Godmorgon Karlstad


IMG_2689.JPG

Tre dagar är jag hos dig! Familjen är hemma i Stockholm. Jag tänker att jag ska träna, läsa, gå på bio och kanske ordna ett bloggträff? Vad tycker ni bloggvänner i Karlstad? Lust att träffa en ensam stackars bloggare över en fika på stan?

Hans Rosling – riktigt bra om Ebola


Det är inte för inte som jag visar denna man som ett gott exempel på en bra retoriker, och det gör jag av så många skäl. Han är inte den där extroverta personen som vill synas och höras hela tiden, han är snarare introvert med ett stort intresse att dela med sig av sin kunskap – inte för att folk ska se honom utan hans budskap. Han är professor, men ödmjuk nog att inte göra sig smart med akademisk terminologi, han gör sig förstådd med papper, penna, klossar, toarullar och you-name-it. Han använder enkla medel för att förklara komplicerade saker. Istället för de där högtravande mindre goda akademikerna som bara öser ur sig akademisk terminologi och gottar sig i att de få vara smarta på andras bekostnad och dessutom smutskastar dem som inte använder vissa termer korrekt. Jag tycker inte det är smart. Hans Rosling är smart. Jag gillar akademiska termer, men inte när jag pratar med kunder. Och jag gillar folk som är smarta, men de får gärna göra sig förstådda när de pratar med mig oavsett om du är läkare, advokat eller säljare av en högteknologisk pryl. Så idag blir de retoriska tipsen:

Gör dig inte smart, gör dig förstådd! Varför? Jo för det är smart!

Ska folk säga det du har sagt så är en bra poäng om de förstår det du säger.

När vi ändå är igång så var inte dum, var snäll. Varför? Jo för att inte betraktas som dum.

Här intervjuas jag om skillnaden mellan kritik och personliga påhopp i den akademiska världen som jag älskar, men som tyvärr innehåller delar jag ogillar.

/Elaine, är så glad över Hans Rosling,  ledsen att människor som Mika Hietanen undervisar i retorik och slutligen glad att majoriteten av retorikerna är konstruktiva goda varelser som professor Lennart Hellspong.

Marie, älskade Marie


IMG_2628.JPG

Vi sågs igår över en varm choklad och vaniljvisp eftersom pajen på Vurma var slut. Vad jag älskar denna kvinna som jag alltid vet var jag har och vice versa. Hon kan skratta åt mina tokigheter, men med största värme och trygghet. Hon är verkligen en kanna full av solstrålar som alltid vill utgå från kärleksfulla handlingar.

Igår, när saknaden av en vän tärde på hjärtat så gav vårt möte istället en glädje för de vänner och den vän jag har i Marie.

IMG_2586.JPG

Försök att inte sörja de stängda dörrarna utan se hur fina de öppna är istället. Tänk inte på det som kunde bli, tänk på det som är och kommer bli istället. Se på det du har.

/Elaine, kliver av tåget ned på perrongen i Göteborg för att möta upp Karin.

Människor jag förälskar mig i


Igår mötte jag upp Isabella och company för pre-fira hennes 24-årsdag. Vi åt middag på East för att sen ta ett glas på Riche. Och när vi sitter på Riche så fastnar mina ögon på en sån fin man sittandes i eget sällskap med basker. Han var fångad i en tavla, eller så var han del av en tidlös tavla där han satt i en mystisk bar, med baskern och gatubelysningen till siluett. Jag önskade att jag hade en professionell kamera istället för en Iphone, men jag kunde inte hejda mig, jag tog en massa kort i smyg på han.

IMG_2646.JPG

Sen kändes det så sorgset att varken han eller ni fick ta del av mina små mästerverk att jag helt enkelt gick fram till honom.

Jag: Hej!

Han lös upp och gav mig modet att slå mig ned: Hej!

Jag: Du såg så fin ut när du satt här att jag tog en massa kort på dig i smyg.

Han: Nej, vad roligt! Jag tog kort på er i smyg!

IMG_2648.JPG

Vi börjar skratta och visade varandra korten. Sen tog vi ett kort utan att det någonsin var i smyg. :)

IMG_2618.JPG

Sen visade det sig att vi hade en endaste vän gemensamt på facebook – Rebecca. Världen är bra liten. Jag vet inte varför vårt lilla möte gjorde mig så lycklig. Med alla dessa hemska nyheter som basuneras ut av folk som blir mördade, våldtagna och utnyttjade. Då man tappar allt hopp för mänskligheten. Då känns det skönt att träffa ett par vänliga ögon sittandes med ett glas vin och basker i en vacker tavla.