DEL 3:"En mulatt för Jimmie Åkesson skulle vara vad Condoleezza Rice var för Bush."


Åkesson och Bergqvist, fotograf Linus Bylund.

Ni som missade del 2 & 1 kan läsa dem här!

En svensk är en person som lever efter, respekterar och accepterar svenska lagar, normer och regler.

Linus flikar in: Dock är min och partiets grundinställning att det viktigaste är att man själv ser sig som svensk och uppfattas som svensk av sin omgivning. Vi ser det inte som vår eller några andra politikers uppgift att berätta för folk om de är svenskar eller inte. Vi gör inte anspråk på att i någon exakt mening definiera vad eller vem som är svensk/t och inte, det är snarare mediala aktörer som skapat bilden av att vi gör det.

Tycker du det är konstigt att ni får den typen av frågor av era väljare?

Det är ett problem. Men SD är inte ensamma om att ha problem med främlingsfientliga åsikter, vi såg t.ex. Socialdemokraterna ha det inför valet 2006.

Hur ser den genomsnittliga SD-väljaren ut?

De flesta är män.

Vad beror det på?

Jag tror inte vi har en retorik som tilltalar kvinnor, vi säger vad vi tycker rent krasst.

Jobbar ni för att fånga den målgruppen?

Ja, men vi behöver hjälp med det. (säger Åkesson och tittar skämtsamt frågande mot mig)

Vet inte om det skulle vara så bra för mitt varumärke.

Nej, men det skulle vara riktigt bra för vårat.

Ja, det kan jag tänka mig. En mulatt för Jimmie Åkesson skulle vara vad Condoleezza Rice var för Bush.

(Åkesson skrattar)

Du tror inte att er reklamfilm skrämde en del väljare och lockade sådana som väljaren som ville få bort invandrare från Boden?

Det var PR, vi ville få uppmärksamhet och fick det.

Men du tror inte att ni får en hel del främlingsfientliga anhängare med denna reklam.

Jo, det är ett problem vi har. Självklart visste vi att det skulle komma med en hel del mindre intelligenta personer med en sån’ här reklamfilm, men jag tror att majoriteten av våra väljare förstår meningen med filmen och att det var en PR-kupp.

Vad har du för retorisk strategi när du går in i debatter.

Jag har ingen strategi alls. Jag tror att min styrka är just att jag pratar ett enkelt språk och låter lite som en bonnläpp… säger han lite blygsamt och rättar till glasögonen. Åkesson ger sken av att vara lite osäker i sig, men tvärsäker på sin politik. Hela tiden verkar han vänta på att jag ska gå till attack något som kanske inte är helt förvånande:

Så du övar inte inför en debatt, inför spegel och så som Reinfeldt gör.

Nej, faktiskt inte. Jag läser väl på de andra partiledarnas argument mot mig. Men det är inte så svårt att lista ut vad de ska säga. Det blir oftast personliga påhopp och så försöker de pådyvla mig rasistiska åsikter.

Det slår mig plötsligt att det inte är så konstigt att Åkesson blivit så skicklig. Om en fotbollsspelare skjuter i samma riktning varje gång så framstår ju målvakten som en riktigt skicklig målvakt. Eller så kan man se det som att skytten är urusel. Jag har många gånger hävdat att Åkesson är en skicklig retoriker. Men egentligen har han bara varit skicklig på att ta ”rasistskotten” frågan är hur han tar andra frågor. Och det skulle vara intressant om någon politiker vågade köra ett annat retoriskt spel där Åkesson inte är målvakt (hamnar på defensiven hela tiden). Det finns en SD-anhängare som säger rätt fördomsfulla saker, jag träffade några under Almedalsveckan som använde ordet ”föröka” väldigt ofta.

Hur ska du göra med muslimerna, de förökar sig tydligen.

Vem har använt dem orden?

Dina partikollegor använde de orden under Almedalsveckan.

Jaha…

Vad tycker du om det?

Jag tycker det är ohyfsat och ett mycket dåligt ordval, jag skulle aldrig säga ”föröka” om personer.

Kan det kanske bidra till att ni framstår som främlingsfientliga?

Jag kan tyvärr inte styra över de ordval mina partikollegor använder, men vi försöker ha en kommunikation som fungerar.

Ok, men nu ska vi försöka hålla oss utanför invandrarfrågorna.

Ok

Varför hamnar vi alltid där?

Det är ju en fråga som vi SD:are är bekväma med. Det fanns ett hål i politiken som det svenska folket efterfrågade och som vi fyllde. Jag är mest bekväm i invandrarfrågorna. Det är skälet till att jag började driva frågorna.

Vad skulle du vilja bli ihågkommen för?

För att ha varit en snäll person.

Hur hanterar du journalisterna som är på hugget, alla personliga påhopp och agg mot dig och ditt parti? Du håller masken rätt bra.

Jag håller ingen mask för jag är en lugn person i grund och botten. Jag är en snäll och lugn person.

– För snäll, flikar Bylund in och fortsätter; Jag hade aldrig kunnat hålla masken som Jimmie.

Fortsättning följer (Vi snackade i tre timmar!)

/Elaine Bergqvist, retorikkonsult.


Bloggvännerna har ordet

3 svar till “DEL 3:"En mulatt för Jimmie Åkesson skulle vara vad Condoleezza Rice var för Bush."”


 1. Erik skriver:

  Riktigt intressant intervju! Första gången jag får en inblick i Åkessons tankar kring debatter och politiska motståndare. Att han vill framstå som ansvarstagande och säger att de inte alls är rasistiska är ingen överraskning…

 2. Linda Björklund skriver:

  ? – För snäll, flikar Bylund in och fortsätter; Jag hade aldrig kunnat hålla masken som Jimmie. ????
  …. vilken mask? Han håller ju ingen mask säger Jimmie själv…. vad är det för en mask Bylund aldrig skulle kunna hålla?

  Väntar med spänning på del 4…….

 3. […] Sverigedemokrater är en serie personer som är väldigt olika. Men det finns ett gäng avskum som attraheras till det här partiet och det vet till och med Jimmie Åkesson, det pratade vi om när vi träffades. (Här är del 2 när vi pratade). Han sa visserligen att alla partier har problem med rasism, ”Det är inte unikt för SD”, men medgav också att ”Missuppfattningarna om SD har lett till att invandrare med rasistiska åsikter dragits till o… […]

Lämna en kommentar