”Högt i tak för olika åsikter, lågt i tak för skitstövlar.”


Kolla vem jag träffade idag! Allas vår coach Linnea Molander. Jag behövde en expert till ett kapitel som kommer komma i den nya boken och Linnea passar som handen i handsken.

20130825-202342.jpg

Det kändes som att träffa en gammal vän för Linnea och jag har koll på varandra. Varje gång jag får ett utbrott, så ofta är det inte, men då väntar jag på att Linnea ska komma med en konstruktiv ”Men-Elaine…-kommentar”. Och jag gillar det. Ibland är vi inte överens, men det är med respekt och så är det framför allt ok. Det tycker jag om med den här bloggen att det är högt i tak för olika åsikter. Men det är lågt i tak för skitstövlar, då bränner det till. Men, jag skulle ibland behöva lära mig att:

Alla kanske inte ser skillnad på skitstövlar och kritik, men jag tycker det är glasklart. Jag har stor respekt för de som inte tycker som jag, ni lär mig ofta nåt nytt. Som Linnea och de flesta av er. Men tappar folk respekten så kan man säga att jag tappar retoriken.

Jag vill inte att ni ska vara rädda för att säga vad ni tycker. Det är stor skillnad på att inte dela en åsikt mot att påstå att ett känslosamt inlägg som jag skrev med all kärlek till farfar, skulle handla om min inkomst. Sånt gör mig förbannad. Karin kanske inte menade illa, men det struntar jag i. Beter man sig som en skitstövel så får man räkna med att ta skit.

Det är så många därute som dagligen träffar en massa ”Karins” med giftiga kommentarer och syrliga påståenden. Många biter ihop, får ont i magen och blir ledsna. Jag önskar att jag kunde få lära alla dessa att sätta ner foten. Man kan inte gå runt och förstå folk hela tiden. Det får psykologer göra. Beter någon sig som ett svin så tycker inte jag att du ska förstå, jag tycker att du ska sätta en gräns. Sen finns det självfallet olika sätt att sätta gränser, ”Jävla as” är inte det mest retoriska. Men just idag känner inte jag för att vara retoriskt.

Hur tycker ni man ska sätta gränser? Gör ni det i vardagen? Linnea? 🙂

Bloggvännerna har ordet

46 svar till “”Högt i tak för olika åsikter, lågt i tak för skitstövlar.””


 1. Lina - psykologstudent i USA skriver:

  Jag tycker det dar ar jattesvart. Ar sa radd for att forvarra situationer som ar jobbiga om jag ryter till. Gillar inte konflikter sa for mig kan det ofta vara lattare att bara slappa det om det inte galler nagon jag kanner val och kanner mig relativt saker pa att mina kanslor blir respekterade. Om nagon har tips pa hur man bor hantera konflikter med folk man kanske bara ar bekant med tar jag garna emot!

 2. Linn skriver:

  Hej Elaine! Jag fick faktiskt ont i magen av att först läsa din kommentar med ”jävla as” och sedan det uppföljande inlägget om kommentaren. Förstår att ingen kan gå runt och förstå hur andra har det hela tiden, men ”jävla as” uppfattade jag som lågt. Du har en uppskattad blogg (som jag kommer fortsätta läsa och njuta av så länge den finns!) med, säg, 99,5% positiva och påhejande kommentarer från en engagerad läsarskara. Jag veeet inte, men är det då ens värt energin det tar att skriva ett svar på en neggig kommentar med ett personangrepp?
  Jag vet inte om jag lyckades formulera vad jag ville säga. Vill egentligen inte kritisera och vill verkligen inte försvara elaka kommentarer. Men fick ont i magen…
  Ha det så gott!

  • Elaine skriver:

   Ja Linn, du har rätt det var lågt. Det förnekar jag inte. Tråkigt att bidra till magont. 🙁 Men det känns som att det är så mycket passiv ilska i Sverige, folk lindar in det det de egentligen vill säga i syrliga kommentarer. Ibland vill jag bara ställa mig upp och skrika i rum där det är sån där tryckande stämning och giftiga kommentarer flyger. Vad jag vill skrika tänker jag inte berätta. haha, men ibland tror jag att man skulle gå tillbaka då man skulle gå ut och ”göra upp”. Slåss lite och sen skaka hand. jag tror dock inte på slagsmål, men kanske verbala uppgörelser.

   Jag lindar inte in alls. Tycker det kan vara bättre att rensa luften ibland. Men du har självfallet rätt att ”jävla as” inte är det bästa sättet. Kram Elaine, som fortfarande tycker Karin är… det. 🙂

   • Lisa skriver:

    Jag fick också en liten dålig känsla av just ”jävla as” kommentaren. Känns som om man kan ta verbala fighter utan att säga fula saker till varandra. Karin var syrlig i sin kommentar men ett ”jävla as” känns som att ta i?!

 3. Sara skriver:

  Först och främst vill jag säga att jag håller med dig. Däremot kan jag tycka att ”jävla as” var onödigt. Karins kommentar var dum, men inte SÅ dum. Visst, det var en giftig och syrlig kommentar, men jag kan tänka mig värre kommentarer än så. ”Jävla as” kan vara berättigat ibland, men jag tror vi ska akta oss för att skruva upp tonläget för mycket. Dels för att det kan skapa en tråkig stämning, dels för att vi ska ha något kvar att säga till de riktigt stora idioterna.

  All lycka!

 4. wigwag skriver:

  Elaine. Glöm inte bort att du har hela makten och härligheten i evighet på din blogg. Varför inte bara skriva ”Du! Om du inte uppför dig så får du inte kommentera här. Puss på dig!” Eller nåt liknande. Men jag fattar. Du blir förbannad och kan inte hålla dig. En sådan varning borde räcka och sen är det blocken som gäller. Om man har en strategi eller mental förberedelse för att alla inte är snälla och välmenande i sina kommentarer och bestämt sig i förväg för hur dom ska hanteras tror jag det blir lättare att bemöta dom med en lite längre stubintråd än vad du verkar ha. Jag gillar dig och din blogg oavsett. Bara så du vet.

  • Elaine skriver:

   Jag tycker det är SÅ svårt! Men jag ska försöka! Jag vill ju ha bra stämning, tråkigt om bloggaren själv sätter lägst nivå. 🙁 Tack för bra feedback! Och ja, min stubintråd är väldigt kort (för skitstövlar). 🙂

  • Hahaha åh gud, wigwag ger Elaine råd om hur man ska uttrycka sig. Good lord.

   Ironin.

   • wigwag skriver:

    Du! Elaine och jag älskar varann faktiskt. Så kom inte här och sprid dålig stämning ditt insinuanta praktas! Jag är alltid trevlig i mitt utgångsläge mot alla människor. Sen blir det som det blir. Som med dig tex. Du är en bloggmobbare som inte klarar ta saklig och relevant kritik. Samt utnyttjar din maktposition till att trycka ner folk med härskartekniker som framför sådan kritik. Jag kan bjuda på ett gott råd till dig också. Lär dig ta ett halvt steg tillbaka ibland. Speciellt när du har fel och vet om det.

 5. Johanna skriver:

  Hej Elaine! Jag har en jätte elak arbetskamrat. Hon sitter ofta i kafferummet och driver med andra, som är i kafferummet samtidigt, men som hon tror att inte hör. Ibland är det bara med miner (till hennes egna lilla gäng som alla är lika elaka, men hon är drottningen) eller så pratar dom med egna ord och gester för att sedan brista ut i gapskratt och tycka att de är riktigt roliga. Dels har vi haft förståndshandikappade i jobb och en hel del utlänska arbetare och speciellt dessa två grupper är de väldigt elaka åt. (En dag slängde hon ifrån sig gaffel och kniv och deklarerade högt och tydligt att hon inte kunde äta mer och hon tappade matlusten, detta för att en av de förståndshandikappade satte sig i samma bord som henne) Men jag har så svårt att sätta ner foten eftersom hon är en härskarinna och om man skär sig med henne så är man på fel fot med ganska många andra. Vad ska man göra? Har försökt undvika att lyssna/se vad de håller på med. Men för fan, vuxna människor som beter sig som 15 åringar!??!

  • wigwag skriver:

   Kan inte du börja umgås med dom som är utsatta för mobbargänget då? Visa för alla att du respekterar dom liksom. Vet att sånt här är svårt men tycker inte att du har någon moralisk skyldighet att gå i direkt konfrontation med mobbarna. Men om du gör det är du en hjälte.

   • Johanna skriver:

    Jo visst, där har du en poäng, men oftast är det anställda som kommer och går, men jag försöker vara den vuxna, hälsa på dem, hjälpa dem att hitta rätt osv. Men det är mer den hetska stämningen som jag skulle vilja få ett slut på. Den elaka backstabbingen och det fula spelet. Men är det inte lite så, att den som mobbar är den svaga, egentligen? Hon som mår sämst och måste klancka ner på andra för att lyfta upp sig själv? Dessutom HATAR hon jobbet, chefen, de anställda, kunderna, ja, ALLT som har med stället att göra.. Så, byt jobb? …Energikrävande människa..

    • wigwag skriver:

     Ja usch säger jag bara. Tur att man har ett ensamjobb där jag reder mig själv med 0 social interaktion med andra. Skulle aldrig fixa din situation känner jag. Skulle bli katastrof!

  • Annica skriver:

   Fast att försöka undvika lyssna/se är lågt det också.. jag vill inte få dig att må sämre men du behöver höra det. Förstår att du inte är en konfronterande person men att vända sig bort och låtsas som ingenting när någon/några mobbar, det är inte mycket bättre. Jag hoppas att du kan ta mod till dig och säga ifrån en dag. Det kan räcka med att säga något i stil med att ”men det där var väl ändå onödigt?”
   En människa som mobbar förståndshandikappade personer ska alla gånger bli tillsagda. Att både du och dina andra arbetskamrater tillåter det är fortgå är hemskt illa. Alla har ett ansvar och att vuxna ens tänker på någon som en ”härskarinna” och ”drottning” är vansinnigt. Prata med dina arbetskamrater, eventuellt en chef, men snälla ta ansvar för att säga ifrån. Själv eller med hjälp av andra. Hur kan vi förvänta oss att barn inte ska mobbas i skolan när vuxna inte vågar säga ifrån?

 6. Jag kan väl också tycka att ”jävla as” var lite lågt. Men roligt på samma gång. Varför ska allt benas ut så förbannat hela tiden. Du är härlig och ärlig i dina känslor. Ibland orkar man inte förstå utan blir sårad och hugger ifrån. Vi är alla människor. Och det tycker jag är bäst med din blogg. Att du inte bara visar dina bra sidor. Det där var nog mest uppfriskande. Tycker jag. Älskar att man får tycka som man vill här. Kram!

 7. Sofia skriver:

  Jag tycker det är ganska lågt i tak här, tycker ibland du får utbrott på personer som inte verkar ha menat något illa, och som i mitt tycke inte varit särskilt otrevliga.

  Därför drar jag mig för att kommentera, skulle aldrig skriva något elakt men risken finns ju att du tolkar det fel och att det kanske låter otrevligt utan att jag menat det så.
  Så jag håller hellre tyst än riskerar att bli kallad skitstövel och jävla as, även om risken är liten och mina tankar kanske hade kunnat bidra med något.

 8. Linnea - chefande tvåbarnsmamma som ska bli stark och lära sig snacka snyggt 2013 skriver:

  Jag tycker att det är skönt att du ballar ur ibland! Det betyder att det finns hopp om såna som mig med! Där det hoppar grodor så gott som jämt.. 😉

 9. Lyssna på fredagspoddens senaste avsnitt där de behandlar typen, de har verkligen gjort en bra analys.

 10. Annica skriver:

  Jag är en hyfsat ny läsare men jag tycker att det känns skönt att du säger ifrån när folk är rent utsagt elaka. Givetvis finns det bra och dåliga sätt att uttrycka sig på, men jag antar att du bara är människa. Precis som vi andra. Oftast verkar dina svar på tal vara vettiga. Just den här gången kanske det var extra känsligt eftersom inlägget diskuterade din farfar, och då tycker jag att vi som läsare också kan ge dig en break eftersom vi alla nog är lite extra känsliga och reagerar starkare ibland.

 11. Fast hallå!!! Nu handlar det om farfar Arne som nyss har gått bort och varit en stor del av Elaines liv!! Har man inte hjärna och hjärta att vara vänligare när man skriver om nåt så känsligt så får man räkna med drama tycker jag. Elaine har så öppet delat med sig av kärlek och sorg – känslor – då har hon rätt att dela med sig av sin ilska också. Tycker inte du ska ”bättra” dig 🙂 man kan inte ta ansvar för allas känslor ❤

  • Hanna skriver:

   Helt helt heeeelt rätt! hade elaine inte skrivit ”jävla as” så hade vi nog alla tänkt det ändå när vi läst karins komentar.
   Jag tycker det var helt rätt gjort. Som ovan skriver, har man inte hjärta eller hjärna att visa mer respekt i ett minnesinlägg så kanske man inte ska sätta ner sina fingrar på tangentbordet och klicka http://www.elaineeksvard.se/blog över huvudtaget. Skit ut, skit in 🙂

   puss&kram

 12. […] ”Högt i tak för olika åsikter, lågt i tak för skitstövlar.” […]

 13. Jag tycker faktiskt det är skönt att du kan kalla folk för ”Jävla as!” Varför ska man ständigt vända andra kinden till och vara väluppfostrad och snäll?
  Jag kör på devisen att beter man sig som ett as, då behandlas man som ett as. Så enkelt är det.

 14. Emelie skriver:

  Haha åh jag tyckte ”jävla as” var lite härligt. Som att du röt ifrån till hennes typ av bomullsinlindade taktlöshet. Man behöver liksom inte dalta med silkeshandskar alltid. Kram på dig fina Elaine!

 15. Jag hade nog inte heller sagt jävla as (!!!! jo det är sant!!), det reserverar jag för de riktiga asen. Jag hade antagligen sagt att hon var dum i huvudet och skulle hålla sin käft. Högt i tak för alternativa åsikter, extremt LÅGT i tak för bullshit.

  Kram!

 16. Jossan skriver:

  Men varför är ett uttryck som jävla as så farligt då ”Karin” skrev som hon gjorde? Ger man sig in i leken får man leken tåla… Man kanske inte ska hänga runt på sociala medier om man tycker det är sååå jobbigt att få svar på sina kommentarer man skriver eller att läsa svar på tal för den delen heller.

 17. Evin skriver:

  Hej Elaine! Jag jobbar på en mack och när jag jobbade för någon dag sedan så kom en kund in (man i yngre 20 – års åldern) och sa att han ville ha en n*gerboll. Jag har många gånger funderat över vad jag skulle säga i en sån situation men just då så frös jag, mest för att jag själv blivit kallad det ordet under min uppväxt och den brännande känslan i hjärtat kom tillbaka och jag kände mig som 13 igen. Han hånlog mot mig och det märktes att han var ute efter en reaktion, men det fick han inte.

  Nu till min fråga, hur skulle du som retoriker hantera en sån situation? Kanske är en konstig fråga men ville så gärna ha gett honom ett riktigt bra svar som fått honom att tänka till! Tack för en superbas blogg, du är en riktig inspirationskälla!!

  • wigwag skriver:

   Du skulle bett honom att titta närmre på bollarna eftersom det finns två sorter och han måste välja. Och om han verkligen var så dum i huvet att han gjorde det skulle du ha ”mosat” honom i fejset.

  • Tese skriver:

   Hej! Det är helt befängt att du ska behöva utsättas för sånt på jobbet, killen räknade väl med att du inte kunde säga ifrån/reagera när du var på din arbetsplats.
   Nästa gång det händer kanske du kan göra så här:
   Välj en viss chokladboll, räckt över den till kunden, vänta tills hen betalat och säg med ett brett leende: ”Varsågod, låt dig väl smaka. Du får vår specialare.”
   Förhoppningsvis skulle personen fundera över om du spottat i den eller något. Du har ju så klart inte gjort det, men hen kan ju få oroa sig en stund.
   Min äldsta dotter (som jobbar som servitris på loven) säger alltid: ”Man ska vara trevlig mot alla som är ensamma med ens mat!” När jag hör vad vissa av de anställda gör med de otrevliga kundernas mat. så har jag insett att det är ett mycket gott råd.

 18. Haha, ja jag väl kör på som vanligt med en klassisk ”men-Elaine…-kommentar”. 😉 Spontant tänker jag att har man en av Sveriges största och trevligaste bloggar men får en sur kommentar i veckan eller månaden bland alla hundratals trevliga är det helt kontraproduktivt att lyfta upp den kommentaren i ett eget inlägg och därmed sprida den mikroskopiskt lilla andelen dålig stämning över hela bloggen. Det är inte heller helt effektivt att värna om trevligheten på sin blogg genom att kalla folk för dumheter och skriva hatinlägg, och det är inte trovärdigt att klaga på att folk beter sig illa genom att själv bete sig illa. Jag tycker att den där typen av inlägg är totalt slöseri med din awesomeness, Elaine! Om stubintråden är kort kan du skriva av dig men tryck sen på ”delete” istället för ”publicera” för du bidrar till att sprida väldigt dålig stämning på bloggen med den här typen av inlägg. Det är verkligen inte sånt jag kommer hit för att läsa.

  Jag ”går inte runt och förstår folk” för deras skull utan för min skull! Det är otroligt befriande att inte störa sig på människor i samma utsträckning som förr och att låta människor stå för sina dumheter själva. Förr besvarade jag nästan tvångsmässigt alla syrliga kommentarer jag kunde hitta och det gick åt väldigt mycket energi till det. Energi som jag kunde ha valt att lägga på att göra mitt liv härligare istället för att ha synpunkter på vad andra människor tycker, säger och gör. Numera frågar jag mig ”är det uppenbart att den här kommentaren är korkad/att personen beter sig illa, eller behövs min hjälp med att belysa det?” Väldigt väldigt ofta talar den korkade kommentaren för sig själv och skämmer ut den som skrev den så mycket att min hjälp inte behövs. Och ibland är kommentarer jag uppfattar som snorkiga inte alls det, utan det är min tolkning av dem som gör mig förbannad.

  Så avslutningsvis en radikal tanke: Tänk om Karin inte alls menade något illa, ens med ”giftiga” smileyn, utan faktiskt bara försökte dela en tanke hon hade på ett skämtsamt sätt men blev missförstådd? Tänk om Karin inte är ett jävla as. Tänk om förolämpningen ligger i tolkningen av vad Karin skrev, inte i vad hon faktiskt skrev?

  ”How people treat you is their karma; how you react is yours”

 19. Malin skriver:

  Elaine, jag tycker du är så himla härlig och ärlig som säger vad du tycker och tänker 🙂 Fler bloggare borde ryta ifrån och låta ett långfinger åka upp ibland 😉
  Tack för en superfin och inspirerande blogg!

Lämna en kommentar