Jag vill se Jay Z i kallingar bredvid en full påklädd Beyoncé


Beyoncé hur tänkte du här?

Jag vet inte varför, men jag blir ledsen när jag ser den här videon. Varför ska Beyoncé åma sig som en strippa på en porrklubb medan hennes man Jay Z står fullt påklädd som någon pimp. Visst finns det dem som spelar på sex för att nå toppen och Beyoncé ger dem tyvärr skäl att tro att det är det som funkar.

Jag vet att det finns ni feminister som tycker att kvinnan har rätt till sin sexualitet. Absolut! Men vad är det för fel med gammal hederlig integritet och varför ser vi inte männen åma sig på golvet medan en kvinna står fullt påklädd? Beyoncé, jag trodde mer om dig. Du har råd att ha kläder på dig, du har inget att bevisa. Tänk er Jay Z i bara kallingarna bredvid en fullt påklädd Beyoncé.

Jag tycker det är sorgligt för jag vill inte klanka ner på kvinnor. Men å andra sidan måste jag kunna få klanka ned på fenomenet i syfte i att lyfta kvinnor. Jag gillar mycket av det Beyoncé gör, att hon har uteslutande kvinnor i sina band, är talangfull och så vidare. Men att en av världens mäktigaste kvinnor visar att är man bara naken emellanåt och krälar på golvet så går det bra. Det gör mig, ledsen.

article-2522985-1A12D1C900000578-440_634x393 beyonce-explains-her-new-visual-album-read-her-quotes-now-06 beyonce-visual-album-the-jasmine-brand beyonce-visual-album-tops-one-million-in-us-sales

Vad tycker ni om hennes ständiga nakenhet, flasha rumpa och tuttar?

Tack kära bloggvän för tipset om videon.

Bloggvännerna har ordet

88 svar till “Jag vill se Jay Z i kallingar bredvid en full påklädd Beyoncé”


 1. Jag upprepar mig som en papegoja fån min förra kommentar. När kvinnoförnedrande våldsporr som A Game of Thrones och True Blood är hyllad, prisbelönt och den nya kulturella standarden är det väl inte konstigt att artister, bloggare och marknadsförare hänger på? Och om definitionen på sexuell frigörelse och självständighet är att visa sig naken för vem som helst i utbyte mot pengar och uppmärksamhet så klarar jag mig utan det!

 2. Anna skriver:

  Hej Elaine, brukar aldrig kommentera men detta inlägg var så skönt att läsa. Jag tycker Beyonce är grym men jag känner precis som du. Jag stängde faktiskt av vid detta framträdande. Hon har absolut rätt att vara naken och göra som hon vill men varför? Så trött på detta kåta, nakna och porriga uttryck som alltid ska finnas när en kvinna uppträder. När hon då uppträder tillsammans med en man så blir det tydligt hur sjukt det är. Denna fixering vid kroppar börjar bli fruktansvärt tröttsam.

 3. V skriver:

  Hej!
  Jag förstår inte varför folk känner för att klanka ner på hennes sexualitet nu. Hon har alltid kört på det och nu visar hon mer hud än vad hon brukar göra. Hon har alltid haft en förklaring till alla sina musikvideor och även denna (vilket jag tycker att du ska titta på, då kanske du får lite klarhet i det hela). Du säger själv att hon visat på en del integritet med bl.a. Att hon bara har kvinnor på scen och sin röst för hela världens kvinnor mm. Jag tycker bara att hennes kropp titulerar mer än en snygg rumpa och ett par bröst.
  Det jag mest bli chockad över är att dem alltid har varit så himla personliga med deras privatliv och nu med den nya skivan och även uppträdandet på grammys så har de börjat visa mer och mer om hur de känner för varandra (åter igen, kollar du på klippen där bey förklarar sina videos så kommer du förstå mer).
  Jag tycker bara att hon får göra precis som hon vill med sin kropp och hur hon vill vara som artist, vilket hon har varit större delen av sitt liv, utan att folk ska behöva tycka och känna hur hon ska vara. Hon har nog själv tänkt igenom detta en del. Hon säger själv att hon inte ens har visat just denna videon för sin mamma(!).
  Nä, jag tycker att det är du som lägger för mycket fokus på hennes kropp än vad hon själv gör.

  PS, gillar din blogg 🙂

 4. Eve skriver:

  Så klockrent skrivet! Håller med om varje ord. Gillar verkligen Beyonce men jag blir lite besviken. Hon borde tänka ett steg längre.. Eftersom hon är en förebild för många kvinnor och många små tjejer (hjälp!). Absolut har hon rätt att äga sin sexighet! Men det här är lite osmakligt faktiskt..

  • Eva skriver:

   Fast, där håller jag inte riktigt med. Man tar ofta till det där argumentet att ”hon är en förebild för många kvinnor och många små tjejer”. Beyonce kan väl inte förväntas fatta beslut om sina uppträdanden utgående från att hon är en förebild för så många och hon kan ge felaktiga bilder av att uppträda på ett visst sätt? Hon är en artist, hon lever på de pengar hon får av att göra musik, uppträdanden och musikvideor. Skulle hon konstant fundera på hurdan förebild hon är så skulle hon inte kunna jobba. Funderar du konstant på hurdan förebild du är? Om inte, varför ska Beyonce göra det? Jag gör inte det, jag lever mitt liv som jag vill leva det med de värderingar jag har.

   • Annafia skriver:

    Fast, jo 🙂 Vi som inte är artister men har lite mer offentliga jobb kan också behöva tänka på hur vi beter oss – både på jobbet (är gymnasielärare och gruppträningsinstruktör) och privat. Sen finns det självklart mer anonyma arbeten, såna har jag också haft, och det är väldigt skönt att bara ”få vara sig själv” och inte marknadsföra ett varumärke bara genom att vara. Men om en kund eller elev exempelvis skulle se mig aspackad på krogen skulle det kunna ge både mig och mina arbetsgivare dåligt rykte. Likadant när vi har gruppträningspass för barn klär vi oss inte i hotpants och linne, för då kommer de komma klädda så, vilja klä sig så eller tro att det är så man klär sig som vuxen. Tycker Beyonce borde vara medveten om detta och inse vad det sänder för signaler till hennes fans. Avklätt = sexigt. Avklätt i närheten av påklädd man = sexigt.

    • L skriver:

     Tycker alla män som sjunger nedvärderande om kvinnor borde vara ännu mer i fokus isf:-)))))) det är ju trots allt de som gör skada. Tänk att en kvinnas sexualitet kan ge större diskussion än de tusentals musiktexter som florerar med skev kvinnosyn som faktiskt resulterar i något direkt dåligt. Varför skulle du inte kunna gå i hotpants och linne?

     • Eva skriver:

      Ja exakt, vad är det för fel på hotpants och linne?
      Varför får du inte, Annafia, vara berusad på krogen för ”det ger fel bild”? Det är väl helt upp till dig att själv att bestämma om du dricker eller inte på krogen. Låter du faktiskt andra människor avgöra hur du lever ditt liv? Jag skulle förstå dig om du skulle säga att ”jag dricker inte på krogen för det är emot mina värderingar” men nu säger du att du inte dricker på krogen för att andra kan se dig. Jag tycker det låter lite jobbigt.
      Och just det, varför behöver karlar aldrig vara förebilder för andra karlar? Varför får de hålla på och rappa om hur de sliter en kvinnas anus i tu (Blurred Lines) utan att de genast ”är dåliga förebilder för andra karlar”?

     • Elaine skriver:

      Det ena utesluter inte det andra. Jag avskyr kvinnoförnedrande texter, men det är inte det blogginlägget handlar om. Jag kan skriva om alla saker jag tycker illa om, men nu är detta i fokus. Blir så märkligt med resonemanget ”om du tycker beyonces nakenhet är fel så tycker du att kvinnoförnedrande killar är rätt. Plus att barnen svälter!” Man måste kunna prata isolerat om ett problem utan att bli anklagad för att blunda för andra. Kram på er alla kloka människor, gillar våra diskussioner!❤️❤️❤️

     • Hmm skriver:

      Eva: Känns om att du inte än haft ett arbete där du alltid måste tänka på hur du framställer dig Att vara full på krogen då är lika illa om du är man som kvinna och har inget med kön att göra. Lättast för dig är kanske att föreställa dig en politiker.

      Om du inte förstår att du kan ha rollen som gör att du inte är privat när du är ute offentligt så hoppas jag att du tänker dig för en eller två gånger på vilka jobb du skulle vilja ha.

     • Eva skriver:

      Svar till Hmm: Jag tänker alltid på hur jag framställer mig. Jag vill vara vänlig, trevlig och mitt sanna jag. För det är viktigt för mig. Vad har kön med saken att göra? Inget.
      Nu talar vi om helt skilda saker. Du talar om hur mitt privatliv kan påverka mitt jobb, jag talar om att jag aldrig skulle klara av att leva ett liv där jag konstant funderar på vad jag sänder för signaler med mitt beteende och hurdan förebild jag är. Det är två helt skilda saker.

     • Annafia skriver:

      Hm, nu vet jag inte om mitt svar hamnar på rätt ”plats” (Kan bara klicka ”Svara” på den här kommentaren iaf & inte de nedanför)

      Varför skulle jag inte kunna gå i hotpants & linne? Jo, det skulle jag kanske kunna göra men 1. Barnen skulle få men för livet av att se mig i den utstyrseln (^^) 2. Det är inte så praktiskt när man ska dansa afrodans/leka cowboy/berätta om sagoslott att vara klädd så. Kanske när man har typ gymnastik isåfall 🙂 Så nej – jag vill inte ens klä mig så 😉 Och även om jag skulle vilja så skulle jag respektera min arbetsgivare och förstå att det handlar om goda avsikter, inte en vilja att styra mina val.

      Och okej, berusad kanske var milt uttryckt – självklart dricker jag på krogen men jag blir inte askalas och skämmer ut mig själv, vilket både handlar om respekt för mig som person och det jag valt att företräda i och med mitt arbete. Jag hade i alla fall känt mig obekväm med att träffa någon av mina lärare på krogen, speciellt om de var redlösa.

      Men Blurred lines tyckte jag inte gick omärkt förbi när den släpptes i somras? Förutom texten hade de ju lättklädda/nakna tjejer med i videon de också. Verkar som vi hade olika uppfattning om det helt enkelt 🙂

 5. Apolonia skriver:

  Jeg kunne dårligt høre pigens stemme og hele sangen, fordi hendes sexbevægelser var alt for dominerende. Men de sælger åbenbart godt og forlænger karrieren. Hun er jo også i producenternes hænder. Bestemmer ikke alt selv. The show must go on. Trist.

 6. Hon har snygg kropp och är stolt över den ja, men jag tycker det blir långtråkigt i längden med detta ständiga flashande av kroppsdelar och naken hud.
  Det är ju liksom inte DET som är det viktiga, det är texterna och musiken (i Bs fall). Dessutom är hon ju en maktfaktor i nöjesindustrin och hon behöver inte visa någonting alls egentligen, hon har redan etablerat sig och kan vara ett mycket gott föredöme.

 7. A skriver:

  Håller helt med. Fick en konstig känsla när jag såg den här igår, tack att du sätter ord på det jag kännde.

 8. Susanna skriver:

  Jag tycker du för fram en bra poäng när du ber oss föreställa oss att Jay-z är den nakne och B den påklädda, men är mer intresserad av att prata om just männen och kläderna än kvinnorna. För mig handlar feminism nuförtiden mer om att diskutera maskulinitet/er än att nödvändigtvis fokusera på kvinnor. Diskutera kvinnor gör alla andra åt mig (och har gjort historiskt sett), och jag ryser lite av tanken på hur jag nästan automatiskt vill bestämma hur Beyoncé, Miley Cyrus eller någon annan kvinna som beter sig fel, BÖR se ut. Vad skapar jag, om inte ytterligare plats för idén att andra ska bestämma över kvinnor. Ur ett maktperspektiv är det mycket mer intressant att börja resonera kring vad högstatus-män ”bör” och ”ska” göra, ha på sig, tycka om, eftersom det (åtminstone för mig) får mig att reagera på hur ovant det känns att vilja bestämma över någon som vanligtvis INTE ifrågasätts vad gäller makt och kläder.

  • L skriver:

   Håller med. För det är liksom inte Beyonce som en bör ”utvärdera”. Tröttsamt att använda henne som en sån enkel jämförelse till ens argument/tankar kring könsrollerna. ”Diskutera kvinnor gör alla andra”, precis så känner jag också.. that is being done. Kan vi släppa kvinnan i diskussionen och istället få diskussionen att handla om fenomenet eller mannen. Set women free genom att låta bli att kritisera hur de bör/inte bör se ut, detta gäller även ”välmenande” kommentarer.

   • Hmm skriver:

    L: Så pga att du är född till ett kön så ska du vara befriad från tankar om att du också har ett eget ansvar till hur samhället fortskrider och om du är född till det andar könet så ska du vara beredd på att kollektivt ta på dig vad alla andra gör?

    • L skriver:

     Men vad är det specifikt som ”en kvinna som väljer att vara lättklädd” bidrar till?

     • Hmm skriver:

      I: Det var väl inte problemet med att B var lättklädd utan att hon gjorde det tillsammans med en full påklädd man eller hur? Och inte att hon var i stor ett naken utan hur det gjordes. Och B har en egen vilja och hjärna som jag förstår det och då också ett eget val till vad hon väljer att befrämja och i det här fallet så var hennes bidrag till en kass kvinnosyn. Ta inte ifrån henne det ansvaret och omyndigförklarad henne inte.

    • L skriver:

     Jag såg en så himla bra bild från ett demonstrationståg i USA där en naken kvinna gick på gatan med texten på kroppen ”I still don’t want to have sex with you”.

    • L skriver:

     Jag förstår liksom att det är en skevt samhälle vi lever i, men jag är nog mer för att ändå släppa fokuset på kvinnan så som det varit i alla tider.

   • Susanna skriver:

    Ja!

 9. Joss skriver:

  Jag tyckte videon kändes ok fram till att Jay-Z kom in i bilden. Först då blev det helt uppenbart att åmandet var för ”the male gaze”. Har över lag inget problem med kvinnliga artister som visar hud, se på Lady Gaga. Hon är liksom halvnaken på ett ”osexigt” sätt, inte alls avsett för männens blickar. Hon äger sin kropp själv och låter inte någon man göra det. Först när avklädda kvinnor sätts i kontext med påklädda män känns det konstigt för mig.

 10. Miss H skriver:

  Läs vad Jay-Z rappar i låten:

  ”Catch a charge I might, beat the box up like Mike
  In ’97 I bite, I’m Ike Turner, turn up
  Baby know I don’t play, now eat the cake, Annie Mae
  Said, ”Eat the cake, Annie Mae!”

  Anna Mae Bullock är Tina Turners födelsenamn och ”eat the cake” syftar på en scen i filmen What’s love got to do with it som handlar om hennes liv med sin dåvarande och kraftigt misshandlande man, Ike Turner. I en scen tvingar han henne äta tårta och sedan säger han ”Eat the cake, Anna Mae” och mular henne med den i ansiktet.

  Det tycker jag är det mest fruktansvärda i låten. Förstår verkligen inte syftet med att sjunga så, känns som om de hyllar kvinnomisshandel.

  • A skriver:

   Men usch!

  • Erica skriver:

   Men fy! Ibland lyssnar man inte riktigt på vad dem faktiskt sjunger när dem rappar..Läste ett inlägg på fejsbook om vad R Kelly sjunger om på hans ny skiva, helt sjukt! Det är ju nästan hets mot folkgrupp!

   • Ulrika skriver:

    Vill du veta vad som toppar listorna på Jamaica? Deras reggae som låter så mysig och avslappnad handlar i många fall om att bögar ska klubbas ner och slås ihjäl.

    • Hope skriver:

     ”Bögknackar reggae” är skit!
     ”Gangsta rap” är skit!
     Finns skit inom de flesta musikgenrer och det är bra om man lär sig skilja på vad som är vad.

     • Zorro skriver:

      Märkligt hur svart musik kommer undan med vidriga texter (våld, sexism, rasism) bara för att ”det är skön groove” eller att ”vita skall inte kritisera svartas verklighet” etc. Tror knappast den typen av resonemang skulle tillämpas på något vitmaktband: ”visst hyllar de Hitler, men mäktigt gitarrmangel är det ju!”…

    • AsoK skriver:

     Fast nu ger du verkligen en fel bild.. de låtarna som (läs:) toppade listorna år 2005 är verkligen inte den största delen av jamaicansk musik (dvs. reggae och dancehall). Bor själv i karibien halva året och lyssnar på den musiken. Absolut är det inte det mest feministiska du hört, men homofobiska inslag börjar faktiskt minska. Gillar bara inte när människor yttrat sig om saker dom inte vet till 100% om.

 11. Miss H skriver:

  Läs vad Jay-Z rappar i låten:

  ”Catch a charge I might, beat the box up like Mike
  In ’97 I bite, I’m Ike Turner, turn up
  Baby know I don’t play, now eat the cake, Annie Mae
  Said, ”Eat the cake, Annie Mae!”

  Anna Mae Bullock är Tina Turners födelsenamn och ”eat the cake” syftar på en scen i filmen What’s love got to do with it som handlar om hennes liv med sin dåvarande och kraftigt misshandlande man, Ike Turner. I en scen tvingar han henne äta tårta och sedan säger han ”Eat the cake, Anna Mae” och mular henne med den i ansiktet.

  Det tycker jag är det mest fruktansvärda i låten. Förstår verkligen inte syftet med att sjunga så, känns som om de hyllar kvinnomisshandel.

 12. Camilla skriver:

  Bra inlägg!

  Dock tror jag att om en kille ska ställa sig på en scen i en liknade Beyonce outfit så måste vi i samhället omdefinera vad gränsen för vad som är sexigt och gay. För om en kille skulle ta på sig en sexig outfit som Beyoncé så skulle samhället klassa det som ”Prince” look-a-like och bli stämplad gay.

  Jag välkomnar gärna like mer avklätt av killar på scenen! För Magic Mike är en riktigt fin film 🙂 Seeexigt och underhållande! 😀

 13. Miss H skriver:

  Ursäkta dubbelposten, vet inte vad som hände riktigt.

 14. Ida skriver:

  Och det är precis det jag har tänkt om henne sedan början medan alla andra har hyllat henne för sina kurvor och sin talang. Jag har i stället bara sett nakenhet, åmande, objektifiering av kvinnor osv. Jag håller med om att hon gör mycket bra också, men som sagt, det är tråkigt att kvinnan alltid ska framställas på detta vis, som en kropp. Det är ju precis så alla andra kändisar också ser ut, Rihanna, Lady Gaga, Britney… Det är de som når framgång. Jag menar inte alls att kvinnor inte har rätt till sin sexualitet och jag tycker heller inte att kvinnor ska dölja sina kroppar, men det skulle vara så förbaskat uppfriskande att se en kvinnlig pimp stå och bli ålad på av en naken man. Kanske skulle vara dags för en kvinna att få stå och kåta sig över en halvnaken karl? Usch, vad illa det låter, varken män eller kvinnor ska vara endast objekt enligt mitt tycke, men någonstans inom mig så längtar jag efter just detta eftersom denna kvinno objektifiering har pågått så länge.

  • Hope skriver:

   Adele, Duffy, Corinne Bailey Rae för att nämna några som inte spelar på sex och är väldigt framgångsrika. Varför alltid ta amerikanska artister som exempel, det finns ju massor med bra och intressanta artister i Sverige också 🙂

   • Ida skriver:

    Du har helt rätt:) Hann tänka detta redan när jag tryckte på kommentera. Själv lyssnar jag på en helt annan genre av musik och är inte särskilt insatt… Bara det att jag alltid ser dessa avklädda damer i mina ögon i provocerande poser och utstyrslar… Och nu lät jag som Agda 85.. Haha!

 15. Hope skriver:

  Förstår inte riktigt varför du reagerar först nu, hon har ju nästan alltid varit halvnaken på scen och sina videos, är det för att hennes man står fullt påklädd bredvid? Några gamla exempel: Crazy In Love med Jay Z, Baby Boy med Sean Paul. ”Beyonce hur tänkte du här?” kanske är det så att du har börjat fundera extra mycket eftersom du nu är feminist 🙂

  Avslutningsvis, integritet har ingenting med hur mycket eller lite kläder du har på dig. Vad är egentligen ”gammal hederlig integritet?” Låter som något som min 95 åriga mormor brukade säga=man ska vara en fin flicka…

  • Eva skriver:

   Ja det där är så sant 🙂 Varför har man genast dålig integritet om man klär av sig?
   Det blir så otroligt stor fokus på kvinnor när man tänker så, just för att det ”alltid” är kvinnor som är de halvnakna. Och så är man fast i ett ekorrhjul där vi fortsätter att shamea kvinnor.

 16. sussi skriver:

  Älskar idén på att köra omvända roller.

 17. L skriver:

  Till Elaine: Förstår absolut att det inte är det blogginlägget handlar om. Men det jag menade är, varför är det intressant hur EN kvinna klär sig? (det blir alltid ett exempel i form av ”beyonce” eller ”miley cyrus” eller den som är på tapeten just då).. Känns som det blir om ÄN ännu mer fokus på hennes beslut att göra si eller så.. det är DET som är det tröttsamma. Kan vi inte lära oss istället att unisont stå upp för alla kvinnor oavsett och visa männen och världen att ”kolla, inget fokus på kvinnan och hennes kropp/klädsel!” Tycker mig inte finna en promille av samma diskussioner om tvärtom männen..

  Tror inte nån hade resonemanget ”om du tycker beyonces nakenhet är fel så tycker du att kvinnoförnedrande killar är rätt” och det tror jag inte heller att du egentligen trodde.

  Gillar också diskussionerna!!

 18. Monira skriver:

  Jag är galet förtjust i Beyonce och har alltid varit det. Jag ser inte det som du ser Elaine. Jag har följt beyonce ALLA dessa år, från destiny’s child ända fram till nu. Detta är INGET nytt. Om Jay-Z kände ett behov av att åma sig i sina kalsonger hade han nog gjort det. Men han visar väl sin sexualitet i sin maskulinitet. Beyonce förklarar klart och tydligt i sina ”behind the album” videon att hon är trött på att göra det som alla säger åt henne att göra. Hon har varit en förebild så länge och nu vill hon uttrycka det hon verkligen känner. Och om det nu är att visa sin FANTASTISKT vackra och välförtjänta kropp i samband med sjukt vackra videon till så, go for it säger jag. Hennes nya album förklarar allt. Det är raw. Om du inte redan sett alla videon rekommenderar jag det. Du hade älskat det!!

  • Karin skriver:

   Monira, vad bra skrivet, exakt vad jag tänkte med svårligen kunde formulera =o) Rekommenderar verkligen dessa videos där Beyonce förklarar tydligt hur hon resonerar kring de här sakerna. Sedan är det intressant att se arbetet bakom albumet överlag ju. Se dem på youtube eller Beyoncés hemsida.

 19. Ulrika skriver:

  Jag tycker att det är tråkigt att kvinnor hela tiden klär av sig, oberoende av anledning. Men i de flesta fall är det väl ändå för att visa upp sig inför männens blickar och få dem intresserade?
  För inte tror jag att tjejer i allmänhet tycker att en musikvideo, skivomslag, you name it, är bättre eller mer intressant bara för att den kvinnliga artisten visar en massa hud.
  Och hela debatten om att kvinnor äger sina kroppar och ska därför få visa upp sig hur mycket de vill. Varför är det så viktigt att få visa upp sin kropp? I längden hör det väl ihop med bekräftelse? Att alla tycker att det är en bra/fin/sexig kropp?
  Varför måste kvinnor vara så gott som nakna i rampljuset men män kan klä sig i vad som helst och ändå få uppmärksamhet? Varför är det kvinnorna som oftast spelar på sex och nakenhet och inte männen?
  Se tidningsomslagen från GQ som Lady D har sammanställt.
  http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/september/hur-kvinnor-och-man-framstalls-i-media.html
  En väldigt tydlig bild tycker jag, det är inte bara GQ som gör så, eller andra tidningar som riktar sig mer mot män, även om folk vill hävda det.
  Läs på genusfotografen.se om ni orkar. Jag blir bara matt och less när jag går in där. För det är så samhället ser ut idag.

  • L skriver:

   Alltså jag håller ju med till tusen! Jag hatar hur kvinnor framställs i media. Dock har jag en liten önskan om att vi ÄNDÅ kan låta bli att kommentera/kritisera en specifik kvinna åt gången precis som män. De är förjävla bra på att inte skriva krönikor/inlägg/debatter osv. om andra män (och nu vet jag det ironiska i att det inte finns just lättklädda män att kommentera och så men jag menar i allmänhet). Anledningen till att jag känner så starkt mot ”låt kvinnan va” handlar nog också mycket om att jag även i min omgivning av kompisar hör ”Oj vad tjock hon är” ”Kolla på henne, hon är så ful, men snäll är hon ändå” ”Du är SÅ mkt finare än henne” osv osv osv. i typ all oändlighet. Lika mkt som jag känner avsmak för hur kvinnan oftast framställs, känner jag också för det här med att ta sig friheten att spä på detta med att kommentera kvinnan i sig. Kanske blev flummigt nu? Jag blir liksom matad minst lika mkt med folk som kritiserar kvinnors kroppar/stil/nakenhet som just kvinnlig (överexposerad!!!!) nakenhet…

 20. Tatiana skriver:

  Jag vet att manga alskar Beyonce och tycker att hon star for sa mycket positivt och bla bla bla……men jag tycker att hon alltid har anspelat pa sex och upptratt i valdigt lite klader. Det ar ingen nyhet. Varfor? Jo pga av att sex = $. Hon har nagra bra latar men jag gillar inte henne sadar speciellt mycket pga av att hon inte verkar vara riktig pa nat satt. Jay har sedan borjan pa sin karriar anspelat pa att vara en pimp ar nagot coolt. Skulle inte forvana mig alls om han var en pimp innan han blev kand…..men nu maste han tanka mer pa sin image for han hanger ju med Barack och Michelle ibland.
  Na, da tycker jag att Rihanna, Miley och Lady Gaga tex ar mera ”akta”. Anspelar pa sin sexualitet men utan den dar pimpen i bakgrunden.

 21. Linnéa skriver:

  Jag tycker du har rätt i det mesta i inlägget förutom att lägga skulden på Beyonce själv möjligtvis. Beyonce, Miley och Rihanna är väl i mångt och mycket produkter av vad det är som säljer när det gäller kvinnliga artister tyvärr. Vi behöver se det hela i ett större perspektiv än att skuldbelägga en enskild kvinna.

  ”Men vad är det för fel med gammal hederlig integritet och varför ser vi inte männen åma sig på golvet medan en kvinna står fullt påklädd? ”

  Detta tycker jag verkligen inte vi kvinnor kan lastas för utan det är ju strukturer osv som ligger bakom detta. Och jag tror inte många män skulle gå med på något sådant medan det för en kvinna anses vara helt normalt. Återigen är ju det något vi matas med från att vi är små. Från bland annat artister som Beyonce men jag ser inte att det är hon som upprätthåller den ordningen. Snarare hennes man isåfall. Så som manliga artister behandlar kvinnor i sina låttexter och videos, där finns ett betydligt större problem tror jag.

  • L skriver:

   Precis exakt så som jag känner!

  • Zorro skriver:

   Hon bidrar väl i högsta grad genom att spela med och profitera på denna könsroll? Väldigt lätt att agera offer och skylla på att man inte har något val. Beyonce om någon har väl ett val med sin status och sin pengar? Hon är ju inte direkt någon okänd debutant som måste förnedra sig för att få skivkontrakt. Hon kunde klä på sig, fokusera på sången och omge sig med vettigare folk både privat och yrkesmässigt.

 22. Erica skriver:

  Vad sjukt! Jag såg detta klippet i morse för första gången och kände precis likadant! Var på väg att att posta något om det på FB men sedan kom något emellan och nu när jag går in på din blogg så har du skrivit om det!

  Jag tycker faktiskt att det är lite skillnad på Beyonces framträdanden nu och då…hon har alltid varit avklädd men det har liksom funnits något ”strong woman”-budskap med i bilden. Det gör det inte i detta uppträdande, varken i sången, texten, dansen eller när Jay Z kommer in i sin power-suit…

  Se detta uppträdande från 2011 (här är hon ju grym med säkert 100 bakgrundsdansande tjejer i slutet!):

  http://www.youtube.com/watch?v=GkNEm1lmT5g

  • Erica skriver:

   plus att det inte är någon Lip sync (vilket det är i hennes och Jays framträdande) och dessutom en grym låt och text 🙂

  • V skriver:

   Så klart att det är skillnad på uppträdande! Två helt skilda låtar med helt skilda texter. ”Drunk in love” handlar inte om att kvinnor ska erövra världen. Hon har en helt ny skiva med helt andra låtar.
   Detta är även hennes första singel från den nya skivan och första gången hon uppträder live med den, vilket ” run the world” va i 4:n och precis i det klippet du postade så va det första gången hon uppträdde med den låten.
   Jag antar att du inte har lyssnat på de andra låtarna på hennes nya skiva men gör du det så kommer du hitta denna så kallade ”strong women”-budskap.

   Som sagt, det blir bara fel att försöka jämföra två uppträdande som inte ens är samma låt…

   Men annars tycker jag att båda framträderna är super, och jag gillar att en artist kan variera sig och inte sjunga eller uppträda med samma budskap jämt, det blir bara tråkigt i längden.

   Ha det fint!

 23. Em skriver:

  Jag är väldigt less på allt sådant här, det du skriver om Beyoncé. Kan inte alla lägga ner och bli lite mindre sexuella i sitt uttryck? Det känns liksom tråkigt, förutsätbart, alla har gjort det, ointressant. Eller är det bara jag som blivit gammal? (37 år). Det vore mer intressant med ett annat sätt att uttrycka sig kreativt. Jag tycker att din blogg har blivit så mycket mer intressant nu när du tar upp det feministiska perspektivet.

 24. Trillingnöten skriver:

  Jag återupptäckte detta problem i helgen. Min dotter som är sex år älskar musik! All musik. Speciellt Michael Jackson 🙂 Men det kan bli lite trist att höra samma sak igen och igen. Beyonce tänkte jag på då, Lady Gaga, Katy Perry…började kolla igenom videor och herregud! Bara åmande, naket, provokativt, sexigt…DET är INTE sånt jag vill utsätta min dotter för. Finns det INGA musikvideor som är normala längre?? Bara massa sex.

 25. Anna skriver:

  Finns olika feministiska inriktningar. En del feminister anser att det är rätt att kvinnan skall visa sin kropp, dessutom ska hon få göra det utan att bli sedd som ett sexobjekt alternativt att hon har rätt att vara ett sexobjekt om hon själv vill det. Andra feminister jämför mannen och kvinnan. Det är då ett jämförande perspektiv: varför skall hon och inte han. Det är svårt att i detta jämförande inte använda sig av normen för vad som anses bra och dåligt. Vad är en bra människa och ett bra beteende? Själv känner jag att jag i min strävan efter jämställdhet inte vill vara så dömande.

  Om en kvinna inte har så mycket kläder på sig är det fel, har hon för mycket kläder är det också fel. Här hamnar kvinnan i kläm. Kvinnor som dömer andra kvinnor kan också ses som ett strukturellt problem. Kvinnan blir då inte enbart bedömd från den manliga sidan, utan hon måste även förhålla sig till vad kvinnor anser om henne.

 26. Lina skriver:

  Vi far inte heller glomma hur olika kulturer uttrycker sexualitet och vad som ar norm i dessa kulturer… For oss ar det kanske stotande att hon uttrycker sin sexualitet pa det sattet men det ar inte nodvandigtvis ”fel”, bara annorlunda fran vad vi vill se. Det ar lite skevt att anvanda svenska normer och applicera det pa folk som inte har vaxt upp med samma normer. Om hon kanner att hon ar i makt i de kladerna sa ar det sjalvklart hennes ratt att fa uttrycka sig sa utan att vi fordomer det – sarskilt nar vi inte har samma bakgrund som henne. Den kultur svarta amerikanska kvinnor omges av har ett helt annat forhallningssatt till kvinnokroppen an den vi omges av.

 27. Hope skriver:

  Christina Aguilera, Lady Gaga, Britney Spears?

 28. Frida skriver:

  Alltså hon är ju sjukt snygg och bär upp det bra och ser ju inte lila slampig ut som tex Britney eller Miley kan göra. Men jag håller med dig Elaine. En liten kjol hade inte skadat…

 29. Rebecka skriver:

  Det finns dessutom en aspekt som inte nämns här. Om du bygger din karriär på att visa din kropp naken ( och den typ av nakna kvinnokropp som visas idag ser alltid likadan ut..), kommer din karriär kanske kunna vara en kortare tid, eftersom det i dagens samhälle inte finns någon plats för 50 åriga kvinnors nakna kroppar såvida de inte är helt sönderopererade. Sedan att man säger att det är kvinnans fria val att vara avklädd så är jag helt med, men frågan är då varför den avklädda kvinnokroppen ALLTID ser likadan ut i alla nöjessammanhang, att kalla det frihet är att vara aningen naiv enligt mig.

 30. Rebecca skriver:

  Jag förstår din poäng. Det kanske var lite överdrivet mycket ålande. Men å andra sidan är det dessa roller många trivs med. Jag tror inte Beyonce skulle känna sig särskilt bekväm med att stå i kostym genom hela låten utan kroppsrörelser.. Varför är det ena mer rätt eller propert än det andra? Vem har bestämt att det är sexuell anspelning att vara lättklädd? Att tygbitar drar måtten på ens integritet? Att rumpskakningar äventyrar hur vida man är en bra förebild eller ej?

  Det finns ingen sanning, bara olika perspektiv. Man kan också se det så att Beyonce är härskarinnan som får leva ut gnistorna inom sig själv, det är hon som är fokuspunkten, medan Jay Z får täcka sin kropp och rappa lite halvdant. Plötsligt är Beyonces position den uppskattningsvärda medan Jay Z är totalt ointressant.

  Man kan ge vika för det sexuella eller faktiskt se det som en konstform, och förstå att ingen roll är bättre än någon annan så länge huvudrollsinnehavaren själv trivs med sin roll. Ljuset, rörelserna, rösten, hur hennes kropp faller i sken. Det är faktiskt ganska vackert.

 31. maria skriver:

  jag har funderat mycket över det där. låten handlar väldigt mycket om sex, och det är väl inget fel med det. kan tycka att beyonce kanske är sexig på mäns villkor. men samtidigt, att vara sexig är inget fel. men det är ingen enkel fråga.
  rekommenderar denna krönika i ämnet http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article18068567.ab

  • Lina skriver:

   Åh, Katrine Kielos är så bra! Rekommenderar att läsa hennes texter och böcker. Hon skriver riktigt bra om feminism och ämnen däri. Av hennes böcker jag har, hittills, enbart läst ”Det enda könet” som är riktigt bra, lättläst och lättförståelig men jag ska definitivt läsa de andra också.

 32. Anna skriver:

  Ja, musikindustrin är långt ifrån jämställd. Män och kvinnor spelar på olika villkor. I princip alla skivbolagsbossar(=makt) är män. Detta är inte Beyonces fel. Hon gör så mycket bra grejer och bara för att hon inte är 100 % perfekt så får hon skit. Jag tycker det är orättvist!

 33. Lina Tsutsumi skriver:

  Jag håller verkligen med dig! Jag gillar egentligen Beyonce och Lady Gaga och alla dem artisterna, för att de är starka kvinnor som jobbat hårt för sitt yrke. Dock känner jag att jag inte vill stötta deras musik för jag tycker att det strider mot allt som står för feminism att hålla på sådär. Varför ska man åma sig och hålla på när man redan är en stark och talangfull kvinna? Jag tycker inte det behövs. Det gör mig alltid ledsen att det är tjejen som ska stå naken på scen och killen helt påklädd. Jag vill gärna se Jay Z i underkläder tillsammans med en påklädd Beyonce!

 34. Josefine W skriver:

  Tack för att du tog fasta på mitt tips Elaine! Blir så förbannad igen när jag läser ditt inlägg! Man kan ju hoppas att de gör tvärtom nästa gång; Jay Z i läderstring och B i kostym! Jag har ju såklart inget emot vackra kvinnor som visar upp sin naturliga utstrålning, men det här var bara så himla trist å sände så fel vibbar tycker jag som sagt! Det visar ju framförallt unga tjejer idag HELT FEL sida av verkligheten och kvinnors identitet! Nä! Hepp å släng på Jay Z stringkallingarna säger jag och sluta göra dig själv till ett sexobjekt B! Du är ju så bra ändå!

 35. Josefine W skriver:

  Tack för att du tog fasta på mitt tips Elaine! Blir så förbannad igen när jag läser ditt inlägg! Grrr! Man kan ju hoppas att de gör tvärtom nästa gång; Jay Z i läderstring och B i kostym! Jag har ju såklart inget emot vackra kvinnor som visar upp sin naturliga utstrålning, men det här var bara så himla trist å sände så fel vibbar tycker jag som sagt! Det visar ju framförallt unga tjejer idag HELT FEL sida av verkligheten och kvinnors identitet! Nä! Hepp å släng på Jay Z stringkallingarna säger jag och sluta göra dig själv till ett sexobjekt B! Du är ju så bra ändå!

 36. Jossan skriver:

  Jag avskyr detta framträdande. Beyonce kommer inte till sin rätt, ser bara konstlad och obekväm ut. Rihanna kanske hade kommit undan. Beyonce, not so much. Och det blir bara värre när JayZ kommer in som en annan pimp när hon är hans fru. Nope, det funkar inte. Puss!

 37. Cookie skriver:

  Sex säljer och det vet Beyonce. As simple as that. Tycker att hon är en fantastisk artist på många sätt, men du har rätt Elaine; man blir lite ledsen då man ser denna video.

 38. Henrik skriver:

  Väldigt roligt att läsa alla upprörda nyfeminister säga att de gärna hade sett ombytta roller, är det inte sexism då? Är det bara inte okej att sexualisera kvinnor men hade det var tvärtom så är det okej? Hyckleriet är underhållande.

  För övrigt är det roligt hur puritansk feminismen Sverige börjar att bli. För 40 år sen var det förtryckande att det ansågs fult och slampigt när kvinnor visade hud men nu är det sexism när kvinnor väljer att visa hud.
  Det är också ett skämt att ni klagar på framträdandet men på något sätt verkar vilja få det som att Beyonce blev tvingad att göra det när hon är en av de rikaste och mäktiga aktörerna inom musikbranschen, tro mig hon väljer precis själv hur hon vill att sina framträdanden ska se ut och sen dag 1 i sin karriär har hon kört på att hon är sexig.
  Det är inte direkt som att hon lever på sina fantastiska texter som First aid kit.

  • Hmm skriver:

   Henrik: Jag ger dig rätt i en sak och det är att det är dubbelmoral att vilja se ombyta roller. Två fel gör inte ett rätt. Om något så skulle de i så fall vara lika klädda vilket som.

   Men din kommentar i övrigt, orka liksom. Snack om att vara inkörd i gamla banor och inte kunna tänka nytt. 🙄

 39. Klara skriver:

  Jag förstår känslorna men tyvär blir det återigen en kvinna som hamnar i skottgluggen. Problemet är inte hennes sexiga videos problemet är att så många reagerar på det. Låt mig vinkla det såhär: en man säger att han är feminist, många tänker ”Gud vilken bra kille!” Om däremot en kvinna säger att hon är feminist så tänker många ”men vad har hon på sig? Kan hon verkligen kalla sig feminist när hon åmar sig på det där viset!?” Ingen ska lägga sig i hur kvinnor gör/klär sig/uttrycker sig/you name it, hon har rätten att göra precis vad hon vill utan att bli ifrågasatt. Ifrågasätt patriarkatet istället, ifrågasätt strukturer och normer. Beyonce spelar inte på sin sexualitet, hon HAR en sexualitet och att det stör människor visar att kvinnor fortfarande bedöms hårdare än män.

 40. Erika skriver:

  Jag förstår precis din åsikt Elaine. Det var min första tanke när jag såg videosen från B’s nya skiva. Hon är min största idol, så jag var tvungen att tänka på det ett tag. Jag kollade såklart på hennes ”behind the scenes”-videos också. Det var då jag fattade det.
  Beyoncé har alltid varit sexig. Det är hennes grej. Och hon är precis vad jag skulle kalla feminist. Hon väljer att visa sin sexualitet öppet, vilket få kvinnor gör. Hon är stolt över sin kropp och hon visar att alla har rätt att vara sexuella.
  Jag är 15 år och det märks tydligt redan vid den här åldern att normerna kring sexualitet är olika mellan könen. Killar kan prata grovt om sex och deras sexliv. Medan tjejer ska hålla det hemligt och tycka det mesta är ”äckligt”. Ska man vara riktigt ordentlig ska man inte visa sina former för mycket heller. Jag tycker sånt är skit.
  Vi tjejer ska få vara stolta över våra kroppar och vår sexualitet. Om vi visar lite tuttar eller rumpa, borde ingen ifrågasätta det.
  Jag tycker B visar bra exempel på det, då jag vet att hon gör det för att hon gillar det. Sen att hennes man gillar det ger antagligen henne bara en extra boost.
  Det man måste tänka på är dock att man ska vara sexig för ens egen skull. Känner man sig obekväm och gör det ändå, så är det inte längre på ens egna villkor.
  Min kommentar blev en aning rörig, men hoppas jag förmedla något iaf!

  Tack för en grym blogg Elaine och tack till er som diskuterar för att det inte blir massa onödigt påhopp!

 41. fia skriver:

  Vem skulle inte göra de med den kroppen? 😉

 42. Emma skriver:

  Håller med till en viss del här och säger som vissa tidigare har skrivit. Beyonce äger sin sexualitet liksom t.ex Lady Gaga. De är sexiga men inte för någon annan än sig själva. Det var därför jag tycker det var så synd att hela VMA-framträdandet var upplagt så att hon skulle dansa kring sin make medan han lojt tittade på och gav en smisk på rumpan då och då. Sen vet jag att videon du har tagit dina bilder från handlar om att känna sig sexig inför sin partner efter att ha fått barn och känna sig snygg i sin nya kropp, men tyvärr är inte det så tydligt i videon utan den är mest centrerad kring ”the male gaze”. (Jag vet att jag är jättesen med min kommentar med det var ett intressant ämne!)

 43. Janne skriver:

  Helt underbart. Ju naknare desto bättre!

Lämna en kommentar