har upplevt att manliga kollegor får högre ingångslön och större löneförhöjningar jämfört med kvinnliga kollegor som har samma arbetsuppgifter, utbildning och tidigare meriter. Om man ser tillbaka historiskt så har de största och mest genomgripande förändringarna som ökat jämlikheten handlat om politiska och ekonomiska förändringar. Så länge vi har kvar det här ”snoppbidraget” kommer vi inte att uppnå riktig jämlikhet.

 35. Rebekka skriver:

  Så länge vi inte kan lagstifta mot dumhet så kommer det alltid finnas idioter, som den person som förgrep sig på Blondinbella. Män och kvinnor blir dagligen utsatta för övergrepp och misshandel, av både män och kvinnor, och det kan vi lagstifta mot. Den kvinna som gick ensam hem och blev trakasserad hade kanske om hon varit man itsället blivit rånad. Det enda vi kan göra är att ge män och kvinnor samma möjligheter och rättigheter – vilket vi kan vara tacksamma mot forna tiders feminister för – men vi kan aldrig ge dem samma förutsättningar.

  Men varför måste det handla om kön, varför kan vi inte gemensamt fightas mot ondska och elakhet i alla former, utan att tvingas tillhöra en grupp, gruppen kvinnor eller gruppen feminister. Varför kan vi inte få vara individer och slippa representera vårt kön. Vi kan väl hylla manligt och kvinnligt, utan att behöva bygga vår identitet kring det. Det är här jag tycker att båda ytterligheterna möts, de riktiga ”kvinnohatarna” som tycker att de har rätt till kvinnors kroppar enbart för att de är män och de nu välkända ”rabiesfeministerna” (;-)) som – trots att de ofta hävdar motsatsen – har en enorm fokus på sina rättigheter som just kvinnor.

 36. Elaine skriver:

  Åh vad du är bra! 🙂

 37. Camilla Lövgren skriver:

  Fast.. Det inlägget du länkar till har hon dissat sönder i det här inlägget, så jag fattar inte riktigt vad du menar över huvud taget. Fine att hon inte vill kalla sig feminist, det är inget hon ska behöva tvingas till. Men att skriva så okunnigt och nedklankande om rörelsen är bara fruktansvärt dumt.
  http://blondinbella.se/2014/02/feminism-uppmuntrar-till-offerroll/

 38. Trots att jag är en rabiat, radikal råfeminist får jag ont i magen av det där svaret till BB från casajonna – det är inte okej att vända det övergrepp hon utsatts för EMOT henne för att göra en billig politisk poäng! Nej usch!

  Var tvungen att skriva om det själv:

  http://blixabloggar.se/att-vanda-det-overgrepp-blondinbella-utsatts-for-emot-henne-for-att-gora-en-politisk-poang-ar-forkastligt/

 39. Hej skriver:

  Läs detta inlägg:
  http://silvialucantonio.forme.se/2014/februari/who-run-the-world.html

  ”Du är feminist tills du säger upp din rösträtt.” – Magnus Betnér

 40. EW skriver:

  Jag tycker att du kunde gått längre på med Blondinbella. Hon uttrycker förtryck för de som arbetar som arbetar för att människor ska ha lika rättigheter. Det tycker jag att du borde peka hårt på mot henne.

 41. Eftersom allt detta blossade upp p.g.a en i mina ögon totalt oskyldig och normal kommentar av Bella om att Gillis blivande flickvän var med i föräldrargruppen så skrev jag då här på min blogg:
  Könsdebatt?? Hoppa ur sandlådan och använd sunt förnuft!!
  Kommentera inlägg
  Normalt brukar jag inte (offentligt) blanda mig i vissa ämne, inte av rädsla för att säga vad jag tycker utan för att det för det mesta slutar i pajkastning på sandlådenivå. Men ibland måste jag bara säga min mening . Jag har på sista tiden följt en del bloggar där könsdebatten hettat till ordentligt. Jag blir bestört när jag läser vissa kommentarer, en del är direkt elaka och inskränkta (tycker jag). Varför skall allt var så förbaskat svårt och göras till en stor grej hela tiden!!

  Killar skall tvingas leka med dockor och bära tjejkläder, tjejer skall leka med bilar, vara kortklippta och klädda i pojkläder och man skall inte säga hon eller han utan hen, vilket jäkla skämt!! Låt barn vara barn och låt dem leka med vad de vill och varför skall vi inte inse att det är, har alltid varit och kommer alltid att vara skillnad på pojkar och flickor (Tack och lov). Om min dotter vill leka med bilar så får hon givetvis det eller vill min pojke leka med dockor så är det helt ok, vill min pojke sy och bära klänning så är det också ok, men gör det inte till en så jäkla stor sak. Fick syn på en artikel av Alf B Svensson i Aftonbladet idag och enligt min mening är detta det vettigaste jag läst på länge.

  Lägg energin på att uppfostra barnen till att bli trevliga vuxna med sunt förnuft istället för att försöka stöpa alla i en form och göra oss alla könsneutrala.

  Hoppa ur sandlådan och använd sunt förnuft och inse att killar och tjejer är olika på grund av genetiska orsaker!

  Jag avslutar med en väldigt könsneutral sak, en semla passar lika bra för killar som tjejer och den skall jag stoppa i mig nu, tror den lugnar nerverna!
  Anki/ http://smaklycka.se

 42. Karolina skriver:

  Intressant artikel från Dagens Nyheter som passer bra i denna diskussion
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/man-och-kvinnor-ar-lika-som-bar/

  ”Hotet från stereotypen är därför ett reellt hinder för kvinnors (och andra gruppers) prestationer. När Claude M Steele ska förklara jämför han med basket. I USA är sporten helt dominerad av färgade spelare.
  – Om en färgad spelare misslyckas eller spelar dåligt och blir frustrerad kan han ta det som en motivation att träna hårdare i stället för att lägga av, eftersom han aldrig behöver ifrågasätta att han faktiskt hör hemma i gruppen.”

 43. […] Elaine Eksvärd var vis och genom sin vänskap med Blondisen visade hon på flera tillfällen då Bella lärt Elaine vad feminism är! Bra skrivet om feminism till Bella […]

Lämna en kommentar